Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Διευκρινήσεις για το επίδομα καυσίμων, κλιματικός νόμος, χρήσιμα θέματα για εργαζομένους, αγρότες, επιχειρήσεις 

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή παρείχε διευκρινήσεις για το επίδομα καυσίμων, αναφέρθηκε στον κλιματικό νόμο που φέρνει μεγάλες αλλαγές, ενώ έδωσε χρήσιμες πληροφορίες σε θέματα που αφορούν  εργαζομένους, αγρότες και επιχειρήσεις

 

Διευκρινίσεις για το επίδομα καύσιμών – Πιθανή η παράταση 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βουραζέρης κατά την έναρξη την εκπομπής, η επιδότηση καυσίμων δεν αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα αλλά και στους αγρότες, επαγγελματίες. Συγκεκριμένα την επιδότηση μπορούν να λάβουν και οι αγρότες για τα αγροτικά οχήματά τους και οι επαγγελματίες για τα επαγγελματικά τους οχήματα. 

Σημειώνεται ότι διορθώθηκε το πρόβλημα που είχε η πλατφόρμα με τα οχήματα που απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας τα οποία πλέον μπορούν να λάβουν το επίδομα, ενώ  δεν αποκλείεται να επεκταθεί  το μέτρο για μερικούς μήνες ακόμα, όπως συνέβη και με τους  αυτοκινητιστές ΤΑΧΙ. 


Τι προβλέπει ο κλιματικός νόμος

Μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή, περιλαμβάνει ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες.

Τα βασικά σημεία του νόμου:

– Στην Περιφέρεια Αττικής και στην Θεσσαλονίκη (εκτός από τα νησιά), προβλέπεται ότι από το 2026 υποχρεωτικά όλα τα νέα ταξί καθώς και το ένα τρίτο των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών, δηλαδή ηλεκτρικά. Δίνεται το δικαίωμα με απόφαση του εκάστοτε υπουργού το μέτρο αυτό να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.
– Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των νέων  επαγγελματικών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης που αποκτώνται με χρηματοδοτική μίσθωση ή αγορά, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.
– Από την 1η Ιανουαρίου 2030 κατά πάσα πιθανότητα νωρίτερα σταματάει η παραγωγή μη ηλεκτρικών οχημάτων, δηλαδή με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
– Για τα κτίρια από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.
– Από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα.
– Προβλέπεται επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Υπενθύμιση: Σταματάει η ασφαλιστική κάλυψη των μισθωτών δεν έχουν πληρώσει εισφορές

Ο κ. Βουραζέρης υπενθύμισε στους ακροατές ότι σε λίγες ημέρες σταματάει η ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους μη μισθωτούς.

«Μέχρι 31/5/2022 είτε όφειλαν οι επαγγελματίες είτε όχι, είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Για να συνεχίσει να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη από 1/6/2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 ειδικά για αυτήν την περίοδο δεν χρειάζεται να εξοφληθούν όλες οι εισφορές αλλά χρειάζεται να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές που αντιστοιχούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή 660 ευρώ, για την 1η ασφαλιστική κλάση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράδειγμα: Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που είναι ασφαλισμένος στην πρώτη ασφαλιστική κλάση το 2021 έπρεπε να είχε δώσει 660 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι έχει καταβάλει για τον Ιανουάριο του 2021, 220 ευρώ, δηλαδή όλο το μήνα και για τον Φεβρουάριο του 2022 το ίδιο ποσό, δεν θα υπολογιστούν τα 220 ευρώ για το 2022 αλλά θα προστεθούν στις εισφορές του Ιανουαρίου του 2021. Άρα θα έχουμε 220 για τον Ιανουάριο 2021 και 220 για τον Φεβρουάριο του 2022, σύνολο 440 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε και πιστωτικό υπόλοιπο 150 ευρώ, θα έχουμε 590 ευρώ. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει μόνο 70 ευρώ για να έχει ασφαλιστική κάλυψη έως τον Φεβρουάριου του 2023.


Εκσυγχρονισμός των ΚΤΕΛ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 

Σύμφωνα με το Ν. 4933, άρθρο 41 που ψηφίστηκε πρόσφατα, τα ΚΤΕΛ θα λάβουν ένα αδιάθετο ποσό 22 εκ. ευρώ και ένα συμπληρωματικό ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους, να εκσυγχρονίσουν τα κτίρια, να δημιουργήσουν νέους σταθμούς μεταφόρτωσης επιβατών, να κάνουν διαμόρφωση χώρου, να πάρουν εξοπλισμό για τη μηχανογράφησή τους, να αντικαταστήσουν τα παλαιά λεωφορεία.

Παράδειγμα ποσού επιδότησης: Αν το ΚΤΕΛ διαθέτει 10 λεωφορεία, θα πολλαπλασιαστούν επί 4.400, με την συνολική επιδότηση σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τις 44.000 ευρώ για να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις του. Εάν έχει δικά του λεωφορεία επιδοτούνται με το 30% της τιμής κτίσης των λεωφορείων που είναι καινούρια ή ενός έτους ή 10% στην τιμή που θα τα αγοράσουν  μεταχειρισμένα ή έχουν συμπληρώσει μέχρι και 5 έτη. Αν τα ΚΤΕΛ συνεργαστούν με δημοτικές επιχειρήσεις οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες, 35% και 15% αντίστοιχα.


Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» 

Παράλληλα στον ίδιο νόμο 4933 προβλέπεται η επέκταση τους προγράμματος «Τουρισμός για όλους»  που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του εγχώριου τουρισμού. Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, τα ξενοδοχεία που «έχασαν» το ειδικό σήμα λειτουργίας λόγω έλλειψης της απόφασης περιβαλλοντικών όρων, θα τους επιστραφεί για να συνεχίζουν να λειτουργούν, ενώ θα πρέπει να προσκομίσουν την περιβαλλοντική μελέτη σε διάστημα δύο ετών από την ημέρα ψήφισης του νόμου ή μέχρι και 4 μήνες μετά.


Έρχεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας 

Στο νόμο 4934/2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ενός ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας, μέσω μιας νέας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστά πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά θα είναι κοινό.

Στον ίδιο νόμο με το άρθρο 30 πριμοδοτούνται φυσικά πρόσωπα να κάνουν τις διακοπές τους στη Σάμο ή τη Βόρεια Εύβοια δίνοντας ποσό 300 ευρώ Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και 150 ευρώ να πάνε στους δήμους Ιστιαίας, Αιδηψού, Μαντουδίου,, Λίμνης και Αγίας Άννας στην Εύβοια.

Με το άρθρο 31 θα επιδοτούνται πλέον και οι επιχειρήσεις με voucher ώστε να μπορέσουν να ανανεώσουν ή να πάρουν καινούρια μηχανογραφική υποστήριξη. 


Άλλα χρήσιμα

  • Ανοίγει το πρόγραμμα Αγροτικής Εστίας, Οι αγρότες να επικοινωνήσουν με τα ΚΕΠ ώστε να μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις. Περιλαμβάνει τον Κοινωνικό – Ιαματικό τουρισμό, παιδικά κατασκηνωτικά προγράμματα, εκδρομικά προγράμματα, δωρεάν παροχή βιβλίων, δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.
  • Στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων, γυμναστήρια, σχολές χορού κλπ τους δίνεται για άλλη μια φορά το δικαίωμα εάν δεν μπήκαν στο πρόγραμμα για να πάρουν την έκτακτη επιχορήγηση να κάνουν μία νέα αίτηση μέχρι 3/6/2022
  • Αυτό το διάστημα «τρέχει» πρόγραμμα για τους ήδη εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όπου παρακολουθώντας ένα σεμινάριο 100 ωρών μπορούν να εισπράξουν 5 ευρώ/ ώρα. Ενδεικτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια τομέων όπως «Ειδικός διατροφικών προτύπων», «Στέλεχος μονάδων εστίασης» κ.α. ενώ απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους που δουλεύουν σε οποιανδήποτε κλάδο.  Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε  στο 2281082302, Σύρος, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 17:00, ΚΕΚ Στόχευση.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!