Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Διόρθωση τετραγωνικών στους δήμους, εισφορές ΕΦΚΑ, αγροτικά νέα

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ κατά την οποία η παραγραφή για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μειώθηκε στα 10 χρόνια, ενημέρωσε για τη νέα ευκαιρία των πολιτών να διορθώσουν τα τετραγωνικά στους δήμους, ενώ έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και αγρότες. 

10ετής και όχι 20ετής η παραγραφή για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1833/2021 έκρινε αντισυνταγματικό τον γενικό κανόνα της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ. Μία πολύ σοβαρή απόφαση, όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, αφού με το Νόμο 4387/2016 «Κατρούγκαλου», άρθρο 95, είχε θεσπιστεί ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής των αξιώσεων για την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ. Πλέον πηγαίνει στην ισχύ των 10 ετών η παραγραφή, ότι ίσχυε δηλαδή για τις αξιώσεις ασφαλιστικών εισφορών του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ και των άλλων Ταμείων.

«Η Κυβέρνηση θα το υιοθετήσει, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Απλά θα μεσολαβήσει χρόνος ώστε να εκδοθούν οι αποφάσεις από τον ΕΦΚΑ. Αφορά πολύ κόσμο και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν εκτός από τον λογιστή τους και με νομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Δεύτερη ευκαιρία για δήλωση τετραγωνικών

Με καινούριο νόμο, τον 4830/2021 – άρθρο 66, δίνεται ξανά -για δεύτερη φορά στην ουσία- η δυνατότητα σε όλους όσους δεν έχουν διορθώσει τις επιφάνειες της ακίνητης περιουσίας τους προς τους δήμους, να το πράξουν.

Ένα πραγματικό παράδειγμα: Μία πολύ μικρή διαφορά της τάξεως των 7 τ.μ. σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε ένα δήμο που έχει τιμή ζώνης 1.250 ευρώ (όπως στο δήμο Άνδρου που είναι κοντά σε αυτή την τιμή, αλλά και στην Αθήνα όπου πολλοί Ανδριώτες έχουν ακίνητη περιουσία) βγάζει διαφορά στο Τ.Α.Π. από το 2016 έως το 2021 συνολικά 390 ευρώ. Ενώ σε περίπτωση που τα τετραγωνικά έχουν διορθωθεί τότε η διαφορά από το 2020 ανέρχεται στο ποσό των 41 ευρώ.

«Είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς. Αυτό που θα κερδίσει αν υποβάλλει ηλεκτρονικά και διορθώσει τα τετραγωνικά των ακινήτων του, είναι ότι ταυτόχρονα διαγράφονται όλες οι προηγούμενες οι χρήσεις και θα παίρνουν Τ.Α.Π. οι δήμοι από την 1/1/2020 και μετά. Όταν κάποιος θελήσει να κάνει μία μεταβίβαση θα χρειαστεί μία βεβαίωση περί μη οφειλής Τ.Α.Π. από το Δήμο και τότε θα κληθεί να πληρώσει την πενταετία, η οποία με μια πολύ μικρή διαφορά στα τετραγωνικά έβγαζε ένα τεράστιο ποσό. Το περιθώριο που έχει δοθεί δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά πάντα υπάρχουν παρατάσεις. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 6 Νοεμβρίου και θα κλείσει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στις 31 Δεκεμβρίου», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά ενώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Άνδρου, όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να προσέρχονται στην σχετική υπηρεσία κατόπιν ραντεβού και βάσει όσων ορίζουν τα μέτρα, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test. Για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία οι πολίτες, ο κ. Βουραζέρης πρότεινε όσοι μπορούν να προχωρήσουν στη διόρθωση των τετραγωνικών ηλεκτρονικά, εφόσον πρόκειται για μία ιδιαίτερα απλή διαδικασία.

Επιπλέον έως 31 Μαρτίου 2022 οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση, διορθώνοντας τα τετραγωνικά και ότι ποσό βγει θα πληρωθεί με μία προσαύξηση – πέναλτι 20% -τα τέλη από 1-1-2020 και μετά. Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Το πέναλτι έχει εισαχθεί για να επιβραβεύσει στην ουσία όσους είχαν σπεύσει προ διετίας που είχε ανοίξει η πλατφόρμα και είχαν διορθώσει τα τετραγωνικά τους.


Ακόμα τρεις μήνες παράταση στα προγράμματα «Γέφυρα»

Άναψε το πράσινο φως από την Κομισιόν για την παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, όπου εγκρίθηκε η τροποποίηση του ελληνικού καθεστώτος ενισχύσεως κι έτσι για τρεις επιπλέον μήνες θα μπορούν να επιδοτηθούν όσοι είχαν ενταχθεί στα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ».

Υπενθυμίζεται ότι το «Γέφυρα Ι» αφορούσε ευάλωτα νοικοκυριά, όπου μέχρι 31/10/2021 επιδοτήθηκαν περίπου 50.000 δικαιούχοι και δάνεια που ανέρχονται στις 75.000, ενώ έχει δοθεί ποσό 219 εκ. ευρώ. Το «Γέφυρα ΙΙ» αφορούσε και επαγγελματικά δάνεια επιχειρήσεων όπου μέχρι τέλος Οκτωβρίου επιδοτήθηκαν 19.000 δάνεια περίπου 10.000 δικαιούχων ενώ το ποσό που έχει καταβληθεί αγγίζει τα 180 εκ. ευρώ.

Όσοι εντάχθηκαν σε αυτά τα δύο προγράμματα πλέον για άλλους τρεις μήνες  συνεχίσουν να λαμβάνουν την επιδότηση του κράτους.


Πως μπορούν οι επιχειρήσεις με απλό και ανέξοδο τρόπο να μειώσουν το χρονικό διάστημα της παραγραφής από πέντε σε τέσσερα έτη και να μην μπορούν να ελεγχθούν από το Δημόσιο;

Μπορεί να επιτευχθεί με την υποβολή δήλωσης αποδοχής λήψης ηλεκτρονικών τιμολογίων, που μπορεί να γίνει έως τέλος του 2021. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν τη σελίδα της ΑΑΔΕ, να δηλώσουν ότι ως  επιχείρηση επιθυμούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια. Ακόμα και αν δεν λάβουν κανένα ηλεκτρονικό τιμολόγιο το αμέσως επόμενο διάστημα, θα τύχει η επιχείρηση του ευεργετήματος της μείωσης της παραγραφής κατά ένα έτος.

Παράδειγμα: Για το έτος 2022, το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου με βάση το γενικό κανόνα που ισχύει, είναι πενταετούς παραγραφής. Κανονικά, για τη χρήση του 2022 θα πρέπει να παραγραφεί έως το 2028. Αν ακολουθήσει τα παραπάνω παραγράφεται το 2027 και γλιτώνει ουσιαστικά έναν χρόνο, όπου δεν θα μπορεί το δημόσιο να τον ελέγξει.


Τι αλλάζει στην ασφάλιση διαζευγμένων συζύγων

Εκδόθηκε μία πολύ σημαντική εγκύκλιος στις 3/11/2021 από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου δίνεται το δικαίωμα ασφάλισης για παροχές σε είδος από τον ΕΦΚΑ σε όλους τους ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους. Πληρώνοντας κάθε μήνα 6,45% επί του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βασικό μισθό, άγαμου μισθωτού.

Παράδειγμα: Με τα σημερινά δεδομένα, πληρώνοντας 41,93 ευρώ το μήνα μπορούν οι διαζευγμένοι σύζυγοι να έχουν κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος.


Σε διαβούλευση ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση από 3 Νοεμβρίου ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου.

Ο νέος Αναπτυξιακός επιδιώκει τη εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη Βιομηχανία, θα έχει μεγάλες επιδοτήσεις στον τομέα της ρομποτικής που ήδη εφαρμόζεται, της τεχνητής νοημοσύνης,  στην ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης.

«Προσωπικά πιστεύω ότι στη χώρα μας χρειαζόμαστε και άλλα πράγματα να στηρίξει ο Αναπτυξιακός Νόμος και όχι τόσο πολύ εξειδικευμένα όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη. Καλά όλα αυτά, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει κάτι για τον πολιτισμό, την υγεία. Δεν υπάρχουν μεγάλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα ασχοληθούν με την υγεία, τον εναλλακτικό τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα. Ακόμα και στην μεταποίηση δεν είναι όλοι οι ΚΑΔ μέσα. Νομίζω η χώρα μας έχει ανάγκη αυτά που ανέφερα και μακάρι στη διαβούλευση να συμπεριληφθούν και αυτά», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.


Έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας σε παρελθόντα χρόνο

Σε περίπτωση συμμετοχής των επιχειρήσεων σε διάφορους διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων, παροχής υπηρεσιών ή γενικότερα προμήθειες προς το δημόσιο τομέα θα μπορεί πλέον στον ενδιαφερόμενο να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας που να βεβαιώνει ότι σε ορισμένο χρονικό διάστημα ήταν φορολογικά ενήμερος.

Σημειώνεται ότι η απόφαση Ε2205/2021 εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου και αφορά πολλούς επιχειρηματίες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίου.


Αγροτικά νέα

 

  • Πλέον όσοι κατέχουν άδεια δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο, θα πρέπει υποχρεωτικά από τη 1/2/2022 να προβούν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να έχουν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, δηλαδή ταμειακή μηχανή. Εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο αλλά μόνο σε αγορές χειροτεχνιών από καλλιτέχνες και μέχρι τρεις μήνες. Επίσης εξαιρούνται οι παραγωγοί – πωλητές, οι αγρότες δηλαδή που παράγουν και είναι ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Όσοι είναι στο κανονικό καθεστώς και έχουν βιβλία και κατέχουν άδεια υπαίθριου εμπορίου θα πρέπει να έχουν ταμειακή μηχανή. Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, αποδείξεις λιανικών συναλλαγών με τη χρήση ταμειακής μηχανής για τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε ιδιώτες υποχρεούνται και τώρα να έχουν οι αγρότες, από επαγγελματική εγκατάσταση όταν γίνεται η πώληση. Ως επαγγελματική εγκατάσταση ορίζεται ως έδρα η οικία τους. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγρότης πουλάει από την έδρα του – την οικία του χρειάζεται ταμειακή μηχανή. Όταν πουλάει από το χωράφι του δεν χρειάζεται ταμειακή μηχανή, παρά μόνο μία απόδειξη χειρόγραφη.
  • Εκδόθηκε απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, (7194/29/10/2021)  που στην ουσία δίνει τέλος στην αργοπορία πληρωμών των αγροτών. Ότι προϊόντα πωλούνται από τους αγρότες και εντός 30 ημερών από την τελευταία συγκομιδή αλλοιώνονται και δεν μπορούν να μεταπωληθούν θα πρέπει να πληρώνονται εντός 30 ημερών από την ημέρα που τα πούλησαν. Τα υπόλοιπα θα πληρώνονται εντός 60 ημερών.

 

  • Εφεξής όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή – νέοι αγρότες, οι οποίοι ως μοναδικό κριτήριο είχαν να μην έχουν ξεπεράσει τα 40 έτη, τίθεται νέο – το κριτήριο της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι κατ” ελάχιστο στο επίπεδο 4 – να έχουν τελειώσει επαγγελματική σχολή ή Λύκειο. Αν είναι σε κατώτερο επίπεδο θα πρέπει να συνοδεύονται με εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή αποδεδειγμένα να έχουν ασκήσει για κάποια έτη το επάγγελμα του αγρεργάτη. Διαφορετικά  δεν θα μπορούν να πάρουν τα προνόμια το νέου αγρότη.

Άλλα χρήσιμα

  • Η εξαγγελία το Πρωθυπουργού για το πρώτο ένσημο και τα 600 ευρώ για έξι μήνες σε εργαζόμενο και εργοδότη κατατέθηκε σε τροπολογία για να ψηφιστεί και να ισχύσει.
  • Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας. Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής και πλέον οι πολίτες θα πρέπει να μπαίνουν στο mycar για την εξόφληση.  Καμία αλλαγή στις τιμές, θα παραμείνουν ίδιες με το 2021.
  • Κτηματολόγιο: Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης, οι παρατάσεις δίνονται με το ρυθμό που τρέχουν οι δηλώσεις. Αν ο ρυθμός είναι αργός θα δοθεί παράταση…

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!