Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, Ταμείο Ανάκαμψης, αγροτικά ζητήματα και άλλα χρήσιμα

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή, επικεντρώθηκε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που αναμένεται να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, την αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί στους εκμεταλλευτές – οδηγούς ΤΑΧΙ, σε ορισμένα προγράμματα που θα τρέξουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε αγροτικά ζητήματα και άλλα χρήσιμα θέματα. 

Κατά την έναρξη της εκπομπής ο κ. Βουραζέρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια του συμπολίτη μας Σπύρου Χαλά, τονίζοντας πως ήταν ένας νέος και ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος που βοηθούσε όλο το νησί, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του.


Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, η διαδικασία της αίτησης θα είναι πολύ απλή και εύκολη, ενώ θα απαιτείται η καταχώρηση των στοιχείων του οχήματος ή της μηχανής, τα οποία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα και σε καθεστώς κυκλοφορίας.

Τα χρήματα του επιδόματος ή θα μπαίνουν κατευθείαν στο λογαριασμό του ωφελούμενου ή θα εκδίδεται μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα η οποία θα χρησιμοποιείται  μέσω smartphone, με bonus 5 ευρώ. Η κάρτα θα είναι ενεργή μέχρι και τον Ιούλιο. Εάν δεν καταναλωθεί το ποσό  τότε οι τράπεζες αυτόματα θα ακυρώνουν την κάρτα και τα χρήματα θα γυρίζουν στο Υπουργείο.

Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης τα χρήματα είναι λίγα αλλά υπάρχει και η επιδότηση που δίδεται στα διυλιστήρια η οποία πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή.


Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους

Το επίδομα ανέρχεται σε 200 ευρώ και αναμένεται να το λάβουν περίπου 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι την Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.

Θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα ίδια που είχαν ορισθεί τα Χριστούγεννα.

Αναλυτικότερα:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται σε 7.200 ευρώ.
  • Το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται σε 14.400 ευρώ.

Προσοχή: Σε περίπτωση οικογένειας με δύο συνταξιούχους θα πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα και οι δύο. Δηλαδή, αν το ατομικό εισόδημα του υπόχρεου ξεπερνά τις 7.200 ευρώ αλλά το οικογενειακό δεν ξεπερνά το 14.400 ευρώ, θα λάβει το επίδομα μόνο ο ένας.

Ο κ. Βουραζέρης διευκρίνισε τι σημαίνει φορολογητέο εισόδημα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι αν δύο συνταξιούχοι λαμβάνουν από 4.000 ευρώ, δηλαδή 8.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, μπορεί να μη  λάβουν το επίδομα αν ζουν σε μία κατοικία μεγάλης επιφάνειας γιατί φορολογούνται υπό προϋποθέσεις με τα αντικειμενικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για μεγάλη αδικία για κάποιους συνταξιούχους που έχουν ένα μεγάλο σπίτι από κληρονομιά με αποτέλεσμα να ξεπερνούν το κριτήρια βάσει τεκμηρίων.  «Αυτά θα έπρεπε να τα προβλέπει ο νόμος και να μην λαμβάνει υπόψιν τις αντικειμενικές δαπάνες, αλλά τα πραγματικά εισοδήματα που εισπράττει ο κάθε συνταξιούχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που θα δουν στο λογαριασμό τους αυτά τα 200 ευρώ, είναι εκείνοι που τον μήνα Μάρτιο λάμβαναν σύνταξη είτε προσωρινή είτε μία παροχή προ συνταξιοδοτική.  Οι συνταξιούχοι που έλαβαν για πρώτη φορά σύνταξη τις πρώτες ημέρες του Απριλίου δεν θα το λάβουν.

Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να δουν, είτε πριν είτε μετά, για ποιο λόγο κόπηκαν από το βοήθημα των 200 ευρώ, υπάρχει στον e-ΕΦΚΑ στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μία ενότητα που ονομάζεται «Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης – Πάσχα 2022» όπου μπορούν με τους κωδικούς τους να δουν τους λόγους απόρριψης.

Οι λόγοι της απόρριψης είναι λίγοι, είτε το ατομικό εισόδημα θα είναι πάνω από 7.200 ευρώ, είτε το οικογενειακό πάνω από 14.400 ευρώ, είτε θα είναι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι δεν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα, είτε η αξία της ακίνητης περιουσίας θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, είτε για κάποιο λόγο δεν θα έχουν υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος την προηγούμενη χρονιά και δεν θα βρίσκει το σύστημα εκκαθαρισμένη δήλωση.

Τέλος, όσοι έχουν κάνει ένσταση για το επίδομα των 250 ευρώ που έλαβαν στις 29 Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι, ολοκληρώθηκε η επανεξέταση των περιπτώσεων αυτών, όπου το ποσοστό που  απορρίφθηκε ανέρχεται σε 90%. Ο λόγος απόρριψης θα αναγράφεται στον e-ΕΦΚΑ.


Αποζημίωση ειδικού σκοπού για εκμεταλλευτές – οδηγούς ΤΑΧΙ

Βάσει της απόφαση 45063/2022 οι εκμεταλλευτές και αυτοκινητιστές ΤΑΧΙ θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 200 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο 2022 λόγω της αύξησης των καυσίμων. Σίγουρα θα ακολουθήσει αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον μήνα Μάιο.

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δικαιούχοι είναι οι εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 4932 αλλά κι εκείνοι που έχουν ΚΑΔ 52212901 – Υπηρεσίες οδηγού ΤΑΧΙ. Τις δραστηριότητες αυτές έπρεπε να είχαν στις 17/3/2022.

Προϋποθέσεις

  • Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο 1/1/2021 έως 31/1/2022
  • Θα πρέπει να έχουν κάνει δήλωση φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2020 και να δηλώνουν ποσό ακαθαρίστων εσόδων, δηλαδή να μην έχουν μηδέν. Εξαιρούνται οι καινούριες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη από την 1/10/2020 έως 31/12/2020 όπου δεν θα υπάρχει  έλεγχος των ακαθάριστων εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη 1/1/2021 και μετά που δεν θα τους ζητείται η υποβολή δήλωσης.

Τα χρήματα θα μπαίνουν στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί.


Ταμείο Ανάκαμψης

Την Παρασκευή 8 Απριλίου έγινε η πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δις ευρώ στη χώρα μας, μετά την εκπλήρωση των 15 στόχων που μας είχαν θέσει. Από αυτά τα χρήματα τα 1,72 δις ευρώ είναι στυλ επιδοτήσεων και 1,84 δις ευρώ είναι στο στυλ των δανείων.

Η χώρα μας είναι μία από τις τρεις, που έλαβαν πρώτες την 1η δόση από Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ημέρα που δόθηκαν τα χρήματα, ανακοινώθηκαν προσκλήσεις 510 εκ. ευρώ για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα και αγροτικούς συνεταιρισμούς κλπ.

Προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: Από το Ταμείο Ανάκαμψης έτρεξε το Πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα Ι που αφορούσε την αγορά tablet – H/Y 500.000 μαθητών με voucher. Επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχει το πρόγραμμα Εξοικονομώ για τα νοικοκυριά, τα οποία λαμβάνουν ενίσχυση για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας , μέτρο που θα εκμεταλλευτούν γύρω στις 100.000 νοικοκυριά. Επίσης έχει υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ που αφορούσε την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών των πυρόπληκτων περιοχών.

Αναμένεται να δημοσιευθούν πολύ σύντομα 5 προσκλήσεις για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Πρόκειται για τα προγράμματα «Πράσινος Αγροτουρισμός», «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» , «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», «Γενετική Βελτίωση Ζώων», «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών».

Μέσα στα μεγάλα έργα συμπεριλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων – 4η φάση.

Επιπλέον θα τρέξουν προγράμματα κατάρτισης για 80.000 ανέργους, αναμένεται πρόγραμμα επιδότησης ανέργων άνω των 45 ετών, θα υπάρξει πρόγραμμα για την αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών, μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων για αναβάθμιση – δημιουργία βιομηχανικών πάρκων, ψηφιακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα τρέξει το Εξοικονομώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή όπως τρέχει το αντίστοιχο για κύριες κατοικίες. Επίσης αναμένεται η αντικατάσταση των ΤΑΧΙ με ηλεκτροκίνητα.


Ενεργή η πλατφόρμα δήλωσης πλαστικών από τις επιχειρήσεις εστίασης

Άνοιξε η πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρηματίες εστίασης κυρίως, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δηλώσεις για τα πλαστικά ποτήρια κλπ που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, ότι κάνουν για το ΦΠΑ ανά τρίμηνο έτσι θα πράττουν και σε αυτή τη φόρμα. Το α” τρίμηνο, οι πωλήσεις δηλαδή από 1/1 μέχρι 30/3, το β” τρίμηνο αντίστοιχα από 1/4 έως 31/6, το δ” τρίμηνο 1/7 έως 31/9 και δ” τρίμηνο 1/10 έως 31/12.


Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της καταγραφής αποθεμάτων σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις ανάλογα με το αν πωλούν άλευρα και κάποια άλλα ήδη, θα πρέπει να μπουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και να καταχωρήσουν τα αποθέματά τους. Από την πρώτη αυτή καταγραφή διαπιστώθηκε ότι έχουμε αρκετή επάρκεια. Για παράδειγμα καταγράφηκαν 24,7 εκ. λίτρα ηλιελαίου που επαρκούν για πέντε μήνες, 20,6 εκ. λίτρα σογιέλαιο που επαρκούν για 9 μήνες, χωρίς να γίνει καμία εισαγωγή.

Η υποχρέωση αυτή θα διαρκέσει για τρεις μήνες και μπορεί να λάβει παράταση για άλλους τρεις. Επιπλέον τα στοιχεία πρέπει να καταχωρούνται από τις επιχειρήσεις κάθε πέντε ημερολογιακές ημέρες.


Δεν ισχύει η διαγραφή χρεών για αγρότες

«Εάν κάποιος  διαβάσει περισσότερο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα διαπιστώσει ότι αφορά τον συμψηφισμό των οφειλών των αγροτών και των οργανώσεων των συνεταιρισμών με μελλοντικές ενισχύσεις covid και όχι την διαγραφή τους. Ναι μεν δεν θα πληρώσουν οι αγρότες γύρω στα 810 εκ. ευρώ που οφείλουν και αυτά αφορούν ενισχύσεις που είχαν δοθεί και κρίθηκαν παράνομες από την ευρωπαϊκή επιτροπή , κατά τις δεκαετίες 90 και 2000 αλλά από την άλλη δεν θα λάβουν ισόποσες μελλοντικές ενισχύσεις λόγω covid «, επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης αναφορικά με τη διαγραφή χρεών προς αγρότες που ακούγεται το τελευταίο διάστημα.

Όπως ο ίδιος τόνισε, το καλό για τους αγρότες είναι ότι αντί να εξοφλήσουν τις οφειλές τους για την ειδική ασφαλιστική εισφορά Ε.Λ.Γ.Α. σε δύο χρόνια, δίνεται το δικαίωμα να εξοφλήσουν σε τέσσερα χρόνια. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι αγρότες μέχρι τις 20 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν ένσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσοι κόπηκαν από τις πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης του Οκτωβρίου ή στην εξόφληση του Δεκεμβρίου ή την συμπληρωματική πίστωση του Μαρτίου. Η εγκύκλιος που περιγράφει τα παραπάνω είναι η 19006/28/3/2022 ενώ μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ενημερωθούν.


Τροποποιήσεις και πάλι στον ΤΑΠ

Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι από το νόμο 4915/2022 που έφερε κάποιες νέες διαδικασίες για το ΤΑΠ ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία των μεταβιβάσεων ακινήτων,  τελικά με τροποποίηση αλλάζουν πάλι κάποια πράγματα. «Δεν έχουν περάσει ούτε 20 μέρες και απορώ… Νομοθετούμε και μέσα σε λίγες μέρες τροποποιούμε το νόμο. Αυτό μας ξεπερνάει όλους», ανάφερε ο κ. Βουραζέρης.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές είναι μικρές. Βγάζουν έξω από το παιχνίδι τους συμβολαιογράφους, προκειμένου να μην παίρνουν χρήματα και να τα αποδίδουν στους δήμους αλλά να το κάνουν οι ίδιοι πωλητής – αγοραστής. Άλλωστε αυτό ήταν ένα κομμάτι που οι συμβολαιογράφοι προχώρησαν σε αποχή για ένα μήνα και τελικά μπόρεσαν και περάσανε αυτό που ήθελαν. «Πρέπει να νομοθετούμε λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις όλων των παραγωγικών τάξεων γιατί σημειώνεται μεγάλη ταλαιπωρία», τόνισε.


Προσοχή στα ακίνητα τύπου airbnb

Έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και αυτό συνεπάγεται πρόστιμα των 5.000 ευρώ και πάνω σε όσους δεν ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία. Ήδη ξεκίνησε η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών να διασταυρώνει πληροφορίες που είναι υποχρεωμένες να δίνουν οι πλατφόρμες τις οποίες και αυτές συλλέγουν από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές των ακινήτων. Όσοι δεν έχουν κάνει σωστά τη διαδικασία, όσοι δεν έχουν πάρει Αριθμούς Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ),ή  δεν το έχουν δηλώσει και δεν φαίνεται στην πλατφόρμα, από το Σεπτέμβριο έρχονται πρόστιμα. Δεν είναι απλά τα πράγματα, γιατί εκτός το πρόστιμο  θα χάνεται και το δικαίωμα να έχουν καταχωρημένο το ακίνητό τους στην πλατφόρμα.


Στις πρώτες θέσεις αργοπορίας οι Κυκλάδες στο Κτηματολόγιο

«Στο κτηματολόγιο οι Κυκλάδες είναι πρωταθλητές στην αργοπορία. Δεν προχωράει το κτηματολόγιο, επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης, τονίζοντας παράλληλε πως  πρώτες ωστόσο είναι κάποιες περιοχές της Κρήτης.

Το Ρέθυμνο είναι στο 15%, τα Χανιά στο 5% και το μισό Ηράκλειο που κτηματογραφείται στο 3%. Οι Κυκλάδες αγγίζουν το 30%, είναι πολύ χαμηλά ακόμα, δεν πρέπει να υπάρχει άγχος, όλο το 2022 θα γίνονται οι δηλώσεις χωρίς πρόστιμο αλλά δεν πρέπει να το αφήνουμε στο τέλος, συνέστησε ο κ. Βουραζέρης.

Το κτηματολόγιο έχει θορυβηθεί για την μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στις Κυκλάδες και την Κρήτη κι έτσι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το νησί μας επιτροπή για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Σημειώνεται ότι προκηρύσσονται θέσεις εργασίας Προϊσταμένων για τα κτηματολογικά γραφεία των Κυκλάδων και τις Άνδρου.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!