Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή ανέλυσε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έδωσε ένα μικρό στίγμα για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ αναφέρθηκε σε διάφορα άλλα χρήσιμα θέματα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, συνταξιούχους.
Μέσα Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
«Προβλέπεται δυσκολότερος χειμώνας για τα νοικοκυριά από τον περσινό και θα χρειαστεί να βάλουμε αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να εξασφαλίσουμε την θέρμανση μας. Είναι αρκετά ψηλά η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας, περίπου στο 1,168. Βέβαια πολύ πιο κάτω από αυτό που θα αγοράσουμε εμείς στις Κυκλάδες και φυσικά δεν ξέρουμε που θα σταματήσει αυτή η αύξηση», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης τονίζοντας παράλληλα πως η υψηλή τιμή του -1,20 και πάνω- δεν ισχύει μόνο στο νησί μας, αφού την έχουν ξεπεράσει σε όλη την Ελλάδα 14 Νομοί, Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κυκλάδες, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σάμου και Φωκίδας.
Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου. Η αυξημένη τιμή ωστόσο δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στους πρατηριούχους του νησιού μας και των άλλων νησιών, αλλά στο πόσο φτάνει στους επιχειρηματίες από τα διυλιστήρια και τις μεταφορές.
«Είμαι σίγουρος ότι κανείς πρατηριούχος δεν βγάζει παραπάνω κέρδος. Απλά διατηρείται περίπου σταθερό το κέρδος, ανάλογα και με την τιμή αγοράς η οποία είναι αρκετά αυξημένη για την φετινή περίοδο. Παρόλα αυτά το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα πωλείται φθηνότερα σε σχέση με το φυσικό αέριο. Όλοι πίστευαν ότι το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο, η διαφορά που είχε τα προηγούμενα χρόνια 20% – 40% σε σχέση με το πετρέλαιο ήδη έχει εξανεμιστεί. Συμφέρει καλύτερα το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά το φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου. Ένα μέρος του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή έως τις 10 Δεκεμβρίου, σε εκείνους που είχαν λάβει και πέρυσι, ενώ θα διανεμηθούν συνολικά γύρω στα 168 εκ. ευρώ.
Δικαιούχοι:
- Άγαμοι φορολογούμενοι που κατά το προηγούμενο έτος, το ετήσιο συνολικό εισόδημα τους ήταν έως 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και οικόπεδα συνολικής αξίας έως 180.000 ευρώ.
- Έγγαμοι ή όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τον προηγούμενο χρόνο θα πρέπει να είχαν έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ενώ η ακίνητη περιουσία, κτίσματα και οικόπεδα, να μην ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια αυτά προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο μέλος κατά 3.000 ευρώ.
Η επιδότηση ισχύει για τα καυσόξυλα και τη βιομάζα – πέλετ, αρκεί η κατοικία αυτών που κάνουν χρήση να είναι σε οικισμούς κάτω από 2.500 κατοίκους και ορεινούς.
Το χαμηλότερο ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ και το υψηλότερο δεν ξεπερνά τα 750 ευρώ πανελλαδικά.
Ποιοι αποκλείονται
- Δεν μπορούν να λάβουν πετρέλαιο θέρμανσης όσοι είναι κάτοχοι επιβατικών αυτοκινήτων με 1919 κυβικά και πάνω.
- Όσοι έχουν σκάφη πάνω από 5 μέτρα.
- Όσοι είναι φιλοξενούμενοι.
- Όσοι το 2020 διέθεταν πάνω από δύο επιβατικά αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από τον κυβισμό.
Από Μάρτιο του 2022 τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Για πρώτη φορά από την καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ, όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε από τον Μάρτιο του 2022 για τα ακίνητα που μας ανήκουν την 1/1/2022. Αντί δηλαδή να ξεκινούν οι πληρωμές μετά το καλοκαίρι, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, τα εκκαθαριστικά θα είναι έτοιμα προς τα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου.
«Ο ΕΝΦΙΑ έχει μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας. Έχουν δυσκολευτεί αρκετά στο Υπουργείο Οικονομικών,σχετικά με την νέα παραμετροποίηση για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει για τα φυσικά πρόσωπα συμπληρωματικός φόρος, δεν θα υπολογίζεται δηλαδή όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά το κάθε κτίσμα θα κρίνεται ξεχωριστά. Τα προηγούμενα χρόνια ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζονταν βάση της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και όταν αυτή ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ τότε εφαρμόζονταν και ο συμπληρωματικός φόρος εκτός από τον κύριο. Δεν είναι αμελητέο το ποσό του φόρου αυτού. Στα 7.180.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας και ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται περίπου στα 2 δις, από αυτά τα 370 εκ. έβγαιναν από τον συμπληρωματικό φόρο», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.
Από 29 Οκτωβρίου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος που αφορούν αναδρομικά, για το έτος 2019.
Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ»
Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινά και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει περίπου 50.000 νοικοκυριά. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, από 40% και μπορεί να φτάσει έως 75%, σύμφωνα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Την ιδία συμμετοχή μπορεί να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.
Παράδειγμα: Αν κάποιος επιδοτηθεί από το πρόγραμμα με 60%, το υπόλοιπο 40% μπορεί να καταβληθεί από τον ίδιο μέσω δανεισμού από τράπεζα.
Οι παρεμβάσεις αφορούν αντικαταστάσεις κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης, συστήματα ψύξης – θέρμανσης και αναβάθμιση φωτισμού.
Κριτήρια: Αν κάποιος έχει πάνω από 50.000 ευρώ ατομικό εισόδημα ή 60.000 ευρώ οικογενειακό δεν μπορεί να επιδοτηθεί.
Μία τεράστια διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα: Για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει όριο αιτήσεων αλλά αξιολόγηση. Το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό για περίπου ένα μήνα και κατόπιν θα ακολουθήσει αξιολόγηση των αιτήσεων για τους τελικούς δικαιούχους.
«Στα προηγούμενα προγράμματα, άνοιγε η πλατφόρμα για τις Κυκλάδες και εντός 3-4 ωρών είχαν εξαντληθεί τα αποθεματικά και έκλεινε, γίνονταν πόλεμος. Ήταν άδικο. Πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση. Επιπλέον θα υπάρχει ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός, περίπου 100 εκ ευρώ, που θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ΑΜΕΑ», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.
Επιχειρήσεις: Παράταση στον ετήσιο συμπληρωματικό πίνακα προσωπικού
Έλαβε παράταση ο ετήσιος συμπληρωματικός πίνακας προσωπικού και τελικά θα μπορούν οι επιχειρήσεις να τον καταθέτουν έως 30 Νοεμβρίου 2021. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις με τα μέτρα που λαμβάνουν για τους ανεμβολίαστους έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουν, σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη. Στην ουσία πρέπει να κάνουν τον αστυνομικό, στους ίδιους τους υπαλλήλους τους και να ελέγχουν αν έχουν κάνει rapid test ή PCR.
Συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί η ΚΥΑ 64232 από 16/10/2021 κατά την οποία προβλέπονταν ότι από τις 26 Οκτωβρίου οι εργοδότες υποχρεούται να ελέγχουν και να δηλώνουν τα rapid test ή PCR των ανεμβολίαστων και μη νοσήσαντων εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Για την πρώτη εβδομάδα που ισχύει το μέτρο αυτό, 18/10 έως 24/10 ως προθεσμία υποβολής της δήλωσης ορίζονταν το χρονικό διάστημα από 26/10 έως 5/11. Οι επόμενες δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση από Τρίτη έως Παρασκευή για την εκάστοτε προηγηθείσα περίοδο αναφοράς.
Αν μία επιχείρηση δεν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων της, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση που υποβάλει ψευδή δήλωση, το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ. Η επιχείρηση υποχρεούται να ενημερώνει όλους τους εργαζομένους για το συγκεκριμένο μέτρο και θα πρέπει να τους ελέγχει. Πρόστιμο επιβάλλεται και στους ίδιους τους εργαζόμενους ύψους 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μειωμένης απασχόλησης ανέρχεται σε 150 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό θα πρέπει να κάνουν την εβδομάδα δύο τεστ τα οποία επιβαρύνουν τους ίδιους.
«Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Τώρα βάζει στη μέση τον ίδιο τον επιχειρηματία, φέροντας τον σε πολύ δύσκολη θέση σε σχέση με το ανεμβολίαστο προσωπικό. Ήδη το μέτρο τρέχει από τις 18 Οκτωβρίου και αν θα μπουν τώρα να κάνουν τις δηλώσεις οι επιχειρήσεις, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος δεν έχει κάνει καθόλου τεστ και έπρεπε να είχε κάνει ένα, ή είναι στην κατηγορία των επισιτιστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήδη πρέπει να κάνουν δύο, θα έχουν πρόβλημα. Οι επιχειρηματίες πρέπει να μιλήσουν με τους συναδέλφους λογιστές να βρουν τη λύση και τον τρόπο, ώστε να φαίνεται στο σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ότι είναι εντάξει. Ίσως χρειαστεί σε κάποιους εργαζόμενους που ξεχάστηκαν και δεν έκαναν το τεστ, να τους βάλουν ότι ήταν σε άδεια εκείνη την περίοδο και δεν είχαν φυσική παρουσία», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Εκδόθηκε εγκύκλιος για τους παράλληλα ασφαλισμένους
Εκδόθηκε η εγκύκλιος 43/2021 η οποία αφορά όλους τους μη μισθωτούς που πληρώνουν ΕΦΚΑ. Δηλαδή, το προηγούμενο ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κλπ.
Από το 2020 εκείνοι που είναι παράλληλα ασφαλισμένοι, δηλαδή συγχρόνως έχουν επιχείρηση και είναι ασφαλισμένοι και αλλού ως μισθωτοί, γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών που θα πρέπει να αποδίδουν.
Η εγκύκλιος παρέχει οδηγίες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Έχει περιπτώσεις που υπάρχει μία συμπληρωματική εκκαθάριση, τι θα πρέπει να κάνουμε, πως θα πληρώνουμε τις διαφορές κ.α.
Συνταξιούχοι ΟΓΑ: Σε ποιες περιπτώσεις δεν κόβεται η σύνταξη αν συνεχίσουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα
Οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ ασχέτως αν δουλεύουν ή όχι, δεν θα υποστούν καμία μείωση στη σύνταξή τους. Με το νόμο του κ. Βρούτση, οι συνταξιούχοι των άλλων φορέων και του δημοσίου εφόσον αποφασίσουν να ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα (μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αλιείς, όσοι ασχολούνται με τη γη), αν το καθαρό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ από την απασχόλησή τους ως αγρότες, δεν κόβεται η σύνταξή τους.
Σε ΦΕΚ η απόφαση για την καταπολέμηση βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση 82063.2021 η οποία αφορά την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο. Μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση την οποία πρέπει να λάβουν γνώση όλοι οι επιχειρηματίες. Αρχικά αφορά επιχειρήσεις με πάνω από 20 άτομα, αλλά είναι μία σημαντική απόφαση που δεν πρέπει να πάρουμε ελαφρά.
Νεότερα για την πλατφόρμα My Data
Από 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε θεωρητικά η υποχρέωση για την ψηφιακή πλατφόρμα My Data της ΑΑΔΕ. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ήδη στέλνει τα δεδομένα εσόδων απευθείας στο υπουργείο. Από την άλλη το Υπουργείο έδωσε παράταση απόσυρσης των μοντέλων των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με την πλατφόρμα, έως 31 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς κυρώσεις. Υπάρχει γενικά ένα χάος για το τι ισχύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο έως το τέλος του 2021.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: