Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Επίδομα θέρμανσης, Δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στο επίδομα θέρμανσης όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις, ενώ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο.

Δασικοί Χάρτες

«Είμασταν από τους πρώτους μέσω της εκπομπής στις 19 Ιανουαρίου, όπου είχαμε αναφέρει για τους Δασικούς Χάρτες ότι πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή γιατί ξεκινά η ανάρτησή τους και έκτοτε όλοι οι Φορείς έδειξαν ενδιαφέρον, ώστε να ακυρωθούν. Ήδη προχωράει η νέα ανάρτηση με νέους Δασικούς Χάρτες, για το νησί μας και τις υπόλοιπες Κυκλάδες», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η 1364 και η 1365 του 2021, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες αλλά στην ουσία δόθηκαν στην δημοσιότητα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Βάσει των συγκεκριμένων αποφάσεων προβλέπεται ότι όλες οι δηλωθείσες αγροτικές εκτάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι δασικές. Οι καινούριοι Δασικοί Χάρτες που θα αναρτηθούν δεν θα καταρτίζονται αποκλειστικά βάσει των αεροφωτογραφιών όπως στο παρελθόν, αλλά θα αποτυπώνουν την σημερινή, πραγματική κατάσταση.  Άρα δεν θα είναι μία φανταστική κατάσταση αλλά η πραγματική, όπως απεικονίζονται τα γεωτεμάχια. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί περιουσίες δεκάδων δεκαετιών θα παραμείνουν στα χέρια των αγροτών και των κτηνοτρόφων που κινδύνευαν να τις χάσουν¨, υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.


Κτηματολόγιο

Δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές, όμως το Κτηματολόγιο θα πάρει παράταση μέχρι την ημερομηνία που έχει δοθεί για τους κατοίκους του εξωτερικού, δηλαδή έως 5 Ιανουαρίου 2022. Όπως ενημέρωση ο κ. Βουραζέρης, ήδη δόθηκε παράταση για το Ρέθυμνο, που ξεκίνησε η κτηματογράφηση μαζί με τις Κυκλάδες. Τις παρατάσεις τις δίνει ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, άρα αναμένονται εξελίξεις και για το συγκεκριμένο ζήτημα…


Επιδότηση θέρμανσης

Την περασμένη Τρίτη όπου άνοιξε η πλατφόρμα και ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων,  ξεπέρασαν τις 140.000.

Τα είδη καυσίμων που επιχορηγούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και πέλετ, η τηλεθέρμανση.

Προσοχή: Για τα καυσόξυλα και πέλετ, θα πρέπει η κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 0,8.  Αυτό για την Άνδρο δυστυχώς δεν ισχύει, δεν θα επιδοτηθεί κανένας Ανδριώτης για καυσόξυλα και πέλετ γιατί δεν υπάρχει συντελεστής μεγαλύτερος από 0,8.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη χρονιά που το επίδομα θέρμανσης καταβάλλεται  με ένα ξεχωριστό τρόπο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Εξού και ο συντελεστής επίδοσης ο οποίος καθιερώθηκε πέρσι όπου κάθε οικισμός έχει διαφορετικό.

Η τηλεθέρμανση είναι ακόμα πιο ειδική περίπτωση και αφορά μόνο τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Μεγαλόπολης, Αμύνταιου.

  • Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου θέρμανσης, λαμβάνεται υπόψιν ως τιμή ανά λίτρο το 1,16 ευρώ.  Παράδειγμα: Αν κάποιος λαμβάνει επίδομα θέρμανσης 150 ευρώ, θα πρέπει να έχει αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης 300 ευρώ. Η τιμή των 300 ευρώ θα πρέπει να έχει υπολογιστεί βάσει της οριζόμενης στο 1,16 ευρώ ανά λίτρο. 

Τοπικά παραδείγματα

Το επίδομα είναι τελείως διαφορετικό για μία οικογένεια που ζει στον Όρμο Κορθίου, από μία οικογένεια που ζει στο Μπατσί, το Γαύριο, τη Χώρα. Αναλυτικότερα:

  • Στη Χώρα, μία οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει επίδομα θέρμανσης 136,80 ευρώ
  • Στον Όρμο Κορθίου, μία οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει 133,20 ευρώ
  • Στο Μπατσί, μία οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει 118,80 ευρώ.


Διαδικασία χορήγησης

Θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση έως 15 Δεκεμβρίου 2021 στην εφαρμογή myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Όσοι όμως είχαν υποβάλλει αίτηση την περσινή περίοδο και υποβάλλουν έως 30 Νοεμβρίου θα λάβουν έως 10 Δεκεμβρίου προκαταβολή το ποσό που είχε χορηγηθεί κατά την περσινή αίτηση.

Οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώσουν ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο και διάφορα άλλα στοιχεία.

Για τα λοιπά καύσιμα εκτός του πετρελαίου θέρμανσης (για το νησί μας: υγραέριο, φυσικό αέριο), θα πρέπει να καταχωρηθεί όπως πέρσι ο αριθμός της απόδειξης αγοράς, το ποσό της συναλλαγής και την επωνυμία της επιχείρησης που αγοράστηκε. Αυτό δεν απαιτείται όταν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί τη διαδικασία αυτή την τρέχει το πρατήριο υγρών καυσίμων.

Προσοχή μεγάλη στον ΙΒΑΝ. Δεν θα γίνεται δεκτός ο ΙΒΑΝ όταν δεν ανήκει στο πρόσωπο που αιτείται την επιδότηση.


Χρόνος πληρωμής επιδότησης

Όσες αγορές τιμολογηθούν από έως 30 Νοεμβρίου και καταχωρηθούν έως 15 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν έως 30 Δεκεμβρίου 2021. Όσες αγορές τιμολογηθούν έως 31 Ιανουαρίου 2022 και καταχωρηθούν έως 15 Φεβρουαρίου 2022 θα πληρωθούν έως 28 Φεβρουαρίου 2022. Όσες αγορές τιμολογηθούν έως 32 Μαρτίου που λήγει η προθεσμία αγορών και έχουν καταχωρηθεί έως 15 Απριλίου θα πληρωθούν έως τέλος Απριλίου.

Η προθεσμία υποβολής της αρχικής αίτησης λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!