Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, την Αυξημένη αποζημίωση Ειδικού σκοπού που θα χορηγηθεί σε κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλα τα μέτρα στήριξης του Απριλίου.
Τα μέτρα που τρέχουν για τις κλειστές επιχειρήσεις τον μήνα Απρίλιο
Για το μήνα Απρίλιο προβλέπονται τα εξής μέτρα για τις επιχειρήσεις:
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
- Συνεχίζει η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου. Ότι ίσχυε για τον Μάρτιο, το ίδιο θα ισχύσει για τον Απρίλιο, σε δύο ταχύτητες. Οι κλειστές επιχειρήσεις απαλλάσσονται 100%, εκείνες που είναι ανοιχτές και πλήττονται 40%. Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου σχεδιάζεται για τους ιδιοκτήτες , να λάβουν αποζημίωση για τον Φεβρουάριο αλλά και για τον Μάρτιο ως προκαταβολή
- Αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους υπαλλήλους που είναι σε αναστολή και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών
- Αναστολή προθεσμιών λήξης για τις επιταγές
- Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»
- Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν max το 7% του τζίρου του 2019
- Εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών το οποίο ακόμα ετοιμάζεται. Εδώ θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου 30% αλλά και ζημιά
«Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Κυβέρνηση. Βέβαια πάντα θα υπάρχει το καλύτερο», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης συζητώντας τα παραπάνω μέτρα με τον κ. Αστρά.
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Απρίλιο
Πρόκειται για ένα νέο πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους, έχουν κύριο ΚΑΔ ή Κωδικό Δραστηριότητας με μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και επιχειρήσεις σε περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου είναι δικαιούχοι αυτού του μέτρου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το κριτήριο μείωσης τζίρου. Δεν θα εξετάζεται δηλαδή εάν υπάρχει μείωση του τζίρου ή όχι.
Η αποζημίωση είναι ήδη διαμορφωμένη ως εξής:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους
Αυτά τα χρήματα θα λάβουν οι επιχειρηματίες, αλλά το κριτήριο των ποσών εξαρτάται από τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούν στην επιχείρησή τους. Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές λιγότερο από 15 ημέρες τον Απρίλιο, η αποζημίωση θα αναλογεί στο μισό των παραπάνω ποσών. Είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και δεν υπόκειται σε κρατήσεις.
Θα ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις, από αυτές οι 10.800 αφορούν εκείνες που δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης και είναι κλειστές ενώ οι υπόλοιπες στο σύνολο της χώρας. Αφορούν τους κλάδους τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, γυμναστήρια, ΟΠΑΠ κλπ.
«Να μην περιμένουν να επιδοτηθούν από το συγκεκριμένο μέτρο οι επιχειρήσεις εστίασης, γιατί υπάρχει ειδικό μέτρο, το ΕΣΠΑ της εστίασης. Η καταβολή των ποσών θα γίνει εντός του μηνός Μάϊου. Πρώτα θα ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 και μετά θα ξεκινήσει να καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 από 2/4 ενώ η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος λήγει στις 19/4.
«Μη μπερδεύονται οι επαγγελματίες, να απευθύνονται στους λογιστές τους. Είναι αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν κλειδώνει τίποτα, δεν σημαίνει ότι θα τη λάβουν όλοι όσοι κάνουν αίτηση. Πιεζόμαστε πολλές φορές εμείς οι λογιστές να πούμε αν θα πάρουν τα χρήματα οι επιχειρηματίες. Αυτό δεν είναι εφικτό να απαντηθεί γιατί η απόφαση με τους όρους βγαίνει μετά το τέλος της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Προσαρμόζεται βάσει των αιτήσεων γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και στη δημόσια δαπάνη», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Σύμφωνα με την απόφαση ΓΔΟΥ366-1/4/2021 η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο 2021.
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον: Όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, οι Οργανισμοί Λιμένων, οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υπηρεσιών Χιονοδρομικών Κέντρων και Ιαματικών Πηγών, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι μη κερδοσκοπικές αρκεί να είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ.
Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται: Οι πολύ μεγάλες που έχουν πάνω από 1.000 εργαζόμενους την 1η Μαρτίου 2021. Όλες εκείνες που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν συστήσεις επιχειρήσεις. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που είναι παρά πολλοί. Οι καινούριες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Βάσει των τελευταίων Επιστρεπτέων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Βουραζέρη, για την χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου το α΄ τρίμηνο του 2021, 20% και πάνω σε σχέση με το α τρίμηνο του 2020. Το επιτόκιο αναφοράς στην 6η Επιστρεπτέα ήταν 0,64 ενώ σίγουρα στην απόφαση θα υπάρχει κάποιο άλλο τρίμηνο του 2020 ως περίοδος αναφοράς , αν είναι μηδενικό το α τρίμηνο του 2020. Σίγουρα θα επιστραφεί το 50% γιατί έχει ήδη ανακοινωθεί. Υπάρχει πρόταση από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, σε αυτή την Επιστρεπτέα να κρίνεται το 1ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2020 αλλά συγχρόνως να κρίνονται και όλα τα έσοδα του 2020 σε σχέση με το 2019.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων πολύ γρήγορα μετά την τελική αίτηση.
Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» εμπεριέχεται στο Νόμο 4790 ΦΕΚ Α48/31-03-2021 άρθρα 64 έως 77 και έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Στην ουσία με αυτό το μέτρο βοηθά η Κυβέρνηση τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν πάσης φύσεως επιχειρηματικά – επαγγελματικά δάνεια.
Επιλέξιμοι είναι: Όλα τα ενεργά Νομικά Πρόσωπα, μικρές, πολύ μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα που είναι ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες ή εταίροι (μέλη) προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών.
Ποιοι θεωρούνται πληγέντες: Όλα τα Νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες βάσει ΚΑΔ με κάποια απόφαση που έχει τρέξει από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και την ημερομηνία που θα γίνει η αίτηση. Θα πρέπει να έχει 20% μείωση των εσόδων του 2020 σε σχέση με το 2019. Πληγέντες επίσης θεωρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν διαθέτουν εργαζόμενο, με μείωση τζίρου και ΚΑΔ σε απόφαση. Νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που σαν αντικείμενο έχουν μόνο την εκμετάλλευση ακινήτων και έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια. Δικαιούχοι είναι και εκείνοι που έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή ανεξαρτήτως ΚΑΔ – παρουσιάζουν μείωση 20% αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα «Συνεργασία».
Άλλες προϋποθέσεις: Να μην υπάρχει ενεργή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή Φορέως του Ελληνικού Δημοσίου ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή άλλως Φορέων Ευρωπαϊκών – Εθνικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν τρέχει το μέτρο. Επίσης δεν μπορούν να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα «Γέφυρα 1». Τέλος σε περιπτώσεις που υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα και καταγγελθέντα δάνεια που ξεπερνούν το 50% των συνολικών δανείων από οποιαδήποτε αιτία δεν εντάσσονται στο μέτρο.
Παράδειγμα: Μία επιχείρηση έχει εξυπηρετούμενο δάνειο ή ένα δάνειο που παρουσιάζει μία καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες έως 31/12/2020. Εάν το δάνειο αυτό το έχει πάρει ένα φυσικό πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία ή που ασκεί ατομική επιχείρηση, η ακίνητη περιουσία που πρέπει να έχει για να ενταχθεί δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 600.000 ευρώ. Επίσης το εισόδημα ή ο ετήσιος κύκλος εργασιών για έναν ελεύθερο επαγγελματία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 24.00 ευρώ, με προστιθέμενα ακόμα 18.000 ευρώ για τη σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος μέχρι και τρία. Αθροιστικά ανέρχεται στις 57.000 ευρώ. Αν έχει καταθέσεις ή επενδυτικά προϊόντα είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό πάνω από 40.000 ευρώ δεν εντάσσεται στο Μέτρο. Το ποσό του ανεξόφλητου δανείου θα πρέπει να ανέρχεται έως 300.000 ευρώ ανά πιστωτή. Η max επιδότηση είναι για 8 μήνες. Τους πρώτους 3 επιδοτείται το 90% της μηνιαίας δόσης (τόκο και κεφάλαιο), το επόμενο τρίμηνο με 80% και οι 2 τελευταίοι με 70%.
Κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν leasing
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης δεν έχει προβλεφθεί κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις εκείνες που χρησιμοποιούν την χρηματοδοτική μίσθωση, το leasing. «Όσες επένδυσαν σε ακίνητα, σε πάγιο εξοπλισμό κλπ, μέσω leasing όχι μόνο δεν είδαν κάποια κρατική στήριξη εδώ και ένα χρόνο, αλλά ούτε οι δόσεις μεταφέρθηκαν στο μέλλον. Ξενοδοχεία και εστίαση βρίσκονται πραγματικά σε δυσχερή θέση γιατί έχουν σημαντικές υποχρεώσεις σε leasing ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξημένο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν, αυτές οι επιχειρήσεις πραγματικά κινδυνεύουν¨, τόνισε.
Στο κλείσιμο της εκπομπής ο κ. Βουραζέρης παρουσίασε ορισμένα ιστορικά στοιχεία και σύγχρονα στοιχεία δανεισμού της Ελλάδας και παγκοσμίως.
«Η χώρα μας για πρώτη φορά έλαβε απόφαση για δανεισμό στις 12 Απριλίου 1823 κατά τη Β” Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τριμερής επιτροπή -Ζαΐμης, Ορλάνδρος, Λουριώτης, – που μετέβη στο Λονδίνο για το δάνειο, πήγαν με χρηματοδότηση του Λόρδου Βύρωνα γιατί δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για την κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού. Το πρώτο δάνειο ήταν 4 εκ. Ισπανικά τάλιρα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε δηλώσει ως χώρα στάση πληρωμών 5 φορές. Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο που να μη έχει δανειστεί και μάλιστα κάτι που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν, ότι τον μεγαλύτερο δανεισμό μέχρι σήμερα τον έχει η Ιαπωνία. Το δημόσιο χρέος παγκοσμίως ανέρχεται περίπου σε 60 τρις δολάρια. Αν βάλουμε μέσα τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πάμε πέντε φορές πάνω. Το χρέος της χώρας μας στο τέλος του 2020 ανήλθε στα 374 δις», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: