Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες για την επιστροφή των ποσών.
Δηλώσεις φόρου εισοδήματος
Με την παραδοχή ότι «είμαστε πάρα πολύ πίσω», σχολίασε την πρόοδο των δηλώσεων φόρου εισοδήματος κατά την έναρξη της εκπομπής ο κ. Χρήστος Βουραζέρης, επισημαίνοντας πως σίγουρα θα δοθεί παράταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πέρσι υποβλήθηκαν συνολικά 6.386.000 δηλώσεις από έως 16/9. Υπενθύμισε ότι το 51% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικά, το 16% πιστωτικά (έπαιρναν οι φορολογούμενοι πίσω χρήματα) και το 33% χρεωστικά. Φέτος όπως τόνισε, σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί μόλις 1.891.000 μέχρι στιγμής. «Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις δηλώσεις που περιέχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκεί περιμέναμε κάποιες αποφάσεις – ερμηνευτικές που άργησαν οπότε σίγουρα να μην αγχώνεται ο κόσμος, οι δηλώσεις θα πάρουν παράταση!», ξεκαθάρισε ο κ. Βουραζέρης.
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Η επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίστηκε σε επτά κύκλους μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Πλέον, έφτασε η στιγμή που θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να κάνουν τους υπολογισμούς τους όπου ο κ. Βουραζέρης συνέστησε να μην περιμένουν να αναρτήσει η ΑΑΔΕ τα πόσα που θα πρέπει να επιστραφούν γιατί δεν θα έχουν χρόνο.
«Θα πρέπει να κάνουν έναν προγραμματισμό οι επιχειρήσεις με τους συναδέλφους λογιστές ώστε να ξέρουν τι έχουν να επιστρέψουν. Καλό είναι να αφήσουμε περιθώριο μέχρι και την τελευταία ημέρα της πληρωμής γιατί δεν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Ήδη έχει πάει πολύ πίσω αυτή η ιστορία, μπορεί κάποιοι να γλιτώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι κατηγορίες επιχειρήσεων που έχουν λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές – Τι θα κληθούν να επιστρέψουν
- Οι επιχειρήσεις που είναι παλιές. Αφορά κείνες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1/1/2019 και δεν άνοιξαν κάποιο υποκατάστημα από την 1/4/2019 έως 31/12/2020 και φυσικά έχουν ακαθάριστα έσοδα κατά τη χρήση 2019. Αυτές οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα ποια επιστρεπτέα έχουν λάβει από την 1-7, θα επιστρέψουν το 1/4, το 25%, όταν το 2020 έχουν μείωση ακαθαρίστων εσόδων που ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019. Επίσης η επιχείρηση θα πρέπει να παρουσιάζει ζημιές το 2020 προ φόρων με μόνη εξαίρεση τις επιχειρήσεις που είναι ΚΤΕΛ, είτε ανώνυμη εταιρεία είτε απλά ΚΤΕΛ. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν τηρήσει την υποχρέωση του επιπέδου απασχόλησης. Εάν η επιχείρηση δεν έχει τηρήσει την παραπάνω υποχρέωση γυρίζει την επιστρεπτέα ολόκληρη πίσω. Το 1/3 των ποσών θα γυρίσουν πίσω οι επιχειρήσεις που το 2020 έχουν μείωση ακαθαρίστων εσόδων από 30% έως 70% σε σχέση με το 2019. Έχουν τις ζημιές που προαναφέρθηκαν για το 2020 πλην τα ΚΤΕΛ και εφόσον έχουν τηρήσει τους όρους για το προσωπικό. Τέλος, επιστρέφεται το 50% εάν δεν έχουν κάποια μείωση τζίρου από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις και απλά τήρησαν την υποχρέωση του επιπέδου απασχόλησης.
- Οι επιχειρήσεις που είναι νέες. Αφορά εκείνες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1/1/2019 ή άνοιξαν από 1/4/2019 έως 31/12/2020 κάποιο υποκατάστημα ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019. Οι επιχειρήσεις αυτές θα επιστρέψουν το 1/4 των ποσών που έχουν λάβει, αν το 2020 έχει μείωση ακαθαρίστων εσόδων που ξεπερνάει το 30% σε σχέση με το 2019 και επίσης είχαν ζημιά το 2020 προ φόρων εκτός των ΚΤΕΛ. Βέβαια, θα πρέπει να έχει τηρηθεί το επίπεδο απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις οι καινούριες επιστρέφουν το 33,3% αν δεν έχουν καμία μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους το 2020 σε σχέση με το 2019 και έχουν τηρήσει την υποχρέωση για το επίπεδο απασχόλησης του προσωπικού. Εδώ εντοπίζεται μία μεγάλη διαφορά. Οι νέες επιχειρήσεις max θα γυρίσουν το 1/3 ενώ οι παλιές επιχειρήσεις υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν το 50% αν έχουν μείωση τζίρου κι έχουν τηρήσει τις θέσεις του προσωπικού.
- Υπάρχει και η κατηγορία των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια, από τον Μάιο του 2021 έως 2/9. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν χρήματα χωρίς κανένα κριτήριο. Επίσης δεν θα επιστραφεί καμία προκαταβολή στις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν έδρα στους Δήμους Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Ιστιαίας, Αιδηψού στην Εύβοια, οι οποίες επλήγησαν κατά την μεγάλη πυρκαγιά στις 3/8/2021.
Σημειώνεται ότι όσοι είχαν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή και δεν ανέβασαν ως όφειλαν το πιστοποιητικό της δικαστικής φερεγγυότητας, ή έχουν δώσει ψευδή στοιχεία για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα την επιστρέψουν όλη εντόκως.
Διαδικασία επιστροφής
Σήμερα αυτό που ισχύει μετά από τόσες αποφάσεις που έχουν βγει, είναι ότι η περίοδος χάριτος λήγει 30/06/2022. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως 29/7/2022. Η επιστροφή θα γίνει τελικά σε 96 ισόποσες άτοκες δόσεις. Μπορεί ωστόσο κάποιος να επιστρέψει όλο το ποσό εφάπαξ μέχρι 29/7 με έκπτωση 15%. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι αφορολόγητη, πλέον αυτό είναι δεδομένο. Αφορολόγητη θα είναι όμως και η έκπτωση του 15% με την εφάπαξ καταβολή.
Ως κριτήριο για το τζίρο λαμβάνουμε υπόψιν τον κωδικό 500 του Ε3 για τις δηλώσεις του 2019 και του 2020 που έχουν υποβληθεί έως 31/3/2022. Αν κάποιος διορθώσει το Ε3 σήμερα δεν λαμβάνεται υπόψιν. Φυσικά, οι 96 δόσεις ακόμα και να βγει μια ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν θα μπορούν να μεταφερθούν.
Επίπεδο απασχόλησης προσωπικού
Παράδειγμα: Κάποια επιχείρηση έλαβε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1. Όταν την έλαβε προέβλεπε το σύστημα και η απόφαση ότι για να της χορηγηθεί και για να μην την επιστρέψει 100% πίσω θα πρέπει να διατηρήσει έως 31/10/2020 τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν την 1/3/2020. Αν δεν υπήρχε προσωπικό δεν υπάρχει πρόβλημα. Η ρήτρα του προσωπικού αφορά μόνο όσες επιχειρήσεις είχαν εργαζόμενους κατά τις ημερομηνίες που ορίζονταν και δεν θα έπρεπε να προβεί σε μείωση. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν υπάρχει οικειοθελής αποχώρηση, παρά μόνο όταν κάποιος εργοδότης έδιωξε εργαζόμενο από την επιχείρηση. Επιπλέον δεν δημιουργείται πρόβλημα όταν υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες έληξαν, ή αν κάποιος εργαζόμενος βγήκε στη συνταξιοδότηση.
Για τον υπολογισμό των εργαζομένων: Προσθέτουμε τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31/3/2020 για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες σωρευτικά. Προσθέτουμε τον αριθμό αναγγελιών πρόσληψης, το έντυπο Ε3, και αφαιρούμε τον αριθμό καταγγελιών σύμβασης εργασίας, έντυπο 6. Στη συνέχεια υπολογίζουμε το άθροισμα του παραπάνω μεγέθους για τους μήνες Απρίλιο 2020 έως και Οκτώβριο του 2020 και διαιρούμε με τον αριθμό των μηνών. Εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση στις 31/3 θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η υποχρέωση, οπότε επιστρέφεται όλο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αναλυτικός υπολογισμός: Αν μία επιχείρηση στις 31/3/2020 είχε δύο εργαζόμενους θα έπρεπε στις 31/10 να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο προσωπικού. Το μήνα Απρίλιο είχε δύο εργαζόμενους, δεν πραγματοποιήθηκε καμία αποχώρηση, καμία πρόσληψη, άρα παρέμειναν 2 εργαζόμενοι. Τον Μάιο του 2020, όπου υπήρχαν ήδη 2 εργαζόμενοι, έγιναν 3 προσλήψεις και καμία αποχώρηση, άρα τον συγκεκριμένο μήνα οι εργαζόμενοι ήταν 6. Τον Ιούνιο, έγινε άλλη μία πρόσληψη και με τους προηγούμενους 5 ο αριθμός αυξήθηκε στους 6. Τον Ιούλιο προσλήφθηκε επιπλέον 1 υπάλληλος και το σύνολο έφτασε τους 7. Το Αύγουστο έγιναν ακόμη 2 προσλήψεις με τον συνολικό αριθμό εργαζομένων να φτάνει τους 8. Τον Σεπτέμβριο δεν έγινε καμία πρόσληψη αλλά είχαμε απόλυση κι έτσι ο αριθμός των υπαλλήλων διαμορφώθηκε στους 7. Στον τελευταίο μήνα Οκτώβριο έγινε μία πρόσληψη και μία απόλυση, άρα παρέμειναν 7 εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Παίρνουμε τα αποτελέσματα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο όπου βγαίνει σύνολο 42, δια 7 μήνες, ίσον 6, άρα η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι παραπάνω από το επίπεδο που είχε στις 31/3/2020 και θα κληθεί να επιστρέψει είτε 50%, είτε 25%, είτε 33,3% ανάλογα με την πτώση του τζίρου.
Για κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή υπήρχε από το κράτος και μία περίοδος που έπρεπε να διατηρηθεί το επίπεδο του προσωπικού ως εξής:
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 2, έπρεπε να διατηρηθεί έως 31/10/2020 τους εργαζόμενους που είχαμε κατά την 1/6/2020.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 3, έπρεπε να διατηρηθεί έως 31/12/2020 τους εργαζόμενους που είχαμε κατά την 1/8/2020. Εδώ όμως έδινε το δικαίωμα το κράτος την δυνατότητα εναλλακτικά τη διατήρηση προσωπικού την 1/3/2020.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, έπρεπε να διατηρηθεί έως 31/12/2020 τους εργαζόμενους που είχαμε κατά την 1/9/2020.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, έπρεπε να διατηρηθεί έως 31/3/2021 τους εργαζόμενους που είχαμε κατά την 1/11/2020.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6, έπρεπε να διατηρηθεί έως 31/3/2021 τους εργαζόμενους που είχαμε κατά την 1/1/2021.
Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7, έπρεπε να διατηρηθεί έως 31/5/2021 τους εργαζόμενους που είχαμε κατά την 1/3/2021.
Η απάντηση στο διαδικτυακό Quiz
Την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Βουραζέρης δημοσίευσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένα quiz, για το οποίο υποσχέθηκε να δώσει την απάντηση στην εκπομπή του κ. Μιχάλη Αστρά.
Η ερώτηση: Ο Μιχάλης και ο Χρήστος έχουν την ίδια ακίνητη περιουσία σε σύνολο από 1 εκ. ευρώ, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ; Η ακίνητη περιουσία είναι στην ίδια πόλη, στο ίδιο διαμέρισμα, με την ίδια παλαιότητα, στην ίδια τιμή ζώνης.
Η απάντηση: Δυστυχώς, παρότι φαίνεται να είναι ίδιες οι περιπτώσεις, μία μικρή λεπτομέρεια μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στον ΕΝΦΙΑ.
Όπως εξήγησε ο κ. Βουραζέρης όταν ψηφίζεται ένας νόμος δεν μπορεί να ικανοποιεί το 100% των φορολογουμένων. Σίγουρα κάποιοι θα έχουν πρόβλημα, θα είναι δυσαρεστημένοι. Το θέμα είναι το ποιο θα είναι το ποσοστό κάτι που αποτελεί πολιτική βούληση. Έτσι και με τον ΕΝΦΙΑ, παρόλο που 8 στους 10 πληρώνουν μειωμένο και οι μειώσεις αγγίζουν το 50% υπάρχει και μικρό ποσοστό που πληρώνει μεγαλύτερο φόρο αλλά και περιπτώσεις που ήταν 19 φορές επάνω ο φόρος. «Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων καλό θα είναι να μην τον πληρώσουν και να κάνουν ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΟΥ προκειμένου να ασκήσουν προσφυγή στο διοικητικό Πρωτοδικείο έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να φτάσει στο ΣτΕ ο νόμος για να κριθεί αν πραγματικά η ρύθμιση αυτή είναι συνταγματική ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένα ακραίο παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι έχει κάποιος 10 διαμερίσματα σε μία περιοχή και η συνολική αξία είναι 1 εκ. ευρώ. Αν έχει και κάποιος άλλος 10 διαμερίσματα στην ίδια περιοχή αλλά δεν έχει κάνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, δεν έχει δώσει δηλαδή χιλιοστά, στο Ε9 είναι αναγκασμένος να περάσει το ακίνητο ανά όροφο τα διαμερίσματα. Με το νέο ΕΝΦΙΑ ο κύριος φόρος είναι σχεδόν ο ίδιος. Όμως πλέον αυτού του φόρου έχουμε και τον φόρο εκείνον που μπήκε φέτος για τα ακίνητα που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ. Ενώ λοιπόν για εκείνον που έχει σύσταση στα διαμερίσματα ο φόρος είναι μηδέν γιατί το κάθε διαμέρισμα δεν ξεπερνά πχ τις 100.000 ευρώ, η δεύτερη περίπτωση που φαίνονται όλα σαν ένα γιατί δεν υπάρχει σύσταση βγαίνει φόρος 2.700 ευρώ.
Επιπλέον εισάγεται και μία προσαύξηση 15% για το 1 εκ. ευρώ κι ενώ ο πρώτος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.350 ευρώ, στη δεύτερη περίπτωση που δεν έχει σύσταση με την ίδια περιουσία θα κληθεί να πληρώσει φόρο 5.610 ευρώ. Δηλαδή δύο περιπτώσεις με τα ίδια δικαιώματα, η μία περίπτωση με σύσταση ή άλλη χωρίς, θα πληρωθεί στη δεύτερη περίπτωση παραπάνω φόρος κατά 66%.
Άρα η απάντηση στο quiz είναι ότι δεν θα πληρωθεί ο ίδιος ΕΝΦΙΑ και οι διαφορές μπορεί να είναι μεγάλες.
«Στη φορολογία και τα φορολογικά δεν υπάρχει λογική!», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Βουραζέρης.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: