Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: ΕΣΠΑ εστίασης, self test, προγράμματα ΟΑΕΔ

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην πρώτη εκπομπή μετά το Πάσχα εστίασε στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά αποκλειστικά τον κλάδο εστίασης, έδωσε διευκρινίσεις για τα self tests στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα που τρέχουν μέσω ΟΑΕΔ, τα οποία αφορούν πρόσληψη ανέργων και νεανική επιχειρηματικότητα

Όλες οι εξελίξεις του προγράμματος ΕΣΠΑ Εστίασης

Η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα που εκπονείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά αποκλειστικά τον κλάδο της εστίασης ξεκίνησε με την παραδοχή του κ. Βουραζέρη ότι αναμενόταν νωρίτερα με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ανοίξει και επιδοτούνται μέσα από αυτό οι δαπάνες επανεκκίνησης. 

Η πλατφόρμα του προγράμματος για την κατάθεση αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει σήμερα Παρασκευή 14 Μαΐου  και θα παραμείνει ανοιχτή -σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση- έως τέλος Ιουλίου 2021.

«Από τα στατιστικά που κρατάμε ως γραφείο, υπολογίζω ότι από το  νησί μας θα ενταχθεί περίπου το 40% των επιχειρήσεων εστίασης και αυτό διότι έχει θεσπιστεί ως βασικό κριτήριο η πτώση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019», τόνισε ο κ. Βουραζέρης. 

Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 330 εκ. ευρώ, ενδεχομένως όμως να αυξηθεί. Το πρόγραμμα στην ουσία δίνει το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για το ξεκίνημα τους 2-3 πρώτους μήνες  επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη δεν θα υπάρχει διαχωρισμός επιχειρήσεων, άρα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αρκεί ο κύριος Κωδικός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα να αφορά την εστίαση.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου, του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της χρήσης 2019. Προσοχή: Αν μία επιχείρηση ασχολείται με την εστίαση και ένα άλλο κομμάτι της πουλάει ρούχα ή παπούτσια, θα ληφθεί υπόψιν μόνο ο τζίρος της εστίασης σύμφωνα με το Ε3 και όχι ολόκληρος ο τζίρος της επιχείρησης. Στις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 ή εντός του 2020 θα υπάρχει αναλογικότητα για να λάβουν την επιδότηση. Ο τζίρος του 2019 ή ο τζίρος του 2020,  δια του πραγματικού αριθμού λειτουργίας επί 365 επί 7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, ενώ το min ποσό εξαρτάται από τον μαθηματικό τύπο, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια βάση.

Το βασικό κριτήριο ένταξης στη δράση είναι η μείωση του ετήσιου τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019, μεγαλύτερη ή ίση του 30%.

«Στο νησί μας, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά, πολλές επιχειρήσεις είχαν μικρότερη μείωση για αυτό περιμένουμε ότι στην Άνδρο περίπου το 40% θα καταφέρει να πάρει την επιδότηση του ΕΣΠΑ», επανέλαβε ο κ. Βουραζέρης, καθιστώντας σαφές ότι ο αριθμός των επιχειρηματιών που θα ενταχθούν θα είναι κάτω του μισού. 

Όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη μέσα στο 2020 αυτοδικαίως μπαίνουν απευθείας στη δράση, δεν θα υπάρχει σύγκριση και θα ενταχθούν σύμφωνα με το τζίρο του έτους επί 7%. Σε περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εστίασης έκαναν έναρξη το 2019 αλλά την έστηναν και ξεκίνησαν το 2020,  θα αντιμετωπιστούν σαν να έκαναν έναρξη το 2020.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων www.ependysis.gr. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση. Με την υποβολή της αίτησης κατευθείαν θα βλέπει ο επιχειρηματίας το ποσό που πρόκειται να εισπράξει. Η εκταμίευση θα γίνεται μέσα σε 2-3 μέρες ενώ τα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν από τους επιχειρηματίες έως 31/12/2021 για αγορές πρώτων υλών και εμπορευμάτων  και δεν θα χρειάζεται αρχικά να παρουσιάσουν κάποια τιμολόγια στο πρόγραμμα.

«Προσοχή, το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος τριών κωδικών του 361, 363, 364 του εντύπου περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του έτους 2021. Είναι χρήσιμο  για όσους συναδέλφους μας ακούν αλλά και για τους επιχειρηματίες, γιατί στην ουσία το κράτος σου λέει πάρε την επιδότηση αλλά θα πρέπει να μην ξεπερνάει το 70% του συνόλου των αγορών που έκανες μέσα στο 2021 εκτός των παγίων.  Δεν θα μπορούν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο για να εξυπηρετούν την επιχείρησή τους ή καινούρια ψυγεία. Τα χρήματα αυτά μπορούν να πάνε μόνο για αγορές εμπορευμάτων, πρώτων υλών.  Σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψουν το υπόλοιπο, το λέει καθαρά η εγκύκλιος. Ακόμη ένας περιορισμός του προγράμματος αφορά το άθροισμα της δράσης αυτής και τυχόν άλλων δράσεων ΕΣΠΑ από Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 100% ενός άλλους κωδικού, του εντύπου 367, διότι πάλι θα πρέπει να επιστραφούν χρήματα», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Κλείνοντας το θέμα του προγράμματος ΕΣΠΑ της εστίασης ο κ. Βουραζέρης, εστίασε σε δύο αδικίες τις οποίες όπως τόνισε οφείλει να εξετάσει και να διορθώσει η Κυβέρνηση πριν εκδώσει την σχετική απόφαση. Η πρώτη αφορά περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη τον Φεβρουάριο του 2019 αλλά έκαναν προετοιμασίες και τελικά άρχισαν να αποκτούν έσοδα τον Δεκέμβριο του 2019 και η δεύτερη επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκαταστήματα μέσα στο 2019. Όπως ο ίδιος τόνισε θεωρητικά αυτές οι δύο περιπτώσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, πρακτικά όμως τις πληρούν. 


Προσλήψεις ανέργων 30 ετών και πάνω μέσω ΟΑΕΔ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Από τις 7 Μαΐου έχει ανοίξει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 2.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη έλειπε από προγράμματα του Φορέα για αρκετό χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη  ηλικιακή ομάδα  από 30 ετών και πάνω. Το πρόγραμμα αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης και όλες σχεδόν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να μη είχαν κάνει μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια του τριμήνου, πριν την ημερομηνία υποβολής της κενής θέσης. Αν έχει υπάρξει ωστόσο μείωση και αύξηση αυτό το διάστημα, δηλαδή εάν έφυγε κάποιος υπάλληλος και προσλήφθηκε άλλος η επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι με έστω ένα μήνα ανεργίας από το Ταμείο  ενώ το πρόγραμμά θα έχει διάρκεια 12 μήνες, συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Αν δεν είναι μακροχρόνια άνεργοι, οι επιχειρηματίες θα λάβουν 450 ευρώ επί 12 ενώ για τους μακροχρόνια άνεργους το ποσό ανέρχεται σε 550 ευρώ επί 12 μήνες.


Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας

Έχει ήδη ανοίξει πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για την απασχόληση νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18-29 ετών με έμφαση στις γυναίκες.

Στην ουσία θα επιδοτηθούν 2.900 νέες επιχειρήσεις αλλά το 60% θα είναι γυναίκες ενώ η ενίσχυση είναι μη επιστρεπτέα. 

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αλλά συγχρόνως είναι εκτός εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Αφορά φυσικά πρόσωπα αλλά και εν δυνάμει μέλη εταιρειών με την προϋπόθεση να είναι εκπρόσωποι της επιχείρησης και να κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου.

Εξαιρούνται από συμμετοχή στο πρόγραμμα οι συμβολαιογράφοι, οι δικαστικοί επιμελητές, κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα ΤΑΧΙ ή φορτηγό δημόσιας χρήσης, κυλικεία, καντίνες, περίπτερα, πλανόδιες επιχειρήσεις κ.α. 

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

Προσοχή: Τους 12 αυτούς μήνες ο επιχειρηματίας δεν έχει το δικαίωμα να εργάζεται και ως μισθωτός.


Τι ισχύει για τα Self tests στον ιδιωτικό τομέα

Σε ποιες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test πριν αναλάβουν εργασία: Όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι μεταφορές, η εστίαση, η χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, οι δραστηριότητες καθαρισμού, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, σχολές οδηγών, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί.

Να σημειώσουμε ότι αρχικά η υποχρέωση αφορούσε ένα self test την εβδομάδα, ωστόσο ο αριθμός άλλαξε και πρέπει να γίνονται δύο.  Ένα θα χρεώνεται ο εργοδότης και το άλλο θα το παίρνει ο εργαζόμενος δωρεάν από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο κ. Αστράς η τιμή θα κυμαίνεται στα 6,50 – 7 ευρώ.

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test ποιοι όχι:

 • Οι εργαζόμενοι που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test.
 • Οι εργοδότες και τα μέλη οργάνων διοίκησης που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test.
 • Οι εργοδότες εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία η παρευρίσκονται στο χώρο, επιδεικνύοντας  ατομική ευθύνη, οφείλουν να κάνουν self test, ωστόσο δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσής του στο ΕΡΓΑΝΗ.
 • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν προσωπικό δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ.  Αν επιθυμούν κάνουν το self test, αν επιθυμούν το δηλώνουν.
 • Μέλη οργάνωσης και διοίκησης, συγγενείς α” βαθμού που βοηθούν στην επιχείρηση δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test.

Άλλα χρήσιμα

 • Κλείνει σήμερα 13 Μαΐου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιών.
 • Ετοιμάζεται επιστρεπτέα επιχορήγηση για γυμναστήρια και παιδότοπους.
 • Ξεκίνησαν χθες οι αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια επενδυτικού σκοπού μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων και για τον Απρίλιο θα πάρουν προκαταβολικά την αποζημίωση έως τέλος Μαΐου.
 • Άνοιξε εχθές η πλατφόρμα για την αποζημίωση του Μαρτίου των επαγγελματιών τέχνης.
 • Κατατέθηκε προς ψήφιση η παράταση για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» έως 31 Μαΐου.
 • Στην απαλλαγή των μισθωμάτων μηνός Μαΐου ισχύουν τα ίδια με τον Απρίλιο.
 • Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο από το Επιμελητήριο για τις ρύθμιση οφειλών  των 240 δόσεων.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!