Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Εξελίξεις στα προγράμματα «Γέφυρα 2» και «Νησίδα» – Όλα τα νέα μέτρα στήριξης του Απριλίου

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στα προγράμματα  «Γέφυρα 2» και «Νησίδα», ενώ εστίασε και στα νέα μέτρα στήριξης για τον μήνα Απρίλιο.

«Να ευχηθούμε όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το πρόγραμμα ανάκαμψης να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, αν και από ότι φαίνεται μέχρι σήμερα τα περισσότερα που έχουν ειπωθεί, έχουν υλοποιηθεί», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο ανάκαμψης αγγίζουν τις 160 και εμπεριέχουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα οι οποίες απλώνονται σε όλη την χώρα και αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες.

«Θα το χαρακτήριζα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο θα κινητοποιήσει περίπου 60 δις ευρώ, ένα τεράστιο ποσό. Τα 32 δις είναι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 18 δις επιδοτήσεις και σχεδόν 14 δις χαμηλότοκα δάνεια για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Προσθέτοντας τη μόχλευση που θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα με ίδια κεφάλαια και δανεισμό θα φτάσει γύρω στα 60 δις. Τέσσερις είναι οι κύριοι πυλώνες, η ψηφιακή μετάβαση κράτους – επιχειρήσεων, η αύξηση της απασχόλησης, η ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, η κοινωνική συνοχή και η πράσινη οικονομία. Από ότι είπε ο Πρωθυπουργός σε βάθος εξαετίας πάμε για μία αύξηση 7% του Α.Ε.Π. και δημιουργία 180.000 – 200.000 πρόσθετων θέσεων εργασίας. Πιστεύω ότι και το 90% να γίνει θα είναι πολύ μεγάλη βοήθεια προς τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Πρόκειται για ένα καινούριο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που έχει κατατεθεί στο νέο πολυνομοσχέδιο, στηρίζει τους επαγγελματίες με τη μορφή συνεισφοράς του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων. Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε εκείνες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, είναι η επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες max, τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων, άρα πάμε σε ολόκληρη τη δόση. Θα υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με τα ποσοστά επιδότησης να φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης, ενώ μέχρι 80% θα πάρουν οι επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν τυχόν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. 

Παράδειγμα 1: Μία ατομική επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας που δεν απασχολεί εργαζόμενους και έχει ένα δάνειο το οποίο εξυπηρετεί και πληρώνει τις δόσεις του, για να επιδοτηθεί,  θα πρέπει να ανήκει στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί, είτε είναι κλειστή είτε ανοιχτή και να παρουσιάζει μείωση εσόδων άνω του 20% κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Όποιος δεν παρουσιάζει την εν λόγω μείωση τίθενται εκτός μέτρου. Επιπλέον θα πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα έως 57.000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο ποσό αφορά οικογένεια με 3 παιδιά. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 600.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μαζί με  άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, ανά δάνειο ανέρχεται σε 600 ευρώ. 

Παράδειγμα 2: Μια πολύ μικρή επιχείρηση που απασχολεί από 1 έως 9 εργαζόμενους, έχει εξυπηρετούμενο δάνειο, ο ετήσιος ετήσιος κύκλος εργασιών της θα πρέπει να ανέρχεται έως 2 εκ. ευρώ, να διαθέτει ακίνητη περιουσία μη υποθηκευμένη έως 2,5 εκ. ευρώ, να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό έως 1 εκ. ευρώ, να μην ξεπερνούν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα τις 150.000 ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. 


Ένα καλό μέτρο – παράδειγμα που εφαρμόζεται στη Δυτική Μακεδονία

«Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει τοπικά χαρακτηριστικά. Θα το παρουσιάσω όμως ως παράδειγμα και εύχομαι να δοθεί η δυνατότητα να το προχωρήσει και η δική μας Περιφέρεια», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. Αναλύοντας το πρόγραμμα τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάπτυξης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιούργησαν ένα προϊόν, ενώ με την αρωγή των συστημικών τραπεζών θα χορηγήσουν σε περίπου 1.000 πολύ μικρές επιχείρησες από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ κεφάλαιο κίνησης με 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια. Μοναδική προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις  τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, εάν έχουν για το διάστημα αυτό. Τα δάνεια θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα καταβάλλονται τα χρεολύσια τα δύο πρώτα χρόνια που δεν θα καταβάλλονται τόκοι. 


Νέα μέτρα στήριξης Απριλίου

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν:

 • Αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τις κλειστές επιχειρήσεις η δόση για το μήνα Απρίλιο δεν θα δοθεί και θα μεταφερθεί στο τέλος της ρύθμισης.
 • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά ακίνητα για τις κλειστές επιχειρήσεις τον μήνα Απρίλιο ενώ οι ανοιχτές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται θα πληρώσουν το 60%. Η λίστα θα είναι ακριβώς η ίδια με του Μαρτίου. 
 • Καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξετάζεται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου να εισπράξουν και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ως προκαταβολή. Δεν θα περιμένουν δηλαδή να γίνουν πρώτα οι δηλώσεις covid για τον μήνα Μάρτιο. 
 • Ρύθμιση σε επιταγές, οι οποίες αναστέλλονται.
 • Μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2021 η έναρξη του My Data,  της ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών παρατείνονται έως 17 Μάϊου 2021 και η διόρθωση των αποκλίσεων έως 18 Ιουνίου 2021, η απόσυρση – αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021.

Από το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκαν:

 • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων και για το μήνα Απρίλιο θα μπορούν να τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και να λαμβάνουν  τα 534 ευρώ.
 • Θα δοθεί Δώρο Πάσχα από το Κράτος, επί της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού, με αναλογία πάντα τις ημέρες από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.
 • Οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν αναστολή στις ρυθμισμένες οφειλές που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές για το μήνα Απρίλιο.
 • Επιδοτούνται οι εργοδοτικές – ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021.
 • Οι επαγγελματίες καλλιτέχνες και για τον Μάρτιο 2021 θα λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις πολιτισμού, ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς. 
 • Επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου λαμβάνουν παράταση δύο μήνες.
 • Επεκτείνεται το μέτρο για το πρόγραμμα «Συνεργασία» έως τον Ιούνιο 2021.
 • Οι Ναυτικοί θα λάβουν και για τον Μάρτιο την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Άλλα μέτρα

 • Έχει αναγγελθεί η αναστολή πλειστηριασμών έως 31 Μάϊου 2021, δεν έχουν δικαίωμα όμως όλοι. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια εισοδηματικά, ακίνητης περιουσίας κ.α. και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το λογιστή τους. 
 • Θα δοθεί παράταση διάρκειας των επαγγελματικών μισθώσεων για διάστημα ίσο με την αναστολή της οικονομικής τους δραστηριότητας όπως προκύπτει από κανονιστικές πράξεις και αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Έχει αναδρομική ισχύ από 14 Μαρτίου 2020 και αφορά τις ενεργές μισθώσεις αλλά και εκείνες που έληξαν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2020.
 • Πρόγραμμα SURE: Η χώρα μας ζήτησε επιπλέον 2,5 δις ευρώ και μαζί με τα 2,7 που είχε λάβει στην αρχή φτάσαμε στα 5,2 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι στην ουσία δάνειο με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού και καλύπτει μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, όπως κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των  εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή, των εποχιακά εργαζομένων και την υλοποίηση του προγράμματος «Συνεργασία». 
 • Τρέχουν μέσω ΟΑΕΔ 8 ανοιχτά προγράμματα. Στην περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό θα πρέπει να ανατρέξει σε αυτά ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί να ενταχθεί. Αφορά 42.600 επιδοτούμενες θέσεις και μπορεί η επιδότηση να φτάσει έως το 100% του μισθού.
 • Μία τυχερή κατηγορία συνταξιούχων θα πάρει διπλά αναδρομικά. Αφορά εκείνους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη και συγχρόνως είναι απασχολούμενοι. 

Πρόγραμμα «Νησίδα»

Ολοκληρώθηκε εχθές η αξιολόγηση των φακέλων και θα ακολουθήσει τις πρώτες ημέρες του Απριλίου η ανάρτηση των πινάκων των επιτυχόντων και αποτυχόντων του προγράμματος. Κατόπιν οι επιτυχόντες θα κληθούν άμεσα και χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση τυχόν εντάσεων να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να εισπράξουν το ποσό της ενίσχυσης που τους αναλογεί.

Οι αποτυχόντες θα έχουν προθεσμία 10 ημέρες για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους. Στη περίπτωση που δικαιωθούν θα λάβουν κι εκείνοι την επιδότηση με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, χωρίς να βλάπτεται κανείς από τους επιτυχόντες.

Να θυμίσουμε ότι υποβλήθηκαν 10.100 φάκελοι προς την Περιφέρεια.

«Θέλει μεγάλη προσοχή. Οι επιχειρήσεις που θα προκριθούν και θα κάνουν την αίτηση να πάρουν τα χρήματα θα πρέπει κατά την τελευταία ημέρα του μήνα που προηγείται της αίτησης καταβολής του κεφαλαίου κίνησης να απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που απασχολούσαν την ίδια ημερομηνία με αυτόν τους προηγούμενου έτους. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιβεβαιωθεί ο δικαιούχος θα απενταχθεί από το πρόγραμμα», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. 


Απευθείας παραχώρηση χωρίς δημοπρασία αιγιαλού, παραλίας

Με το νόμο 4787 που ψηφίστηκε στις 26 Μαρτίου, όσοι έχουν επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, ξενοδοχειακά καταλύματα, κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής, επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής κλπ θα πρέπει να ανατρέξουν στα άρθρα 13 έως 15, διότι υπάρχουν αλλαγές σχετικά με την απευθείας παραχώρηση χωρίς δημοπρασία αιγιαλού, παραλίας κλπ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης καλό θα είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανατρέξουν στο νόμο, γιατί πάντα αργούν οι αποφάσεις να έρθουν στα χέρια τους.

Παράδειγμα: Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η παραχώρηση χωρίς δημοπρασία και στις όμορες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται  επιπλωμένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Επίσης για το 2021 το ύψος του ανταλλάγματος για τις παραχωρήσεις θα είναι το 60% του υπολογισθέντος και θα αποδίδεται 70% στο Δήμο και 30% στο δημόσιο.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!