Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στις μεγάλες ασφαλιστικές αλλαγές του κλάδου των καταλυμάτων – ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ εστίασε και στις αδικίες που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου μεγάλοι «χαμένοι” αναδείχθηκαν οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας.
Δεν δούλεψε σωστά η κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης στο «Νησίδα»
Με την παραδοχή ότι δεν αποδείχθηκε χρήσιμη η κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης σε κατηγορίες επαγγελματιών, ξεκίνησε η συζήτηση του Λογιστή – Φοροτεχνικού κ. Χρήστου Βουραζέρη με τον Ραδιοφωνικό παραγωγό κ. Μιχάλη Αστρά, για το πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ως παράδειγμα τέθηκε ο δευτερογενής τομέας (χονδρικό εμπόριο, βιομηχανίες κλπ) όπου σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Βουραζέρης, η μικρότερη βαθμολογία επιχείρησης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανήλθε στα 33,11 μόρια, όπου χρηματοδοτήθηκαν τελικά 315 επαγγελματίες με max ποσό τα 10.000 ευρώ. Στον τουρισμό από την άλλη μεριά, τα καταλύματα που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Περιφέρειας μας, η μικρότερη βαθμολογία επιχείρησης που εντάχθηκε ανήλθε στα 73,45 μόρια, πάρα πολύ υψηλή, ειδικά αν συγκριθεί με τον δευτερογενή τομέα! Συνολικά στον κλάδο τουρισμού χρηματοδοτήθηκαν μόλις 1.198 επιχειρήσεις.
«Εφόσον γνώριζαν από πριν ότι θα καταθέσουν αίτηση πάνω από 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις από τη στιγμή που ο αριθμός στην Περιφέρειά μας εκ των πραγμάτων είναι τεράστιος, θεωρώ ότι δεν έγινε σωστή κατανομή των κονδυλίων. Στο λιανικό εμπόριο έδωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό με χρηματοδότηση 1.505 επιχειρήσεων όπου σημειώθηκε ρεκόρ αφού εντάχθηκαν με 0,67 μόρια! Όλοι όσοι ασχοληθήκαμε με αιτήσεις αισθανόμαστε άσχημα γιατί στις επιχειρήσεις που έφταναν τα 35 μόρια δεν προχωρούσαμε τις αιτήσεις για να μην πληρώσουν οι επιχειρηματίες άσκοπα χρήματα και τελικά μπήκαν επιχειρήσεις με 0,67 μόρια! Αυτό ξεκάθαρα σημαίνει ότι δεν είχαν καμία ανάγκη, σίγουρα δεν είχαν μείωση κύκλου εργασιών, ούτε καν προσωπικό. Κατά τη γνώμη μου είναι είναι τεράστιο λάθος», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης σχολιάζοντας τις αστοχίες του προγράμματος. Αξίζει να αναφερθεί πως στον κλάδο της εστίασης η βαθμολογία ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αφού η χαμηλότερη ανήλθε σε 61,85 μόρια ενώ χρηματοδοτήθηκαν μόλις 490, δηλαδή το το 14% της δημόσιας δαπάνης.
«Δεν θέλω να είμαι άδικος και να πω ότι αυτό συνέβη μόνο στην περιφέρειά μας, γιατί ίδια προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τελικά φάνηκε ότι δεν έπρεπε να διαχωριστούν με αυτόν τον τρόπο οι κατηγορίες. Συζητάω αρκετά και με τον επίτιμο πρόεδρο των Ενοικιαζόμενων κ. Πολυκράτη ο οποίος κάνει μεγάλη προσπάθεια να αρθούν οι αδικίες. Πρότασή μου είναι, όσοι έχουν καταλύματα και κόπηκαν με 68-70 μόρια, να προχωρήσουν σε ένσταση. Υπάρχει κινητικότητα γενικά από τα καταλύματα πανελλαδικά ώστε να βρεθεί λύση και ίσως να διατεθεί κάποιο κονδύλι», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Μεγάλες ασφαλιστικές αλλαγές στον κλάδο καταλυμάτων – ενοικιαζόμενων δωματίων
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει τους επιχειρηματίες του κλάδου καταλυμάτων – ενοικιαζόμενων δωματίων είναι οι ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που εισήχθησαν από τις 19 Απριλίου και θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2020 (απόφαση 139794/19-04-2021, αφορά το Ν. 4670/2020 άρθρα 32 και 35 και το Ν. 4387/2016 άρθρα 36,38,39,40,41, με θέμα ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων)
Η παραπάνω απόφαση κατηγοριοποιεί τα τουριστικά καταλύματα σε 3 κατηγορίες:
1η Κατηγορία: Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Εντάσσονται τα ξενοδοχεία, οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις κάμπινγκ, οι ξενώνες φιλοξενίας νέων, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τα ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.
2 Κατηγορία: Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Εντάσσονται τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) καθώς και όλα τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα.
3η Κατηγορία: Τουριστικά καταλύματα σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Η απόφαση εκδόθηκε από τον e-efka με αφορμή τα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από τις περιφερειακές υπηρεσίες αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες για το πως πρέπει να ασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων.
Κραυγαλέες περιπτώσεις μεγάλων αλλαγών
- Οι ατομικές επιχειρήσεις με μοναδική δραστηριότητα τα καταλύματα οφείλουν να ασφαλίζονται σε μία από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ή την ειδική ασφαλιστική κατηγορία εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4387/2016. Αυτό σημαίνει ότι ασφαλίζονται στον πρώην ΟΑΕΕ. Αριθμητικά συνεπάγεται 220 ευρώ το μήνα (155 ευρώ τον για κλάδο σύνταξης, 50 ευρώ για τον κλάδο υγείας, 5 ευρώ για τον κλάδο υγείας σε χρήμα, 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ). Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στο γεγονός ότι ενώ μέχρι 31/12/2019 ο νόμος προέβλεπε για όσους έχουν από 1 έως 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα να μπορούν να ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ, πλέον αφαιρείται αυτή η διάκριση, το οποίο συνεπάγεται ότι αυτός που έχει ατομική επιχείρηση και δεν ασχολείται με τίποτε άλλο υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλιστεί στον πρώην ΟΑΕΕ και να πληρώνει 220 ευρώ/μήνα. Σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, όπου άνηκε η συγκεκριμένη κατηγορία στον πρώην ΟΓΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονταν σε 123 ευρώ (89 ευρώ για κλάδο σύνταξης, 29 ευρώ για κλάδο υγείας, 3 για κλάδο υγείας σε χρήμα και 2 υπέρ ΛΑΕΕ), ενώ καλείται στην ουσία να πληρώσει 100 ευρώ το μήνα – 1200 ετησίως παραπάνω. «Εύχομαι ο συντάκτης της απόφασης να έχει κάνει λάθος και να το ξαναδούν γιατί είναι πραγματικά άδικο», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.
- Οι ατομικές επιχειρήσεις που διαθέτουν παράλληλη δραστηριότητα, συγχρόνως μπορεί να είναι αγρότες ή να έχουν ένα εμπορικό κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση συνεχίζει να ισχύει ότι ίσχυε έως 31/12/2019. Συγκεκριμένα, αν οι επαγγελματίες αυτοί δηλώνουν συγχρόνως και αγρότες – είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και έχουν 6 έως 10 Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Οι υπόλοιποι και όσοι έχουν έως 5 δωμάτια μπορούν να συνεχίσουν την ασφάλιση στον ΟΓΑ σε προαιρετικές περιοχές που εντάσσεται η Άνδρος και τα περισσότερα νησιά.
- Άλλη μία μεγάλη αλλαγή αφορά στους εταίρους Νομικών Προσώπων. Συγκεκριμένα, ενώ στα Νομικά Πρόσωπα μέχρι 31/12/2019 υπό προϋποθέσεις ήταν υποχρεωτική η ασφάλισή τους στον πρώην ΟΑΕΕ για ενοικιαζόμενα δωμάτια ανεξαρτήτου αριθμού δυναμικότητας, από 1/1/2020 για Νομικά Πρόσωπα, Ομόρρυθμες Εταιρείες, Ετερόρρυθμες Εταιρείες και ΕΠΕ, το σύνολο των εταίρων είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον πρώην ΟΑΕΕ. Επιπλέον, σε Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ασφαλίζεται μόνο ο διαχειριστής ή και ο εταίρος ενώ σε πολυπρόσωπη ΙΚΕ ο διαχειριστής στο πρώην ΟΑΕΕ. Στις Ανώνυμες Εταιρείες ασφαλίζονται τα μέλη του ΔΣ που κατέχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 3%, εάν όμως έχουν και άλλη παράλληλη ασφάλιση (δηλαδή αν ασκούν και κάποια άλλη δραστηριότητα) θα πρέπει να ανατρέξουν στο άρθρο 36 του Ν. 4387 να συμβουλευτούν τι ισχύει.
Άλλα χρήσιμα
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ή καθόλου ενοίκια έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν στους λογαριασμούς τους τις αποζημιώσεις για τα μισθώματα Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2021.
- Επιστρεπτέα 7: Στις 19 Απριλίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αναμένεται η απόφαση με τους δικαιούχους και τους όρους. Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης δεν σημειώθηκε ίδια ζήτηση με τις Επιστρεπτέες 1 έως 6, ενώ προέβλεψε ότι ενδεχομένως να δοθούν περισσότερα χρήματα στους δικαιούχους ή να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων.
- Ο φόρος εισοδήματος φέτος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις. Θα δίδεται παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα εφόσον η δήλωσή τους υποβληθεί έως 28/7/2021 και ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως 30/7/2021. Η προθεσμία εμπρόθεσμων δηλώσεων λήγει στις 28/8/2021 αλλά πληρώνοντας δύο δόσεις. «Δεν είμαστε ρομπότ οι λογιστές, έχουμε τόσα μέτρα στήριξης και πάλι πέφτει το βάρος επάνω μας», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης σχολιάζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι λογιστές από την αρχή της πανδημίας.
- Ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρωθεί έξι ισόποσες δόσεις με πρώτη το Σεπτέμβριο.
- Αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης: Έχει κατατεθεί ρύθμιση να απαλλαγούν όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχαν φορολογηθεί με αυτόν τον τρόπο.
- Εξετάζεται σενάριο να υπάρξει έκπτωση στους πολίτες που δεν κατάφεραν να μαζέψουν ηλεκτρονικές αποδείξεις.
- Ενδέχεται όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια να μην φορολογηθούν εάν έχουν υποβάλει εξώδικο προς τον μισθωτή.
- Δόθηκε παράταση για την επιλογή υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων ζευγαριών μέχρι 6/5/2021.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: