Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

O Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Νέα μέτρα για το ρεύμα, ΕΝΦΙΑ, πληρωμές φόρων και άλλα χρήσιμα

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που έρχονται για την ελάφρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις του ρεύματος, έδωσε στοιχεία για το νέο ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους που έρχονται προς πληρωμή, ενώ αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά. 

Στην έναρξη της εκπομπής ο κ. Βουραζέρης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, ως προς το εμπάργκο της Ε.Ε. προς την Ρωσία επισημαίνοντας πως τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα το επόμενο διάστημα.

«Είμαι αρκετά προβληματισμένος γιατί καλό μεν το εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα περάσει έτσι αψήφιστα για την χώρα μας, αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα εισάγουμε από τη Ρωσία σχεδόν το 30% της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 200.000 βαρέλια την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τα νέα μέτρα για το ρεύμα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα τρέξουν κάποια μέτρα από 1η Ιουνίου μέχρι και τέλος του έτους και θα αφορούν περίπου 7,5 εκ. παροχές ρεύματος ανεξάρτητα αν είναι οικιακές ή επαγγελματικές. Ο σκοπός, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας. Να πέσει δηλαδή και να μείνει στα 0,15-0,16 ευρώ. Σήμερα, χωρίς την επιδότηση του κράτους έχει εκτοξευτεί στα 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την επιχορήγηση υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στα 0,21-0,27 ευρώ και για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες μηνιαίως έχει καθηλωθεί στο επίπεδο των 0,15 ευρώ.

«Τα μέτρα ουσιαστικά είναι δύο. Θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πωλούν στους προμηθευτές με την ανώτατη τιμή να ορίζεται τα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα, οπότε θα συμπαρασυρθεί προς τα κάτω και η τιμή λιανικής. Επίσης, θα χορηγηθούν επιδοτήσεις στους οικιακούς καταναλωτές για καταναλώσεις κάτω από 300 κιλοβατώρες. Επιπλέον θα καθοριστεί και ανώτατο ύψος κατανάλωσης ρεύματος όπου θα ισχύει αυτή η κατώτατη τιμή 0,15-0,16/κιλοβατώρα που όμως θα είναι πάνω από 300 κιλοβατώρες μηνιαίως», επεσήμανε. 


Οι τυχεροί και οι άτυχοι του νέου φόρου ΕΝΦΙΑ

Γενικά ο ΕΝΦΙΑ που θα εισπράξει το κράτος θα υπερβαίνει τα 2,2 δις ευρώ. Όμως 8 στους 10, περίπου 7,3 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Σχεδόν 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό τους.  Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστωθεί ότι τις έχουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές που για πρώτη φορά ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες.

Ποιοι είναι οι τυχεροί: Πάνω από 1 εκ. ιδιοκτήτες, θα δουν τον λογαριασμό του φόρου να μειώνεται επιπλέον κατά 50%. Μάλιστα, 62.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή φόρου για την ακίνητη περιουσία τους.

Οι φορολογούμενοι που θα έχουν 50% μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τους δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον  έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

“Έκπτωση 100% θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος, ενώ το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Αναμένεται μία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ορίζει ότι η 1η δόση θα καταβληθεί μέσα στον Μάιο.

Όποιος φορολογούμενος θελήσει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ δεν έχει έκπτωση. Όσοι βλέπουν ότι αδυνατούν να κάνουν την αποπληρωμή σε 8 δόσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε πάγια ρύθμιση με 24 δόσεις οι οποίες έχουν ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5%. Υπάρχει ωστόσο και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών.


Ποιοι άλλοι φόροι – πληρωμές έρχονται

Από το Μάιο έως τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 8 δις ευρώ από φόρους.

  • Φόρος εισοδήματος: Σε λίγο θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων και από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις για το εισόδημα. Το κράτος προϋπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 3 δις ευρώ. Ο φόρος θα καταβάλλεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έναρξη πληρωμής έως τέλος Ιουλίου. Όποιος καταβάλλει τον φόρο εφάπαξ έως 29/7 θα έχει έκπτωση 3%. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής με πάγια ρύθμιση 24 δόσεων, ενώ δίνεται και η λύση εξόφλησης μέσω πιστωτικής σε 12 άτοκες δόσεις.
  • Επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής: Αυτή τη στιγμή ισχύει ότι οι δόσεις ανέρχονται σε 96, είναι άτοκες, ενώ η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλος Ιουνίου. Όσοι από τους 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποφασίσουν να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό μέχρι τέλος Μάϊου θα έχουν έκπτωση 15%. Ακόμη ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί στις βεβαιωμένες οφειλές της ΔΟΥ τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν.

Ξεκινά σαφάρι ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

Ειδικά φέτος για πρώτη φορά, το ΣΕΠΕ ξεκινά τους ελέγχους από την επόμενη εβδομάδα. Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης θέλει μεγάλη προσοχή. γιατί στόχος εκτός από τις παράκτιες περιοχές της Αττικής – Θεσσαλονίκης, είναι και τα νησιά, Κυκλάδες, Ρόδος κλπ.

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, ειδικά μετά από όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τους σερβιτόρους και τις συνθήκες εργασίας. Θα υπάρχει έλεγχος για αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, για τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών, λοιπών παροχών καθώς και ζητήματα ασφάλειας στην εργασία.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα πρόστιμα στην αγορά εντοπίζονται στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.


Μέσω πλατφόρμας τα αιτήματα προς την ΔΟΥ από 9 Μάϊου

Από τις 9 Μάϊου θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή οι επιχειρηματίες και τα φυσικά πρόσωπα, γιατί σταματά η διαδικασία αποστολής email προς τις κατά τόπους ΔΟΥ και πλέον όλες οι αποστολές και τα αιτήματα θα γίνονται από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου».

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην συγκεκριμένη πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXIS για να υποβάλλουν τυχόν αιτήματα, έγγραφα κ.α.

Προσοχή: Όσα αιτήματα γίνουν στις ΔΟΥ μέσω email από τις 9/5 και μετά θα θεωρούνται ότι δεν επιφέρουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Ο κ. Βουραζέρης σημείωσε ωστόσο πως η εν λόγω πλατφόρμα δεν λειτουργεί ακόμα σωστά αφού υπάρχουν αναπάντητα απλά  αιτήματα από τον Φεβρουάριο.


Ενεργό το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα 2»

Ήδη από 29/4 υπάρχει διαθέσιμη προς ανάγνωση η ΚΥΑ 48765 που αφορά το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα 2», το οποίο χορηγεί tablet σε εκπαιδευτικούς και σε οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη που κατοικούν σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές. Το πρόγραμμα δίνει 200 ευρώ  voucher για κάθε παιδί  με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ για κάθε οικογένεια.


Επεκτείνεται η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών

Επεκτείνεται η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.α.), από 1/6/2022 έως 28/2/2023, αρκεί να έχουν πληρώσει το 2021 ή να πληρώσουν το 2022 αναδρομικά για το 2021 το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που ανήκουν.

Αν κάποιος από τους μη μισθωτούς το έχει ήδη πράξει και βλέπει ότι δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα μπαίνει στον ΕΦΚΑ και στον έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών κάνει αίτημα και κατευθείαν εκδίδεται η ασφαλιστική ικανότητα.


Σε ισχύ το νυκτερινό τιμολόγιο

Το νυκτερινό τιμολόγιο είναι σε ισχύ από 1η Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου, οπότε οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νυκτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 11:00 μμ έως 7:00 πμ.


Αδήλωτα τετραγωνικά

Για ακόμα μία φορά ανοίγει η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών όπου μπορούν όσοι έχουν ξεχαστεί να διορθώσουν τα τετραγωνικά τους στους Δήμους. Η προθεσμία λήγει στις 30/6 ενώ πρόκειται για την τρίτη ευκαιρία που δίνεται.

Οι διαφορές που θα προκύψουν δεν θα πάνε πίσω 14 έτη, δεν θα έχουν τις προσαυξήσεις που φτάνουν 200% αλλά θα πληρώσουν από 1/1/2020 τις διαφορές και με ένα ποσοστό προσαύξησης 20%.

Αυτήν την πλατφόρμα πρέπει να την εκμεταλλευτούν όσοι έχουν πλήρη κυριότητα και επικαρπία. Δεν μπορεί να κάνει χρήση κάποιος που είναι ψιλός κύριος.

Σημειώνεται ότι η ακίνητη περιουσία μας πρέπει να είναι σε τρεις υπηρεσίες δηλωμένη σωστά και ίδια. Το Υπουργείο Οικονομικών από όπου εκδίδεται ο ΕΝΦΙΑ, το κτηματολόγιο και το Δήμο. 

«Όλοι οι Δήμοι καθυστερούν στην έκδοση του ΤΑΠ. Στο Δήμο Αθηναίων που είναι ο μεγαλύτερος και έχει την καλύτερη οργάνωση υπάρχουν αιτήσεις 3 μήνες πίσω και δεν έχουν λάβει οι δημότες τη βεβαίωση για να μπορέσουν να μεταβιβάσουν. Ο Δήμος Άνδρου θα εφαρμόσει με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, την απαλλαγή των δημοτών προσκόμισης ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις και οι υπηρεσίες θα μεριμνούν να εισπράττουν τον ΤΑΠ από τον δημότη», » ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης, σχολιάζοντας το ζήτημα του ΤΑΠ. 


Ηλεκτρονικά η πληρωμή του τέλους διαφήμισης προς τους Δήμους

Όσοι κάνουν διαφημίσεις και οφείλουν να πληρώσουν το 2% προς τους Δήμους, μπορούν να προχωρήσουν ηλεκτρονικά μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αφορά όσους κάνουν διαφημίσεις σε στιλό, τσάντες, σταντ κλπ όπου για να δικαιολογηθούν οι δαπάνες αυτές και να αφαιρεθούν από το εισόδημα των επιχειρηματιών πρέπει να έχουν αποδώσει το 2% μέχρι να υποβάλλουν δήλωση, στον εκάστοτε δήμο. Αν δεν το κάνουν σε μελλοντικό έλεγχο δεν θα μπορέσουν να τα συμψηφίσουν.


Σε ισχύ η αύξηση κατώτατου μισθού

Ήδη από 1η Μάϊου όλοι οι μισθωτοί θα αμείβονται με μεγαλύτερο μισθό.

Ο μηνιαίος μισθός ανέρχεται πλέον στα 713 ευρώ μικτά και 3185 ευρώ το ημερομίσθιο. Οι τριετίες συνεχίζουν. Ότι έχει συμπληρώσει ως προϋπηρεσία κάποιος μισθωτός μέχρι 14/2/2012 θα λάβει το ποσοστό που του αναλογεί. Αν έχει συμπληρώσει μία τριετία θα λάβει 10%, αν έχει συμπληρώσει τρεις τριετίες θα λάβει 30%. Αν κάποιος πριν το 2012 έχει συμπληρώσει μία τριετία θα αμείβεται με 884,30 ευρώ και με τρεις 926,90 ευρώ.

Αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει τριετίες μέχρι 14/2/2012 που ήρθε το μνημόνιο θα πρέπει να περιμένει μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Σύμφωνα με την νομοθεσία όταν πέσει η ανεργία στο 9% τότε όποιος συμπληρώνει τριετία θα λαμβάνει το ποσοστό.

Μαζί με το  μισθό ανέβηκε το επίδομα ανεργίας που πλέον ανέρχεται στα 437,80 ευρώ, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας κ.α.

«Καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε το λογιστή – φοροτεχνικό μας, τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γιατί πολλοί χάνουν επιδόματα χωρίς να το γνωρίζουν. Αν κάποιος λάβει επίδομα ανεργίας για 12 μήνες δικαιούται να αιτηθεί να λάβει και άλλο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. 


Ευνοϊκή διάταξη για τους μισθωτούς –  πολίτες τρίτων χωρών

Για τους μισθωτούς – πολίτες τρίτων χωρών με την απόφαση 216611/2022 καθορίζεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης που πρέπει να έχουν για την ανανέωση της άδειας ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Το  όριο πλέον είναι στα 50 ένσημα. 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!