Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Νέος ΕΝΦΙΑ, επιδότηση καυσίμων και άλλα χρήσιμα

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή, ανέλυσε όλες τις αλλαγές του νέου ΕΝΦΙΑ, αναφέρθηκε στην επιδότηση καυσίμων ενώ ενημέρωσε για πολλά χρήσιμα ζητήματα που αφορούν μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Όλες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη εντός των επόμενων ημερών θα κλείσει η πλατφόρμα της περιουσιακής κατάστασης και θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των πράξεων προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Πέντε λάθη που γίνονται συχνά με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι πολίτες με μεγαλύτερα ποσά

 1. Κάποια κτίσματα είναι ημιτελή, δηλαδή δεν είναι τελειωμένα. Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες την έκπτωση 60% από το φόρο, θα πρέπει να είναι συγχρόνως συμπληρωμένες τρεις ενδείξεις. Να έχει συμπληρωθεί η ένδειξη 99 που σημαίνει ότι το κτίσμα είναι ημιτελές, την ένδειξη ότι το κτίσμα είναι μη ηλεκτροδοτούμενο, εκτός αν υπάρχει εργοταξιακό ρεύμα που συμπληρώνεται η ένδειξη «ναι» με τον αριθμό παροχής. Επίσης χρειάζεται και η ένδειξη 8 στις τελευταίες στήλες του Ε9 όπου δηλώνεται ότι το κτίσμα είναι κενό. Εάν κάποιος διαθέτει ημιτελές κτίσμα και έχει παραλείψει να βάλει κάποιες από τις παραπάνω τρεις ενδείξεις τότε δεν λαμβάνει την έκπτωση και πληρώνει ΕΝΦΙΑ σαν να είναι ολοκληρωμένο το κτίσμα.
 2. Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι πολίτες εντοπίζεται σε αγροτεμάχια που εμπεριέχουν κατοικία η οποία δεν είναι η πρώτη. Τότε πενταπλασιάζεται ο φόρος του αγροτεμαχίου. Πολλοί κάνουν το εξής λάθος: Έχουν ένα κτίσμα εντός αγροτεμαχίου το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά αποθήκη – κελί και έχουν ξεχάσει να γράψουν στην αντίστοιχη ένδειξη ότι πρόκειται για τέτοιο κτίσμα. Τότε το σύστημα αυτόματα είναι προγραμματισμένο να το βλέπει σαν κατοικία και βάζει πέντε φορές τον φόρο πάνω στο αγροτεμάχιο. Μόλις διορθωθεί και δει το σύστημα ότι πρόκειται για γεωργικό κτίσμα ο φόρος πέφτει στο 1/5.
 3. Κάποιοι ξεχνούν να δηλώσουν την ηλικία του επικαρπωτή. Υπάρχουν περιουσίες που ο πατέρας ή μητέρα έχουν την επικαρπία και την ψιλή κυριότητα τα παιδιά. Εάν δεν αναγραφεί η ηλικία του επικαρπωτή στο Ε9 τότε δεν λογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο και πληρώνει με πλήρη κυριότητα, δεν υπολογίζεται δηλαδή η έκπτωση.
 4. Στη στήλη που περιγράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας εάν δεν έχει συμπληρωθεί και υπάρχει κενό το σύστημα λαμβάνει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος είναι συνιδιοκτήτης και έχει το 30%,40%, 50% κλπ δεν το έχει αναγράψει και πληρώνει 100%.
 5. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος στο κτίσμα τότε το σύστημα αυτόματα υπολογίζει ότι η ιδιοκτησία βρίσκεται στον 6ο,  με αποτέλεσμα ο φόρος να είναι μεγαλύτερος.

Ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Έχει ήδη κατατεθεί μέσω του Δ” μέρους του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών. Πλέον κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ είναι ο βασικός φόρος που γνωρίζαμε από τα παλαιότερα χρόνια, προσαυξημένος με ένα συντελεστή από 5% έως 20% ανάλογα με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. «Δηλαδή έφυγε ο συμπληρωματικός φόρος, όμως ήρθε μία προσαύξηση. Βεβαία, σύμφωνα με το δείγματα που έχω λάβει, 7-8 στους 10 θα πληρώσουν πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προσέξουμε να είναι σωστό το περιουσιολόγιο», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Σημαντικά σημεία:

 • Μια μεγάλη αλλαγή που έφερε το νομοσχέδιο όπου υπήρχε κενό εντοπίζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει αποποίηση κληρονομιάς. Δηλαδή όταν κάποιος δεν έχει δεχθεί μία κληρονομιά είτε από διαθήκη είτε όχι, είναι υποχρεωμένος, ο μετά αποποιήσεως κληρονόμος, να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του κληρονομούμενου από το επόμενο έτος του θανάτου του κληρονομούμενου και στην περίπτωση που έχει δημοσιευθεί διαθήκη από το επόμενο έτος της δημοσίευσής της.
 • Με το νέο ΕΝΦΙΑ έχουν παραμείνει απαλλαγές που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Παράδειγμα: Οι περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (Μάτι,, Εύβοια κλπ),. Ωστόσο έχουν αλλάξει λίγο οι πίνακες όπου έχουν μειωθεί οι συντελεστές του βασικού φόρου για τα κτίσματα, οικόπεδα κλπ.
 • Ο συμπληρωματικός φόρος δεν ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα συνεχίζει να ισχύει κανονικά.  Αν έχουμε ένα ακίνητο που η αξία ξεπερνά τις 400.000 ευρώ υπάρχει προσαύξηση από 0,20% έως 1% για τα φυσικά πρόσωπα, είτε μας ανήκει 100% είτε 10%. Μία δεύτερη προσαύξηση υπάρχει στις περιπτώσεις εκείνες που η ακίνητη περιουσία ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
 • Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτό που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ είναι πλέον  γεγονός  και θα διαπιστωθεί στα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν μετά το Πάσχα.
 • Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει κάνει μία παρέμβαση ώστε να μην υπάρχει προσαύξηση φόρου στους έχοντες περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ, όπως και για τους μακροχρόνια ανέργους κι εκείνους που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα να υπάρχει μεγαλύτερη έκπτωση και επίσης στις μικρές επαρχιακές πόλεις και τα απομακρυσμένα χωριά να φορολογούνται με μεγάλη έκπτωση για να υπάρχει αποκέντρωση.
 • Η προθεσμία δήλωσης των αλλαγών που έγιναν μέσα στο 2021 εκπνέει στις 31 Μαρτίου ενώ ειδικά για φέτος έως 9 Ιουλίου θα μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς πρόστιμο τα μη δηλωθέντα ακίνητά τους.
 • Για τους γεωργούς που έπρεπε να υποβάλλουν τα  μισθωτήρια ηλεκτρονικά, ήρθε τροποποίηση πριν λίγες μέρες και ειδικά για το 2022 θα γίνονται δεκτά και τα έντυπα μισθωτήρια, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τα ανεβάσουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
 • Για όσους οφείλουν δημοτικά τέλη καθαριότητας – φωτισμού στους δήμους για ακίνητα που ήταν κενά αλλά αμέλησαν να τα δηλώσουν έρχεται τροπολογία που διαγράφει τις οφειλές αυτές. Αφορά τις περιπτώσεις που διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι για την απαλλαγή των τελών θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση στο δήμο, αν κάποιος δεν το έχει πράξει, οι οφειλές θα διαγραφούν. 
 •  Ψηφίστηκε και λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα με τους δασωμένους αγρούς όπου με τη σχετική τροπολογία δεν θα χαρακτηρίζονται δασικοί και θα μπορούν να καλλιεργηθούν.

Επιδότηση καυσίμων

Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή. Το ότι ακούμε μία είδηση στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί αμέσως, χρειάζονται λίγες ημέρες για να στηθούν οι πλατφόρμες», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης ανοίγοντας το θέμα της επιδότησης καυσίμων που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η οικονομική αυτή ενίσχυση αφορά τα φυσικά πρόσωπα, είτε είναι ιδιώτες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα χορηγηθεί για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο 2022. Η ενίσχυση θα ξεκινά από 30 ευρώ και φτάνει έως 50 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και τον τόπο κατοικίας.

Για παράδειγμα θα δίνονται 50 ευρώ σε δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων που η κατοικία τους είναι στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Επιπλέον, 40 ευρώ θα λάβουν οι ιδιοκτήτες στην υπόλοιπη Ελλάδα, 35 ευρώ θα δοθούν στους δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων για τις παραπάν περιοχές και 30 ευρώ για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων στην υπόλοιπη  Ελλάδα.

Κάθε όχημα και μοτοσικλέτα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο το οποίο είτε μπορεί να είναι δικό του 100% ή να έχει συγκυριότητα ή ακόμα να είναι και μισθωμένο μέσω leasing. Φυσικά το όχημα αυτό θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η διαδικασία προβλέπει την είσοδο σε μία πλατφόρμα ενώ τα χρήματα θα πηγαίνουν στο δικαιούχο είτε μέσω ψηφιακής κάρτας που θα εκδίδεται από τράπεζα είτε σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώνει. Θα μπαίνει δηλαδή σε μία πλατφόρμα, θα δηλώνει τα στοιχεία του, θα γίνεται άμεσα έλεγχος με το μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ και το φορολογικό μητρώο του κάθε δικαιούχου.

Αν διαλέξει την πληρωμή μέσω κάρτας ο δικαιούχος η οποία θα έχει ισχύ έως 31/7/2022 με την απόφαση που αναμένεται να βγει θα λάβει επιπλέον 5 ευρώ. «Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρείται επιτυχία ότι θα δοθούν επιπλέον 5 ευρώ με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης.

Εκτός από τη συγκεκριμένη επιδότηση υπάρχει ακόμα μία απευθείας στο πετρέλαιο κίνησης που θα έχει ισχύ από το μήνα Απρίλιο. Πρόκειται για 0,12 ευρώ/λίτρο, με τον ΦΠΑ θα πηγαίνουν στο ο,15 τα οποία θα συμψηφίζονται απευθείας στο διυλιστήριο. Αυτή την επιδότηση θα την χορηγεί το κράτος ώστε να έρχεται στον πρατηριούχο φθηνότερο το πετρέλαιο κι εκείνος με τη σειρά του να το πουλάει φθηνότερα στον καταναλωτή.

Ένα τρίτο υπομέτρο για τα καύσιμα αφορά τους αυτοκινητιστές με ΚΑΔ 4932 και 52212901 με την προϋπόθεση να ήταν ενεργοί στις 17 Μαρτίου 2022. Αναμένεται να λάβουν 200 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα παραταθεί και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. 


Χρήσιμες ειδήσεις

 • Αναμένεται να ψηφιστούν και άλλα μέτρα, όπως η έκπτωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 3%, με την εφάπαξ καταβολή του φόρου έως 29/7/2022. Επιπλέον ο φόρος θα αποπληρώνεται σε 8 δόσεις, με έναρξη τον Ιούλιο ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις. Έξι θα είναι οι δόσεις για όσους έχουν εισόδημα από εταιρείες οι οποίες τηρούν απλογραφικά βιβλία.. Ο ΕΝΦΙΑ θα αποπληρώνεται σε 9 δόσεις.
 • Πλέον όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και η διαφορά του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ δεν θα πληρώνουν το αυτοτελές πρόστιμο που ισχύει σήμερα. Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιο πρόστιμο έχει πληρωθεί, το ποσό αυτό θα επιστραφεί.
 • Η έκπτωση 15% με την εξολοκλήρου αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ισχύσει εντός Μάϊου, ενώ οι δόσεις από 60 ανεβαίνουν στις 96.
 • Ο μεγαλύτερος Εμπορικός Σύλλογος εκείνος των Αθηνών και άλλοι Σύλλογοι ζητούν επίμονα ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη και προς την ΑΑΔΕ και προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
 • Για τις επιχειρήσεις εστίασης που πλέον θα αρχίσουν να δουλεύουν και στο νησί μας, με απόφαση της υπηρεσίας του κάθε δήμου έως 30/9/2022 θα δίδεται παραπάνω εξωτερικός χώρος χωρίς πληρωμή μέχρι το διπλάσιο του αρχικού παραχωρηθέντος.
 • Πλέον οι αγρότες θα μπορούν να αγοράζουν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν στην επιχείρησή τους χωρίς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για όλο το 2022. Δεν είναι αμελητέος ο φόρος. Σήμερα είναι 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Άρα μπορεί να πληρώσουν κανονικά το πετρέλαιο αλλά μετά με την υποβολή αίτησης θα πάρουν χρήματα πίσω.
 • Με νομοθετική διάταξη που έχει προωθηθεί στη Βουλή και θα ισχύσει άμεσα, όλοι οι μη μισθωτοί αρχικά μέχρι 31/5/2022 ανεξαρτήτως οφειλών και πληρωμής προϋποθέσεων θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Από 1/6/2022 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη μόλις πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί τις εισφορές σε παροχές σε είδος και χρήμα. Αν δώσουν για το 2021 ένα ποσό γύρω στα 660 ευρώ θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη μέχρι τον Φεβρουάριου του 2023 ασχέτως πόσες εισφορές οφείλουν.
 • Πλέον υπάρχει το ηλεκτρονικό παράβολο που έχει αντικαταστήσει τα μεγαρόσημα και θα πρέπει τα υποθηκοφυλακεία και άλλοι φορείς να το δέχονται για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, Θα πηγαίνουν στα ΚΕΠ ή στον λογιστή τους για την έκδοση και θα πληρώνουν με κάρτα ή σε Τράπεζα. 
 • Μεγάλο το κόστος των επιχειρήσεων σε χρόνο και χρήμα, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης που τους υποχρεώνει να δηλώσουν αποθέματα σε ορισμένα προσόντα, όπως πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, δημητριακά, άλευρα κ.α. Προσοχή, τα πρόστιμα είναι τεράστια!

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!