Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Ανοίγουν προγράμματα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών συσκευών και οχημάτων

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή ανέλυσε τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ ο οποίος για το 2022 θα είναι αρκετά μειωμένος, ενώ αναφέρθηκε σε δύο νέα προγράμματα που θα ανοίξουν τους επόμενους μήνες και αφορούν στην επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων. 

Μία σημαντική και άκρως επίκαιρη παρέμβαση πραγματοποίησε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής,  με αφορμή τη διακοπή ρεύματος την περασμένη Τετάρτη στη Δημοτική Ενότητα Κορθίου, η οποία παρέλυσε και τις τηλεπικοινωνίες, δημιουργώντας στους πολίτες έντονο αίσθημα ανασφάλειας. «Στην ευρύτερη περιοχή του Κορθίου έγινε διακοπή ρεύματος. Οι τεχνικοί της ΔΕΔΔΗΕ κινήθηκαν γρήγορα για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Με τη διακοπή του ρεύματος όμως, επειδή στα περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις τα τηλέφωνα λειτουργούν μέσω router για τουλάχιστον δύο ώρες οι τηλεπικοινωνίες ήταν κομμένες.  Μάλιστα ένας τεχνικός της ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει ένα τηλέφωνο ώστε να επικοινωνήσει με την Αθήνα για να δώσουν ξανά ηλεκτρισμό στην περιοχή.  Τελικά βρέθηκε μία συσκευή και μπόρεσε να συνεννοηθεί. Θέλω να παρακαλέσω όσες εταιρείες έχουν κεραίες στην περιοχή μας, ν φροντίσουν όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος με κάποιο τρόπο να λειτουργούν. Νιώσαμε μεγάλη ανασφάλεια», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.


Όλα τα νεότερα για τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, φέτος οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού αναμένεται να εκδοθούν αρκετά νωρίς και συγκεκριμένα εντός Απριλίου, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους πολίτες να πληρωθεί ο φόρος σε περισσότερες δόσεις που φτάνουν τις 10. 

Η συνολική είσπραξη που θα γίνει από τον  ΕΝΦΙΑ για το 2022 ανέρχεται στα 2,23 δις ευρώ, ενώ πριν 3 χρόνια η είσπραξη ανέχονταν σε 3,1 δις ευρώ. Η μείωση έχει ξεπεράσει το 30%, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2018 (η μείωση ανέρχεται περίπου στο  34%). Αυτό σημαίνει ότι το 80% των πολιτών, 8 στους 10, θα πληρώσουν το 2022 μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Υπολογίζεται ότι ΕΝΦΙΑ θα αποδώσουν περίπου 5 εκ. ιδιοκτήτες από τους οποίους 2,2 εκ. θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μία μείωση που θα ξεπερνά το 20% και 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μείωση που ξεπερνάει το 30%, ενώ το 14% των πολιτών θα πληρώσουν σχεδόν τον ίδιο με τον περσινό, παρότι σημειώθηκε γενναία αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες περίπου στο 60% των ζωνών σε όλη τη χώρα και είχαμε επέκταση και προσθήκη των ζωνών σε περιοχές που δεν υπήρχαν.

«Είναι πολύ μεγάλο έργο από τους διοικούντες, τους συλλόγους, τους μηχανικούς να μπορέσει επιτέλους το νησί μας να έχει αντικειμενικό προσδιορισμό στο σύνολό του και να μη μένει στις 4 μεγάλες περιοχές Χώρα, Μπατσί, Γαύριο, Όρμο Κορθίου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού. Να γνωρίζει κάποιος που θέλει να επενδύσει πόσο θα του κοστίσει η αγορά γης, κτισμάτων, ακινήτων», τόνισε ο κ. Βουραζέρης. 

Πως γίνεται να αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και να πληρώνουμε λιγότερο ΕΝΦΙΑ; Μειώθηκαν σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και σημειώθηκε ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον βασικό, για φυσικά τα πρόσωπα.

Τι σημαίνει αυτό; Ο συμπληρωματικός φόρος εφαρμόζονταν όταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ. Μόλις ξεπερνούσε αυτό το ποσό, εκτός από τον κύριο φόρο εισάγονταν και ο συμπληρωματικός. Τώρα πλέον ο συμπληρωματικός φόρος θα εφαρμόζεται στην ουσία σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά, μόνο εάν η αξία του κάθε ακινήτου και όχι το σύνολο ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Άρα θα εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Συνεχίζοντας ο κ. Βουραζέρης επεσήμανε ότι το 6% των πολιτών θα αποδώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ από ότι πλήρωσε πέρσι, με το 50% της συγκεκριμένης κατηγορίας να πληρώνει περίπου 50 ευρώ παραπάνω.

Γιατί θα δούμε όλοι μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ; Εκτός από την μεγάλη μείωση του βασικού φόρου των κτισμάτων και οικοπέδων, καθώς και ουσιαστικά την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, ήρθε και η  έκπτωση φόρου 30% που ίσχυε για τις ακίνητες περιουσίες έως 60.000 ευρώ πλέον να ισχύει για τις ακίνητες περιουσίες έως  100.000 ευρώ. Από την αλλαγή αυτή ωφελείται το 65% των ιδιοκτητών αντί των 54% που ωφελούνταν στο παρελθόν. Επίσης, αυξάνεται από το 20 στο 25% η έκπτωση φόρου για ακίνητη περιουσία ιδιοκτητών από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, αλλαγή που αφορά περίπου 400.000 πολίτες. Όλα αυτά οδηγούν σε μία γενναία μείωση, περίπου στο 1/3 πιο κάτω από τις εισπράξεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.


Πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών

Η επιδότηση αφορά στα νοικοκυριά, ενώ ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα θα κυμανθεί από 30% έως 50%. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει εντός του μήνα ενώ βασική προϋπόθεση για να υπαχθεί ένα νοικοκυριό στη δράση, είναι η ανακύκλωση της παλαιάς συσκευής.

Προσοχή: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντικατάσταση μόνο κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, γιατί θεωρείται ότι οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν το μεγαλύτερο φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές, ενώ υπολογίζεται ότι θα επιδοτηθούν 200.000 νοικοκυριά.

Θα παίζει κρίσιμο ρόλο το ετήσιο εισόδημα που θα τεθεί ως κριτήριο ενώ προτεραιότητα θα δίδεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους.

Η αίτηση θα γίνεται μέσω πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών.

Επίσης η αίτηση θα μπορεί να γίνεται και από τα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικές συσκευές και η έκπτωση θα γίνεται μέσω εκ πτωτικού κουπονιού κατά τη διαδικασία της αγοράς.


Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τον Απρίλιο του 2022 αναμένεται να ανοίξει πρόγραμμα επιδότησης για εκείνους που θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η επιδότηση αυξάνεται από 20% που ήταν αρχικά, σε 30%, με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ. Επίσης θα επιδοτείται ο έξυπνος οικιακός φορτιστής με 500 ευρώ και θα δίνεται και έξτρα επιδότηση 1.000 ευρώ σε άτομα με αναπηρία,  σε οικογένειες τρίτεκνες – πολύτεκνες και σε νέους έως 29 ετών. 

Την επιδότηση των 8.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μάλιστα για τα νησιά όταν μία επιχείρηση αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα έχει έξτρα μπόνους επιπλέον 4.000 ευρώ. Η επιδότηση δηλαδή θα φτάνει τις 12.000 ευρώ.


Χρήσιμες ειδήσεις

  • Υπάρχει δυνατότητα από 1η Φεβρουαρίου, όσοι έχουν οφειλές προς την ΑΑΔΕ και τις πλήρωναν με κάρτα ώστε να γίνει απευθείας ο μηδενισμός για να πάρουν ενημερότητα να γίνεται η πληρωμή μέσω τραπέζης αφού πλέον συνδέεται απευθείας η συναλλαγή και εμφανίζεται αυτόματα η πληρωμή του ποσού ή η μείωση της δόσης. 
  • Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις Τουριστικές Επιχειρήσεις για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Για τα Voucher του Αυγούστου οι αιτήσεις θα κατατίθενται έως έως 14 Φεβρουαρίου ενώ για του Σεπτεμβρίου από 15 έως 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. 
  • Για όσους έχουν υποχρέωση, η προθεσμία υποβολής του πόθεν έσχες χρήσης 2020 μεταφέρεται για 28/2/2022.
  • Στον Αναπτυξιακό Νόμο έχει συμπεριληφθεί ρύθμιση που προβλέπει την έναρξη του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα 2». Το πρόγραμμα θα αφορά εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα επιδοτούνται για την αγορά tablet, laptop και λοιπού εξοπλισμού μέσω Voucher.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις που «τρέχουν» σοβαρά προγράμματα μέσω αναπτυξιακών κλπ οφείλουν πλέον να φανερώνουν στα βιβλία τους τις κινήσεις κεφαλαίων.  
  • Μεγάλη προσοχή: Όσοι ασχολούνται με Airbnb , έως  28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να κάνουν τυχόν διορθώσεις γιατί θα γίνει έλεγχος και τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν  έως 20.000 ευρώ.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!