Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Οικιακά φωτοβολταϊκά, μέτρα στήριξης και άλλα χρήσιμα

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Ποδαρικό στη νέα χρόνια πραγματοποίησε με ιδιαίτερα χρήσιμα ζητήματα, εστιάζοντας στο πρόγραμμα τοποθέτησης οικιακών φωτοβολταϊκών που βρίσκεται στα σκαριά, ανέλυσε τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων – εργαζομένων για τον Ιανουάριο καθώς και το νέο πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ.

Προσεχώς… πρόγραμμα για οικιακά φωτοβολταϊκά μικρής ισχύος

Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ το ΦΕΚ που περιγράφει τη συγκεκριμένη απόφαση για όσους ενδιαφέρονται είναι το Β6351/30-12-2021. Βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος δύναται κάποιος να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στην οικεία του έως 6 KWp, με διάρκεια έως το τέλος του 2023. Στην ουσία αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας η οποία θα εκχέεται μέσα στο δίκτυο και τα οποία εγκαθίστανται πάνω στα κτίρια, είτε στο δώμα ή στη στέγη, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, είτε ακόμα και στην πρόσοψη, τις πέργκολες και στους βοηθητικούς χώρους γκαράζ, αποθήκες κλπ.

Το κόστος για την προμήθεια, τοποθέτηση και σύνδεση των φωτοβολταϊκών θα βαρύνει εξολοκλήρου τον ιδιοκτήτη, όμως όπως ο ίδιος τόνισε θα τρέξει σίγουρα πρόγραμμα από τις τράπεζες όπου θα χορηγηθούν ή πολύ χαμηλότοκα δάνεια ή ακόμα και άτοκα.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες, άρα αφορά καθαρά τις κατοικίες, τα οποία έχουν είτε δικό τους σπίτι, είτε μισθώνουν, είτε τους το παραχωρούν δωρεάν αρκεί να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους, όπως για παράδειγμα μπορεί μια διπλοκατοικία – τριπλοκατοικία να τα εγκαταστήσει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών των οριζοντίων ιδιοκτησιών.

Προϋπόθεση: Θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και θα πρέπει η ιδιοκτησία να καλύπτει μέρος των θερμικών αναγκών για ζεστό νερό με ηλιοθερμικά ή ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Στην πράξη, θα πρέπει να γίνει ένα συμβόλαιο με πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για 20 έτη, ενώ την παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταικό θα αγοράζει ο πάροχος με τιμή αναφοράς που συμφωνείται στην αρχή και θα ισχύει για όλα τα έτη. Για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς σύστημα αποθήκευσης, ο πάροχος θα αγοράζει με 257 ευρώ τη μεγαβατόρα και αν υπάρχει σύστημα αποθήκευσης με 278 ευρώ τη μεγαβατόρα. «Αν αναλογιστούμε ότι κατά μέσο όρο πληρώνουμε περίπου 110 ευρώ τη μεγαβατόρα ανάλογα με τον πάροχο, η διαφορά είναι τεράστια και πραγματικά συμφέρει», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις η ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εκκαθάριση θα γίνεται με την έκδοση του λογαριασμού.


Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων – εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2022

Στην ουσία η Κυβέρνηση εξήγγειλε τρία νέα μέτρα.

Πρώτον: Επέκταση αναστολής εργασίας σε επιπλέον κλάδους. Αρκετές επιχειρήσεις μπορούν να βγάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους έως και 100% του προσωπικού όπου θα αμείβεται με 534 ευρώ μηνιαίως.

Δεύτερον: Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης που θα λάβουν επιχειρήσεις οργάνωσης συνεδρίων, εκδηλώσεων, catering, νυκτερινά κέντρα με 8% του τζίρου του 2019. Όμως θα πρέπει να έχει σημειωθεί μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%.

Τρίτον: Αναστολή δόσης Ιανουαρίου 2022 για ρυθμισμένες οφειλές στη φορολογική διοίκηση, επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί προσωρινά σε αναστολή.

Συμπερασματικά, τα μέτρα αφορούν στις επιχειρήσεις που απαγορεύτηκε η μουσική ή που κλείνουν στις 12:00 μ.μ. ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάλογα με τον κωδικό δραστηριότητας να βγάλουν ακόμα και όλο το προσωπικό σε αναστολή ή σε όσο ποσοστό επιθυμούν από 1/1/2022 έως 31/1/2022 ενώ κάποιες μπορούν να προβούν σε αναστολή από 14/1/2022 έως 31/1/2022. Όσες επιχειρήσεις βγάζουν σε αναστολή εργαζομένους θα πρέπει όταν ολοκληρωθεί να τους διατηρήσουν ισόποσο διάστημα εκτός αν κάποιος αποχωρήσει οικειοθελώς ή υπάρξει συνταξιοδότηση.


Νέο πρόγραμμα απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, για 4 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Νοτίου Αιγαίου, έχει ξεκινήσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω. Το πρόγραμμα άνοιξε στις 17 Ιανουαρίου με προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων έως 17 Φεβρουαρίου. Είναι δωδεκάμηνης διάρκειας και η επιδότηση μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε 8,400 ευρώ ετησίως. «Αν αναλογιστούμε ότι το κόστος πλήρους απασχόλησης ενός εργαζομένου όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα ανέρχεται σε 11.300 ευρώ ετησίως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ θετικό», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης τονίζοντας πως αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία και όχι τις εποχικές.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος τόνισε αναμένεται και η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα είναι μεγαλύτερη από 2% και σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει εντός Απριλίου.


Άλλα χρήσιμα

  • Έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα που μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι γονείς για να λάβουν τις γονικές άδειες με το νέο νόμο 4828/2021 άρθρο 28. Πλέον οι γονείς που έχουν παιδιά έως 8 ετών μπορούν να λάβουν γονική άδεια από τις επιχειρήσεις 4 μηνών από τους οποίους οι δύο πρώτοι επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο μισθό.
  • Οι νέοι – έφηβοι από 15 έως 29 ετών μπορούν να μην πληρώνουν τέλος κινητής τηλεφωνίας. Αυτό μπορεί να συμβεί με αίτηση προς συγκεκριμένη υπηρεσία μέσω του gov.gr. Το τέλος ανέρχεται σε 10% και δεν χρειάζεται ο λογαριασμός να είναι στο όνομά τους και λαμβάνεται μόνο για ένα νούμερο. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 Ιανουαρίου.
  • Σχετικά με την αλλαγή στην ασφάλιση των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων όπου από 1/1/2020 όλοι θα πρέπει να πληρώνουν ΟΑΕΕ απάντησε σε σχετικό ερώτημα του γραφείου το κ. Βουραζέρη, ο διοικητής του ΕΦΚΑ όπου επισημάνθηκε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν κανονικά. Έτσι θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να επικοινωνήσουν με τους συλλόγους ή τους λογιστές τους προς ενημέρωση.
  • Αναφορικά με το κτηματολόγιο, ο κ. Βουραζέρης συνέστησε ηρεμία και χαλάρωση αφού δόθηκε παράταση έως 15 Μαρτίου 2022 ενώ δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένα πρόστιμο τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους. Όπως ο ίδιος τόνισε το σημαντικό είναι να γίνει σωστή κτηματογράφηση και όχι βιαστική και με λάθη κτηματογράφηση. 

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!