Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Όλα τα ισχύοντα μέτρα στήριξης

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στην ανάλυση όλων των νέων μέτρων που εξήγγελλε η Κυβέρνηση και σε όσα παλαιότερα ισχύουν έως σήμερα, ενώ η συζήτηση ξεκίνησε με ένα επίκαιρο σχόλιο για τους Δασικούς Χάρτες που έχουν αναρτηθεί το τελευταίο διάστημα για την Άνδρο. Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης δεν πρέπει κανένας πολίτης να εφησυχαστεί με το ψήφισμα του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας, όπου ζητούν την ακύρωσή τους. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θα πρέπει όλοι να ενδιαφερθούν, να βρουν μηχανικό και δικηγόρο να ψάξουν του τίτλους τους γιατί θα έχουν πρόβλημα. Δεν θα πέσει κανένας Δασικός Χάρτης επειδή ένας Δήμος ψήφισε ότι δεν είναι σωστός. Ότι και να κάνει ο Δήμος και η Περιφέρεια, αν δεν κινηθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δεν θα κερδίσει τίποτα», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.


Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Δόθηκε παράταση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 έως 18 Μαρτίου 2021. Μπορούν να την αιτηθούν  και επιχειρήσεις που δεν είχαν προβεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος αρκεί να είχαν καταχωρήσει τα στοιχεία των εσόδων τους έως 24 Φεβρουαρίου.


Επιστρεπτέα  Προκαταβολή 7

Η Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα καταβληθεί βάσει της πτώσης τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις το α” τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, το α” τρίμηνο του 2020 αλλά με μία κατάλληλη προσαρμογή που θα γίνει για να ληφθεί υπόψιν μέρος του Μαρτίου του 2020 που βρίσκονταν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πάρθηκε για το μήνα Ιανουάριο, θα συνυπολογιστεί στο μαθηματικό τύπο της 7 γιατί θα γίνει εκκαθάριση του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν: Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τουλάχιστον την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, το α” τρίμηνο του 2020 προσαρμοσμένο κατάλληλα.

Μεγάλη διαφορά: Η αποπληρωμή θα γίνεται σε 60 δόσεις με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2022 και όχι σε 40 δόσεις. Και για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 ισχύει η επιστροφή του 50% υπό τον όρο της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ως τέλος Αυγούστου του 2021.

Εκτός από το κριτήριο της πτώσης τζίρου τίθενται -όπως και στην προηγούμενη- να μην παρουσιάζουν αύξηση οι παλιές επιχειρήσεις το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος εισάχθηκε για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6 και συνεχίζει και στην 7. Το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα. Το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών κ.α. 

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ min. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις το ύψος της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 1000 ευρώ min και αν ο μαθηματικός τύπος βγάλει περισσότερα χρήματα θα μπορούν να λάβουν έως 100.000 ευρώ max. Αν οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με εντολή της κυβέρνησης και έχουν μέχρι 5 εργαζόμενους σε αναστολή θα λάβουν 2.000 ευρώ, μέχρι 20 εργαζόμενους σε αναστολή 4.000 ευρώ, από 21 εργαζόμενους και πάνω 8.000 ευρώ.


Αλλαγές στις Επιστρεπτέες 1,2,3

 • Για όσες επιχειρήσεις κατά το 2020 είχαν μείωση τζίρου 15% τουλάχιστον σε σχέση με το 2019, συνολικά, θα επιστρέψουν το 30%. Η αρχική εγκύκλιος προέβλεπε επιστροφή ολόκληρου του ποσού. 
 • Αν η επιχείρηση είχε μείωση τζίρου 30% σε σχέση με το 2019 θα επιστρέψει το 50%.
 • Για τις νέες επιχειρήσεις, με  ημερομηνία έναρξης μετά την 1/1/2018 και εκείνες που άνοιξαν  υποκατάστημα από 1/10/2019 έως 31/12/2020 και είναι παλιές, επιστρέφεται το 50% ανεξαρτήτως αν έχουν πτώση τζίρου ή όχι. 
 • Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω να τηρηθεί η διατήρηση θέσεων εργασίας.
 • Θεσπίζεται η δυνατότητα για επιχειρήσεις με εργαζόμενους που όλο το 2020 είχαν μείωση 30% και δικαιούται να επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3 κατά 50%, να μπορεί να δοθεί το 35% όλων των επιστρεπτέων ως πιστωτικό σημείωμα που θα χρησιμοποιήσουν για πληρωμή  μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών ως τέλος του 2021. Από 31/1/2022 θα επιστρέψουν όμως το 100% των χρημάτων της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις.

Αλλάζει ο χρόνος αποπληρωμής στις Επιστρεπτέες 1 έως 7

Αντί να καταβληθούν σε 40 δόσεις θα αποπληρωθούν σε 60 δόσεις. Δηλαδή θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης από 31/1/2022 με ολοκλήρωση τον Ιανουάριο του 2027, ανάλογα με το επιτόκιο που έχει οριστεί ανά επιστρεπτέα προκαταβολή. 

Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων εφάπαξ. Αν ο επιχειρηματίας αποπληρώσει σε μία δόση έως τέλος του 2021  θα υπάρχει “έκπτωση 15%.

«Αν δεν υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και βοήθεια από τις τράπεζες, προβλέπω ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Καλά είναι τα μέτρα, αλλά το πρόβλημα είναι πίσω, όταν θα γίνει επανεκκίνηση.», σχολίασε σε αυτό το σημείο ο κ. Βουραζέρης. 


Επιδότηση παγίων δαπανών

«Ενώ διαβάζαμε ότι η επιδότηση δαπανών θα έρθει με ρευστότητα, τελικά θα δοθεί με πιστωτικό σημείωμα. Δηλαδή το ποσό θα κατανεμηθεί από τον επιχειρηματία υποχρεωτικά για να πληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις και  εισφορές στο μέλλον. Από την μία δεν θα πάρουν χρήματα στο χέρι και από την άλλη δεν θα μπορούν να κάνουν και ότι θέλουν οι επιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα να καλύψουν ποσά σε προμηθευτές», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.  

Αξίζει να αναφερθεί πως οι επιχειρήσεις αν έχουν καλύψει τις δαπάνες με επιδοτήσεις δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο, θα πρέπει να είναι πληττόμενες, να έχουν εργαζόμενο με εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης, να έχουν  υποβάλλει ΦΠΑ κα Ε3, να παρουσιάζουν ζημιά και πτώση το 2020 τουλάχιστον 30%. Θα υπάρχει πρόβλεψη και για της νέες επιχειρήσεις (έναρξη μετά την 1/1/2018) όπου θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η ζημιά και όχι η πτώση τζίρου.

Δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο οι προβληματικές επιχειρήσεις. Το ποσό θα υπολογίζεται βάσει της πτώσης τζίρου και θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης. Δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών. Αν είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα φτάνει και το 90%. Δεν μπορεί να υπερβαίνει η επιδότηση την απώλεια τζίρου μεταξύ 2020 και 2019. 

Ποιες δαπάνες θα επιδοτηθούν: Παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια και λοιπά λειτουργικά έξοδα. 


Μειωμένα ενοίκια

 • Συνεχίζει και τον Μάρτιο το μέτρο της απαλλαγής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές.
 • Στις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύει η μείωση του ενοικίου κατά 40%.
 • Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή συνεχίζουν και τον Μάρτιο να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο στην κύρια κατοικία τους και των φοιτητών που είναι προστατευόμενα μέλη. 
 • Αναμένεται ακόμα η απόφαση με τους ΚΑΔ, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι ίδιοι με τους δύο προηγούμενους μήνες. 
 • Άνοιξε η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα μισθώματα του Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31/3/2021.
 • Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις ώστε να συμψηφιστούν χρήματα που έχουν χάσει με οφειλές κλπ.  

Άλλα Μέτρα

 • Παρατείνεται και τον μήνα Μάρτιο η αποπληρωμή βεβαιωμένων ρυθμισμένων οφειλών για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές. 
 • Έρχεται το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», το οποίο θα αφορά και επιχειρήσεις το οποίο αφορά επιδότηση δανείων σε τράπεζες. Στο 1ο τρίμηνο η επιδότηση θα ανέρχεται σε 90%, στο 2ο τρίμηνο σε 80% και δύο ακόμα μήνες με 70%. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο και θα υπάρχουν κριτήρια.
 • Τρέχει πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμενων επαγγελματικών δανείων για το 1ο τρίμηνο του 2021, με προθεσμία υποβολής αίτησης την 7η Μαΐου. 
 • Εκδόθηκε η απόφαση με τους ΚΑΔ δραστηριότητας για τις επιταγές του Μαρτίου οι οποίες μπορούν να πληρωθούν μετά από 75 ημέρες. 
 • Εκδόθηκε η απόφαση 18/440/2021 που αφορά την ρύθμιση οφειλών στους ΟΤΑ. Περιέχει τους κωδικούς επαγγελμάτων που μπορούν να κάνουν ρύθμιση και ποια φυσικά πρόσωπα. 
 • Αναμένεται να ανοίξει πάλι η πλατφόρμα δήλωσης των τετραγωνικών. 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!