Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του οποίου τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη ενώ ενημέρωσε για τρέχοντα ζητήματα επιχειρήσεων, συνταξιούχων, εργαζόμενων και αγροτών.
Πρόγραμμα «Νησίδα»
Την περασμένη Τρίτη 13 Απριλίου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εντάξεων και απορρίψεων του Προγράμματος «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αφορά τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Όπως ενημέρωσε ο κ. Βουραζέρης αρχικά η ενίσχυση είχε οριστεί min στις 5.000 ευρώ και max 30.000 ευρώ, εν συνεχεία ωστόσο έγινε τροποποίηση του προγράμματος όπου τα ποσά επιδότησης διαμορφώθηκαν max στις 10.00 ευρώ και min 2.000 ευρώ.
«3.705 επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου θα μοιραστούν 35 εκ. ευρώ. Σε ποσοστό, είναι το υψηλότερο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος που έχει στην διάθεση της, σε σχέση με τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας. Παρόλα αυτά τα χρήματα αποδείχθηκε ότι ήταν λίγα για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας. Προς ενημέρωση των πολιτών για να δουν αν έχουν ενταχθεί ή όχι και σε αυτήν τη περίπτωση να μάθουν και τους λόγους που δεν προκρίθηκαν, θα πρέπει να ανατρέξουν στις αποφάσεις ένταξης 1370/13-4-2021 και απόρριψης 1367/13-4-2021. Σε κάποιους τομείς όπως ο τουρισμός-καταλύματα έγινε κυριολεκτικά «σφαγή», γιατί έπρεπε να φτάσουν πάρα πολύ ψηλά σε βαθμολογία οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ήταν μοριοδοτούμενο, με σύνολο μορίων το 100, 60 μόρια λάμβαναν οι επιχειρήσεις που τα ακαθάριστα έσοδα του 2ου τριμήνου του 2020 (1-4-2020 έως 30-6-2020) σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους (1-4-2019 έως 30-6-2019) παρουσίαζαν μεγάλη πτώση. Όσο μεγαλύτερη πτώση είχαν, τόσο περισσότερα τα μόρια που έπαιρναν τα οποία έφταναν τα 60. Παράδειγμα: Αν μία επιχείρηση δεν είχε ανοίξει καθόλου το δεύτερο τρίμηνο του 2020, έπαιρνε 60 μόρια. Επιπλέον 15 μόρια έπαιρναν οι επιχειρήσεις εκείνες που τα κέρδη του 2019 ήταν σε καλή αναλογία σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά του και άλλα 25 μόρια λόγω προσωπικού, κάθε άτομο ένα μόριο με max τα 25.
Το πρόγραμμα μοιράστηκε σε όλους τους τομείς παραγωγής. Ο δευτερογενής τομέας, η μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο έλαβε το 9% της επιδότησης, ο τριτογενής τομέας, τουρισμός και υπηρεσίες το 34% όπου φάνηκε ότι ήταν πολύ λίγο σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, το λιανικό εμπόριο έλαβε τη μεγαλύτερη πίτα το 43% και τέλος υπήρχε ένα ξεχωριστό κομμάτι για την εστίαση με ποσοστό 14%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση και ανήκαν στην μεταποίηση και στο χονδρικό εμπόριο ήταν μόνο 722 και εξ αυτών χρηματοδοτούνται 379, πάνω από το 50%. Άρα όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλλαν δεν έπραξαν σωστά γιατί εντάχθηκαν ορισμένες ακόμα και με 50 μόρια.
«Μεγάλο πρόβλημα εντοπίστηκε στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησα και με τον επίτιμο πρόεδρο των Ενοικιαζόμενων Δωματίων κ. Πολυκράτη που έχει τεράστια εμπειρία στον κλάδο. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τον τουρισμό και τα καταλύματα ήταν συνολικά 6.410 και από αυτές επιδοτήθηκαν μόνο οι 1.398. Το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό, κοντά στο 22%. Στατιστικά έπρεπε να συγκεντρώσουν 75 μόρια και πάνω για να πάρουν την επιδότηση. Πολύ υψηλή βαθμολογία, αν αναλογιστούμε ότι έμεινε επιχείρηση έξω με 73,9 μόρια. Ακόμα και κλειστή να ήταν κάποια επιχείρηση με καταλύματα που έπαιρνε απευθείας τα 60 μόρια δεν μπόρεσε να επιδοτηθεί. Εδώ ίσως έπρεπε να υπήρχε άλλη αντιμετώπιση γιατί γνωρίζαμε εξαρχής από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσων που είναι ο όγκος των επιχειρήσεων που θα κάνουν αιτήσεις. Έπρεπε να μοιραστεί καλύτερα η πίτα», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Στο λιανικό εμπόριο που δόθηκε και το μεγαλύτερο ποσοστό της επιχορήγησης, όσοι έκαναν αίτηση την έλαβαν 100%. » Από την άλλη μεριά έμειναν εκτός προγράμματος τουριστικές επιχειρήσεις με μεγάλη ζημιά. Είναι αρκετά δυσανάλογο», επεσήμανε.
Αξίζει να αναφερθεί πως στον κλάδο της εστίασης υποβλήθηκαν 1.142 αιτήσεις ενώ χρηματοδοτήθηκαν τελικά οι 547, κοντά στο 48% των αιτήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζονταν περίπου 50 μόρια για να επιδοτηθεί η επιχείρηση.
«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε σαν επιχειρηματίες να υποβάλλουμε την αίτηση, υπάρχει ρίσκο αλλά οφείλουμε πάντα να προσπαθούμε. Έγιναν πάρα πολύ λίγες αιτήσεις στους τομείς εκτός ξενοδοχείων – καταλυμάτων. Όσο περισσότερες αιτήσεις γίνονται τόσο πιέζεται και η κάθε Περιφέρεια να βρει τρόπους για την αύξηση των κονδυλίων», ξεκαθάρισε ο κ. Βουραζέρης.
Οι επιχειρήσεις που έχουν προκριθεί θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στο επόμενο βήμα που αφορά την είσπραξη των χρημάτων γιατί θα πρέπει κατά την τελευταία ημέρα του μήνα που προηγείται της αίτησης καταβολής του κεφαλαίου κίνησης, να απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που απασχολούσαν κατά την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους. Δηλαδή, αν μία επιχείρηση υποβάλει την αίτηση καταβολής τον Απρίλιο, θα πρέπει τέλος Μαρτίου του 2021 να έχει τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων που είχε τέλος Μαρτίου του 2020. Αν δεν συμβαίνει αυτό θα απενταχθεί και δεν θα μπορέσει να πάρει τα χρήματα.
Η διαδικασία των ενστάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως την επόμενη Τρίτη. Όσοι δικαιωθούν από την ένσταση θα αυξηθεί ανάλογα και η δημόσια δαπάνη.
Χρήσιμες ενημερώσεις για επιχειρήσεις, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζομένους
- Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης θα κυλήσει και το 2022, όπως ίσχυσε και για τα έτη 2020 και 2021. Σύμφωνα με δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού οδεύει προς κατάργηση.
- Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων. Οι δόσεις του φόρου φέτος θα είναι 8. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ το ποσό θα έχουν έκπτωση ενώ αναμένονται αλλαγές στα τεκμήρια, στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα ανείσπρακτα ενοίκια και την προκαταβολή φόρου που θα κλειδώσουν σύντομα.
- Οι αγρότες και για το 2020 δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, όπως έγινε και το 2019. Αφορά εκείνους που συμπληρώνουν 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.
- Μεγάλη προσοχή: Ψηφίστηκε ο νόμος 4792/2021 ο οποίος αφορά τα γεωργικά προσόντα και τις αθέμιτες τακτικές που υπάρχουν σήμερα σχετικά με τις προθεσμίες πληρωμής των αγροτών, τους όρους που διέπουν τα συμφωνητικά μεταξύ των αγαστών και των προμηθευτών, τόσο για τα αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα (αυτά που εντός 30 ημερών είναι ακατάλληλα προς πώληση) όσο και για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα. Στην ουσία αφορά όλους τους αγρότες και όλες τις επιχειρήσεις – αγοραστές με κύκλο εργασιών πάνω από 500.000 ευρώ, Δηλαδή τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αφήνει εκτός τις πωλήσεις που γίνονται από αγρότες σε μικρά καταστήματα της γειτονιάς, μανάβικα, παντοπωλεία που ο τζίρος τους δεν ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ.
- Οι πτηνοτροφικές μονάδες εντάσσονται πλέον στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016. Πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί αφορά ίδρυση, επέκταση και μεταποίηση των μονάδων.
- Για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τουριστικά λεωφορεία υπεγράφη νέα απόφαση (5534/2021) για έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι οι εκμεταλλευτές τουριστικών λεωφορείων έως 30 θέσεων θα λάβουν αποζημίωση 2.400 ευρώ ανά όχημα, τα πούλμαν με 31 και πάνω θέσεις θα λάβουν 3.600 ευρώ ανά όχημα. Μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με την αρχική ΚΥΑ που εκδόθηκε. Οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει ήδη αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά σύμφωνα με τη νέα απόφαση και να στείλουν επιπλέον την πρώτη σελίδα του ΙΒΑΝ.
- Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μάϊου πρώην ΙΚΑ, Τράπεζες, ΟΤΕ όσων συνταξιούχων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7 και 9. Την Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις όσων συνταξιούχων λήγει ο ΑΜΚΑ σε 0,2,4,6 και 8. Την Μ. Τρίτη 27 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΕΛΤΑ και την Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων των άλλων φορέων Δημοσίου, ΝΑΤ, ΔΕΗ κλπ.
- Διαγράφονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες ποσού μέχρι 10 ευρώ. Παράδειγμα: Αν κάποιος πολίτης έχει 2 οφειλές, μία 10 ευρώ και μία 20 ευρώ δεν διαγράφονται. Πρέπει να υπάρχει μόνο μία οφειλή έως 10 ευρώ.
- Για τις επιχειρήσεις εστίασης που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, παρατείνεται η δυνατότητα ατελούς παραχώρησης πρόσθετου χώρου. Έχει κατατεθεί με τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δημοσίου Τομέα η οποία ισχύει μέχρι 31/10/2021. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση. Σημαντικό: Δεν απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά απόφαση της Υπηρεσίας του κάθε Δήμου που ασχολείται με τους Κοινόχρηστους χώρους.
- Στις 10/5/2021 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το ΕΣΠΑ της εστίασης που αφορά το 7% του τζίρου του 2019 που θα λάβουν τα εστιατόρια για την επανεκκίνηση τους.
- Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος e-λιανικό για τα e-shop.
- Ξεκίνησε η επανένταξη των πληγέντων από την πανδημία σε ρυθμίσεις οφειλών, με προθεσμία καταβολής αιτήσεων έως 19 Απριλίου. Αφορά τις 100 δόσεις του νόμου 4321/2015 όσων έχαναν τη ρύθμιση και τις 120 δόσεις του νόμου 4611/2019.
- 25 δικαστικά πιστοποιητικά ενώνονται σε ένα και καθιερώνεται το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας. Εφεξής θα εκδίδεται ένα έγγραφο για φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις το οποίο θα ενσωματώνει 25 προηγούμενα έγγραφα που έπρεπε να ληφθούν ξεχωριστά. Παράδειγμα: Δεν θα υπάρχει πλέον πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης, πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης, πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό πτωχευτικό συμβιβασμό, πιστοποιητικό περί μη εκκαθάρισης, πιστοποιητικό περί μη λύσης εταιρείας κ.α. Το ενιαίο πιστοποιητικό θα λαμβάνεται ηλεκτρονικά μέσω του solon.gov για όσα δικαστήρια έχουν υπαχθεί στο ολοκληρωμένο αυτό σύστημα διαχείρισης. Κάποια Ειρηνοδικεία που σε αυτή τη φάση δεν περιέχονται θα εισαχθούν μέχρι τέλος του έτους.
- Μεγάλη προσοχή στις μισθοδοσίες. Ήδη έχουν φτάσει στην εισαγγελία στοιχεία για το μηχανισμό «Συνεργασία», όπου διερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες από την υποβολή ανακριβών δηλώσεων και σε αναστολές. Πχ κάποιος υπάλληλος που ήταν σε αναστολή αλλά δούλευε και με κάποιο τρόπο μαθεύτηκε κ.α.
- Από τις 12 Απριλίου με τη νέα απόφαση 9747 πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς να ζητούν από τους πολίτες – πελάτες τους, στα στοιχεία της ταυτότητας, επικοινωνίας, εισοδήματος κ.α. Η άντληση των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα σύμφωνα με το Ν. 4557/2018.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: