Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο ΕΣΠΑ Τουριστικών Επιχειρήσεων

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή εστίασε στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ των τουριστικών επιχειρήσεων, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Στην ουσία, το νέο πρόγραμμα που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τετάρτη αφορά στην επιδότηση κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο φιλοξενίας. Η διαδικασία των αιτήσεων γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ η δράση στοχεύει στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνησή του και ενόψει της έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας.

«Άργησε λίγο. Θα υπάρχει όμως μεγάλο περιθώριο για την κατάθεση των αιτήσεων. Η στήριξη γίνεται μέσω ενός κεφαλαίου κίνησης, μη επιστρεπτέο. Απευθύνεται σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, είτε είναι ατομική είτε είναι ανώνυμη και ειδικότερα στις επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής, τα τουριστικά πρακτορεία καθώς και στις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι περιλαμβάνονται οι κωδικοί 55.10 ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, 55.20 τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής, 55.30 χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμε να οχήματα, 55.90 διάφορα άλλα καταλύματα, υπηρεσίες λεωφορείων, πρακτορεία. 

Προσοχή: Έχει τεθεί εξαίρεση αφήνοντας κάποιες κατηγορίες ενοικιαζόμενων εκτός. Συγκεκριμένα, τα επιπλωμένα διαμερίσματα μικρής διάρκειας που δεν παρέχουν υπηρεσίες περιποίησης των πελατών δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα κάποια επιπλωμένα διαμερίσματα που ενοικιάζονται για μικρή διάρκεια και δεν παρέχουν  πρωινό ή αλλαγή κλινοσκεπασμάτων δεν δύναται να αιτηθούν το κεφάλαιο κίνησης.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσει έως 29 Σεπτεμβρίου. Κατατίθενται στο  www.ependyseis.gr ενώ θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας.

Σημαντικό: Οι επιχειρήσεις δύναται να υποβάλλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης στην περίπτωση που η προηγούμενη έχει απορριφθεί για κάποιο λόγο και δεν έχουν προβεί σε υποβολή ένστασης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση λάθους να προβούν σε ακύρωση και να υποβάλλουν νέα.

Βασικές προϋποθέσεις

  • Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη εργασιών έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Βασική προϋπόθεση -που δεν υπήρχε στο ΕΣΠΑ της εστίασης-  οι επιχειρήσεις που θα αιτηθούν την επιχορήγηση θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση το 2019 θα πρέπει να είχε έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης όλο το έτος, ή να είχε δύο εργαζόμενους μειωμένης απασχόλησης αλλά συνολικά να βγάζει μια ΕΜΕ, δηλαδή 365 ημέρες. Όπως εξήγησε ο κ. Βουραζέρης σε αυτή την περίπτωση οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μειονέκτημα γιατί συνήθως προσλαμβάνουν έναν υπάλληλο για 30 ημέρες, 3-4 υπαλλήλους για δύο μήνες, και δεν καταφέρνουν να  συμπληρώνουν μία ΕΜΕ. Αξίζει να αναφερθεί πως στις  επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020, δεν χρειάζεται το κριτήριο του εργαζομένου, καθώς επίσης και για εκείνες που ήταν στο κατασκευαστικό στάδιο το 2019 και δεν είχαν κανένα έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Μέχρι 31/12/2020 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τους ΚΑΔ που προαναφέρθηκαν. Μάλιστα σε εκείνες που είχαν δραστηριότητα από το 2019, λαμβάνεται ο ΚΑΔ που έχει τα μεγαλύτερα έσοδα όπως εμφανίζεται στο Ε3 που έχει υποβληθεί, ενώ σε εκείνες που άνοιξαν το 2020 λαμβάνεται υπόψιν ο κύριος ΚΑΔ.
  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν βιβλία είτε απλογραφικά είτε διπλογραφικά, να είναι υπόχρεες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη αυτό σημαίνει ότι τα δωμάτια τύπου airbnb μένουν εκτός.
  • Θα πρέπει παρουσιάζουν μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 σε ποσοστό 30% τουλάχιστον ή και μεγαλύτερο σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Σημαντικές πληροφορίες

  • Αν μία επιχείρηση διαθέτει δύο ΚΑΔ πχ και τουριστικό λεωφορείο και δωμάτια θα πρέπει να υποβάλλει μία αίτηση χρησιμοποιώντας έναν από τους δύο κωδικούς.
  • Το κεφάλαιο κίνησης που θα χορηγηθεί στις επιχειρήσεις δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας τουριστικής εγκατάστασης αλλά μόνο για έξοδα της υπάρχουσας επιχείρησης.
  • Όσο μεγαλύτερο τζίρο έχει μία επιχείρηση τόσο περισσότερα χρήματα μπορεί να εισπράξει.
  • Τυχόν επιχειρήσεις που δουλεύουν με σύστημα franchise θα πρέπει να το δηλώσουν στην αίτηση.

Ύψος επιδότησης

Η επιδότηση φτάνει max ανά ΑΦΜ τις 400.000 ευρώ. Αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις γιατί θα αποδίδεται ένα κεφάλαιο κίνησης που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 5% του τζίρου του 2019 για τις επιχειρήσεις που κωδικός τους ξεκινά από 55, ενοικιαζόμενα, ξενοδοχεία κλπ και μέχρι 2,5% για επιχειρήσεις τουριστικών πρακτορείων και λεωφορείων. «Όποιος έχει μεγαλύτερο τζίρο θα πάρει περισσότερα χρήματα αφού είναι με ποσόστωση, γι” αυτό ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις», εξήγησε ο κ. Βουραζέρης.

Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 350 εκ. ευρώ για το σύνολο της χώρας, από τα οποία τα 300 εκ. ευρώ θα απορροφηθούν από τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 50 εκ. ευρώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για τις οποίες υπάρχουν παραστατικά από 1η Απριλίου 2021 ενώ το κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να αναλωθεί έως 31/12/2021.

«Παρόλο που ξεκινούν οι αιτήσεις τώρα και τα χρήματα μπορεί να δοθούν τον Ιούλιο, είναι επιλέξιμες οι δαπάνες αναδρομικά από τον Απρίλιο. Οι δαπάνες θα αποδεικνύονται από κάποιους κωδικούς των εντύπων ΦΠΑ που θα πρέπει να προσκομιστούν κατά τον έλεγχο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Εκεί θα φαίνεται ότι σε κάποιους κωδικούς έχουν καταναλωθεί συγκεκριμένα ποσά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται -όπως και στην εστίαση- στο κεφάλαιο το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 70% του αθροίσματος των κωδικών του ΦΠΑ. Αν ξεπεραστεί το ποσό θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.

Άλλες προϋποθέσεις


Απογοήτευση από το ταμείο εγγυοδοσίας

Στο κλείσιμο της εκπομπής ο κ. Βουραζέρης πραγματοποίησε μία μικρή αναφορά για το ταμείο εγγυοδοσίας, με αφορμή ένα σεμινάριο τράπεζας που παρακολούθησε πρόσφατα.  Ο ίδιος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του αφού σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν οι επιχειρήσεις που  έχουν ζημιά  πάνω από 5% του κύκλου εργασιών τους τα έτη 2018 και 2019 θα είναι δύσκολα να χρηματοδοτηθούν. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απαραίτητα θα πρέπει να διαθέτουν άλλες καλές προϋποθέσεις ώστε να τύχουν ένταξης. 

Να υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εγγυάται το δημόσιο το 80% και μπορούν οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 200.000 ευρώ τζίρο να αιτηθούν χρηματοδότησης από τράπεζες. 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!