Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή εστίασε στον ΕΝ.Φ.Ι.Α, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεμένος με το περιουσιολόγιο και σε περίπτωση που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα στοιχεία στο Ε9, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είναι αυξημένος σε σχέση με την πραγματικότητα. Ο ίδιος ανέλυσε τρόπους ελέγχου και τα συνηθέστερα λάθη, καλώντας φορολογούμενους να συμβουλευτούν τους φοροτεχνικούς τους, για να διαπιστωθεί αν οι καταχωρήσεις των στοιχείων των ακινήτων είναι ορθές. 

Τι αφορά ο ΕΝ.Φ.Ι.Α.;

Όπως εξήγησε ο κ. Βουραζέρης, κατόπιν σχετικής ερώτησης του κ. Αστρά, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μεταφράζεται αυτολεξεί ως Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Τα ποσά προκύπτουν απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών,  βάσει των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο.

Γιατί πληρώνουμε το συγκεκριμένο φόρο;

Πάντοτε υπήρχε ο φόρος για την ιδιοκτησία, απλά αλλάζει ονομασίες και σύμφωνα με προσωπική εκτίμηση του κ. Βουραζέρη δεν προβλέπεται να καταργηθεί. Παλαιότερα ο φόρος ονομάζονταν Φ.Α.Π., πλέον λέγεται ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α νομοθετήθηκε το 2013  και ουσιαστικά επιβλήθηκε στα ακίνητα των πολιτών από 1/1/2014.  «Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκδίδεται από το περιουσιολόγιο που εμείς έχουμε δηλώσει στο Υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί όμως προκύπτουν και οι δημοτικοί φόροι, τέλη καθαριότητας, φωτισμού. Επίσης το περιουσιολόγιο σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί έγγραφο που χρησιμοποιείται στο κτηματολόγιο. Αν τώρα δεν  έχουμε σωστά συμπληρωμένο το περιουσιολόγιο, το Ε9 δηλαδή, απαιτείται στις μεταβιβάσεις να κάνουμε  διορθώσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης.

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τον φόρο ακινήτων

 • Φέτος, θα κληθούν συνολικά  να πληρώσουν τους επόμενους μήνες 2,6 δις ευρώ, 6,3 εκ. πολίτες. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α για το 2021 θα μπορεί να καταβληθεί σε 6 δόσεις, ωστόσο οι δύο πρώτες θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο.
 • Από την προηγούμενη Τετάρτη άνοιξε και πάλι η εφαρμογή όπου δίδεται η  δυνατότητα στους πολίτες να ελέγξουν-διορθώσουν τον  ΕΝΦΙΑ, δηλαδή το ποσό που καλούνται να πληρώσουν και να δουν με τον λογιστή που έχουν κάνει το περιουσιολόγιο, αν κάτι έχει γίνει λάθος, αν κάτι πρέπει να διορθωθεί ώστε τελικά να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί. «Δυστυχώς, 8 στους 10 πολίτες παίρνουν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. όπως έχει εκδοθεί από το σύστημα και τον καταβάλλουν. Τεράστιο λάθος. Ενώ μας νοιάζει για τον φόρο εισοδήματος και λέμε γιατί να πληρώσουμε αυτό το ποσό, για το φόρο της ακίνητης περιουσίας που είναι σταθερός και βγαίνει αυτόματα από το υπουργείο οικονομικών, μεγάλη μερίδα πολιτών τον πληρώνει χωρίς να εξετάσει αν είναι σωστός ή όχι», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. Συνεχίζοντας τόνισε πως υπάρχουν φορολογούμενοι που δεν έχουν καν ελέγξει τα στοιχεία από το 2013 και μετά, να δουν δηλαδή πως είναι αποτυπωμένη στο Ε9 η ακίνητη περιουσία τους. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο,  για τις ανάγκες του περιουσιολογίου έχουν προστεθεί περισσότερα κουτάκια επιλογής, τα οποία εάν δεν είναι ορθά συμπληρωμένα, αλλοιώνεται τελείως η πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καλούμαστε να πληρώσουμε ΕΝ.Φ.Ι.Α. πολύ παραπάνω από το ποσό που μας αναλογεί.
 • ΕΝ.Φ.Ι.Α πληρώνουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, για την  περιουσία που τους ανήκει την 1/1 κάθε έτους. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος προχωρήσει σε μεταβίβαση ακινήτου ή πάρει ένα ακίνητο μέσα στο έτος, η αλλαγή αυτή θα φανεί στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. την επόμενη χρονιά.
 • Ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται ακριβώς βάσει των δεδομένων που είναι καταχωρημένα στο  Ε9, άρα αν το περιουσιολόγιο  είναι λάθος, θα εκδοθεί και το ποσό του ΕΝΦΙΑ λάθος.
 • Στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. συμπεριλαμβάνονται δύο φόροι. Ο κύριος φόρος επί του κάθε ακινήτου, αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ. Όσοι δηλαδή έχουν περιουσία κάτω από 250.000 ευρώ πληρώνουν μόνο τον κύριο φόρο, όσοι ξεπερνούν το ποσό αυτό, πληρώνουν και τον συμπληρωματικό. «Από έγκυρη πηγή αυτό θα αλλάξει και δεν θα ισχύσει για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα εκδοθεί από 1/1/2022. Θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου και θα πηγαίνει στο κάθε ακίνητο, όπου θα κρίνεται αυτοτελές μόνο του αν θα έχει συμπληρωματικό φόρο. Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.
 • Τώρα σε περίπτωση που δεν έχουμε πλήρη κυριότητα σε ένα ακίνητο, αλλά ένας έχει επικαρπία και άλλος ψιλή κυριότητα, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιμερίζεται. Παράδειγμα: Εάν ο πατέρας έχει την επικαρπία και ο γιος την ψιλή κυριότητα θα πληρώσουν και οι δύο, ο καθένας όμως βάσει αναλογίας. Υπάρχει σχετικός πίνακας  στο νόμο και ανάλογα με  την ηλικία του επικαρπωτή πληρώνει τον αντίστοιχο ΕΝ.Φ.Ι.Α.  Εάν ένας επικαρπωτής (πατέρας)  έχει υπερβεί την ηλικία των 50 ετών, τότε θα πληρώσει τα 4/10 του φόρου και τα 6/10 ο ψιλός κύριος (γιος).
 • Υπάρχουν πολλές απαλλαγές. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανατρέξουν στο άρθρο 3 του Νόμου. Σημειώνεται ότι ποτέ δεν γίνονται σεμινάρια στη χώρα μας για το πως πρέπει να αποτυπωθεί σωστά, γι” αυτό είναι καθαρά θέμα διαβάσματος από βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά.
 • Ο κύριος φόρος που αναλογεί στα δικαιώματά υπολογίζεται με βάση τη γεωγραφική θέση του κάθε ακινήτου, την επιφάνειά του, τη χρήση του, την παλαιότητά του και τον αριθμό των προσόψεων (σ.σ. εάν έχουμε ένα κτίσμα το οποίο έχει πόρτα ή παράθυρο σε τρεις δρόμους, ή είναι γωνιακό, η αξία είναι μεγαλύτερη από μία κατοικία που έχει πρόσοψη σε ένα δρόμο ή σε κανέναν)
 • Στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπάρχουν εκπτώσεις. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο  όταν λαμβάνουν οι πολίτες την πράξη διοικητικού προσδιορισμού να ελέγχουν αν δικαιούνται την έκπτωση, γιατί μπορεί να έχει γίνει λάθος. Η έκπτωση ανέρχεται σε 50% εάν το φορολογητέο εισόδημά είναι μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η αξία της  ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο να μην  ξεπερνά τις 85.000 ευρώ, ή τις 150.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος με ένα παιδί, ή τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά. Προϋπόθεση να είναι κάτοικοι Ελλάδος. Μείωση 100% λαμβάνουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο των κτισμάτων τους δεν ξεπερνούν τα 150 τ.μ. και είναι τρίτεκνοι και πάνω ή κάποιο μέλος της οικογένειας έχει αναπηρία άνω του 80%. Επιπλέον, για τα τελευταία τρία έτη 2019, 2020, 2021 όλοι ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας έχουμε μείωση και συγκεκριμένα αν έχουμε ακίνητη περιουσία  αξίας έως 60.000 ευρώ 30% μείωση, μέχρι 70.000 ευρώ – 27%, μέχρι 80.000 ευρώ – 25%, μέχρι 1.000.000-  20% και πάνω από 1.000.000 ευρώ – 10%.

Τα συχνότερα λάθη

Τα συχνότερα λάθη που μπορεί να εντοπιστούν σε εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. φαίνονται με μία ματιά και μπορεί να τα εντοπίσει εύκολα ο λογιστής μας.

Πρώτον: Σε περιπτώσεις που κάποιος πολίτης έχει  ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αν δεν έχει δηλωθεί, φορολογείται σαν να του ανήκει κατά πλήρη κυριότητα.

Δεύτερον: Δεν έχει αναγραφεί στο περιουσιολόγιο το ποσοστό συνιδιοκτησίας που έχει κάποιος πολίτης σε ένα δικαίωμα. Αν έχει παραλειφθεί η αναφορά, το σύστημα θεωρεί ότι ο φορολογούμενος έχει στη κατοχή του στο 100% το ακίνητο.

Τρίτον: Δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι κύριοι και οι βοηθητικοί χώροι. Αποτέλεσμα να χάνουν κάποιοι βοηθητικοί χώροι τη μείωση φόρου 90% που ισχύει για αυτούς.

Τέταρτον: Δεν απεικονίζονται ορθά τα ημιτελή κτίσματα. Δηλαδή σε  ένα κτίσμα που δεν είναι τελειωμένο και δεν έχουν μπει οι σωστοί κωδικοί στο περιουσιολόγιο,  το υπουργείο βλέπει ότι είναι αποπερατωμένο και χρησιμοποιείται. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί πρέπει να συμπληρωθούν ορισμένες ενδείξεις που να φανερώνουν ότι το κτίσμα αυτό είναι ημιτελές. Δεν αρκεί ο κωδικός 99 για να ληφθεί η έκπτωση του 60% που ισχύει για τα ημιτελή κτίσματα.

Πέμπτο: Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, στα κτίσματα που αναφέρονται μέσα στα αγροτεμάχια. Τα γεωτεμάχια τα οποία βρίσκονται , είτε εντός οικισμών ή εντός σχεδίων πόλεως ονομάζονται οικόπεδα. Τα εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμών ονομάζονται αγροτεμάχια. Σε περίπτωση κτισμάτων εντός αγροτεμαχίων εάν έχει αναγραφεί στον κωδικό μόνο το σύνολο της επιφάνειας και δεν έχει γίνει ανάλυση στους αντίστοιχους κωδικούς τι ακριβώς αφορούν (αποθήκες, κατοικίες, επαγγελματικές εγκαταστάσεις) τότε το σύστημα  θεωρεί ότι είναι έχουμε κατοικία με αποτέλεσμα ο φόρος για το αγροτεμάχιο να πενταπλασιάζεται. Παράδειγμα: Ενώ ένα αγροτεμάχιο θα πρέπει να πληρώσει 100 ευρώ φόρο, από μία ελλειπή  καταχώρηση πληρώνει 500 ευρώ.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στη σωστή απεικόνιση στο Ε9

Όλα στηρίζονται στην  αποτύπωση του περιουσιολογίου, για να έχουμε σωστά ποσά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Αν έχει γίνει λάθος από τον φορολογούμενο χρεώνεται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που λαμβάνεται από τα δεδομένα.

Θα πρέπει όλοι να μιλήσουν με τον φοροτεχνικό τους και να  διορθώσουν τυχόν λάθη που υπάρχουν στο περιουσιολόγιο τους, γιατί δεν αφορά μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Σε λίγο θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα για τους δήμους. Αν δεν υπάρχουν  σωστά τα στοιχεία, θα υπάρχουν διαφορές που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, όπως για παράδειγμα αν χρειαστεί κάποια μεταβίβαση.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη σύνταξη του Ε9

 • Μεγάλη προσοχή στο κομμάτι της παλαιότητας, γιατί αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Υπάρχουν αδικίες, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει υπόσχεση ότι θα διορθωθούν. Η παλαιότητα εξαρτάται από το πόσο παλαιό είναι ένα κτίριο και προκύπτει από την οικοδομική άδεια. Αν δεν υπάρχει, τότε το έτος κατασκευής το λαμβάνουμε από δημόσια έγγραφα, πχ. προηγούμενο συμβόλαιο, ηλεκτροδότηση κ.α. Η μεγάλη αδικία εντοπίζεται στο γεγονός ότι αν κάποιος έχει ένα ακίνητο το οποίο είναι κατασκευής 1950 και εκδώσει άδεια για κάποια  μικρή προσθήκη πχ μία τουαλέτα, για το 2021, δυστυχώς δεν προβλέπεται να μπορεί να ξεχωρίσει τα τετραγωνικά τα καινούρια από τα παλιά και λαμβάνεται υπόψιν  όλο το κτίσμα βάσει της καινούριας οικοδομικής άδειας Δηλαδή,  ένα παλιό κτίσμα  φορολογείται στην ουσία ως καινούριο. Ενδεχομένως να περάσει κάποια τροπολογία, γιατί οι διαφορές είναι τεράστιες.
 • Τι ίδιο συμβαίνει και στις τακτοποιήσεις που γίνονται από μηχανικούς. Θέλει προσοχή όταν γίνεται η τακτοποίηση, γιατί οι μηχανικοί έχουν τις γνώσεις και τη δυνατότητα από τη φθορά που υπάρχει στο κτίριο να υπολογίσουν πότε είναι κατασκευασμένο. Οι περισσότερες τακτοποιήσεις αναφέρουν ως χρονολογία από το 2008 έως το 2011 και το Υπουργείο λαμβάνει υπόψιν την τελευταία ημερομηνία, δηλαδή το 2011.
 • Εάν υπάρχει κάποια γεωτεμάχιο το οποίο διαθέτει ένα τμήμα εντός οικισμού και κάποιο άλλο εκτός οικισμού ή σχεδίου πόλεως, θα πρέπει να γίνουν  δύο εγγραφές. Μία για το οικόπεδο και μία ως αγροτεμάχιο και όχι ως συνεχόμενο.

Τι σημαίνει πολυκατοικία; Πότε δεν πρέπει να αναγράφουμε το οικόπεδο

Δεν αναφέρουμε οικόπεδο στο Ε9 ,όταν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας (δηλαδή στην  περίπτωση που υπάρχει κτίριο μέσα σε ένα οικόπεδο και έχουν κατανεμηθεί χιλιοστά σε κάθε διαμέρισμα του κτιρίου), η αξία του ακινήτου υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων και έχουμε πολυκατοικία. Πολυκατοικία είναι το κτίριο εκείνο που έχει τρεις ορόφους εκτός του υπογείου, είτε υφιστάμενους είτε μελλοντικούς. Δηλαδή έχει ισόγειο, πρώτο, δεύτερο, είτε είναι κτισμένο 500 τ.μ. ανεξάρτητα ύπαρξης τριών ορόφων. Κτίρια που δεν πληρούν τα παραπάνω δεν είναι πολυκατοικίες και αναφέρουμε κανονικά το οικόπεδο. Άρα τα περισσότερα κτίρια στο Νησί μας με ισόγειο και Ά όροφο δεν είναι πολυκατοικίες. Υφιστάμενα κτίσματα είναι το σύνολο των κτισμάτων που υπάρχουν μέσα στο οικόπεδο και η αναγραφή τους παίζει ρόλο για τον ΕΝΦΙΑ.

Τι ισχύει για τα πρόστιμα;

Μέχρι να οριστικοποιηθεί το κτηματολόγιο δεν πληρώνει πρόστιμο κανείς πολίτης όταν κάνει τροποποιητική δήλωση στο Ε9. Μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς πληρωμή. Εάν ο φόρος μειώνεται πάνω από 300 ευρώ σε καλεί η ΔΟΥ που ανήκεις να καταθέσεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, διαφορετικά ο φόρος μειώνεται αυτόματα με την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής του περιουσιολογίου.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!