Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα δύο εβδομάδων λόγω ανωτέρας βίας… ο κ. Βουραζέρης επανήλθε δριμύτερος φέρνοντας στον αέρα της εκπομπής ένα πολύ σημαντικό θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αναμένεται να απασχολήσει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα «SOS» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

΄»Είμαστε οι πρώτοι που το είχαμε αναφέρει στον αέρα πολλούς μήνες πριν, τότε που ψηφίστηκε. Δεν είναι κάτι καινούριο, βρίσκεται σε λειτουργία από το 2017 με το νόμο 4469, απλά ήρθε αρκετά πιο βελτιωμένος. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί σίγουρα γιατί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν οφειλές, είναι για όλους χρήσιμο», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης ξεκινώντας τη συζήτηση με τον κ. Αστρά. 

Σημειώνεται ότι με τον εξωδικαστικό ρυθμίζονται οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες, επιχειρήσεις leasing, προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ πλέον συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δεν ρυθμίζονται ωστόσο οφειλές προς προμηθευτές κ.α.

Ο εν λόγω νόμος 4738 ψηφίστηκε 27 Οκτωβρίου 2020, ονομάζεται «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» και περιλαμβάνονται τρεις μηχανισμοί για τους οφειλέτες. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών (άρθρα 5 έως 30), η προ πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων και τέλος ο πτωχευτικός κώδικας. Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη ή με πρωτοβουλία των πιστωτών.

«Στην ουσία κάνουν οι τράπεζες κουμάντο. Όταν και όποτε θέλουν κάνουν πρόταση ρύθμισης και φυσικά αν και όταν θέλουν απαντούν σε αιτήσεις ρύθμισης οφειλετών. Δηλαδή εάν έχεις οφειλές στις τράπεζες και κάνεις την αίτηση μέσω του εξωδικαστικού και η τράπεζα για τους Χ λόγους που εξετάζει εκείνη  δεν θέλει να προχωρήσει στη ρύθμιση, δεν θα το κάνει. Αυτό δεν διορθώθηκε ούτε με τον προηγούμενο νόμο, ούτε τώρα. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών εάν θα δεχθούν την ρύθμιση. Στο δημόσιο μπορεί να γίνει διμερής σύμβαση. Ο ενδιαφερόμενος δηλαδή να πάει κατευθείαν στο δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και μεταξύ τους να προχωρήσουν σε μία σύμβαση αν κριθεί ότι μπορούν να πληρωθούν οι δόσεις. «, τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των τραπεζών που πρέπει να συμφωνήσουν για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των οφειλών είναι 60% των δανείων. Επίσης υπάρχει μία ιδιαίτερη κατηγορία για τα δάνεια με υποθήκη όπου ως πλειοψηφία ορίζεται το 40%. Όταν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ρύθμιση τότε το δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης κατά 99,9% ακολουθούν και αυτεπάγγελτα ρυθμίζουν τις οφειλές χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. 

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να υποβάλλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στον προηγούμενο εξωδικαστικό δικαίωμα αίτησης είχαν μόνο οι επιχειρήσεις. Τώρα μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε έχει οφειλές. συνταξιούχος, μισθωτός, επιχειρηματίας κλπ

Ποιοι εξαιρούνται: Οι περιπτώσεις που το 90% των οφειλών αφορούν μία τράπεζα ή το σύνολο των οφειλών προς τράπεζες, δημόσια, φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Επιπλέον εξαιρούνται όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή κήρυξη σε πτώχευση ή για επαγωγή στο νόμο 3588/2007 (παλιός πτωχευτικός κώδικας) ή στον νόμο Κατσέλη ή στο νόμο 4605/2019 για την προστασία της α” κατοικίας ή στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, εκτός αν πριν από την υποβολή της αίτησης παραιτηθούν από τις προηγούμενες διαδικασίες.

Επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο όσα νομικά πρόσωπα έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση, αλλά και για όσους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής σε μία από τις παραπάνω διαδικασίες, ή στη διαδικασία του άρθρου 68 του 4307/2015 που αφορά την έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης ή έχει συζητηθεί η υπόθεσή τους ενώπιον αρμοδίου δικαστηρίου και δεν έχουν παρέλθει 15 μήνες από την απόφαση ή δεν έχουν παρέλθει 12 μήνες από οποιοδήποτε τρόπο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Αίτηση δεν μπορούν να υποβάλλουν και όσοι έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για αδικήματα, φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, δωροδοκία, λαθρεμπόριο κλπ

Στον μηχανισμό μπορούν να κάνουν αίτηση ακόμα και οφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επικαλεστούν και να αποδείξουν ότι υπάρχει επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης κατά ποσοστό 20%.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. 

«Δεν συνιστώ να κάνει κάποιος την αίτηση μόνος του. Δεν είναι κάτι απλό, γιατί θέλει πλήρη στοιχεία του οφειλέτη. Εκτός από ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ που μπορεί να το κάνει ο καθένας χρειάζονται στοιχεία ακίνητης περιουσίας, περιγραφή δραστηριότητας, οικονομικής κατάστασης, των λόγων που τον οδήγησαν στην οικονομική αδυναμία, τις προοπτικές που υπάρχουν κ.α. Χρειάζεται στοιχειοθέτηση και να δικαιολογήσεις γιατί κάνεις την αίτηση. Μόλις υποβάλλει κάποιος την αίτηση αναστέλλεται κάθε συμφωνία με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, δηλαδή αν έχω κάνει μία συμφωνία με την τράπεζα να πληρώσω δόσεις  και υποβάλλω αίτηση τότε κατευθείαν παύει να ισχύει η συμφωνία. Κάποιος δηλαδή που έχει κάνει μια βατή συμφωνία με την τράπεζα να μην κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό.», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Στα θετικά του μηχανισμού συγκαταλέγεται η αμεσότητα αφού σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί όλη διαδικασία. Εντός 30 ημερών λαμβάνεται η απόφαση και μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει υπογραφή η σύμβαση αναδιάρθρωσης.  Αν η πρόταση που γίνει από την τράπεζα δεν συμφέρει τον οφειλέτη έχει δικαίωμα εντός 10 ημερών να ζητήσει διαμεσολάβηση. 

Επιπλέον οι τράπεζες, το δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν  δικαίωμα να καλέσουν σε ρύθμιση και τότε ο οφειλέτης έχει περιθώριο 45 ημέρες να κάνει αίτηση. Εάν δεν κάνει την αίτηση τότε λαμβάνεται ως αρνητική στοιχείο σε περίπτωση που χρειαστεί ή επιθυμεί αργότερα να υπαχθεί σε ρύθμιση. 

Από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την περάτωση της διαδικασίας αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη, πλην των πλειστηριασμών που έχουν ήδη προγραμματιστεί εντός τριών μηνών από την  ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οι δόσεις για το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης φτάνουν μέχρι τις 240, δηλαδή 20 χρόνια, με μικρότερη δόση τα 50 ευρώ. Στις τράπεζες μπορεί να φτάσουν και τα 35 χρόνια σε 420 δόσεις.

Στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή χρεών όταν κρίνει η πλατφόρμα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθεί ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα επιδότησης καταβολής δόσεων, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 28 και αφορά τις ευάλωτες ομάδες.

«Θα πρέπει ο οφειλέτης να έχει ρυθμίσει ή να μην έχει καθυστερήσει για χρονικό διάστημα άνω των 90 ημερών τις οφειλές του, εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία δηλαδή να έχει βάλει υποθήκη σε ένα δάνειο για πέντε έτη. Θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα σε κύρια κατοικία, να έχει υποθηκεύσει το ακίνητο που χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία, να έχει οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, το υπόλοιπο οφειλής από το δάνειο να μην ξεπερνά τις 135.000 ευρώ συν 20.000 για κάθε μέλος της οικογένειας και max 215.000 ευρώ, να μην έχει καταγγελθεί. Το μέγιστο ποσό της επιδότησης είναι 70 ευρώ ανά μήνα συν 35 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με max τα 210 ευρώ», τόνισε ο κ. Βουραζέρης. 


Πρόγραμμα επιδότησης παγίων

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση παγίων δαπανών λήγει στις 17/06/2021. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί  για το 2020  το Ε3. Για να εκδηλώσει κάποια επιχείρηση ενδιαφέρον θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης είτε την 1/8/2020 είτε την 28/8/2020 είτε την 1/5/2021. Το δεύτερο κριτήριο είναι η μείωση τζίρου 30%, το 2020 σε σχέση με το 2019. Μία τρίτη παράμετρος είναι να έχει ζημιά η επιχείρηση μέσα στη χρήση του 2020. Δικαίωμα αίτησης έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, επιχειρήσεις ΟΤΑ που ασχολούνται με χιονοδρομικά κέντρα θεραπευτικά λουτρά, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Όλα τα υπόλοιπα δεδομένα θα δοθούν με νέα απόφαση που θα εκδοθεί μετά το πέρας της εκδήλωση ενδιαφέροντος. «Η θέση μας είναι δύσκολη, δεν ξέρουμε τι να απαντάμε στον κόσμο όταν μας ρωτούν αν θα ενταχθούν», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.


Ποια μέτρα στήριξης τρέχουν αυτήν την περίοδο

  • Έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις ένταξης και ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών για το πρόγραμμα «Νησίδα» με max επιδότηση 10.000 ευρώ.
  • Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Εστίασης εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στις 30/7/2021. Βασική προϋπόθεση να υπάρχει μείωση 30% του τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019.
  • Υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα γυμναστήρια
  • Ανοίγει μέσα στον Ιούνιο το ΕΣΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις όπου θα λαμβάνουν το 5% του τζίρου του 2019 εάν είχαν μείωση το 2020, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 30/9/2021.
  • Μέχρι τις 16 Ιουνίου θα ανοίξει το πρόγραμμα επιδότησης δικηγόρων για την αναβάθμιση της τεχνικής υποδομής των γραφείων.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!