Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οικονομικές επιπτώσεις, δασικοί χάρτες, πρόστιμα ανεμβολίαστων

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή, η οποία μεταδόθηκε εκτάκτως την Παρασκευή,  ανέλυσε ορισμένες από τις οικονομικές επιπτώσεις που θα πλήξουν τη χώρα μας λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία. Επιπλέον ασχολήθηκε με το νέο πρόγραμμα στήριξης για δάνεια α” κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων και τους δασικούς χάρτες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο «κατώφλι» μας

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης κάθε πόλεμος έχει επιπτώσεις ενώ κάποια πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα και δυστυχώς δεν υπάρχει επιστροφή. «Η Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Επίσης η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχοντας  περίπου το 35% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ευρώπη. Δεν εξετάζουμε αν καλώς ή κακώς γίνεται αυτός ο πόλεμος. Πάνω από όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Αναρωτιέμαι όμως, ποιες οικονομικές κυρώσεις μπορούν να βάλουν τα υπόλοιπα κράτη σε αυτή τη χώρα. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η εισβολή, ενώ στις 21 Φεβρουαρίου η Ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών Rosneft απέκτησε το 91,67% των μετοχών στα διυλιστήρια της γερμανικής PCK. Πως η Γερμανία θα προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις, όταν 3 μέρες νωρίτερα επέτρεψε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ανταγωνισμού της Γερμανίας, η Ρωσική αυτή εταιρεία να αποκτήσει σχεδόν ολόκληρα τα γερμανικά διυλιστήρια της PCK;», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Συνεχίζοντας τόνισε πως όταν υπάρχει πόλεμος σημειώνονται σοβαρές αυξήσεις σε πολλά είδη και ότι οι επιπτώσεις για τη χώρα μας θα είναι πολύ μεγάλες. Ανέλυσε δε, πως η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε στα 235,50 ευρώ, με αύξηση μέσα σε μία μέρα 34%. Η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 121,90 ευρώ, με αύξηση ψηλότερη του 34%.

«Ο συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο της χώρας μας είναι τεράστιος. Το ρεύμα πλέον έχει αύξηση 56,7%, το φυσικό αέριο 154%, το πετρέλαιο θέρμανσης 36%. Να ευχηθούμε να τελειώσει το συντομότερο γιατί εάν αυτές οι αυξήσεις που θα έρθουν σίγουρα σε όλα τα προσόντα, τουλάχιστον να μη περάσουν και μπουν στο β” εξάμηνο του 2022 γιατί τότε πλήττεται και ο τουρισμός και όλα», ανέφερε κλείνοντας. 


Νέο πρόγραμμα στήριξης για τα δάνεια α” κατοικίας

Το νέο πρόγραμμα στήριξης δανείων  α” κατοικίας που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ πρόκειται να χορηγηθεί κρατική επιδότηση για αποπληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου με ποσό που θα κυμαίνεται μηνιαίως από 70 έως 210, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Η διάρκεια της επιδότησης θα ανέρχεται σε 15 μήνες ενώ το βασικό όφελος  εστιάζεται στο ότι θα αρθεί για κάποιο διάστημα το μέτρο των κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ. Τα εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια είναι αυτά που ισχύουν και για το επίδομα στέγασης, σύμφωνα με την ΚΥΑ 71670/ΦΕΚ 4500Β/ 21/9/2021. Το συνολικό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 7. 000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 3500 ευρώ για κάθε μέλος και με όριο τις 21.000 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,  προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος , με max τις 180.000 ευρώ. Επιπλέον υπάρχει περιορισμός και στις καταθέσεις.

«Είναι ένα πρόγραμμα που μετά τη λήξη του -μετά τους 15 μήνες-  αυτοί οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό φορέα που έχει συσταθεί με το νόμο 4738/2020. Αφορά την   διαδικασία που ο εν λόγω φορέας θα αποκτά την α” κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Το κράτος θα παρέχει ξανά επίδομα στέγασης με σκοπό τη στήριξη των ευάλωτων για να πληρώνουν το μίσθωμά τους και στο τέλος της 12ετίας αν οι οφειλέτες έχουν μπορέσει να ανακάμψουν οικονομικά θα έχουν και το πρώτο δικαίωμα εξαγοράς της α” κατοικίας χωρίς όμως να μπορέσουν να αφαιρέσουν τα ενοίκια που έχουν πληρώσει στα 12 αυτά έτη», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης καλώντας τους ενδιαφερόμενους να μιλήσουν με τον λογιστή – φοροτεχνικό τους για περαιτέρω λεπτομέρειες.


Επιβλήθηκαν τα πρόστιμα στους ανεμβολιάστους

Δυστυχώς, όπως ενημέρωσε ο κ. Βουραζέρης, ήδη τα πρόστιμα των ανεβολίαστων άνω των 60 ετών βρίσκονται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ στο πεδίο των οφειλών, τα οποία μπορούν να πληρωθούν έως 15/3/2022  χωρίς να λάβουν προσαύξηση.
«Καλό θα είναι προτού κάνουμε κάποια κίνηση να συμβουλευτούμε το λογιστή – φοροτεχνικό μας, να δούμε αν είμαστε σε κάποια από αυτές τις ομάδες που κακώς μπήκε το πρόστιμο. Μην αρχίσουμε να πληρώνουμε το πρόστιμο χωρίς να το ψάξουμε», κάλεσε τους πολίτες επισημαίνοντας πως στην πράξη επιβολής  προστίμου που είναι ήδη αναρτημένη  υπάρχουν οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να κάνει ένσταση. Σημειώνεται ότι για το μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο ανέρχεται σε 50 ευρώ, για το Φεβρουάριο 100 ευρώ, ενώ το μέτρο θα έχει και συνέχεια…


Νεότερα για τους δασικούς χάρτες

Ο κ. Βουραζέρης υπενθύμισε στους ακροατές πως μέσα από τη συχνότητα τους Asteras Radio 92 και την εκπομπή του κ. Μιχάλη Αστρά, είχε γίνει η πρώτη αναφορά για τις διορθώσεις στους δασικούς χάρτες η οποία και επιβεβαιώθηκε.

Όπως ο ίδιος τόνισε έγιναν κάποιες διορθώσεις από πρόδηλα σφάλματα από τις αιτήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα οι οποίες φτάνουν στις Κυκλάδες τις 940.
Παράλληλα ενημέρωσε πως υπάρχει μία απόφαση που τροποποιεί στην ουσία τον αναρτημένο και τον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη.

«Θα επαναλάβω πως όσοι βλέπουν την περιουσία τους να είναι μέσα στους δασικούς χάρτες, το οποίο χτυπάει και στην κτηματογράφηση βγάζοντας μήνυμα πως  το αγροτεμάχιο βρίσκεται μέσα στους δασικούς χάρτες, να μην καθυστερήσουν άλλο. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν με μηχανικό γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε τοπογραφικό για να γίνει ένσταση, αλλά και δικηγόρος», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία λήγει στις 18 Απριλίου και στις 9 Μαΐου για τους κατοίκους του εξωτερικού. 


Προθεσμίες πληρωμών και διευθετήσεων έως 28 Φεβρουαρίου 2022

– Τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν θέλουν να τα πληρώσουν να κάνουν ακινησία.
– Πληρωμή παραβόλου για εμπόρους ζωοτροφών και μεταφορείς ζωοτροφών
– Κατάθεση αίτησης από βιοτεχνίες για την επιστροφή του φόρου ειδικής κατανάλωσης.
– 72 δόσεις και στο υπουργείο οικονομικών στην ΑΑΔΕ και στο ΚΕΑΟ για τον ΕΦΚΑ
– Όσοι έχουν μισθωτήρια που τα έχουν κάνει μέσα στο Γενάρη θα πρέπει να τα αναρτήσουν.
– Όσοι έχουν αλιευτικά σκάφη που πληρώνουν τα τέλος των αλιευτικών πλοίων έλαβε παράταση έως 31/3/2022.


Άλλα χρήσιμα

  • Για τις 72 δόσεις που είναι μία καλή ρύθμιση μπορούν σχεδόν όλοι να αιτηθούν. Ακόμα και εκείνοι που έχουν ρυθμίσει και είναι στις χαμηλές δόσεις δηλαδή μέχρι 24 ή 48 μπορούν. Οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον φοροτεχνικό τους
  • Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου με προθεσμία πληρωμής 28/2/2022
  • Παράταση υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου για τις κοινές επιχειρήσεις και για τα οικοδομοτεχνικά έργα, έως 9/3/2022
  • Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και για τον Ιανουάριο και για το δώρο Χριστουγέννων έως 9/3/2022
  • Όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έλαβαν επιδότηση από τη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενία να μην αμελήσουν έως 28/2 να στείλουν το αίτημα επαλήθευσης πιστοποίησης. Όσοι δεν το πράξουν θα  αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα με τόκο.
  • Προσοχή: Απαιτείται επικαιροποίηση κάποιων στοιχείων επικοινωνίας -email, δήλωση email βοηθών, λογιστή, συγγενή- στην  ΑΑΔΕ. 
  • Με το Ν. 4892/2021 έγινε νόμος ο εκσυγχρονισμός του εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Ειδική προσοχή στα παρακάτω χρήσιμα άρθρα: 21- χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας,  22- Υπαγωγή μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ, 23- Ασφάλιση προσώπων σε δύο οι περισσότερους πρώην φορείς, 24- Ειδική άδεια σπάνιου νοσήματος ή πάθησης παιδιού, 27 – Χορήγηση και παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για το 2022 -2023.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: 


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!