Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Πρόστιμα ανεμβολίαστων, ακρίβεια καυσίμων και άλλα χρήσιμα

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Η τελευταία εκπομπή ήταν αφιερωμένη στον πρόωρο θάνατο του συναδέλφου του Λογιστή Λεωνίδα Γαλανού, όπου σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα ο κ. Βουραζέρης αναφέρθηκε στην πρότασή που έκανε πριν από λίγες ημέρες, να συσταθεί ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Άνδρου «Λεωνίδας Γαλανός», τιμώντας έτσι τον συνάδελφό τους, που έφυγε από τη ζωή τόσο πρόωρα. 

«Με το Λεωνίδα δεν ήμασταν φίλοι, δεν πίναμε καφέ μαζί, δεν είχαμε κάποια συνεργασία αλλά ήταν  ένας άνθρωπος που ζούσε στην κοινωνία μας, στο νησί μας. Ένα πολύ καλό παιδί. Του άρεσαν οι Σύλλογοι και μάλιστα ήταν Πρόεδρος στο Σύλλογο του χωριού του στη Μεσαριά και συμμετείχε και σε άλλους. Είχαμε προσπαθήσει στο παρελθόν όλοι οι λογιστές να κάνουμε το Σύλλογο που δεν έχουμε γιατί είμαστε αρκετοί στο νησί.  Όταν πήγαμε να τον αποχαιρετήσουμε πριν από λίγες μέρες ευχήθηκα αυτή η γρήγορη αναχώρηση του Λεωνίδα από τη ζωή  να μας ενώσει και να κάνουμε επιτέλους αυτό το Σύλλογο. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα μέλη αλλά έτσι είναι άλλωστε η Δημοκρατία. Πάντα όμως ένας Σύλλογος είναι καλός και προστατεύει τα μέλη του από διάφορα θέματα. Ας αφιερώσουμε αυτή την εκπομπή στον Λεωνίδα και ας μη μένουμε πάντα στα λόγια. Φεύγουν οι άνθρωποι και στεναχωριόμαστε για ένα χρονικό διάστημα και όλα ξεχνιούνται. Δεν θέλω να ξεχαστεί, γι” αυτό πρότεινα να ονομαστεί ο Σύλλογος Λεωνίδας Γαλανός, να τον έχουμε πάντα στη μνήμη μας», ανέφερε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ο κ. Βουραζέρης. 


Πρόστιμο 100 ευρώ ανά μήνα στους ανεμβολίαστους

Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε ο Βουραζέρης,  δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο και το ζήτημα βρίσκεται ακόμα στις διασταυρώσεις. Ωστόσο όπως ο ίδιος ανέφερε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει νωρίτερα η επιβολή προστίμων, αφού η απόφαση που καθορίζει την διαδικασία, πως θα πληρωθεί και ποιοι εξαιρούνται, εκδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου. Έτσι, κανένας που έχει γεννηθεί έως 31/12/1961 δεν θα εντοπίσει κάποιο πρόστιμο γιατί απλά δεν είναι έτοιμες ακόμα οι υπηρεσίες.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως στο πρώτο άρθρο της απόφασης εμπεριέχονται πολλές εξαιρέσεις ανεμβολίαστων που δεν θα πληρώσουν το συγκεκριμένο πρόστιμο.

Αναλυτικότερα:

 • Τα πρόσωπα εκείνα που έχουν αιτηθεί να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους στο σπίτι τους μέχρι τις 16 Γενάρη και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το ραντεβού. Όσοι για παράδειγμα δεν μπορούν να μετακινηθούν για να πάνε να κάνουν το εμβόλιο και έχουν ζητήσει να γίνει κατ” οίκον δεν θα πληρώσουν πρόστιμο.
 • Τα φυσικά πρόσωπα που το ΑΦΜ τους είναι συνδεδεμένο με τις ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Δηλαδή, όσο φυσικά πρόσωπα έχουν δηλώσει κατοικία στο εξωτερικό και διαμένουν εκεί 185 ημέρες δεν θα πληρώσουν πρόστιμο. Εδώ εντοπίζεται και η πρώτη αδικία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης ξεκαθαρίζοντας πως έτσι διαφαίνεται ότι  δεν υπάρχει χρηστή διοίκηση όταν υποχρεώνεις τον μόνιμο κάτοικο της Ελλάδας να πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα αν δεν εμβολιαστεί και το φυσικό εκείνο πρόσωπο που δηλώνει κάτοικος εξωτερικού το οποίο μπορεί και κινείται στην Ελλάδα για έξι μήνες, δεν πληρώνει πρόστιμο.
 • Μία άλλη κατηγορία ανθρώπων που δεν θα πληρώσει πρόστιμο είναι όσοι κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρεθούν ότι έχουν κατοικία στο εξωτερικό αλλά δεν έχουν προλάβει να πάνε στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού να το δηλώσουν.
 • Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο τα φυσικά πρόσωπα που είναι πάνω από 96 ετών.
 • Όσα φυσικά πρόσωπα δεν θεωρούνται για το Υπουργείο Οικονομικών φορολογικά ενεργά. Τα πρόσωπα δηλαδή που δεν έχουν υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2018, 2019, 2020.
 • Δεν θα πληρώσει επίσης πρόστιμο κάποιος που δεν έχει ΑΦΜ.
 • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν κάνει χρήση συνταγογράφησης εντός της τελευταίας 5ετίας.
 • Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τεθεί σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης.
 • Όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό που υποχρεούται με διάταξη άλλη νόμου να είναι εμβολιασμένοι.

«Αυτή η απόφαση πάσχει ήδη από το πρώτο της άρθρο. Κάποιους τους αφήνουν εκτός. Κατά την προσωπική μου άποψη ακόμα και τα πρόστιμα να δουν κάποιοι πολίτες να μη βιαστούν να τα πληρώσουν. Να συμβουλευτούν το φοροτεχνικό και τον δικηγόρο τους», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Κλείνοντας ανέφερε ότι τα  πρόστιμα θα εμφανιστούν στο πεδίο των οφειλών του TAXIS, ενώ δεν προβλέπεται να τραβηχτούν χρήματα αυτόματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Εάν δεν πληρωθεί λαμβάνει τις προσαυξήσεις που έχουν και οι άλλες οφειλές στο 0,73% ανά μήνα. Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ έως τις 15 του μήνα που ακολουθεί, μέσω ταυτότητας πληρωμής που θα εκδοθεί.


Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ

Στο Νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν προς όφελος των πολιτών.

Αναλυτικότερα:

 • Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο χωρίς προϋποθέσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή, κάθε 1η Μαρτίου ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα (πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), όσων κατά το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιήσει 50 μέρες ασφάλισης. Η διάταξη αναφέρει την παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο στην ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους για τους οποίους ανανεώνονταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Παράδειγμα: Χωρίς καμία προϋπόθεσή θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για έναν χρόνο από 1η Μαρτίου, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
 • Για το 2021 σημειώνεται μία διεύρυνση της εποχικότητας των επιχειρήσεων. Έτσι μια επιχείρηση θεωρείται εποχική (αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας) όταν κατά την περίοδο που δεν λειτουργεί, δεν είναι στην αιχμή της,  το ποσοστό του προσωπικού δεν υπερβαίνει το 27% του μέσου όρου, από 25% που ήταν μέχρι πρωτινός.
 • Ξεμπλοκάρει εντός ολίγου το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για 7.500 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Άλλες χρήσιμες ειδήσεις

 • Δημοσιεύθηκε η 6η τροποποίηση της πρόσκλησης της δράσης που είχε στόχο την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πρώτων υλών στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης. Παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να επεξεργαστούν και να υποβάλλουν ξανά αίτημα επαλήθευσης πιστοποίησης. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η αναίρεση υποβληθέντος αιτήματος, υποβάλλοντας ξανά νέο αρκεί να έχει υποβληθεί το αρχικό έως 21/2/2022.
 • Βεβαιώθηκαν στο ΚΕΑΟ όλες οι οφειλές λόγω covid από Φεβρουάριο 2020 έως Ιούνιο 2021 και μπορούν μέχρι 28/2/ 2022 να προχωρήσουν σε ρυθμίσει 72 δόσεων.
 • Οι συντάξεις Μαρτίου θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από 23 Φεβρουαρίου και 24 Φεβρουαρίου για τους πρώην μισθωτούς, 25 Φεβρουαρίου για τον πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ και 28 Φεβρουαρίου ΝΑΤ, ΔΕΗ κλπ.
 • Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την χορήγηση επιδότησης σε όλους τους αγρότες που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια με αγροτικό τιμολόγιο. Είναι δικαιούχοι μιας επιδότησης που θα λάβουν για την κατανάλωση ηλεκτρικού που είχαν τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2021, χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια. Απλά, θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει το ΑΦΜ τους και στον αρμόδιο διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας και στον προμηθευτή. Η επιδότηση ισούται με το 80% του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής.
 • Πλέον ο κάθε οφειλέτης μπορεί να ενημερώνεται για την εικόνα των οφειλών τους μέσω της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, στέλνοντας email στο teiresias@teiresias.gr
 • Μία πολύ έξυπνη εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε λειτουργία το opencar, όπου κάθε ενδιαφερόμενος πληκτρολογεί τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του και μπορεί να μάθει πληροφορίες για τον τύπο του οχήματος, σε τι κατάσταση είναι αν είναι σε κίνηση, ακινησία, αν έχει κλαπεί, το χρώμα του, αν είναι ασφαλισμένο και μέχρι πότε είναι.
 • Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν πλέον να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα.
 • Ήδη 490 λογιστές και δικηγόροι έχουν ενταχθεί στο σύστημα και πλέον για να βγάζουν συντάξεις ΕΦΚΑ. Έτσι θα μπορεί να διαλέξει κάθε φορολογούμενος μπαίνοντας μέσα στον ΕΦΚΑ το πρόσωπο που θέλει να του βγάλει τη σύνταξη.

Τι συμβαίνει με την ακρίβεια στα καύσιμα…

Με την παραδοχή ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί τρομερή αύξηση στα καύσιμα λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν παγκοσμίως, ο κ. Βουραζέρης εξέφρασε μία άποψη η οποία τεκμηριώνεται και από τους ίδιους τους βενζινοπώλες. Όπως ο ίδιος τόνισε, η χώρα μας έχει μεγάλη φορολογία καυσίμων -από τιςν μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ένωση- και αυτό οφείλεται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ.

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν έχει αλλάξει από 15/10/2016 για το πετρέλαιο θέρμανσης και από 1/7/2017 στα υπόλοιπα καύσιμα. Είναι καιρός να γίνει αξιολόγηση και να έχουμε έναν νέο φόρο. Για παράδειγμα στα 1000 λίτρα απλής αμόλυβδης βενζίνης ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το ΦΠΑ ανέρχονται σε 868 ευρώ. Στην ουσία το διυλιστήριο κανονίζει την τιμή κατά 35,69%, οι φόροι κατά 59% και στο 5,73% είναι τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών. Πληρώνουμε πολύ υψηλό φόρο κατανάλωσης. Στην Κύπρο πληρώνουν σχεδόν μισό ευρώ κάτω το λίτρο την απλή αμόλυβδη βενζίνη. Η χώρα μας έχει την 5η θέση σε ακρίβεια συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ που του αναλογεί, ενώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ που του αναλογεί, είμαστε στη 15η θέση πολύ κάτω από τη μέση τιμή», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!