Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Τα highlights του νέου εργασιακού νόμου

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν εργοδότες και εργαζόμενους. 

«Ο Νόμος για την προστασία της εργασίας είναι πολύ φρέσκος, ψηφίστηκε στις 19 Ιουνίου, πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμία διευκρινιστική εγκύκλιος. Έγιναν απεργίες, κινητοποιήσεις για τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά τελικά ψηφίστηκε. Ότι φέρνουν οι Κυβερνώντες, οποιαδήποτε Κυβέρνηση, στο τέλος, με τις όποιες διαρροές ψηφίζεται. Ένας Νόμος δεν μπορεί να είναι θετικός προς όλους και σε όλα, το θέμα είναι να ευνοεί τους περισσότερους. Σε όλους τους Νόμους υπάρχουν διατάξεις που κάποιοι θεωρούν ότι τους αδικούν ή αδικούνται πραγματικά. Αλλά έτσι η νομοθεσία. Δεν υπάρχουν Νόμοι που να είναι 100% θετικοί προς όλες τις πλευρές. «, σχολίασε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής.

Τα βασικά σημεία του Νομοσχεδίου για εργοδότες και εργαζόμενους

  • Το ωράριο εργασίας παραμένει ίδιο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή. Η πλήρης απασχόληση καθορίζεται σε 40 ώρες την εβδομάδα. Στην πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι 8 ώρες και στην εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση το πλήρες συμβατικό ημερήσιο ωράριο είναι 6 ώρες και 40 λεπτά.
  • Όταν έχουμε πλήρη απασχόληση, με διακεκομμένο ωράριο (δηλαδή οι εργαζόμενοι που εργάζονται 4 ώρες το πρωί και 4 ώρες το απόγευμα) θα πρέπει η ενδιάμεση ανάπαυση να ανέρχεται min σε τρεις ώρες.
  • Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις ή με ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι δυνατή η εφαρμογή μικρότερων ωραρίων πλήρους απασχόλησης ημερησίως και εβδομαδιαίως. Παράδειγμα: Ένας εργοδότης, με ατομική συμφωνία,  μπορεί  να απασχολεί έναν εργαζόμενο 7 ώρες την ημέρα και να  θεωρεί πλήρης απασχόληση το επτάωρο αυτό.
  • Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, δηλαδή της συμφωνίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, πλέον και επίσημα βάσει Νόμου, ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία 4 ημερών εβδομαδιαίως. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να συνεννοηθεί με τον εργοδότη του, να δουλεύει από Δευτέρα έως Πέμπτη 10 ώρες και να κάθεται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, το συγκεκριμένο πλαίσιο υφίσταται από 1/7/2011,  να «παίζουν» δηλαδή με τις ώρες εργαζόμενος – εργοδότης. Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε, εμπεριέχονταν στο άρθρο 42 του Ν. 3986/2011 όπου τροποποιούσε το άρθρο 41 του βασικού Νόμου 1892/1990 που αφορά στη μερική απασχόληση και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Τον ευέλικτο αυτό τρόπο εργασίας τον γνωρίζαμε από το 2011, απλά τώρα έγινε επίσημα Νόμος», επεσήμανε.
  • Τι ισχύει για τα διαλείμματα: Όταν ο χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις 4 ώρες, χορηγείται υποχρεωτικά διάλειμμα από 15 έως 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι μπορούν να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συμβάσεις όπου προβλέπονται και άλλα διαλείμματα. «Κάποιος που δουλεύει στον υπολογιστή έχει κι άλλα διαλείμματα πολύ πιο γρήγορα από τις 4 ώρες. Το διάλειμμα αυτό δεν χορηγείται συνεχόμενο, ούτε στην έναρξη ούτε στο τέλος της ημερήσιας εργασίας», σημείωσε ο κ. Βουραζέρης.
  • Ισχύει κανονικά η πρόσθετη εργασία από εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Περιλαμβάνεται στο άρθρο 57 και αμείβεται παραπάνω, με 12%, πάντα με τη θέλησή του εργαζομένου.
  • Ισχύει η αμοιβή της υπερεργασίας, όπου μπορεί κάποιος εργαζόμενος ενώ έχει σύμβαση για 40 ώρες την εβδομάδα να δουλέψει την 41η,42η,43η,44η,45η όπου αμείβεται με 20%. Οι νόμιμες υπερωρίες αμείβονται με 40% και οι παράνομες με 120% και όχι με 80%. Οι υπερωρίες θα πρέπει να ανέρχονται μέχρι 150 ώρες ετησίως.
  • Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης εργασίας σε όποιον εργαζόμενο δεν δεχθεί να δουλέψει με συγκεκριμένους όρους που επιθυμεί ο εργοδότης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τον υποχρεώσει και αναφέρεται ρητά στο νόμο.
  • Ψηφιακή Κάρτα: Είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το οποίο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο και δια λειτουργικό με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Στην κάρτα αυτή θα αναγράφονται τα πάντα. Ώρα έναρξης και λήξης εργασίας, διαλείμματα, υπέρβαση του νόμιμου χρόνου εργασίας και κάθε είδους άδεια. Μελλοντικά αυτή η κάρτα θα συνδεθεί με τη μηνιαία ΑΠΔ. Αν σε περίπτωση κάποιος πονηρά δεν την έχει ενεργή, το πρόστιμο είναι πολύ μεγάλο. Σε περίπτωση ελέγχου λοιπόν όπου θα διαπιστωθεί ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η κάρτα, επιβάλλεται πρόστιμο στην επιχείρηση 10.500 ευρώ. Εάν υπάρξουν τρεις έλεγχοι εντός διαστήματος 12 μηνών όπου βρεθεί περίπτωση μη ενεργής κάρτας κλείνει η επιχείρηση για 15 ημέρες υποχρεωτικά. Σημειώνεται ότι ετοιμάζεται το πάγιο διάταγμα για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής επιθεώρησης εργασίας.
  • Άδειες: Το άλλο βασικό κομμάτι του Νομοσχεδίου, όπως υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης, είναι η προσπάθεια συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Έρχεται η άδεια πατρότητας, 14 εργάσιμες ημέρες με αποδοχές η οποία λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Ο πατέρας μπορεί να την λάβει είτε 2 ημέρες πριν τη γέννηση και τις υπόλοιπες 12  μαζεμένες ή τμηματικά άμεσα σε διάστημα 30 ημερών, είτε και τις 14 μαζί μετά τη γέννηση. Χορηγείται η γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών συνεχόμενη ή τμηματικά μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των 8 ετών. Εδώ τίθενται η προϋπόθεση ο κάθε εργαζόμενος γονέας να έχει συμπληρώσει ένα έτος συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν υπάρχει κάποια ατομική σύμβαση που ορίζεται η γονική άδεια. Ο ΟΑΕΔ για τους δύο πρώτους μήνες καταβάλλει επίδομα γονικής αδείας ποσού ίσου με τον ελάχιστο μισθό των 650 ευρώ καθώς και αναλογία δώρου και επιδόματος αδείας. Αξίζει να αναφερθεί πως επίδομα στην γονική άδεια δεν υπήρχε και πλέον από τους 4 μήνες οι 2 θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ. Επιπλέον έχει καθιερωθεί μία καινούρια άδεια, η «άδεια φροντιστή», για τη φροντίδα συγγενών ή ανθρώπων που μένουν στο ίδιο νοικοκυριά. Για να χορηγηθεί η συγκεκριμένη άδεια θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει 6 μήνες συνεχόμενης εργασίας στον ίδιο εργοδότη και μπορεί να λάβει 5 ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος εφόσον προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση. Μία άλλη νέα μορφή άδειας που εμπεριέχεται στο Νομοσχέδιο αφορά την απουσία του εργαζομένου για λόγους ανωτέρας βίας την οποία μπορεί να λάβει  έως 2 φορές το χρόνο και έως 1 ημέρα κάθε φορά. Επιπλέον έχουν εισαχθεί οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για κάθε εργαζόμενο γονέα παιδιού ηλικίας έως 12 ετών ή φροντιστής όπου δικαιούται να ζητά ευέλικτη εργασία όπως τηλεργασία-, ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση. Έχει θεσπιστεί η επέκταση της άδειας μητρότητας και στις περιπτώσεις υιοθεσίας. Δηλαδή η μητέρα που έχει υιοθετήσει παιδί έως 8 ετών δικαιούται την άδεια λοχείας των 9 εβδομάδων. Παράλληλα άδεια 7 εργασίμων ημερών δικαιούνται και όσες γυναίκες υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Υπάρχει η ειδική πρόληψη για τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, μία ειδική άδεια έξι μηνών με επιδότηση από των ΟΑΕΔ την οποία δικαιούται πλέον και η εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο. Υπάρχουν επίσης οι άδειες φροντίδας τέκνων, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου, άδεια γάμου, καθιερώθηκε άδεια προγεννητικών εξετάσεων χωρίς περικοπή αποδοχών για τις έγκυες, μειωμένο ωράριο γονέων για παιδιά με αναπηρία και άδειες ασθενείας παιδιού. Τέλος η ετήσια άδεια του 2020 σε αναστολές έως 20 Ιουνίου 2021 θα μεταφερθεί και θα μπορεί να δοθεί έως τέλος του 2022.

Στα αρνητικά το Νομοσχεδίου κυρίως το θέμα των απεργιών…

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη υπάρχουν άρθρα στο Νόμο και συγκεκριμένα αναφορικά με τις απεργίες, όπου για παράδειγμα εάν έχει κριθεί κάποια παράνομη στα δικαστήρια δεν θα μπορούν να επανακηρύσσονται από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Επίσης απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα, ενώ καθίσταται υποχρεωτική για λόγους διαφάνειας η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικά μητρώα. Από 1/1/2022 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος για τη δυνατότητα συμμετοχής των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις αρχαιρεσίες. 

Σημαντικές πληροφορίες για εργαζόμενους – εργοδότες του επισιτιστικού και τουριστικού κλάδου

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης μέσα στο νόμο υπάρχουν εργασιακές ρυθμίσεις που αφορούν τους εποχιακά εργαζόμενους και τις εποχικές επιχειρήσεις. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, γιατί πολλές φορές θα πάρουμε την επιδότηση και θα κληθούμε στον έλεγχο να τη γυρίσουμε πίσω.  Όταν κάποιος εργάζεται εποχιακά,  σημαίνει ότι κάποιος εργάζεται πάνω από 2 και κάτω από 9 μήνες και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα η επιχείρηση δουλεύει με προσωπικό ίσο  ή κατώτερο του 25% του προσωπικού που είχε στο «πικ» των εργασιών της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα ευεργετήματα του νέου νόμου: Οι εποχιακά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα,  τουριστικά λεωφορεία με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (που δούλευαν το 2019 και το 2020 και είχε υποχρέωση εργοδότης να τους επαναπροσλάβει) οι οποίοι δεν επαναπροσλήφθηκαν και δεν απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ούτε παίρνουν τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για το μήνα Μάιο και Ιούνιο, εντάσσονται στον μηχανισμό στήριξης και μπορούν να λάβουν 534 ευρώ το μήνα με αίτηση που πρέπει να υποβάλλουν οι ίδιοι και όχι ο εργοδότης, έως 25 Ιουνίου.

Επιπλέον τα κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα, καθώς και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων –για τους οδηγούς και μόνο– δύναται να εντάξουν  στον μηχανισμό «Συνεργασία» τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης από τον μήνα Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ανεξαρτήτως ημερομηνίας επαναπρόσληψης. Η διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις έγκειται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των λοιπών επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συνεργασία»   θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί από 1η Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση μας οι  εργαζόμενοι δύναται να ενταχθούν όποτε και αν γίνει η  επαναπρόσληψη κατά το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος.  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη και του εργαζόμενου θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το μισό χρόνο που δεν εργάζονται και επίσης θα πληρώνονται στην περίπτωση αυτή για το διάστημα εργασίας τους και οι εισφορές του εργοδότη.

Οι εποχιακά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 129 ,δηλαδή μετά τις 19/6/2021 μπορούν να προσληφθούν μέσω του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας χωρίς το min διάστημα των 6 μηνών που απαιτούνταν, είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών ανεξαρτήτως ύψους μισθού. Αν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργο, θα λαμβάνει 200 ευρώ επιδότηση επιπλέον στον καθαρό μηνιαίο μισθό. Ειδικά για εκείνους που είχαν κάνει τις προσλήψεις από 1/6/2021 ο νόμος αναφέρει ότι από την συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι την έναρξη ισχύος του οι επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν ένταξη στο πρόγραμμα έως 30 Ιουνίου.


Χρήσιμες ειδήσεις

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά δικαστικής  φερεγγυότητας 

Από την Τρίτη λειτουργεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά, η υπηρεσία από το Πρωτοδικείο στη Σύρο που θα δέχεται αιτήσεις για πιστοποιητικά δικαστικής φερεγγυότητας από Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα. Ηλεκτρονικά θα αποστέλλονται και τα πιστοποιητικά. Στην ουσία το συγκεκριμένο πιστοποιητικό αντικαθιστά τα υπόλοιπα, περί πτώχευσης κλπ.  και πιστοποιεί ότι η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Πλέον όποιος χρειάζεται ανάλογο πιστοποιητικό δεν θα αναγκάζεται να πηγαίνει σε ΚΕΠ και να αγχώνεται για τη διαδικασία, θα το λαμβάνει ηλεκτρονικά.

Μεγάλη προσοχή: Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό απαιτείται σχεδόν παντού, ενώ θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή όσοι έχουν λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές από την 1 έως την 7 μέσω του προσωρινού πλαισίου στήριξης λόγω covid.  Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες θα πρέπει έως 16 Ιουλίου να μπουν μέσα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ανεβάσουν το πιστοποιητικό αυτό. Αν δεν το κάνουν υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν τα χρήματα.


Εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιδότηση παγίων δαπανών

Στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιδότηση παγίων δαπανών. Όσοι έχουν ξεχαστεί ή δεν έχουν ενημερωθεί για το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον λογιστή τους για να προχωρήσουν στην αίτηση.


ΕΣΠΑ Εστίασης: Προσοχή στις λεπτομέρειες 

Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις για το ΕΣΠΑ Εστίασης για να λάβουν το 7% του τζίρου του 2019, απαιτείται μεγάλη προσοχή στην ορθή υποβολή της άδειας λειτουργίας γιατί απορρίπτονται αιτήσεις. Αν η άδεια έχει εκδοθεί με τον καινούριο τρόπο θα πρέπει οι  επιλέξιμοι ΚΑΔ να είναι σωστοί, να απεικονίζεται η σωστή διεύθυνση της επιχείρησης, να υπάρχει σωστή επωνυμία με το ανάλογο ΑΦΜ. 

Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέξουν επίσης την υπεύθυνη δήλωση του λογιστή τους, η οποία πιστοποιεί κάποια θέματα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοιωθεί το υπόδειγμα, γιατί η αίτηση θα απορριφθεί.

Τέλος, η εκτύπωση από το Taxis με τους κωδικούς και τα στοιχεία της ΔΟΥ θα πρέπει να φέρει οπωσδήποτε ημερομηνία.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!