Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο «Asteras Radio 92»: Ανάλυση στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ για την Άνδρο – Τι αλλάζει στη χορήγηση συντάξεων

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή παρουσίασε νέα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για την Άνδρο και τις Κυκλάδες, ενημέρωσε για τη νέα διαδικασία συνταξιοδότησης καθώς και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την επιστρεπτέα 5, τα ενοίκια των επιχειρήσεων και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με τα καινούρια μέτρα στήριξης. 

«Συμφωνώ με όλα τα μέτρα που λαμβάνονται αλλά όταν ακούω ότι ανοίγει ή κλείνει η αγορά λόγω νέων κρουσμάτων θυμώνω, διότι, 1/2 είχαμε 543 κρούσματα σε 10.000 ελέγχους και 2/2 είχαμε 1.261 κρούσματα, τετραψήφιο νούμερο αλλά σε 38.000 ελέγχους. Τη Δευτέρα είχαμε ποσοστό 5,43% σε αυτούς που ελέγχθηκαν και την Τρίτη 3,35%. Τι γίνεται τελικά; Δεν πρέπει να ανοίγει και να κλείνει η αγορά σύμφωνα με τα κρούσματα αλλά με τη δυναμικότητα των ΜΕΘ. Τα κρούσματα θα πρέπει να μας λένε από πόσα δείγματα προέκυψαν», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει πως γίνονται σε πολλές περιπτώσεις λάθος χειρισμοί, τα βάρη των οποίων καλούνται να σηκώσουν κατά βάση οι επιχειρηματίες της χώρας που πλήττονται ανεπανόρθωτα.

Τι δείχνουν τα στατιστικά εν μέσω πανδημίας για την Άνδρο και άλλα νησιά

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά την περίοδο της πανδημίας έχει επικεντρωθεί σε δύο κλάδους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, στα καταλύματα και τον επισιτισμό, γιατί αποτελούν τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Βουραζέρης κατά το γ΄ τρίμηνο του 2020 πανελλαδικά, ο κύκλος εργασιών για τα καταλύματα σημείωσε πτώση τζίρου 61,4%. Η εστίαση για το ίδιο τρίμηνο σε σχέση με το 2019 κατέγραψε πτώση 31,2%.

Στα Κυκλαδονήσια και τη ναυαρχίδα του τουρισμού τη Ρόδο: Το β” τρίμηνο την μικρότερη μείωση κύκλου εργασιών στα καταλύματα την κατέγραψε η Σύρος 75,7%. Ακολούθησε η Τήνος με 85,1% και μετά η Άνδρος με 88,2%. Αυτά τα τρία νησιά είχαν τη μικρότερη πτώση τζίρου στα καταλύματα. Στα υπόλοιπα μεγάλα Κυκλαδονήσια, η Μύκονος κατέγραψε πτώση 98,3%, Νάξος 94,3%, Πάρος 92,6%, Ρόδος 98,8%.

Το γ΄ τρίμηνο του 2020 την μικρότερη πτώση στα καταλύματα σημείωσε η Άνδρος με 43,2%, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2019, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το νησί μας. Ακολουθεί η Τήνος με 47,6% και η Σύρος με 49,3%. Η Μύκονος το αντίστοιχο τρίμηνο είχε 75,7% μείωση, η Νάξος 67,5%, η Πάρος 67% και η Ρόδος 68,7%.

«Βλέπουμε ότι το νησί μας είχε τη μικρότερη μείωση για να ενθαρρύνουμε και τις επιχειρήσεις. Εννοείται πως δεν έχουμε τη δυναμικότητα άλλων νησιών, αλλά στατιστικά τα καταλύματα που έχουμε, κατέγραψαν την μικρότερη πτώση. Μου φάνηκε παράξενο και επικοινώνησα με την ΕΣΤΑΤ. Τα στοιχεία που δίνουν οι επιχειρήσεις που έχουν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή κάθε μήνα κάνουν ΦΠΑ, το νησί μας τον Οκτώβριο είχε μείωση του κύκλου εργασιών 12,8% τη μικρότερη στις Κυκλάδες και το Νοέμβριο παρουσιάζει αύξηση 33,5%. Σε σχέση με το 2019 ο Νοέμβριος του 2020 είναι αυξημένος. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Στην εστίαση τη μικρότερη μείωση το β΄ τρίμηνο του 2020 την είχε η Σύρος με 63,9%. Ακολούθησε η Άνδρος με 65,3% και η Τήνος με 75,3%. Όλα τα άλλα νησιά είχαν πολύ μεγαλύτερη μείωση.  Για παράδειγμα η Πάρος έφτασε το 84,7%, η Νάξος 84,2%, η Μύκονος 93,7%, η Ρόδος 79,8%. Το γ΄ τρίμηνο τη  μικρότερη μείωση στην εστίαση κατέγραψε πάλι η Άνδρος με 27,7%, όταν η Σύρος είχε 32,4%, η Τήνος 38,8%, η Μύκονος 67,7%, η Νάξος 50%, η Πάρος 53,4% και η Ρόδος 53%. 

«Στον κλάδο της εστίασης μου προκάλεσε εντύπωση ότι η Σύρος για τις επιχειρήσεις που δίνουν κάθε μήνα στοιχεία τον Οκτώβρη – Νοέμβριο έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ήταν το μόνο  νησί στη χώρα που και τους δύο μήνες όχι μόνο δεν είχε μείωση του κύκλου εργασιών αλλά σημείωσε αύξηση τον Οκτώβριο κατά 41,7% και το Νοέμβριο κατά 150%. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων πήγε περίφημα στην εστίαση», τόνισε.

Αξίζει να αναφερθεί πως τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών στα καταλύματα και την εστίαση κατέγραψε η Κάρπαθος. 

Κλείνοντας την ενημέρωση για τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Βουραζέρης ανέφερε πως ειδικά η εστίαση έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί πρόσθετη βοήθεια από την κυβέρνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις. 


Τι αλλάζει στη χορήγηση συντάξεων

Οι συντάξεις αποτελούν ζήτημα μείζονος σημασίας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αφού αρκετοί πολίτες έχουν κάνει αίτηση αλλά έχει παρέλθει τεράστιο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν λάβει τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία συνταξιοδότησης αυτή τη στιγμή γίνεται σε δύο στάδια. Η προσωρινή που κάποιος μπορεί να αιτηθεί και να λάβει, όπου για τους υπαλλήλους του δημοσίου ανέρχεται στο 50% των αποδοχών τους, για τον ιδιωτικό τομέα στο 80% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 70%. Σε κάθε περίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 384 ευρώ και 764 ευρώ.

Επιπλέον, προσωρινή σύνταξη δεν μπορούν να αιτηθούν όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, όσοι έχουν οφειλές στα ταμεία τους, όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή πρώην ΙΚΑ και πρώην ΤΕΒΕ και όσοι κάνουν αίτηση μέσω ΟΓΑ, δηλαδή οι αγρότες.

Τι αλλάζει: Το μέτρο που θα νομοθετηθεί άμεσα, στην ουσία έχει ως στόχο την ανακούφιση όλων αυτών των συνταξιούχων που μπορεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση σύνταξης. Αυτό το μέτρο εξετάζεται να παραμείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, ως ένα έξτρα βήμα προς την οριστική σύνταξη. Δεν καταργείται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την προσωρινή σύνταξη, αλλά πλέον από εδώ και πέρα  θα εισαχθούν δύο τύποι προσωρινών συντάξεων που θα συνυπάρχουν. Αρχικά θα έχουμε την εθνική σύνταξη και ακολούθως θα έρχεται η προσωρινή μέχρι να εκδοθεί η οριστική.

Το νέο μέτρο θα τρέξει μέσα στους επόμενους δύο μήνες μέσα από δύο νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η πρώτη πλατφόρμα θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης. Τις εκκρεμείς συντάξεις. Οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα, να καταχωρήσουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ τράπεζας και μετά από ολιγοήμερη επεξεργασία των στοιχείων θα τους καταβάλλεται κατευθείαν το ποσό της εθνικής σύνταξης και αναδρομικά για όλους τους μήνες που είχαν αναμονή.

«Κάποια άρθρα αναφέρουν ότι θα λάβουν αναδρομικά για όλους τους μήνες, κάποια άλλα και το θεωρώ ποιο λογικό, για τους προηγούμενους 24 μήνες. Τα ποσά της εθνικής σύνταξης που θα παίρνουν άμεσα αν μπουν στην πλατφόρμα ορίζονται με 15 έτη ασφάλισης είναι τα 345,60 ευρώ το μήνα. Μετά τα 20 έτη ασφάλισης θα  φτάνει τα 384 ευρώ το μήνα . Δηλαδή 9.600 ευρώ περίπου το ανώτερο ποσό αναδρομικά», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης αν τα αναδρομικά θα δοθούν μέχρι 24 μήνες πίσω.

Η δεύτερη πλατφόρμα θα αφορά όσους υποβάλλουν αίτημα για συνταξιοδότηση από την ψήφιση του μέτρου και μετά. Στην ουσία από δύο βήματα που περιλαμβάνει η συνταξιοδότηση του κάθε φυσικού προσώπου, θα γίνεται σε τρία βήματα. Το θετικό είναι ότι από την ημέρα που θα κάνει κάποιος αίτηση, μετά από λίγες ημέρες θα λαμβάνει την εθνική σύνταξη, μετά θα έρχεται η προσωρινή που θα διπλασιάζει το ποσό και στην συνέχεια η οριστική απόφαση θα καθορίζει την τελική σύνταξη.

Στα καλά νέα, ενώ οι αγρότες δεν περιλαμβάνονταν στο προσωρινό μέτρο και έπρεπε να περιμένουν την οριστική απόφαση, πλέον όσοι υποβάλλουν αίτηση, από τις πρώτες κιόλας ημέρες θα παίρνουν 384 ευρώ το μήνα, μέχρι να εκδοθεί η τελική. Όσοι είχαν αιτηθεί παλαιότερα θα πάρουν και εκείνοι αναδρομικά 24 μηνών.

«Το μόνο που προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου είναι να μη συμβεί το φαινόμενο του 2008, όπου τότε με μία υπεύθυνη δήλωση έλαβαν προσωρινή σύνταξη κάποιοι πολίτες χωρίς να έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα. Εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ή δεν είχαν προσθέσει σωστά τα χρόνια. Βρέθηκε λοιπόν να έχουν πάρει πολλοί άνθρωποι προσωρινοί σύνταξη την οποία κλήθηκαν να επιστρέψουν», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.


Οι εξελίξεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Έχουν γίνει ήδη δύο πληρωμές, στις 27 Ιανουαρίου και στις  29 Ιανουαρίου.

Ωστόσο στις 29/1 εκδόθηκε νέα ΚΥΑ που τροποποιεί την αρχική απόφαση που αφορά την επιστρεπτέα 5, με αρκετά σημαντικές τροποποιήσεις, οι οποίες βοηθούν να εισαχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο μέτρο.

1η τροποποίηση: Παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής μέχρι 8/2/2021. Όσοι έχουν αμελήσει να κάνουν αίτηση έχουν περιθώριο.

2η τροποποίηση: Όσες επιχειρήσεις  έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος από 1/11/2019 έως 29/2/2020 καθώς και από 1/8/2020 έως 31/10/2020 και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται άμεσα, τους μήνες  Νοέμβριο, Δεκέμβριο, δηλαδή λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, αθλητισμό, πολιτισμό, μεταφορές και άλλους κλάδους που είναι κλειστοί με κρατική εντολή είναι επιλέξιμοι της επιστρεπτέας χωρίς εξέταση του κύκλου εργασιών, αν ο ΚΑΔ τους αναφέρεται στην απόφαση. 

3η τροποποίηση: Όσοι είχαν  ανεβάσει τα έσοδά τους στην πλατφόρμα μέχρι 19/1 και παρέλειψαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να δουν αν παίρνουν την επιστρεπτέα ή όχι.

«Ένα πολύ ευχάριστο νέο γενικά για τις επιστρεπτέες, ήρθε με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, όπου στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την 5η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου στήριξης λαμβάνοντας υπόψη  τη συνέχεια της πανδημίας και έδωσε στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα μετατροπής επιστρεπτέων μέτρων, σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως είναι οι επιχορηγήσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οδεύουμε ολοταχώς για τη μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για τις επιστρεπτέες 1-3 είναι σχεδόν σίγουρο. Θεωρώ όμως ότι θα περιλαμβάνει όλους τους κύκλους», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.


Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται έχουν εισαχθεί  τα κάτωθι μέτρα:

  • Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα υπάρχουν δύο ταχύτητες στη μείωση μισθωμάτων. Οι κλειστές επιχειρήσεις μέχρι τις 15 Γενάρη, όπου αυτές δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για αυτούς τους μήνες. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά είναι ανοικτές θα πληρώσουν το 60%. Οι ιδιοκτήτες που δεν θα πάρουν καθόλου ενοίκιο αν είναι φυσικά πρόσωπα θα εισπράξουν  από το κράτος το 80% αν είναι νομικά πρόσωπα το 60%. Για τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% από το κράτος θα εισπράξουν το 20% του αρχικού ενοικίου. Τα χρήματα αυτά αφορολόγητα  και ακατάσχετα.

  • Εισάγεται νέο μέτρο για τις πάγιες δαπάνες, όπου θα βοηθάει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν  την περίοδο Μάρτιος 2020 έως Ιούνιος 2021 αν τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 30% με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Πολύ  μικρές επιχειρήσεις θα επιδοτούνται μέχρι 90%, οι υπόλοιπες έως 70%. Προϋπόθεση να υπάρχει εργαζόμενος. Το νησί μας διαθέτει μόνο πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που καταγράφουν κάτω από 2 εκ. ευρώ έσοδα ή διαθέτουν κάτω από 10 εργαζομένους.
  • Το επίδομα θέρμανσης κατατέθηκε στους λογαριασμούς από 29 έως 31 Ιανουαρίου. Το επόμενο θα μπει τον Μάρτιο. Μεγάλη προσοχή γιατί αρκετοί πολίτες έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ που δεν είναι ο δικαιούχος πρώτο όνομα.

Άλλες χρήσιμες ειδήσεις

  • Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι επιχειρηματίες γιατί  από τον Φεβρουάριο άλλαξε η διαδικασία για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων και πρέπει να προαναγγέλλονται. 
  • Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Από 1/2 υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Δηλαδή για κάθε μεταβίβαση ακινήτου απαιτείται πιστοποιητικό πληρότητας του ακινήτου. Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με μηχανικό και με συμβολαιογράφο. 
  • Ανοίγει η πλατφόρμα των 200 ευρώ για το voucher αγοράς tablet και laptop των παιδιών. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Προϋπόθεση, οι δικαιούχοι να έχουν έως 6.000 ευρώ εισόδημα. 
  • Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
  • Εξετάζεται ο θάνατος από κορονοϊό να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα εφόσον σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα.
  • ήδη λειτουργεί νέα πλατφόρμα για την αίτηση επιδόματος ασθενείας.

  • Για όσους ανησυχούν με τα πρόστιμα που είναι κρεμασμένα στο TAXIS από τη ΜΥΦ 2014, εκδόθηκε και απόφαση από την ΑΑΔΕ που θα σβηστούν. 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!