Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο «Asteras Radio 92»: Απαλλαγή δημοτικών τελών, μέτρα στήριξης, Επιστρεπτέα 6

Κάθε βδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή ενημέρωσε για τη διαδικασία απαλλαγής επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη, αναφέρθηκε στα ισχύοντα μέτρα στήριξης επαγγελματιών, εργαζομένων ενώ μας έδωσε και μικρή γεύση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, όπου οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώνονται στις 22 Φεβρουαρίου. 

Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών – Διαδικασία

Η δυνατότητα απαλλαγής δημοτικών τελών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη πανδημία, δόθηκε στους Δήμους της χώρας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2020, σχεδόν ένα χρόνο πριν, με το ΦΕΚ Α68 και στο άρθρο  38, παράγραφος 8 και 9, όπου αναφέρεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορούν να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών. Μπορεί κάποιοι να έχουν πληρώσει τέλη, αλλά δίνεται το δικαίωμα συμψηφισμού.

«Όταν λέμε Δημοτικά τέλη, μιλάμε για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων. Ο Δήμος Άνδρου και ο Δήμος Τήνου ήταν από τους πρώτους των Κυκλάδων που πήραν απόφαση για την απαλλαγή των τελών. Αν μας ακούν κάποιοι υπηρεσιακοί ή αιρετοί, θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της απόφασης με τυχόν αλλαγές που μπορεί να έχουν γίνει αυτόν τον χρόνο», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Η διαδικασία είναι απλή. Δεν θα μπορέσουν ωστόσο να την κάνουν μόνοι τους οι επιχειρηματίες γιατί χρειάζονται σκανάρισμα κάποια δικαιολογητικά. Άρα το μπαλάκι πέφτει πάλι στα λογιστικά Γραφεία. «Θα πρέπει να δώσουν την εντολή στο λογιστή τους, να μπει στην πλατφόρμα απαλλαγής των δημοτικών τελών, να περάσει κάποια στοιχεία ηλεκτρονικά, να σκανάρει το Ε3 και τον τελευταίο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή η πλατφόρμα έχει αρκετό χώρο για σημειώσεις, σε περιπτώσεις που υπάρχει και έδρα και υποκατάστημα , δύο λογαριασμοί ΔΕΗ, ας γράψουν σημειώσεις οι συνάδελφοι, ώστε οι υπάλληλοι του Δήμου να διαβάσουν ότι η επιχείρηση έχει και υποκατάστημα κλειστό και την έδρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την συζήτηση για τα τέλη και το Δήμο, ο κ.  Βουραζέρης αναφέρθηκε στη Χωροταξική Μελέτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση αλλά και την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών που αναμένεται σε λίγες ημέρες, καλώντας τους πολίτες και τους Φορείς του νησιού να δραστηριοποιηθούν, αφού το τοπικό χωροταξικό είναι μείζονος σημασίας για την Άνδρο. «Είναι σημαντικό κάποιος επενδυτής να ξέρει τι μπορεί να κάνει και που. Σε συνάρτηση και με την οριοθέτηση οικισμών που πρέπει να γίνει και των αντικειμενικών αξιών, είναι μεγάλα αναπτυξιακά βήματα για το νησί», επεσήμανε.


Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων 

Ενοίκια: Με το νόμο 4772/2021, συγκεκριμένα τα άρθρα 26 και 27, πέρασε η ρύθμιση για τη μείωση ενοικίων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καθώς και η ρύθμιση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών. «Όποιος διάβασε το νόμο κατά γράμμα, είναι έτσι διατυπωμένος που έλεγε στην ουσία ότι είτε είναι κλειστή η επιχείρηση είτε πλήττεται, υπήρχε αναστολή πληρωμής μισθώματος για τον Γενάρη και Φλεβάρη. Μας φάνηκε παράξενο γιατί άλλα αναφέρονταν  στις ειδήσεις πριν ψηφιστεί το μέτρο, όμως σύμφωνα με την απόφαση θα γίνει τελικά σε δύο ταχύτητες η μείωση των μισθωμάτων, δηλαδή οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο, το οποίο ο ιδιοκτήτης αν είναι φυσικό πρόσωπο θα εισπράξει το 80% στο λογαριασμό που έχει δηλώσει με πρώτο όνομα δικαιούχου τον ίδιο. Εάν είναι νομικό πρόσωπο τότε το κράτος θα επιστρέψει το 60%. Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά πλήττονται, έχουν μείωση τζίρου -είναι σχεδόν όλες- θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριος – Φεβρουάριος. Οι ιδιοκτήτες από την απώλεια του 40% θα εισπράξουν το 20%, το μισό. Υπάρχει εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό, ότι τουλάχιστον για τις κλειστές επιχειρήσεις το μέτρο θα ισχύσει και τον Μάρτιο», ενημέρωσε ο κ. Βουραζέρης.

Επιταγές: Άλλο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων είναι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει για τα αξιόγραφα, επιταγές, συναλλαγματικές, για τα γραμμάτια σε διαταγές. Αυτά τα αναφέρει το άρθρο 28 του Ν.4772. Διαβάστε το άρθρο του κ. Βουραζέρη όπως δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Andros Portal εδώ.

Επιδότηση παγίων δαπανών: Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση λόγω πανδημίας, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Η απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζει τα πάντα, όμως σύμφωνα με πληροφορίες όσοι επιχειρηματίες λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να έχουν μείωση κύκλου εργασιών 30% σε οποιαδήποτε περίοδο του 2020-2021 σε σχέση με το 2019, να είναι άμεσα πληττόμενη, να έχει ζημιά στο προηγούμενο έτος, να απασχολεί προσωπικό. Η περίοδος που θα επιδοτηθούν οι δαπάνες θα είναι από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021. Το ποσοστό ενίσχυσης θα είναι 70% και σε μικρές – πολύ μικρές επιχειρήσεις 90%. Θα αφορά μισθοδοσία, αμοιβές λογιστών, μηχανογράφηση, πληρωμή ενέργειας, ενοικίων, ασφαλίστρων. Κατά 99% δεν θα είναι επιστρεπτέα αλλά σίγουρα θα υπάρχει κάποια ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Κλάδος Ψυχαγωγίας: Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκτός ΟΤΑ, που ασχολούνται με  τον κλάδο του θεάματος, θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλιακοί χώροι, χώροι παραστάσεων κλπ που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ενισχύονται οικονομικά ανά θέση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Θα λάβουν 10 ευρώ ανά κενή θέση. Η ΚΥΑ που ορίζει τα παραπάνω είναι η 5774/203/2021.

Καταλύματα 12μηνης λειτουργίας: Υπάρχει μέτρο για κάλυψη εργοδοτικών εισφορών μέχρι και τον Μάρτιο 2021 σε τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας με μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 70% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ακόμα μία ειδική οικονομική ενίσχυση με κάλυψη 80% και του μισθοδοτικού και του μη μισθοδοτικού κόστους για 12 μήνες για ξενοδοχεία με πάνω από 50 εργαζόμενους όταν πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό έργο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Εκδόθηκε η απόφαση ΓΔΟΥ154/2021 που δίνει δικαίωμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αφορά επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας, για τον μήνα Ιανουάριο 2021. Δικαίωμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν όλες οι επιχειρήσεις όπως και έγινε και στην επιστρεπτέα 5. Πρέπει οπωσδήποτε να καταχωρήσουν τα έσοδά τους στην πλατφόρμα από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο 2021. Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι 22/2/2021. Χωρίς να είναι τίποτα βέβαιο, αφού η απόφαση θα εκδοθεί μετά τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που δεν είναι κλειστές θα είναι τα 500 ευρώ και το μέγιστο 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενο θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά όμως για την εστίαση και τους κλάδους που παραμένουν κλειστοί τον Ιανουάριο το κατώτατο ύψος της ενίσχυσης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ από 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ από 20 εργαζόμενους και πάνω. Θα επιστρέφεται πάλι το 50% με τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου εργαζομένων έως 31/07/2021. Θα ακολουθήσει και 7η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία θα έχει σαν κριτήριο ολόκληρο το 1ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020.

Εκκαθαρίσεις εισφορών: Σε όσους ασφαλισμένους έχει γίνει εκκαθάριση για το 2019, δηλαδή το πρώην ΤΕΒΕ, ΟΓΑ  είτε έχει γίνει τροποποιητική εκκαθάριση για το 2017 και 2018, τρεις χρονιές που έχουν βγει διαφορές οι δόσεις είναι πέντε και ξεκινάνε από τον Μάρτιο 2021. Μέχρι 31/3/2021 θα πρέπει όσοι έχουν διαφορές να δώσουν την πρώτη δόση. Θέλει προσοχή, γιατί αυτές οι δόσεις εξοφλούνται με τη χρήση του κωδικού πληρωμής που ίσχυε για την καταβολή εισφορών του 2019. Τα παραπάνω προβλέπονται με την απόφαση 51994/Σ16503/2021. Αν πληρώσουν με άλλο κωδικό πληρωμής, δεν θα χαθούν τα χρήματα αλλά θα ταλαιπωρηθούν.


Μέτρα εργαζομένων

– Ευτυχώς στην Άνδρο δεν έχουμε περιπτώσεις που πληττόμενη επιχείρηση έκλεισε, αλλά υπάρχουν στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί θα πρέπει οι επιχειρηματίες να κάνουν κάποιες ορθές επαναλήψεις, διορθώσεις για το Φεβρουάριο. Μπορεί κάποιο διάστημα εργαζόμενος να ήταν σε αναστολή ως πληττόμενη επιχείρηση. Από τη στιγμή που έκλεισε πρέπει να κάνει κάποια διαδικασία για να πει σε αναστολή από υποχρεωτική διακοπή της επιχείρησης με κρατική εντολή.

– Το πρόγραμμα «Συνεργασία» επεκτείνεται μέχρι 31/3/2021.

– Ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, όπου υπάρχουν

– Διατηρείται το 50% υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου είναι εφικτή. Δηλώνεται με ειδικό έντυπο. Σε μη τήρηση του ορίου προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

– Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει πλατφόρμα όπου επιχειρήσεις με πάνω από 20 άτομα θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν μέχρι και δύο φορές το μήνα rapid test covid, ώστε να μπορούν να απουσιάζουν μέχρι και 3 ώρες από την εργασία τους και να αμείβονται.

– Συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να δουλεύουν είτε με τηλεργασία ή να απομονώνονται και να μην έρχονται σε επαφή με κόσμο. Αν τα παραπάνω δεν είναι εφικτά θα πρέπει να παίρνουν ειδική άδεια, να βγαίνουν σε αναστολή και να λαμβάνουν 534 ευρώ. Στις ευπαθείς ομάδες συμπεριλαμβάνονται και οι εγκυμονούσες.

– Επεκτείνεται το μέτρο αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 543 ευρώ για τους επαγγελματίες τέχνης και πολιτισμού για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

– Επεκτείνεται το μέτρο για τους άνεργους του κλάδου τουρισμού – επισιτισμού για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης. Το ποσό ανέρχεται σε 400 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

– Αποζημίωση ειδικούς σκοπού 534 ευρώ χορηγείται και στους  ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

– Έχει δοθεί παράταση κατά δύο μήνες της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας στους αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολούμενων. Για όσους λήγει ή έληξε μέσα στον μήνα Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.


Μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις – αναστολές εργασίας

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης μεγάλος αριθμός πολιτών χρησιμοποιούσε το έντυπο μετακίνησης τύπου Α, χωρίς να πρέπει να μετακινηθεί. Πλέον, εκτός από τη βεβαίωση τύπου Α η οποία έχει εκδοθεί από το forma.gov οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους στοιχεία από το TAXIS όπου να αναγράφεται το επάγγελμά τους. 

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι εργοδότες αφού πλέον η αναστολή εργασίας προαναγγέλλεται και δεν μπορεί κάποιος εργαζόμενος να είναι σε αναστολή ή τηλεργασία και συγχρόνως να έχει βεβαίωση και να κινείται. 


Δεν θα πληρώσουν πρόστιμα οι αγρότες

Τελικά οι αγρότες γλιτώνουν το πρόστιμο μετάταξης με σχετικό νομοθέτημα ( άρθρο 34 Ν. 4772/2021). Εκείνοι που υποχρεωτικά έπρεπε να προβούν σε μετάταξη στο κανονικό καθεστώς λόγω είσπραξης επιδοτήσεων ποσού άνω των 5.000 ευρώ το 2018,2019 και 2020, θα μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς από 01/01/2021 με προθεσμία να το κάνουν μέχρι 31/03/2021. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί διαγράφονται ή αν έχουν πληρωθεί, επιστρέφονται.


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!