Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο «Asteras Radio 92»: Επέκταση μέτρων, δώρο Χριστουγέννων, τέλη κυκλοφορίας

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή επικεντρώθηκε στην επέκταση μέτρων λόγω πανδημίας το μήνα Δεκέμβριο, ανέλυσε τον τρόπο που θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων ενώ ενημέρωσε για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, την αλλαγή τρόπου κατάθεσης πινακίδων στα οχήματα και τον κρυφό φόρο που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. 

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlihts…

Επεκτείνονται τα μέτρα λόγω πανδημίας και για το μήνα Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη έχει ήδη εκδοθεί κοινό Δελτίο Τύπου από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, όπου ανακοινώθηκαν  τα  μέτρα οικονομικής στήριξης που θα ισχύσουν για το Δεκέμβριο. 

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ  Απριλίου (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων όπως ψιλικά, περίπτερα) έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων τους και για το μήνα Δεκέμβριο. Οι εργαζόμενοι που θα βγουν ξανά σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Ωστόσο για το μήνα Δεκέμβριο  δεν θα λάβουν 800 ευρώ όπως το Νοέμβριο, αλλά  534 ευρώ.  Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν την υποχρέωση για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Εάν για παράδειγμα κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται 30 μέρες σε αναστολή, θα πρέπει μετά τη διακοπή ο εργοδότης να διατηρήσει τη θέση για ακόμα 30 ημέρες (εκτός ειδικών περιπτώσεων που υπάρχει διακοπή εργασίας, όπως σε μία εποχική επιχείρηση).  Για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο με εντολή δημόσιας αρχής, όπως η εστίαση, η αναστολή είναι υποχρεωτική.


Δώρο Χριστουγέννων 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης, στους εργαζόμενους που η επιχείρηση έχει αναστείλει την λειτουργία της, το δώρο Χριστουγέννων  θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

«Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται από Μάιο έως Δεκέμβριο του 2020.  Πρόβλημα δεν υπάρχει στους εργαζόμενους που δεν μπήκε καθόλου η σύμβασή τους σε αναστολή. Αυτοί λοιπόν που δούλευαν κανονικά από 1η Μαΐου έως τέλος Δεκεμβρίου θα πάρουν όλο  το δώρο στις 21 Δεκεμβρίου, όπως το έπαιρναν κάθε χρόνο. Αυτοί που θα το πάρουν σε δόσεις είναι οι εργαζόμενοι που τέθηκε σε αναστολή η σύμβασή τους ή μπήκαν στο πρόγραμμα «Συνεργασία». Οι εργαζόμενοι αυτοί στις 21 Δεκεμβρίου θα πάρουν από τον εργοδότη το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στον πραγματικό χρόνο εργασίας τους.  Στην ίδια ημερομηνία έχει οριστεί να αποδοθεί από το κράτος το τμήμα του δώρου,  βάσει της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ και όχι του ονομαστικού μισθού», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.

Για παράδειγμα αν κάποιος λαμβάνει μισθό 1000 ευρώ, για την περίοδο της αναστολής δεν θα πάρει δώρο Χριστουγέννων από το κράτος σύμφωνα με τον ονομαστικό μισθό, αλλά με τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ για το Νοέμβριο. Για τον μήνα που μένει εκτός, τον Δεκέμβριο, το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, θα καταβληθεί από το κράτος στις αρχές Ιανουαρίου. 


Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας – ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων 

Δόθηκε παράταση αποπληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως 26 Φεβρουαρίου 2021.  Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης η προθεσμία αυτή προέκυψε κυρίως ώστε να δοθεί χρόνος για να ετοιμαστεί η νέα πλατφόρμα κατάθεσης πινακίδων. Με το νέο σύστημα εάν κάποιος πολίτης θέλει να κάνει ακινησία στο αυτοκίνητό του δεν θα πηγαίνει στη ΔΟΥ, αλλά θα γίνεται ηλεκτρονικά. Ο κάθε ιδιοκτήτης ή κάτοχος  (πχ εκείνοι που έχουν οχήματα με χρονομίσθωση)  θα έχει την υποχρέωση να μπαίνει στην πλατφόρμα, να δηλώσει ότι δεν θα κυκλοφορήσει το όχημά του για συγκεκριμένους λόγους, θα αφαιρεί τις πινακίδες και θα δηλώνει ακριβώς που θα το σταθμεύσει.  Να σημειώσουμε ότι φέτος η ακινησία θα μπορεί να δηλωθεί έως τις 26 Φεβρουαρίου και όχι έως 31 Δεκεμβρίου, όπως ίσχυε. Σε ερώτηση του κ. Μιχάλη Αστρά, για το πως θα λειτουργήσει το σύστημα σε περιπτώσεις που κάποιοι έχουν δηλώσει ακινησία αλλά κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, ο κ. Βουραζέρης επεσήμανε πως είναι πολύ εύκολος πλέον ο έλεγχος αφού πρόσβαση στο σύστημα θα έχουν όλες οι αρχές, αστυνομία, λιμεναρχείο, όπου θα πληκτρολογούν την πινακίδα και θα διαπιστώνουν αν κυκλοφορούν νόμιμα. Προσοχή, τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά αφού εάν κάποιος κυκλοφορεί με κατατεθειμένες πινακίδες, θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας επί δύο. Αν επαναληφθεί  για δεύτερη φορά το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τις 30.000 ευρώ με τρία χρόνια αφαίρεση της άδειας οδήγησης!


Ανοιχτά προγράμματα προσλήψεων προσωπικού

Ακόμα ένα σημαντικό θέμα που έθεσε ο κ. Βουραζέρης, αφορά τα προγράμματα απασχόλησης που τρέχουν αυτή  την περίοδο. «Υπάρχουν πολλά προγράμματα ανοιχτά για προσλήψεις προσωπικού. Είναι κρίμα που δεν τα εκμεταλλευόμαστε. Καλό θα είναι οι επιχειρηματίες να συμβουλεύονται τους συναδέλφους λογιστές , να ρωτούν γιατί αξίζει τον κόπο να μπουν. Έχουν μέσο όρο επιδότησης 12 μήνες και το ποσοστό σε κάποια από αυτά φτάνει το 100%.», ανέφερε. 

Ενδεικτικά είναι ανοιχτά τα προγράμματα «Επανένταξη στην αγορά» που αφορά τους εργαζόμενους που είναι επιδοτούμενοι, μακροχρόνια ανέργων από 55 έως 67 ετών, πρόγραμμα για νέους ανέργους από 18-29 ετών, πτυχιούχων ανέργων έως 39 ετών.


Προσοχή στον κρυφό φόρο!

Κλείνοντας ο κ. Βουραζέρης κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον κρυφό – πονηρό φόρο, που θα επιβληθεί σε περίπτωση που δεν έχουμε ηλεκτρονικές δαπάνες. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά, απαιτείται να έχουμε μαζέψει το 30% των εξόδων με ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάρτες κλπ στο εισόδημα που δηλώνουμε. «Όποιος δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό, θα επιβαρυνθεί με 22% φόρο. Είναι πονηρό γιατί μπορεί να έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, ιδίως λόγω lockdown, όμως έχουν  πέσει αρκετά οι αγορές. Θα συμβούλευα τον κάθε μισθωτό, συνταξιούχο, επιχειρηματία να κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό ώστε να διαπιστώσει αν έχει συγκεντρώσει το 30% των αποδείξεων με ηλεκτρονικές συναλλαγές», επεσήμανε.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη: 


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!