Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο «Asteras Radio 92»: Μείωση ενοικίου 80% στις κλειστές επιχειρήσεις, έρχεται η επιστρεπτέα 5

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή επικεντρώθηκε στη μείωση ενοικίου για τις κλειστές πληττόμενες επιχειρήσεις τους μήνες Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021, την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που έρχεται στις αρχές του χρόνου και σε διάφορα άλλα σημαντικά θέματα.

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlihts…

Με την παραδοχή του ραδιοφωνικού παραγωγού κ. Μιχάλη Αστρά ότι επικρατεί αναβρασμός στα Φοροτεχνικά ζητήματα αυτές τις ημέρες, ειδικά μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε η συζήτηση με τον κ. Βουραζέρη, ο οποίος ανέφερε πως πρέπει να επιδείξουμε όλοι ψυχραιμία και υπομονή.

Ανακοινώθηκε η μείωση ενοικίου 80% για τις κλειστές πληττόμενες επιχειρήσεις

Το νέο αυτό μέτρο ανακοινώθηκε προχθές από τον Πρωθυπουργό και αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Όπως εξήγησε ο κ. Βουραζέρης τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν κατά γενική ομολογία υποστεί μεγάλη μείωση εισοδήματος. Στην ουσία του μέτρου έδωσε κατευθύνσεις ως προς το διαχωρισμό των επιχειρήσεων. «Όταν αναφερόμαστε στις πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτές διαχωρίζονται σε δύο περιπτώσεις. Εκείνες που μένουν κλειστές με εντολή του κράτους και εκείνες που μένουν ανοιχτές αλλά πλήττονται. Έχει δηλαδή μειωθεί ο τζίρος τους. Για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο έχει ήδη εφαρμοστεί μείωση 40%, όπου οι ιδιοκτήτες θα λάβουν πίσω τα μισά της απώλειας και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στη διευρυμένη λίστα του Απριλίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων συχνά εκφράζουν παράπονα πως από τη στιγμή που επιχειρηματίες των ακινήτων τους δουλεύουν, γιατί να λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο. Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς η ευτυχώς έτσι είναι η κείμενη νομοθεσία, ανάφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τους μήνες Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021, ο ίδιος εξήγησε πως ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε πως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο αθλητισμός (βλέπε γυμναστήρια), ο τουρισμός, οι μεταφορές και γενικότερα όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών με κρατική εντολή, θα έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν πίσω το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, όχι επί της απώλειας, στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Παράδειγμα: Αν το ενοίκιο είναι 1000 ευρώ, θα δώσει η επιχείρηση τα 200 ευρώ, τα 600 ευρώ θα τα δώσει το κράτος στον ιδιοκτήτη και τα υπόλοιπα 200 ο ιδιοκτήτης θα τα χάσει. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Σημαντικό: Το μέτρο θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές από 16/12/2020. Επιχειρήσεις λιανεμπορίου που χρησιμοποιούν click away, ή εστίασης που κάνουν delivery θεωρούνται κλειστές και δεν επηρεάζονται αρνητικά. Επιπλέον θα εισαχθούν και τα ξενοδοχεία, διότι έχει  απαγορευτεί η μετακίνηση από Νομό σε Νομό. 


Έρχεται 5ος κύκλος Επιστρεπτέας προκαταβολής

Επίσημα πλέον, στις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσει ο  5ος κύκλος της Επιστρεπτέας προκαταβολής. Το κατώτατο όριο που θα λαμβάνει μία επιχείρηση ανέρχεται σε 1000 ευρώ, με προϋπόθεση μείωσης τζίρου, όπως ίσχυσε και στην 4η φάση. Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, προετοιμάζεται για τις αρχές Ιανουαρίου αλλά είναι σίγουρο πως το μέτρο θα τρέξει. 


Σημαντικά μέτρα που θα τρέξουν Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2021

 • Και τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί αναστολή πληρωμών για εισφορές (ΕΦΚΑ)  και οφειλές προς την ΑΑΔΕ για τις κλειστές επιχειρήσεις. Δεν θα πληρώσουν δόσεις, δεν θα έχουν υποχρεώσεις και μάλλον το μέτρο θα παραταθεί και τον Φεβρουάριο. 
 • Συνεχίζεται και τον Ιανουάριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 534 ευρώ.
 • Ξεκινάει ο 2ος κύκλος επιδότησης τόκων σε επιχειρηματικά δάνεια. 

Άλλα ενδιαφέροντα

 • Τρέχει ήδη το πρόγραμμα «Γέφυρα».
 • Άνοιξε η εφαρμογή για την ρύθμιση 100 και 120 δόσεων. Προσοχή, δεν αφορά καινούρια ρύθμιση αλλά  επανεκκίνηση παλιών. Δηλαδή όσοι έχασαν τη ρύθμιση από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2020 μπορούν να ξαναμπούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να συμβουλευόμαστε το λογιστή μας.
 • Μεγάλη προσοχή: Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 τελειώνει η προθεσμία διόρθωσης δικαιωμάτων στα κτηματολογικά γραφεία σε ορισμένους Δήμους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αμαρουσίου, Λούτσας – Αρτέμιδας, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Νέου Ψυχικού Κιμώλου, Μήλου, Σύρου, Θήρας, Μυκόνου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν εάν οφείλουν να προβούν σε τροποποίηση δικαιώματος. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί πλάνο παράτασης. Στις εκπρόθεσμες καταχωρήσεις ακινήτων προβλέπεται πρόστιμο.
 • Το κτηματολόγιο για την Άνδρο θα ξεκινήσει μέσα στο 2021.
 • Μεγάλη προσοχή σε όσους επιχειρηματίες προσφέρουν υπηρεσίες delivery και κούριερ. Θα πρέπει να συμβουλευτούν οπωσδήποτε το λογιστή τους ώστε να υποβάλουν έντυπο για τα μηχανάκια που χρησιμοποιούν έως 20 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μέτρο υποχρεωτικό και άρα μετά την περίοδο προσαρμογής ενδεχομένως να επιβάλλονται πρόστιμα.
 • Επιχειρήσεις συνεργείων-πλυντηρίων-λιπαντηρίων αυτοκινήτων θα πρέπει να εγγραφούν σε νέα πλατφόρμα του Υπουργείου υποδομών και μεταφορών.
 • Το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος πλέον θα χορηγείται ηλεκτρονικά. Μεγάλη προσοχή, αν κάποιος παραμένει στο σπίτι λόγω επαφής με κρούσμα covid δεν θεωρείται ασθένεια.
 • Οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα καταβληθούν στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου.
 • Τρέχει μέτρο αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία. Μία πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί χορηγούνται 2500 ευρώ και για κάθε επιπλέον άθλημα που έχουν πέραν του πρώτου 1000 ευρώ. Τα μη αναγνωρισμένα σωματεία μπορούν να καταθέσουν στην πλατφόρμα τα δικαιολογητικά αναγνώρισης και κατόπιν να κάνουν αίτηση για το επίδομα.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε ερώτηση του κ. Αστρά για πιθανή φορολόγηση όλων των υποστηρικτικών μέτρων που έχουν δοθεί από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Βουραζέρης τόνισε πως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητες. Για το κούρεμα 25% σε όσους πλήρωναν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους αναμένεται ακόμα ο φορολογικός χειρισμός της ενίσχυσης ενώ για το μέτρο της επιδότησης τόκων, όσοι το έλαβαν είναι αφαιρετικό από τη δαπάνη που πλήρωναν για του τόκους. 

Κλείνοντας ο κ. Βουραζέρης επεσήμανε πως ο ρόλος της συζήτησης με τον κ. Αστρά είναι καθαρά πληροφοριακός και σε κάθε περίπτωση τις τελικές απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών τις έχουν οι λογιστές που συνεργάζονται, τους οποίους πρέπει να συμβουλεύονται σε κάθε βήμα!


Ακούστε όλη τη συνέντευξη: 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!