Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο «Asteras Radio 92»: Πως κινήθηκε η Άνδρος τουριστικά την περίοδο της πανδημίας!

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή επικεντρώθηκε στην τουριστική κίνηση της Άνδρου εν μέσω πανδημίας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες Κυκλάδες,  βασιζόμενος στα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlihts…

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, η Άνδρος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στους τουριστικούς κλάδους, καταλυμάτων και εστίασης κινήθηκε ελαφρώς καλύτερα, αφού η μείωση που κατέγραψε ήταν μικρότερη σε σχέση με άλλα νησιά. 

Απολογιστικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης, για να πάρουν λίγο κουράγιο οι επαγγελματίες, το νησί μας αν και δέχθηκε πλήγμα ήταν σαφώς μικρότερο, συγκριτικά από άλλα Κυκλαδονήσια, τονίζοντας πως τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την τόνωση του ηθικού μας. 

Γενικά – Πανελλαδικά: Το σύνολο  των επιχειρήσεων καταλυμάτων στη χώρα μας, το τρίτο τρίμηνο  του 2020 κατέγραψαν μείωση 61,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η μεγαλύτερη ωστόσο παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου, που άγγιξε το 85,4% ενώ η μικρότερη καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα των Γρεβενών, μόλις 4,2%. Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας δεν σημείωσε μείωση αλλά κατέγραψε αύξηση κατά 0,6%. Στον κάδο της εστίασης σε όλη τη χώρα, το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε μείωση 31,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019 (σχεδόν η μισή σε σχέση με τα καταλύματα). Η μεγαλύτερη σημειώθηκε πάλι στο νησί της Καρπάθου και η μικρότερη στην Περιφερειακή Ενότητα των Σερρών. 

Η Άνδρος συγκριτικά με τις υπόλοιπες Κυκλάδες: Σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια, η συνεισφορά της Άνδρου στον κλάδο των καταλυμάτων το 2019 ανήλθε στο 0,07% ενώ στην εστίαση στο 0,15%. Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρατίθενται σε σχέση με το συνολικό τζίρο σε ολόκληρη την επικράτεια.  Οι 134 δηλωμένες επιχειρήσεις καταλυμάτων στην Άνδρο, έκαναν συνολικό τζίρο 4,7 εκ ευρώ ενώ τα 156 καταστήματα εστίασης έκαναν τζίρο 8,8 εκ. ευρώ. Σχολιάζοντας ο κ. Βουραζέρης επεσήμανε πως το νησί μας δεν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι η Σύρος κατέχει το  0,14% στα καταλύματα και 0,34% στην  εστίαση, η Τήνος 0,10% και 0,22% αντίστοιχα. Η Ρόδος – κορωνίδα τους τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο το 1,83% και 2,36% και η Μύκονος το  3,82% και 1,89% αντίστοιχα.

Το 2020 η Άνδρος κατά το β” τρίμηνο,  σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 κατέγραψε πτώση 88,2% στα καταλύματα ενώ το γ” τρίμηνο (που ουσιαστικά αφορά τους θερινούς μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο) η πτώση ανήλθε στο 43,2% σε σχέση με αντίστοιχο 2019. Η γειτονική Τήνος το β” τρίμηνο κατέγραψε πτώση 85,1%  ενώ το γ΄ τρίμηνο 47,6%. Αντίστοιχα η Σύρος κινήθηκε με μείωση κατά  49,3% στο γ” τρίμηνο.

«Η Άνδρος σε σχέση με την Τήνο και τη  Σύρο έχει καταγράψει τη μικρότερη πτώση κατά το  γ” τρίμηνο, στα καταλύματα. Αυτό σημαίνει ότι το νησί μας κινήθηκε λίγο καλύτερα εν μέσω πανδημίας. Η Μύκονος κατέγραψε 98,3% το β” τρίμηνο και 75,7% στο γ” τρίμηνο. Νάξος – Πάρος που ακούγαμε ότι ήταν γεμάτα νησιά, σημείωσαν πτώση 94,3% (β” τρίμηνο) 67,5% (γ” τρίμηνο) και 92,6% (β” τρίμηνο) 67% (γ” τρίμηνο) αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την Άνδρο, γιατί φαίνεται ότι κράτησε με τις υπάρχουσες υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης.

Στον τομέα της εστίασης η Άνδρος κατά το β” τρίμηνο σημείωσε πτώση 65,3% ενώ το γ” τρίμηνο μόλις 27,7%. Αντίστοιχα το γ” τρίμηνο η Τήνος παρουσίασε πτώση 38,8% (10 μονάδες διαφορά σε σχέση με την Άνδρο), η Σύρος 32,4%, η Πάρος 53,4% και η Νάξος 49.7%.


Σχεδιάζεται ρύθμιση οφειλών 100 ή 120 δόσεων

Στα καλά νέα της ημέρας που μας μετέδωσε ο κ. Βουραζέρης, είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης δόσεων σε 100 ή 120 δόσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο σε αρχικό στάδιο που θα έχει στόχο να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε, θεωρεί πως θα εισαχθούν στην ρύθμιση επιπλέον οφειλές, όπως φόροι εισοδήματος, αναστολές ΦΠΑ κ.α. «Σαφέστατα οι 12 – 14 άτοκες δόσεις δεν επαρκούν για τη ρύθμιση χρεών. Πιστεύω πως η νέα ρύθμιση που θα έρθει θα αφορά όλους τους φορολογούμενους, ενώ ήδη εξετάζεται και το ενδεχόμενο κουρέματος χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα, είμαι βέβαιος όμως ότι θα έχουμε κάτι θετικό στην κατεύθυνση της ρύθμισης χρεών. Ήδη έρχονται οι 120 δόσεις για οφειλές προς τους Δήμους, υπάρχει φως να επεκταθεί όλο αυτό και στις εισφορές. Εκτός όμως από το ενδεχόμενο κούρεμα θεωρώ ιδανικό να απαλλαχθεί ο κόσμος από τις προσαυξήσεις», τόνισε ο κ. Βουραζέρης. 


Άλλα σημαντικά ζητήματα που τρέχουν αυτή την περίοδο

  • Από τον Μάρτιο, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα εισαχθεί νέος τρόπος, και άρα ξεχνάμε την παρουσία και την ταλαιπωρία στις ΔΟΥ. Όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά. Θα μπαίνει ο συμβολαιογράφος στην πλατφόρμα και θα αντλεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Μεγάλη προσοχή, γιατί έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Καλό θα είναι όσοι πολίτες θέλουν να προχωρήσουν σε γονική παροχή να μην αφήσουν να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής, σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
  • Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως 17 Δεκεμβρίου.
  • Ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δεν έχει δοθεί κάποια παράταση. 
  • Έρχεται νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται ότι πρώτα θα ξεκινούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες και κατόπιν θα διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες. 
  • Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.
  • Αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος για τις υπηρεσίες delivery, όπου υποχρεωτικά θα δηλώνονται οι αριθμοί κυκλοφορίας των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούν. 
  • Αρχές Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Σε συναδελφικά πλαίσια ο κ. Βουραζέρης ευχήθηκε καλό κουράγιο σε όλους τους λογιστές δεδομένης της μεγάλης πίεσης, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο επάγγελμα αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχειρήσεων – εργαζομένων – κράτους.


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!