Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

FB_IMG_1445027117559

«Ετοιμοπόλεμοι» να διεκδικήσουν λύσεις για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εμφανίζονται πλέον οι δήμαρχοι, οι οποίοι κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ έστειλαν το δικό τους μήνυμα λαμβάνοντας ομόφωνες αποφάσεις για καίρια ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

20151015_211314_resized

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσουδης ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις τόσο για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ όσο και στην παράσταση που αναμένεται να ζητηθεί για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έως το τέλος του 2016.

20151015_211306_resized

Αξίζει να αναφέρουμε πως έγινε ειδική αναφορά στα πρόστιμα που επιρρίπτονται για τους ενεργούς ΧΑΔΑ αλλά και το μεταβατικό στάδιο που θα ακολουθηθεί μέχρι την ολοκλήρωση των έργων ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.

20151015_201250_resized

Οι δήμαρχοι των νησιών όπως αποφασίστηκε θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επιπλέον θα διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια για τη στήριξη των νησιών, που δέχονται τις συνέπειες και τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, αντιδρώντας σε κάθε απόφαση που λαμβάνετε ερήμην τους.

20151015_201219-1_resized

Να επισημάνουμε πως στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Κόκκινος και Φιλήμονας Ζανεττίδης, εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη το μέλος Γεράσιμος Δαμουλάκςη, ενώ τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή εκπροσώπησε η συνεργάτιδα του Σοφία Λάτσου.

Της συνεδρίασης του δ.σ της ΠΕΔ προηγήθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς και του Εποπτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε ομόφωνα τα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις:

• Για το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποφασίσθηκε ομόφωνα και σε συνεννόηση με παραγωγικούς φορείς, η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, κατά της απόφασης της κυβέρνησης.

Εξουσιοδοτήθηκε δε το προεδρείο της ΠΕΔ να λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τα νησιά.

• Σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, αποφασίσθηκε ο συντονισμός των δημάρχων των νησιών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και η διεκδίκηση από την ΕΕ των αναγκαίων μέσων και κονδυλίων, για τη στήριξη των νησιωτικών δήμων που έχουν υποστεί αφόρητες πιέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συμφωνήθηκε μάλιστα να αντιδράσουν κατά των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται ερήμην των εκπροσώπων των δήμων.

• Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, συζητήθηκε διεξοδικά η εισήγηση του επιστημονικού συμβούλου της ΚΕΔΕ Παναγιώτη Μαϊστρου σχετικά με την προετοιμασία των δήμων για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ΚΕΔΕ έχει μάλιστα δεσμεύσει συγκεκριμένο ποσό για τη στήριξη των δήμων με την εκπόνηση μελετών, όπου κριθεί απαραίτητο.

• Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός της ΠΕΔ για το 2016.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!