Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Ο Φ.Π.Α., η κρουαζιέρα και η ενεργειακή αυτονομία των νησιών στο πλαίσιο του 15ου φόρουμ του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης

1

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετείχε στο 15ο φόρουμ του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στο νησί Κρκ της Κροατίας. Στο φόρουμ, με τίτλο «Έξυπνες Πολιτικές για Έξυπνα Νησιά» (SMART Policies for SMART Islands) που συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΟΚΕ, καθώς και εμπειρογνώμονες  με εξειδίκευση στην ατζέντα του φόρουμ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του INSULEUR. Σύμφωνα με τις κεντρικές θεματικές, μεταξύ των προτεραιοτήτων για τα νησιά συγκαταλέγονται η ενεργειακή αυτονομία, η βιωσιμότητα, η διασύνδεση των μεταφορών και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών.

Οι εκδηλώσεις του φόρουμ παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, καθώς το Επιμελητήριο Κυκλάδων έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα του Δικτύου καίρια ζητήματα, όπως η άρση του μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά και η ενεργειακή αυτονομία των μη-διασυνδεδεμένων νησιών των Κυκλάδων. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ζήτησε από τον Έλληνα Πρόεδρο του INSULEUR, κ. Γιώργο Μπενέτο, την πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης για την κρουαζιέρα.

2

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα του Φ.Π.Α. παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου  Λέσβου, κ. Βαγγέλη Μυρσινιά, στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΟΚΕ και των λοιπών παρευρισκόμενων. Στη συνέχεια, το θέμα έθεσε στη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία με ομόφωνη απόφαση εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του INSULEUR να προχωρήσει σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Eurogroup). Οι παρεμβάσεις αυτές ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης

Αναφορικά με την ενέργεια, συζητήθηκε η σημασία της ενεργειακής αυτονομίας των νησιών καθώς και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε το σχετικό έργο που τρέχει για τις Κυκλάδες, προκαλώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την κρουαζιέρα ύστερα από πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με το συντονισμό του INSULEUR και τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Βενετίας και του Οργανισμού Λιμένος Βενετίας, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της σύσκεψης ήταν, υπό το πρίσμα πραγματικών παραδειγμάτων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων να δημιουργήσει σημαντικούς δίαυλους επικοινωνίας αλλά και να αποκτήσει πρόσθετη τεχνογνωσία. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με την ενασχόλησή του το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κρουαζιέρα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ευελπιστεί να δημιουργήσει μηχανισμούς υποστήριξης της κρουαζιέρας τόσο για τους διεθνώς αναγνωρισμένους προορισμούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, όσο και για ανερχόμενους προορισμούς των Κυκλάδων που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλου είδους προκλήσεις .

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!