Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Γαυρίου χαιρετίζει τη δικαίωση των κατοίκων στο ΣτΕ για τα Σιλό

Ο σύλλογος μας χαιρετίζει την δικαίωση των κατοίκων στο ΣτΕ για την μη εγκατάσταση της Μονάδας Παραγωγής Ετοίμου Σκυροδέματος στον Κάμπο Γαυρίου, ένα πρόβλημα  για το οποίο ενεργώντας άμεσα, αναδείξαμε  με επιστολή μας στις 9/11/2018   απευθυνόμενοι  στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ των κατοίκων οι οποίοι εξέφραζαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για τις αρνητικές  επιπτώσεις  στο Γαύριο. Το ίδιο κλίμα επικράτησε και κατά τις δύο ανοιχτές συνεδριάσεις που έγιναν στο Γαύριο  α)  του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας  στις  22/11/2019 και β) του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/12/2019, που κλήθηκαν από την Περιφέρεια προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε από την εταιρία. Και στα δύο Συμβούλια η γνωμοδότηση  ήταν αρνητική  απηχώντας  τις ανησυχίες  της πολυπληθούς παρουσίας των κατοίκων.

Μετά από δύο και πλέον  χρόνια πληροφορηθήκαμε  από την Απόφαση του ΣτΕ  ότι δεν τηρήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, βασικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικά αυτές για την Άνδρο. Αυτό  μας δημιουργεί  τις  εύλογες  απορίες ,                                                                                                                                                      

  • πώς προστατεύονται οι πολίτες από τις αυθαιρεσίες της εκάστοτε Διοίκησης;                                                              
  • Η προσφυγή στην Δικαιοσύνη με μεγάλο κόστος οικονομικό και ψυχικό είναι λύση;                                                    
  • Δεν θα έπρεπε ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια, με την δυνατότητα της αμεσότητας  που έχουν με τους πολίτες, πριν πάρουν αποφάσεις για μεγάλα έργα να ζητούν την γνώμη τους και ειδικά για θέματα Περιβάλλοντος που είναι δικαίωμα των πολιτών νομοθετικά κατοχυρωμένο;

Θα μπορούσαμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η κατάσταση στο Γαύριο εάν δεν υπήρχε καμία αντίδραση και μοιρολατρικά είχαμε δεχτεί να γίνει η Μονάδα, θεωρώντας ότι είμαστε αδύναμοι να αντιδράσουμε σε προειλημμένες  Αποφάσεις. Θα είχαμε μια δύσκολη  διαβίωση σε ένα επιβαρημένο περιβάλλον, υποβαθμισμένες τις περιουσίες μας και αρνητικές  επιπτώσεις  στον τουρισμό, την κύρια πηγή εσόδων για την περιοχή.

Η νίκη των κατοίκων στον αγώνα τους να προστατέψουν την περιοχή τους, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι  οι πολίτες όταν συνασπίζονται μέσα από συλλόγους ,κινήματα και άλλες μορφές, αποκτούν δύναμη και έχουν θετικά αποτελέσματα στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!