Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

«Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος» στο μουσείο Γουναρόπουλου

assets_LARGE_t_420_54594542_type12713

«Μία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράσι, συνυφασμένη με την ζωή του θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο, ή ένα γάντι», σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Ο τελευταίος δεν υπήρξε μόνο σημαντικός πεζογράφος και ποιητής, αλλά και φωτογράφος. Η φωτογραφική ματιά του είναι προέκταση της ποιητικής του ματιάς. Ο φωτογραφικός φακός του λειτουργεί όπως περίπου το χαρτί και το μελάνι.

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού αποκαλύπτεται και ως μανιώδης φωτογράφος, ένα γνώρισμα που τον χαρακτήριζε έως το τέλος της ζωής του, στην έκθεση «Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.

Τα εγκαίνια θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Ανδρέας Εμπειρίκος. Υπερρεαλισμός και φωτογραφία», με εισηγητές τους Λεωνίδα Εμπειρίκο (ιστορικό), Δημήτρη Καλοκύρη (συγγραφέα, πρόεδρο Εταιρείας Συγγραφέων), Σταύρο Πετσόπουλο (εκδότη των εκδόσεων «Αγρα»), Δαμιανό Μωραΐτη (μαθηματικό).

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος, εισηγητής της σουρεαλιστικής ποίησης και της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, υπήρξε «μανιώδης φωτογράφος», όπως τον χαρακτήριζαν οι φίλοι του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 70 περίπου (20 αυθεντικές, οι υπόλοιπες ανατυπώσεις) από τις χιλιάδες ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές του φωτογραφίες, κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, τοπία, πορτρέτα και συνθέσεις.

Ο Εμπειρίκος προσεγγίζει τη φωτογραφία με την ευαισθησία και τη ματιά του υπερρεαλιστή και του ψυχαναλυτή, δημιουργώντας σύνθετες εικόνες ιδιαίτερης αισθητικής αξία. Αρχίζει να φωτογραφίζει από πολύ νέος: οικογενειακές σκηνές και σκηνές της καθημερινής ζωής, ανδριώτικα θέματα, άνδρες και γυναίκες.

Μαζί με τη Μάτση Χατζηλαζάρου, την πρώτη του σύζυγο, επιδίδονται στην υπερρεαλιστική φωτογραφία. Εκείνο που επανέρχεται σταθερά στο φωτογραφικό του βλέμμα είναι η άμεση, ανθρώπινη προσέγγιση και όχι το κύρος της αυθεντίας.

assets_LARGE_t_420_54594543_type12128
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε διοργανώσει έκθεση 210 ασπρόμαυρων φωτογραφιών του στην αίθουσα «Ιλισός» στην Αθήνα, τον χειμώνα του 1960. Ολες οι φωτογραφίες του είχαν αύξοντα αριθμό, τίτλο, τόπο λήψης και τιμή πώλησης που κυμαίνονταν από 70 έως 100 δρχ.
Δεν είναι γνωστό ποιες ακριβώς ήταν αυτές που εξέθεσε, ούτε αν και πόσες από αυτές πουλήθηκαν. Στις φωτογραφίες της έκθεσης κυριαρχούσαν τα τοπία και τα πορτρέτα αλλά δεν έλειπαν και οι σκηνές της καθημερινής ζωής. Από τον τεράστιο όγκο των φωτογραφιών του, οι περισσότερες βρίσκονται ακόμα σε αρνητικά.
Οσες έχουν δημοσιευθεί παρουσιάζονται στα περιοδικά Xάρτης (17/18, 1985), Φωτογράφος (10,1991), Συντέλεια (4-5, 1991) και στο βιβλίο του Θ. Bελλούδιου «Φαντασιομετρική Tέχνη για προχωρημένους» (Nεφέλη 1983). Στο πλαίσιο του «Ετους Eμπειρίκου», πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του ενώ, παράλληλα, εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αγρα» το πρώτο λεύκωμα για τον φωτογράφο Ανδρέα Εμπειρίκο με τίτλο «Ο φωτοφράκτης».
Τον Ιούλιο του 2004 στην Ανδρο διοργανώθηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μνήμη Ανδρέα Εμπειρίκου», έκθεση φωτογραφιών του με θέμα «Η Ανδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου». Επίσης, εκδόθηκε ξανά από την «Αγρα» και λεύκωμα φωτογραφιών του ποιητή με τον ίδιο τίτλο.
Παράλληλα με το φωτογραφικό έργο του ποιητή, η έκθεση «Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος» θα αναδείξει και τη φιλία του με τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο. Ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος και ο Ανδρέας Εμπειρίκος συνδέονταν με βαθιά φιλία. Σχέδια και έργα ζωγραφικής του Γουναρόπουλου, αλλά και γραπτά-σημειώσεις του Εμπειρίκου, ποιήματα και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν αυτήν τη φιλία.

assets_LARGE_t_420_54594544_type12128
Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Την έκθεση πλαισιώνουν σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσά τους: Προβολή της ταινίας «Ανδρέας Εμπειρίκος – Ο ποιητής μέσα από τις εικόνες του», σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη, από τη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ (το Σάββατο). Ομιλία των Γιώργη Γιατρομανωλάκη (καθηγητή κλασικής φιλολογίας, συγγραφέα) και Νίκου Σιγάλα (ιστορικού, ερευνητή στο Institut francais d’etudes anatoliennes, Κωνσταντινούπολη) για τη σχέση Α. Εμπειρίκου – Γ. Γουναρόπουλου, όπως διαφαίνεται στην ποιητική συλλογή 1934 – Προϊστορία ή Καταγωγή (14/11). Προβολή της ταινίας «Ανδρέας Εμπειρίκος», σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, από τη σειρά «Εποχές και συγγραφείς» της ΝΕΤ (21, 28/11). Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Διάρκεια έκθεσης: 4 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

Αντιγόνη Καράλη
akarali@pegasus.gr

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!