Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Φραντζέσκος Καλλιβρούσης υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Η Άνδρος της Ζωής μας»

Franjeskos' brochure_

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Συμμετέχοντας στον συνδυασμό «Η Άνδρος της Ζωής μας» , κατέρχομαι ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Άνδρου στις Δημοτ. Εκλογές της 19ης Μαΐου.Αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση του υποψηφίου Δημάρχου κου Ι. Καπάκη και αξιολογώντας ως την πλέον αξιόπιστη Επιλογή για το Μέλλον της Άνδρου όπως ακριβώς το έχω οραματιστεί εδώ και 29 χρόνια, και με την προηγούμενη εμπειρία μου συμμετέχοντας σε 3 Αυτοδιοικητικά σχήματα, 2 φορές ως υποψήφιος Νομαρχ. Σύμβουλος και απο μία φορά ως Βουλευτής και ως Ευρωβουλευτής (με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ), έχω μοναδικό σκοπό και Αυτοδέσμευση την Άδολη και Αμέριστη προσφορά στην πατρίδα και τους συμπολίτες μου , απαρνούμενος αξιώματα και προνομιακές «καρέκλες» – όπως άλλωστε πάντοτε έπραξα. Πολλοί γνωρίζετε ήδη την εντατική μου συνεισφορά με ΔΩΡΕΑΝ εκπονημένες Προμελέτες και Προτάσεις για Αναπτυξιακά Έργα και Δημοτικές Υποδομές, οπότε νιώθω οτι δεν χρειάζεται να συστηθώ περαιτέρω.

Προφιλ υποψηφίου Δημοτ.συμβούλου Άνδρου κ. Φραντζέσκου Καλλιβρούση με τον συνδυασμό ¨Η ΆΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Γεννημένος στην Αθήνα απο Ανδριώτες γονείς – απο τα Λειβάδια και τον Πιτροφό – γαλουχήθηκα με εξαιρετική αφοσίωση και ενδιαφέρον για την Άνδρο. Έτσι με σαφή επιλογή μετέφερα τα πολιτικά μου δικαιώματα στον τόπο  μου απο το 1983, μετοίκησα και εγκαταστάθηκα επαγγελματικά απο το 1991 και μετά απο Εύνοια της Τύχης επένδυσα επιχειρηματικά σε 5 διαφορετικούς τομείς (Κατασκευές και Πωλήσεις Ακινήτων – Τουρισμό – Μελέτες Εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. – Οικονομοτεχνικές Μελέτες Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τοπικές επιχειρήσεις και ΟΤΑ) με την ίδρυση ή συμμετοχή σε 4 εταιρείες με έδρα την Άνδρο.

Πήρα Απολυτήριο απο το Α” Πρότυπο Λύκειο Αθήνας και σπούδασα για 2 χρόνια ως Πολιτικός Μηχανικός στα ΚΑΤΕΕ και φοίτησα για 5 χρόνια στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π. Ειδικεύθηκα περαιτέρω με σειρά Μεταπτυχιακών στην Βιοκλιματική Δόμηση – τα Πράσινα κτίρια – τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – την Εξοικονόμηση Ενέργειας – τους Αναπτυξιακούς Νόμους για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – την Κυκλική Οικονομία στην Διαχείριση Πόρων και Απορριμμάτων. Έκτοτε είμαι μέλος σειράς Οργανισμών και Επιμελητηρίων ενώ μετά το 2008 έγινα μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και μετά το 2010 των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κινήματος.

Εχω βαθιά και μακρόχρονη εμπειρία και Αυτοδιοικητική συμμετοχή ως υποψήφιος δημοτ. σύμβουλος και νομαρχ./ περιφερ. σύμβουλος σε 4 συνδυασμούς στο παρελθόν, μια συμμετοχή ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής (2015) και δύο ως υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων (2012 & 2015) . Επίσης θήτευσα επι 8μηνο στην Τ.Υ.Δ.Κ. του Επαρχείου Άνδρου , ενω και μετά συνέχισα να εκπονώ Προμελέτες και Προτάσεις Έργων Υποδομής και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Άνδρο.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. , Σύμβουλος Ανάπτυξης & Εκτιμητής Ακινήτων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Ο.Τ.Α. σε Αναπτυξιακά και συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα , δημότης Άνδρου – μέλος Τ.Ε.Ε. , Σ.Α.Δ.Α.Σ. και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Βασικές προτάσεις – παρεμβάσεις του κ. Καλλιβρούση

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΙΔΕΕΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ  :

[ απο τον υποψήφιο δημοτ. σύμβουλο Φραντζέσκο Καλλιβρούση ]

ΑμΕΑ – Νέοι γονείς με νήπια :

 • τοποθέτηση απο Δημοτικά συνεργεία πακτωμένων στο έδαφος μικρών πασσάλων (ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως για την διακριση ζωνών αποφυγής στάθμευσης) – σε παράλληλη συστοιχία εκατέρωθεν πλάτους 1,50-1,90 μ.- για την αποφυγή της στάθμευσης εμπρος απο ράμπες ΑμΕΑ στα πεζοδρόμια του Δ.Α. και τια διαβάσεις, καθώς και την διευκόλυνση των γονέων μα καροτσάκια για νήπια , καθώς και προειδοποιητικών πινακίδων για επιβολή Προστίμου είτε για την καταστροφή τους είτε για την καταστρατήγηση της Απαγορευμενης Στάσης και Στάθμευσης. Επισης αν είναι δυνατόν η προμήθεια αυτών των πασσαλίσκων – που συνήθως είναι απο πλαστικό και με φωσφορίζουσες επιστρώσεις – να επιδιωχθεί να προτιμηθούν απο Ανακυκλωμένα υλικά
 • σε όλες τις Δημοτικές υπηρεσίες, τα Γραφεία εξυπηρέτησης Κοινού και τα Γραφεία Κοινότητας του Δ.Α. να εφαρμοστούν πρακτικές υπέρ της Απρόσκοπτης Πρόσβασης και Προτεραιότητα Εξυπηρέτησης των ΑμΕΑ , των υπερηλίκων και των γονέων που συνοδεύουν νήπια. Να προστεθούν θυρίδες με υπάλληλο Αποκλειστικής Εξυπηρέτησης αυτών των δημοτών και όπου το προσωπικό δεν επαρκεί για κα΄τι τέτιοι να γίνει Κανονισμός – με υποχρέωση τήρησης απο τους δημοτικούς υπαλλήλους και επαρκή σήμανση με πινακλιδες για την σχετική υποιχρεωτική τήρηση ώστε οι λοιποί δημότες να μην αντιδρούν και να συμμορφώνονται. Υποιχρεωτικές ράμπες και επίπεδα κλίσης ΟΧΙ μεγαλύτερης του 10% να προστεθούν σε ολες τις Υπτηρεσίες και τα Γραφεία του Δ.Α.
 • το Ζήτημα της Ορθολογικής χρήσης των Ηλεκτροκίνητων οχημάτων που έχει ήδη προμηθευθεί μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος θα αναθεωρηθεί Δραστικά. Πλήν ενός εν των οχημάτων που θα διατίθεται στα Τεχνικά Συνεργεία του Δήμου και για την Περισυλλογή των Απορριμμάτων εντος του πεζοδρομημένου τμήματος της πόλης – της Χώρας – τα υπόλοιπα θα διατίθενται Ελεύθερα για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας : υπέργηρων – με κινητικά προβλήματα και ΑμΕΑ – ιατρών σε έκτακτα περιστατικά – από 8:00 π.μ. έως 10:00 μ.μ. Τηλεφωνικό κέντρο στον Δήμο – σε πιθανή Διασύνδεση με το Κέντρο Υγείας θα δέχεται Κλήσεις για Μεταφορά ατόμου ή/και απαραίτητου εξοπλισμού που ο ίδιος φέρει, απο οποιοδήποτε σημείο της πόλης σε όποιο προορισμό  αυτός ζητήσει. Ως οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν : υπάλληλοι του Δ.Α. με πρόσθετη αντιμισθία (ως Υπερωρία) , οδηγοί του Κ.Υ./ ΕΚΑΒ , εθελοντές με ωριαία αποζημίωση ή  Παροχή κουπονιών Δωρεάν Υπηρεσιών απο τον Δ.Α. και καταστήματα – χορηγούς , ενώ θα ενταχθούν και νέες θέσεις οδηγών στα Προγράμματα Κοιωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ,
 • το προκλητικό παράλληλα θέαμα των μαζικά διερχόμενων κατά μήκος του Πεζοδρόμου της Χώρας Ηλεκτροκίνητων μικρο-οχημάτων, θα λάβει επιτέλους Πάγια Ρύθμιση. Κατ” αρχήν θα ζητηθεί υποχρεωτικά Άδεια Διέλευσης εντός του πεζοδρόμου μέσα σε συγκεκριμμένο ωράριο (προτείνουμε απο 8:00 π.μ. έως 10:30 μ.μ.). Επίσης θα πρέπει η Άδεια να δίδεται και να συνοδεύεται απο Έγγραφα και Πιστοποιητικά περι Ανάγκης που προκύπτεια απο Πρόβλημα Υγείας – μόνιμο ή περιστασιακό -, Πιστοποίηση Αναπηρίας απο Κ.Ε.Β.Α., Ταυτότητα ΑμΕΑ ή υπέργηρου πολίτη – άνω των 70 ετών , ενώ η μετακίνηση – διέλευση θα επιτρέπεται μόνο όταν το συγκεκριμένο άτομο ή έστω ο οδηγός του οχήματος επιβαίνει επ” αυτού. Στις λοιπές περιπτώσεις είτε θα Απαγορεύεται πλήρως η Διέλευση είτε θα πρέπει να συν-επιβαίνει το άτομο είτε να μεταφέρεται οικειοθελών και άνευ άλλης υποχρέωσης άλλος πολίτης υπέργηρος – ΑμΕΑ ή ασθενών ή με κινητικά προβλήματα , οπότε το όχημα θα τον μεταφέρει Δωρεάν. Τέλος προτείνεται η Εφαρμογή Κλιμακούμενου Τέλους Διέλευσης για όλα ανεξαιρέτως τα ιδιωτικά τέτοια οχήματα εντός του πεζοδρομημένου τμήματος της πόλης , ώστε να κατατίθεται σε προτεινόμενο Νέο Ταμείο Συντήρησης των πλακόστρωτων οδών και πλατειών του Δ.Α. Ενδεικτικά προτείνουμε : για 15 πλήρεις Διελεύσεις (άνοδο και κάθοδο) ανα μήνα Τέλος ισόποσο με 30 Ευρω – απο 16 έως 30 Διελεύσεις ανα μήνα Τέλος ίσο με 50 Ευρώ – απο 31 έως και 45 Διελεύσεις 75 Ευρω .
 • Επίσης θα Απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε τροχοφόρου οχήματος, πλήν των Ασθενοφόρων και Πυροσβεστικών οχημάτων , πέραν των ειδικά θεσμοθετούμενων κατά χρονική περίοδο για την Τροφοδοσία των καταστημάτων, και πάντως μεταξύ 8:30 π.μ. και 10:30 μ.μ. κατά την θερινή περίοδο (Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο). Ειδικά για τα Οχήματα Χρηματαποστολών θα επιτρέπεται Μονο μία Διέλευση ανα Εβδομάδα και Όχι περισσότερες απο 5 ανα μήνα, με Υποχρέωση Καταβολής Τέλους 50 Ευρω ανά Διέλευση , που θα κατατίθενται στο παραπάνω Ταμείο Αποκατάστασης – Συντήρησης του πεζοδρόμου και των πλακόστρωτων. Υποχρεωτικά δε κατά την ολιγόλεπτη Στάθμευση τους θα υποχρεούνται σε σβήσιμο του κινητήρα τους και χρήση του UPS που αυτά τα οχήματα υποχρεούνται εν του Νόμου να διαθέτουν.

Ανακύκλωση – Διαχείριση Απορριμμάτων – Κομποστοποίηση :

 • σε συνεργασία με τον Ε.Ο.ΑΝ. – Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης – να επανασχεδιαστεί και οργανωθεί η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων του Δ.Α. βασισμένη στις αρχές της σύγχρονης Κυκλικής Οικονομίας.  Να δοθεί προτεραιότητα στην Περισυλλογή και Ανάκτηση υλικών με την καθιέρωση Συστήματος πολλαπλών διαφορετικών «Ρευμάτων» – τουλάχιστον τεσσάρων και έως δέκα (χαρτικά και συσκευασίες απο χαρτόνι – αλουμινόκουτα – γυαλιά και φιάλες – πολυσυνθετικές συσκευασίες , όπως ΤΕΤΡΑΠΑΚ και ποτήρια μιας χρήσης – πλαστικές σακκούλες και συσκευασίες – κλαδέματα και υπολείμματα ξύλου – υλικά αποξηλώσεων και κατεδαφίσεων κ.αλ.), την τοποθέτηση αντιστοίχων Κάδων Περισυλλογής σε επαρκή αριθμό σε καεντρικά σημεία κάθε γειτονιάς και ξεχωριστα χρωματιζόμενους
 • κατάρτιση και επιβολή Ποινολογίου για την Μή τήρηση των κανόνων Απόρριιψης και Αλόγιστης Ρύπανσης, που θα προβλέπει την Υποχρέωση του δημότη που καταγράφεται σε Δωρεάν Παροχή Κοινωφελούς εργασίας σε συνεργεία του Δ.Α. – 4 ωρών κατ” ελάχιστο και αυξανόμενων κατά 4 ώρες για κάθε επόμενη ξεχωριστή παράβαση
 • τα κλαδέματα και τα υπολείμματα Περισυλλογής των Συνεργείων Καθαριότηατς και Συντηρησης των πάρκων , πεζοδρόμων και παρόδιων δενδροφυτεύσεων ολόκληρης της Ανδρου να διοχετεύονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε νεοσύστατο Φορέα Ανάκύκλωσης και Κομποστοποίησης του Δ.Α. , το προϊόν του οποίου – φυτευτικό κομποστ – θα διατίθεται τοσο για την Υπηρεσία Πρασίνου όσο και για τους ενδιαφερόμενους για την προμήθεια του δημότες μέσω των Γραφείων Κονότητας. Η Εξοικονόμηση πόρων απο την αγορά λιπασμάτων καθώς και ο αυτονόητος Περιορισμός χρήσης χημικών λιπασμάτων στα όρια αρμοδιότητας του Δ.Α. θα επιφέρει Οικονομίες κλίμακς ακθώς και σαφή βελτίωση της Ποιότητας του αναπνεόμενου αέρα και της υγιεινομικής ασφάλειας των δημοτών που χρησιμοποιούν και επισκέπτονται καθημερινά τέτοια παρκα και χώρους αναψυχής και ελεύθερου χρόνου

Προστασία Περιβάλλοντος – Αναβάθμιση Ποιότητας Ζωής :

 • Δημιουργία Σώματος – Ομάδων Τακτικής Επιστασίας και συντήρησης των Πεζοδρόμων, Πλατειών και Πάρκων στον Δ.Α. με υποχρεωτική επαναλαμβανόμενη επισκεψη αυτών τουλάχιστον μια φορά ανα εβδομάδα – πιθανά συνδυαζόμενη προγραμματικά με την λειτουργία Λαικών Αγορών σε κάθε γειτονιά – απο πολεμελή ομάδα – συνεργείο εφοσιασμένη με σύγχρονα καταγραφικά – ψηφιακά εργαλεία (ταμπλέτα με κάμερα – κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο Άμεσης σύνδεσης για κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας ή της Διεύθυνσης Πρασίνου και Διαχείρισης Απορριμμάτων) ώστε να καταγράφουν άμεσα τα προβλήματα επιτόπου καθώς και τα παράπονα κι τις καταγγελίες των δημοτών. Για την επάνδρωση του μπορούν να συνδυαστούν : Προσκλήσεις ανέργων και φοιτητών για μερική – 4ωρη ή 6ωρη εργασία – Χρηματοδοτικά προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. , του ΕΣΠΑ και του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α – ιδιωτικές χορηγίες – υποχρεωτική Δωρεαν παροχή Κοινωφελους εργασίας σε δημοτες που έχουν καταγραφει για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας ή συστηματικών παραβάσεων στην Στάθμευση,
 • Προγραμματισμός Σεμιναρίων και Ημερίδων σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και Φορείς Καινοτομίας στους τομείς : Προστασία Περιβάλλοντος – Ανακύκλωση – Κινητικότητα ΑμΕΑ – Αλληλεγγύη σε υπερηλίκους – Αναψηχή σε ανέργους και μονοπρόσωπα νοικοκυριά και μονογονεϊκές οικογένειες, που να απευθλυνονται εκλαϊκευμένα αλλά ολοκληρωμένα στους δημότες που λόγω της Κρίσης περιορίζονται ως προς τις δυνατότητες ανέξοδης – Δωρεάν – επιλεξομότητας στην κάλυψη του Ελεύθερου χρόνου τους,
 • Τακτική συντήρηση και επαναφύτευση κηπαρίων και παρόδιων δενδροστοιχιών και πλατειών όπου απαιτείται , με μεγαλύτερη ενεργοποίηση και πιθανά προσθετη επάνδρωση των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος του Δ.Α. Επίσης με Προγράμματα Στοχευμένης Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής μπορούν να απασχοληθούν σε αυτά : εθελοντές – άνεργοι – φοιτητές με μερικά αμοιβόμενη Απασχόληση – νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες με Μη καταγραφείσα παραβατικότητα, στους οποίους πέραν μιας μικρής Αντιμισθίας μπορούν να παρέχονται γεύματα και κουπόνια Παροχώς σε Είδος απο διάφορες Δομές του Δ.Α.

Ενεργειακή Εξοικονόμηση και Προστασία της Κλιματικής Ισορροπίας :

 • Σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Εργαστήρια και Ερευνητικούς Φορείς κατάρτιση Ενεργειακού Μακρόπνοου Προγράμματος του Δ.Α. για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και διατιθέμενων Οικονομικών Πόρων του Δήμου – την Απομείωση καύσης ακατάλληλων και ρυπογόνων καυσίμων (παλιά ξυλεία απο αποξηλώσεις κ.αλ.) – την Μείωση της Αέριας Ρύπανσης της ατμόσφαιρας – την συμμόρφωση στις Συμφωνημένες Αρχές σε Παγκόσμιο επίπεδο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής (Συμφωνίες του Παρισιού , του Κατοβίτσε κ.λ.π.) ωες το 2030. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την Σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας – του Νόμου 4513 του 2018 – ώστε εγκαθιστώντας ο Δ.Α. Ενεργειακά Συστήματα Α.Π.Ε. η παραγόμενη Ηλεκτρική Ενέργεια να καταστεί Αυτοδιαχείριζόμενη υπέρ του ήδιου του Δήμου και των δημοτών του.. Έτσι θα επιτευχθεί σημαντική Εξοικονόμηση Οικονομικών Πόρων του Δ.Α. που σήμερα διατίθενται για την αποπληρωμή των Λογαριασμών Κατανάλωσης στον ΔΕΔΔΗΕ στις ίδιες τις δημοτικές κτιριακές εγκαταστασεις καθώς και στον Ηλεκτροφωτισμό οδών , πλατειών και δημοτικών πάρκων, Επίσης με την τοποθέτηση στο σύνολο των Δημοτικών κτιρίων και λοιπών κτισμάτων σε πάρκα και πλατείες Φωτοβολταϊκών συστοιχιών και Ρυθμιστών Ροής και κατ” εφαρμογή των ήδη θεσμοθετημένων μορφών της Αυτοπαραγωγής (NET METERING) και Απο Απόσταση Διαμοιρασμού Παραγωγής (VIRTUAL NET METERING) δίνεται η δυνατότητα η συνολικά παραγόμενη απο αυτές Ηλεκτρικη Ενέργεια να συμψηφιζεται με τους Λογαριασμους Κατανάλωσης του ΔΕΔΔΗΕ προς τον Δ.Α. απομειωνονρας δραστικά τις Εκροές σε κεντρικό Λογιστικό επίπεδο για τον Δήμο – έως και 65% απο επιστημονικούς Υπολογισμούς (Κ.Α.Π.Ε. – Κ.Ε.Π.Α. – Τμ.Μελετών Ατμοσφαιρας του Ε.Α.Α.).

Φραντζέσκος Στ. Καλλιβρούσης – Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Μελετητής Έργων Αειφόρου Ανάπτυξης για ΜΜΕ και Ο.Τ.Α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ – Α_ΕΚΠΑΙΔ. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ :

Στα μέλη του Δημοτ. συνδυασμού «Η Άνδρος της Ζωής μας» υποβάλω την παρακάτω Έγγραφη Πρόταση μου προκειμένου να εγκριθεί και να δημοσιοποιηθεί ελεύθερα προς όφελος της κοινής μας προσπάθειας.

Άμεσα θα ακολουθήσουν σειρά άλλων που διαχρονικά έχω σκεφθεί και προτείνει θεσμικά και μέσα απο τα Κοινωνικά Μέσα.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ

Πρόταση – Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Άνδρου σε πρότυπο Γαλάζιο + Πράσινο νησί

Κυρίες – κύριοι συντοπίτες Ανδριώτες και Κυκλαδίτες,

Τον τελευταίο καιρό έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση και δημοσιότητα ένα θέμα που ξεκίνησε από την αναγόρευση – βράβευση του νησιού ΣΑΜΣΟ της Δανίας ως του «Πράσινου Νησιού» εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και της Ευρ. Ένωσης. Για να διαπιστευθεί και να συμμετέχει στην σχετική κριτική διαδικασία, το νησί αυτό στις ακτές της Δανίας στην Βόρεια Θάλασσα – με πληθυσμό 3.500 κατοίκους περίπου – φρόντισαν τόσο οι τοπικοί φορείς και όλοι μαζί οι κάτοικοι , με την στήριξη της Κυβέρνησης να πετύχουν την πλήρη ενεργειακή αποδέσμευση τους από τα κλασσικά (υγρά και στερεά) ρυπογόνα καύσιμα, την αντικατάστση τους με Α.Π.Ε., την πλήρη και ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων και Λυμάτων (με Βιολογικό Κέντρο Καθαρισμού, Κέντρο Ανακύκλωσης – Ανάκτησης υλικών και Παραγωγής Βιομάζας, Χώρο Υγιειον. Διάθεσης των λιγοστών πιά Υπολειμάτων και παραγωγής βιοαερίου για καύση και τηλεθέρμανση με ζεστό νερό των περισσότερων κατοικιών, αποκατάσταση ρεμάτων και φυσικών λεκανών συγκέντρωσης υδάτων, χρήση Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις νέες κατασκευές και βελτιώσεις τέτοιας μορφής σε όλες τις παλαιότερες, κ.αλ.). Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης απεξάρτηση από τις Ενεργειακές Παροχές από την ηπιερωτική χώρα, η εξ’αιτίας αυτού περιορισμός των οικονομικών εκροών – δαπανών των κατοίκων καθώς και η πρόσκτηση νέων εισοδημάτων από την εκεμετάλλευση των Α.Π.Ε. – σημειωτέον ότι ιδιοκτήτες των Αννεμογγενητριών και Φωτοβολταϊκών σταθμών (μικρού και μεσαίου μεγέθους) είναι οι περισσότεροι απο τους κατοίκους που απλά διέθεσαν την γή τους καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δε κεφάλαια επίσης με κοινή συνεισφορά μαζί με τις επιδοτήσεις και ειδικές ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Είναι φανερό ότι οι κοινή λογική και η συνολική τοπική κινητοποίηση και συμμετοχή εξασφάλισε την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά και την τελική αναγνώριση και επιβράβευση του σε διακρατικό πιά επίπεδο.

Η παρούσα επικαιροποιημένη «διέγερση» των Μ.Μ.Ενημέρωσης της Ελλάδας καθώς και πλήθους αξιόλογων συνομιλητών, σχετικά με το θέμα, έχει οδηγήσει στον προβληματισμό αν μπορεί να υπάρξει το ανάλογο παράδειγμα- Πρότυπο στον Ελληνικό νησιωτικό χώρο, με την διεθνή σημαντική αναγνώριση που απολαμβάνει θα μπορούσε να οδηγήσει στην «απογείωση» της Εθνικής επιλογής να καταστεί η Χώρα μας Πρότυπο Περιβαλλοντικού & Ενεργειακού σχεδιασμού για τον 21ο αιώνα – ιδιαίτερα μετά την θεσμοθέτηση αυστηρών κανονισμών και ορίων τόσο από την ίδια την Ε.Ε. όσο και στο σύνολο σχεδόν των Κρατών της Υφηλίου, μέσα από τα συμφωνημένα Πρωτόκολα του Κυότο – του Μπαλί και της`Συνδιάσκεψης του Πόζναν (2008). Ήδη λοιπόν μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί απόψεις και συγκεκριμμένες προτάσεις σχετικά με την επιλογή ενός Ελληνικού νησιού, τον προγραμματισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών και έργων και την τελική ανάδειξη του στο «Ελληνικό Πράσινο Νησί», όπως αυτή του Δημάρχου των Λειψών ή κάποιες άλλες για την Σάμο.

Λαμβάνω την πρωτοβουλία και με πλήρη πεποίθηση των σοβαρών και σημαντικών αποφάσεων αλλά και με συνολική κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή ( τόσο στην αρχική απόφαση όσο και στις μετέπειτα απαιτούμενες ενέργειες και εντατικές απασχολήσεις), προτείνω το νησί μας , των σύγχρονων κατοίκων αλλά και των προγόνων ΟΛΩΝ όσων είναι υπερήφανοι να αποκαλούνται Ανδριώτες την ΑΝΔΡΟ, ως καταλληλότερη να διαμορφωθεί και τελικά χαρακτηριστεί ως το «Πρότυπο ΓαλαζοΠράσινο Ελληνικό νησί» – η πρόταση και ως προς το σκέλος του ονομαστικού χαρακτηρισμού είναι επίσης προσωπική και αποσκοπεί στο να συνδεθεί και με τις έννοιες της Εξοικονόμησης και Διαχείρισης των επιφανειακών και υπογείων υδατικών ροών καθώς και την σε μέτρο εκμετάλλευση του για παροχή πόσιμου νερού σε άλλα ανυδρά νησιά και περιοχές αλλά και με το γαλάζιο χρώμα του Αιγαίου που μας περιβάλλει. Εντελώς επιγραμματικά θα αναφέρω παρακάτω τόσο τις απαιτούμενες χωροθετήσεις και υποδομές που θα πρέπει να ολοκληρωθούν , όσο και τις ήδη προγραμματισμένες που συντελούν στην θέωρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Άνδρου για μια τέτοια συνολική αντιμετώπιση:

Ανεμογεννήτριες – παραγωγή Ηλεκτρ. Ενέργειας από τον Άνεμο : η Άνδρος , γνωστή και με τον χαρακτηρισμό «Ανεμόεσσα» από την Αρχαιότητα, είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το πλέον εκτεθειμένο στο σύνολο των ανέμων που διαχέονται στον χώρο του Αιγαίου (από όλες τις κατευθύνσεις). Για αυτό άλλωστε έχει γίνει ο κύριος τόπος συλλογής ανεμολογικών δεδομένων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών(από τις αρχές του 20ου αιώνα σχεδόν) και βέβαια με σημαντική συμμετοχή του συμπατριώτη μας επίτιμου καθηγητή κ. Θεοχαράτου. Ακόμη έχει επιλεγεί και από την ΔΕΗ για ένα από τα πρώτα της Αιολικά Πάρκα (αυτό του Καλυβαρίου με 8 Α/Γ.) για την μελέτη και πρακτική αξιολόγηση της συμμετοχής τους στην συνολικά παραγόμενη Ηλεκτρ. ενέργεια. Επίσης από τις αρχές της δεκαετίας 1990-2000, πλήθος εταιρικών σχημάτων επέδειξαν ενδιαφέρον για εγκατάσταση μεγάλου αριθμού Α/Γ. – Αιολ. Πάρκων, που τελικά για διάφορους λόγους αλλά και γραφεικρατικές εμπλοκές δεν πραγματοποιήθηκαν ουδέποτε . (ΠΡΟΣΩΠ. ΑΠΟΨΗ : μερικώς ορθά μια και δεν προϋπήρχε σχεδιασμός της «φέρουσας ικανότητας» του φυσικού γεώδους κεφαλαίου καθώς και του βέλτιστου συνδυασμού μεγέθους+ αριθμού των Α/Γ. σε σχέση με την συγκεκριμμένη ενεργειακή στόχευση : π.χ. θα παράγουμε Ηλεκτρ. Ενέργεια για το 30% της κατανάλωσης της Αττικής ή μόνο όση το νησί μας και τα 1-2 πλησιέστερα έχουν ανάγκη ?) . Αυτή την περίοδο Ο.Τ.Α.του νησιού σε συννενόηση με ιδιωτικούς φορείς συζητούν σοβαρά την ανάπτυξη 1 -2 Αιολικών Πάρκων ( μεσαίου μεγέθους). Παράλληλα βέβαια, με το να είναι η Άνδρος το μοναδικό Διασυνδεμένο νησί με τα Ηλεκτρ. Δίκτυα της Δ.Ε.Η. κάνει εξαιρετικά εύκολη και προσοδοφόρο την προσυμφωνημένη πώληση της τοπικά παραγόμενης απο Α.Π.Ε. ηλεκτρικής ενέργειας στον μοναδικό διαχειριστή αυτής σε Εθνικό επίπεδο, και επομένων την σε κοινωνική ομαδοποίηση προετεινόμενη συμμετοχή , κατά τα πρότυπα του ΣΑΜΣΟ. Επίσης έχει εκπονηθεί σχετική Μελέτη από το Ε.Μ.Π. για την υποβρύχια διασύνδεση μέσω αγωγών μεταφοράς ηλεκτρ. ενέργειας όλων των νησιών των Κυκλάδων σε ενιαίο Δίκτυο, και πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Υπ. Ανάπτυξης η προτεραιότητα που αποδίδεται στην υλοποίηση του Σχεδίου αυτού τα αμέσως επόμενα χρόνια. Προσωπική πρόταση (ΦΡΑΝ.Κ.) αποτελεί η εξέταση όλων των κορυφογραμμών του νησιού – που και σε αυτό αποδεικνύεται μοναδικά προικισμένο ανάμεσα σε όλα τα άλλα νησιά, με 3 κύριους ορεινούς όγκους ( ύψους : 685μ./Γερακώνας – 716μ./Αγ. Σαράντα – 995 μ./ Πέταλο) + 3 μικρότερους (ύψους : 582μ./ Ράχη – 670μ. /Σκούμπι – Αγ. Παρασκευή) καθώς και μέρους της μετα-παράκτιας (άνω των 5 μιλίων) ζώνης στα Νότια και Ανατολικά – τμήμα του Κεντρικού Αιγαίου για την εγκατάσταση μεγαλύτερων Ανεμογεννητριών (πλωτών ή πασσαλόπηκτων, σύμφωνα με ήδη γνωστές διεθνώς τεχνολογίες) – βλ. φωτο. Α”, με πρόβλεψη της μη ενόχλησης της πλεύσης πάνω σε ήδη κατοχυρωμένες θαλάσσιες πορείες. Εδώ θέλω να προσθέσω και μία παράλληλη σημαντική διάσταση από την άποψη της Εθνικής Ασφάλειας – Αεροναυτικής Άμυνας : με την κατάλληλη στοίχιση των πύργων των ανεμογεννητριών δημιουργείται ένα «δίχτυ» παθητικής προστασίας – αποτροπής των χαμηλά ιπτάμενων (άρα εκτός εμβέλειας των αμυντικών ραντάρ) σχηματισμών αεροσκαφών χωρίς πιστοποίηση – άδεια διόδου στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας (άρα και εν δυνάμει με επιθετικές βλέψεις), με εξοικονόμηση των αναγνωριστικών πτήσεων των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως και η πιθανή επανεξέταση – κατάργηση του Πεδίου Βολών Άνδρου και των όποιων οχλήσεων (ακουστικών – βλαβών στην υποβρύχια πανίδα κ.αλ.) η λειτουργία αυτού συνεπάγεται.

φωτο. Α” : θεμελιωμένη θαλάσσια Α/Γ. σχεδ. 1: Κατανομή Σταθμ.Παραγωγής ΔΕΗ

 1. Φωτοβολταϊκά Πάρκα & Οικιακές Εγκαταστάσεις : Αφορούν την εγκατάσταση συστοιχιών από ελαφρά – μη μηχανικά πλαίσια που παράγουν Ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής -συνεχούς τάσης (12 / 24 V. DC ) από την πρόσπτωση των ηλιακών ακτίνων επί αυτών (με βέλτιστη γωνία 38 μοίρες από οριζόντιο) αλλά και με μικροαλλαγή της ηλιακής πορείας στην ετήσια διαδρομή του. Απαιτούν μικροσυσκευές όπως οι εναλλάκτες – για να αποδοθεί στην συνήθη οικιακή εγκατάσταση – καθώς και οι ανορθωτές και κάποιοι αυτοματισμοί (για αποφυγή της καταστροφής από υπερφόρτωση των αγωγών) έως και συστοιχίων ειδικών συσσωρευτών αν επιθυμούμε να την αποθηκεύσουμε για τις περιόδους μη ικανοποιητικής ηλιοφάνειας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η Ελλάδα, και ιδιαίτερα ο νησιωτικός χώρος του Αιγαίου, με την μέγιστη καταγραφόμενη ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ηπειρο, είναι ο πλέον ιδεώδης και κατάλληλος τόπος για τέτοιες εγκαταστάσεις. Με Νομοθεσίες όμως που μόλις πρόσφατα εκδόθηκαν και εξακολουθούν να θεσμοθετούνται (Ν.3468/2006 και Ν.3734/2009) όλες αυτές οι εφαρμογές γίνονται δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη. Έτσι είτε ως οργανωμένη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα μικρού – μεσαίου μεγέθους – «Φωτοβολταϊκό Πάρκο» (20 – 50 ή 100+ kW.) όπου η παραγόμενη ενέργεια διατίθεται στο Δίκτυο υποχρεωτικά εξαγοραζόμενη από την ΔΕΗ ( για 20 συνεχή έτη – προσυμφωνημένο συμβόλαιο σε τιμή 0,40 – 0,50 Ευρω/ kWh.), οπότε αποτελεί εισόδημα για τον επενδυτή – ιδιοκτήτη, είτε ως μέρος της οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης (ευνοούνται τόσο τα επίπεδα δώματα όπως και οι κεραμοσκεπές) οπότε και συνιστούν σημαντική εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής παροχής – σε μια οικία μπορεί ένα Φ/Β. σύστημα να αποδόσει (2-3 kW/h) δηλαδή άνω των 60-75% των ημερήσιων συνολικών αναγκών του. Ιδιαίτερα στα δημόσιας χρήσης κτίρια, με παράλληλες τεχνικές ολοκληρωμένης εξοικονόμησης (νέες θερμικές μονώσεις εξωτερικά των τοίχων και δωμάτων – αντικατάσταση κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας – αντικατάσταση λαμπτήρων πυράκτωσης με ηλεκτρονικούς-φθορισμού και κλασσικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς ή ταχυθερμαντές φυσικού αερίου – αντκατάσταση καυστήρων θέρμανσης μαζούτ-πετρελαίου με αντίστοιχους φυσικού αερίου ή συνδυασμένους με καύση ανανεώσιμων υπολειμμάτων-pellets).

φωτο.Β” : Φωτοβολταϊκό Πάρκο φωτο. Γ” : οικιακό Φ/Β. σε προσθήκη φωτο.Δ” : Φ/Β. σε κεραμοσκεπή

 1. Γεωθερμία – Αβαθής και μέσου βάθους : Άλλη μιά εξαιρετική εύνοια της Τύχης, έχει εξασφαλίσει οτι στο υπέδαφος του νησιού της Άνδρου, διαθέτουμε πληθώρα υπόγειων γεωλογικών σχηματισμών (καρστικών δεξαμενών καθως και διαπερατών ζωνών ασβεστολιθικών πετρωμάτων) ώστε μεγάλο μέρος των φυσικών απορροών των βρόχινων υδάτων να βρίσκουν το δρόμο τους και να αποθηκεύονται στο υπέδαφος, προσθέτωντας και εμπλουτίζοντας τον ήδη πλούσιο υδροφόρο ορίοζοντα. Απτή απόδειξη αποτελούν τόσο το πλήθος των τοπικών πηγών καθώς και ο όγκος των υδατικών παροχών όπου επιχειρήθηκαν μελετημένες (από γεωλόγους- επιστήμονες του ΙΓΜΕ) ερευνητικές γεωτρήσεις. Εδώ όμως αντιμετωπίζεται η προοπτική όχι της άντλησης και χρήσης των υπόγειων υδάτων (για πόσιμο ή άρδευση) αλλά ως χρήσιμου «παθητικού εναλλάκτη θερμότητας». Αυτό σημαίνει ότι βυθίζοντας επιμήκεις σωληνώσεις σε πηγάδια- πηγές και γεωτρήσεις μπορούμε να λάβουμε αντίστοιχη θερμική – ψυκτική ενέργεια απο ειδικά συστήματα (εναλλάκτες – αντλίες θερμότητας νερού), με ελάχιστο λειτουργικό κόστος, λόγω του φαινομένου των θερμοκρασιακων διαφορών από την θερμοκρασία αέρα στην επιφάνεια. Ακόμη και εναλλάκτες αέρα ( με μορφή σερπαντίνας) στο βαθος των θεμελίων ενος κτιρίου, μπορεί να αντικαταστήσει σημαντικό μέρος της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του υπερκείμενου κτιρίου για θέρμανση-ψύξη- αερισμό.
 2. Εξοικονόμηση & Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων : Και εδώ έχουμε την εύνοια της ίδιας της φυσικής υπόστασης του νησιού μας, όπου εκτός των υπεδάφιων αποθεμάτων και των πηγαίων υδάτων, γίνεται εύκολη η δημιουργία μοναδικής πληθώρας φυσικών λεκανών και οδεύσεων απορροής ανάμεσα στις ορεινές απολήξεις, τις ημι-πεδινές και ορο-πεδιακές εκτάσεις και τα παραθαλάσσια επίπεδα πεδία απόληξης έως και συγκέντρωσης (μικροί και μεσαίοι λιμνώδεις σχηματισμοί – βιότοποι όπως του Παραπορτίου – των Γυαλίων – του ποταμού Άχλα – της Βόρης – των ρεμάτων σε Ατένι και Βιτάλι κ.αλ.) . Εδώ λοιπόν οφείλουμε να σχεδιάσουμε και προγραμματίσουμε την κατασκευή μικρών και μεσαίων τοιχείων παροχέτευσης και ανάσχεσης που να καταλήγουν σε τεχνητά φράγματα – λίμνες αποδοχής, ώστε αν μην καταλήγουν στην θάλασσα, χύνονται σε αυτήν και χάνονται σημαντικές ποσότητες υδάτων που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις και ανάγκες (άρδευση – πόσιμο νερό με μικρή- ανέξοδη επεξεργασία – ακόμη και μικρή συνδυασμένη με Α/Γ. – συμπαραγωγή Ηλεκτρ. ενέργειας από Υδροηλ/κές Μονάδες όπου το λιμναίο νερό παίζει τον ρόλο της «αποθήκευσης» της Υδρ.-Ηλ.Εν. όταν δεν φυσούν δυνατοί άνεμοι – σχετικό πιλοτικό έργο εκπονειται στην Ικαρία αυτή την περίοδο !!!) . Παρ” όλα αυτά ο σύγχρονοι κίνδυνοι ονομάζονται «Υφαλμύρωση υπεδάφιων παράλιων περιοχών» και «Ερημοποίηση εύφορων-μη αρδευόμενων εκτάσεων» , κυρίως λόγω της συντελούμενης Βίαιης Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή επίσης πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, με εξοικονόμηση των εντατικών χρήσεων του νερού στις παραλιακές περιοχές – συγκέντρωσης των οικισμών αλλά και των τουριστικών μονάδων , επανάκτηση του και ανατροφοδότηση του με στοιχειώδη Βιολογικό Καθαρισμό και διάθεση στις αρδεύσεις.

σχεδ. 2 : Ανακύκλωση νερού χρήσης – βρόχινων οικίας σχεδ. 3 : Διαχείριση Απορριμ.+Ενέργειας σε οικιστικό συγκρ.

 1. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμ. & Λυμάτων – Χ.Υ.Δ.Υ. & ΒΙΟ.ΚΑ. : Τελευταίο άλλα εξίσου – αν όχι του πλέον – σημαντικό έμεινε το κύριο θέμα, που στην σύγχρονη μορφή που γνωρίζουμε αλλά και τσην ιστορία των ετλευταίων δεκαετίων έχει αποτελέσει την «καυτή πατάτα», το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα που ορθά – ή όχι – έχει ξεσηκώσει το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων σχετικά με την χωροθέτηση των σχετικών προβλεπόμενων χώρων (Χ.Υ.Δ.Υ. και ΒΙΟ.ΚΑ.) και την δημιουργία και άρτια λειτουργία των κατάλληλων εγκαταστάσεων, έχει δε χωρίσει τους κατοίκους σε «υπέρμαχους» υπέρ- και «πολεμούντες» κατά- των προτεινόμενων λύσεων. Τελικά η κοινά αποδεκτή θέση πρέπει να καθοριστεί το ταχύτερο δυνατόν, τα έργα να ξεκινήσουν και ο σχεδιασμός να αποκτήσει την Ολοκληρωμένη Μορφή Διαχείρισης που διεθνώς προτείνεται ως η καταλληλότερη, και όχι να προχειρολογούμε και να «το στρίβουμε», αφήνοντας στο μακρύ μέλλον τις κρίσιμες αποφάσεις. Ολοκληρωμένη Διαχείριση σημαίνει : οργανωμένη συγκομιδή και ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών στην σωστά καταμερισμένη αποθήκευση των απορριμμάτων – Ανακύκλωση στην πηγή (απόθεση και συγκομιδή) και σε συνδυασμό με ανάκτηση υλικών σε Μονάδα Διαχωρισμού – Ανακύκλωσης (πριν την μεταφορά στον Χ.Υ.Δ.Υ.), εξετάζοντας το ενδεχόμενο της παράλληλης καύσης σε διαδοχικούς-σφραγισμένους κλιβάνους για την παραγωγή «καθαρής» Θερμικής Ενέργειας και διάθεση της στους καταναλωτές μέσω τηλεθέρμανσης. Παράλληλα, για τα υγρά λύματα, πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν και λειτουργήσουν όχι μόνο οι Βιολογικοί Καθαρισμοί του κάθε Ο.Τ.Α., αλλά να ενθαρρυνθεί η χρήση τους σε κατοικίες και υποχρεωτικά επιβληθεί – με ταυτόχρονη πρόβλεψη χρηματοδότησης- στις μονάδες τουριστικής διαμονής (π.χ. άνω των 15 κλινών) και τις βιοτεχνικές – αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Αν θεωρείτε -όπως και εγώ προσωπικά – ότι τόσο οι παραπάνω αιτιάσεις είναι βάσιμες, όσο και το ότι οι σύγχρονες εξελίξεις μας επιβάλουν να πάρουμε στα χέρια μας τις κρίσιμες αποφάσεις για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας, της Άνδρου που τόσο αγαπάμε και νοιαζόμαστε, σας καλώ να συζητήσουμε, να διευρύνουμε την πρωτοβουλία και να συμπαραταχθούμε με κοινό σκοπό και όραμα την δημιουργία και κατοχύρωση του Πρώτου «Γαλαζοπράσινου Ελληνικού Νησιού»της Άνδρου.

Δεκτές είναι όλες σας οι απόψεις και προτάσεις καθώς και το πως πρέπει να οργανώσουμε την Πρωτοβουλία αυτή, κα΄θώς και ποιοί την συνυπογράφουν και δεσμεύονται για την συμμετοχή – υποστήριξη και ενεργοποίηση τους.

με απεριόριστη συμπατριωτική εκτίμηση, ο εισηγούμενος :

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π./ ειδικ. Βιοκλιματική & Εφαρμογές Α.Π.Ε. στα κτίρια

τηλ. 210-9223287 / 6970-950642 (κινητό) / 22820-23663

e-mail : franky_kal@yahoo.grfkall@tee.gr

επισκεφθείτε και το blog.- ιστοτετράδιο : www.aegean-waves–winds.blogspot.com

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!