Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Γιώργος Δαρδανός στο Κόκκινο 105,5!

Την Κυριακή 23 Μαΐου στις 5 μ.μ., ο Γιώργος Δαρδανός θα συνομιλήσει με τον Θανάση Λαζαρίδη στην εκπομπή «Έρθεν η ώρα μας» στο Κόκκινο 105,5, για το βιβλίο «Οι κολιγάδες. Ο Δημήτρης Μπαλής, ο Θεόφιλος Καΐρης και η άγνωστη επανάσταση της Άνδρου» των Μηνά Βιντιάδη και Γιώργου Δαρδανού (εικονογράφηση: Ωρίωνας Αρκομάνης, σχεδιασμός-επιμέλεια: Γιάννης Μαμάης).
Συνέκδοση Gutenberg & Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το βιβλίο και την ιστορία που βρίσκεται πίσω από αυτό: την άγνωστη επανάσταση του 1821 στην Άνδρο.
Τo θεατρικό έργο «Οι κολιγάδες» αφηγείται το ιστορικό της εξέγερσης των κολιγάδων της Άνδρου στις αρχές της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τον λαό, ενώ οι κοτζαμπάσηδες του νησιού, με φεουδαρχικά προνόμια από τη Φραγκοκρατία, στράφηκαν για βοήθεια στους Τούρκους, ύστερα στην Προσωρινή Διοίκηση του Αγώνα, συγκεκριμένα στον «αρμοστή νήσων» Κωνσταντίνο Μεταξά, και το κίνημα κατέρρευσε μετά από 6 μήνες.
Το επαναστατικό κίνημα στην Άνδρο είχε τον ταξικό χαρακτήρα μιας αγροτικής εξέγερσης, σε αντιδιαστολή με τα ποικίλα και σύνθετα κίνητρα του ξεσηκωμού σε άλλες περιοχές. Πρωτότυπη είναι και η στενή σύνδεση της υπόθεσης με τον Ανδριώτη φιλόσοφο και παιδαγωγό, κληρικό και διαφωτιστή, αργότερα και αφορισμένο, Θεόφιλο Καΐρη.
Ακούστε την εκπομπή εδώ: https://www.stokokkino.gr/liveAthina.php
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου: https://www.youtube.com/watch?v=NwcujuSRJE0
Δείτε το βιβλίο στο site μας: https://www.dardanosnet.gr/product/oi-koligades/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!