Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Ο νεολιθικός οικισμός Στρόφιλα Άνδρου (4500-3200π.Χ.) – Ανίχνευση στοιχείων για τον χαρακτήρα και τη δομή του

13227165_677205255767560_6810306911724287775_n

Η περίληψη της εισήγησης της κ. Χριστίνας Τελεβάντου, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ανασκαφής Στρόφιλα Άνδρου, στο Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του Γ΄  Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από Κυκλαδίτες, Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Οι θεματικές ενότητες που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα νησιά των Κυκλάδων και την Άνδρο είναι οι εξής:

-Περιβάλλον Φυσικό και Ανθρωπογενές (γεωλογία, γεωαρχαιολογία, χλωρίδα, πανίδα, παλαιοβοτανολογία, φυσική ανθρωπολογία, διατροφή, υγεία κτλ)

-Αρχαιολογία: νέες έρευνες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για τη Σύρο

-Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων

-Αρχιτεκτονική – Οικισμοί

-Ιστορία – Δημογραφία

-Φιλοσοφία – Λογοτεχνία – Πνευματική Ζωή – Τέχνες

-Οικονομία, Μεταφορές, Επικοινωνία, Πόροι και Εμπορικά δίκτυα

-Κοινωνική Ανθρωπολογία, Λαϊκός Πολιτισμός, Κοινωνία, Δίκαιο: ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές

Το Andros Portal σας παρουσιάζει την περίληψη της ομιλίας της κ. Χριστίνας Τελεβάντου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις που αφορούν στην Άνδρο. 

Ο νεολιθικός οικισμός Στρόφιλα Άνδρου (4500-3200π.Χ.) – Ανίχνευση στοιχείων για τον χαρακτήρα και τη δομή του

Με βάση το ανασκαμμένο τμήμα του Στρόφιλα επιχειρείται μια πρώτη ανίχνευση στοιχείων που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τον χαρακτήρα και τη δομή του. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες.

Α Άμεσα στοιχεία.

-Μεγάλη έκταση, πυκνός πολεοδομικός ιστός, μεγάλα κτήρια.

-Τεκμηρίωση χωροταξικού σχεδιασμού.

Με συμφυή στοιχεία διαπιστώνεται η ταυτόχρονη ανέγερση του τείχους με το Κτήριο Ζ και ισχυρού περίβολου(;) για την εξαρχής οριοθέτηση τμήματός του οικισμού για δημόσια οικοδομήματα (π.χ. ιερό, Οικοδόμημα Β), ενδεχομένως και κατοικίες εξεχόντων μελών της κοινότητας. -Έργα συλλογικού χαρακτήρα για κοινοτική χρήση: τείχος, ιερό, υπαίθριος χώρος βόρειαέξω από το τείχος-.

Β. Έμμεσα στοιχεία.

– Συγκέντρωση πληθυσμού.

– Ευμάρεια της κοινότητας -μεγάλα κτήρια, υψηλής τεχνολογίας ευρήματα-.

-Εξειδίκευση επαγγελμάτων: θάλασσα: π.χ. ναυπηγική/ ναυτική τέχνη, αλιεία, εμπόριο, οικοδομική τέχνη, βραχογράφηση, κεραμική κ.αλ.

-Έργα συλλογικού χαρακτήρα: προϋποθέτουν κεντρικό επιμέρους σχεδιασμό –μορφή, διακόσμηση- σε συνδυασμό με τον χωροταξικό –θέση, έκταση- και κατασκευή/ διαμόρφωση με συλλογική συμμετοχή.

-Εκτεταμένες βραχογραφίες στα έργα συλλογικού χαρακτήρα: προϋποθέτουν κεντρικό σχεδιασμό (υποδηλώνουν τον χαρακτήρα/λειτουργία τους, πληροφορούν για πολλούς τομείς -θρησκεία, οικονομία, δραστηριότητες, φύση/πανίδα- και ασκούν είδος προπαγάνδας της κοινότητας) και κατασκευή από εξειδικευμένους τεχνίτες/καλλιτέχνες (χρήση αναπτυγμένου, ευρύτατα διαδεδομένου κώδικα επικοινωνίας -συμβολικά, γραμμικά, εικονιστικά θέματα-, πλούσιο εικονογραφικό λεξιλόγιο-).

-Οικοδόμημα Β: λόγω του μεγέθους, της μορφής και της γειτνίαση με το ιερό, ίσως ήταν οικία του ηγεμόνα ή/και χώρος συγκέντρωσης μελών της κοινότητας.

-Πολλές απεικονίσεις πλοίων (βραχογραφίες): υποδηλώνουν μεγάλη θαλάσσια δραστηριότητα/αλιεία, εμπόριο, προσδίδοντας ναυτικό χαρακτήρα στον οικισμό. Μάλλον αποτελούσε την κύρια πηγή πλούτου, ο οποίος συσσωρευμένος και κατάλληλος ως ανταλλάξιμο είδος καθιστούσε τον Στρόφιλα ισχυρό, προϋποθέτοντας τον έλεγχό του από την κοινότητα, η οποία χρησιμοποιεί ως σύμβολό της το πλοίο.

Τα παραπάνω, θεωρημένα στα πλαίσια της αιγαιακής Τελικής Νεολιθικής περιόδου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πρώιμα πρωτοαστικά» στοιχεία και προϋποθέτουν κοινωνία με ιεραρχία. Προσδίδουν στον οικισμό του Στρόφιλα ναυτικό χαρακτήρα υποδηλώνοντας τις απαρχές πρώιμης πρωτοαστικής δομής.

Χριστίνα Τελεβάντου Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ανασκαφής Στρόφιλα Άνδρου, Director of the Strofilas Excavation, Honorary Deputy Director and Curator of the Hellenic Ministry of Culture and Sports 

Για να διαβάσετε τις περιλήψεις των εισηγήσεων που έχει δημοσιεύσει το Andros Portal πιέστε τους παρακάτω συνδέσμους: 

Νεότερα στοιχεία για την Σχολή της Αγίας Τριάδος στο Κόρθι της Άνδρου και τον κτήτορά της Σαμουήλ Πλασίμη ή Σκαζή

Στρόφιλας Άνδρου: Η διάσωση ενός μεγάλου νησιωτικού νεολιθικού οικισμού (4500-3200 π.Χ.)

Bυζαντινά εικονιστικά ανάγλυφα από την Άνδρο

Ιχθυαγορά στην Παλαιόπολη της Άνδρου: μια πρώτη προσέγγιση

Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία

Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!