Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ο νέος κορωνοϊός δεν κατάφερε να ακυρώσει το «Ράλλυ Αιγαίου»

Με ιστιοδρομίες 120 ναυτικών μιλίων και χωρίς σταθμούς σε νησιά του Αιγαίου θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου ο αγώνας ανοικτής θαλάσσης «Ράλλυ Αιγαίου» που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Ο νέος κορωνοϊός έγινε αιτία για να ακυρωθεί η αρχική διαδρομή που περιελάμβανε στάσεις στην Ικαρία και τη Φολέγανδρο. Ο ιστορικός θεσμός θα είναι αφιερωμένος στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», καθώς εφέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Οι δύο ιστιοδρομίες «57ου Ράλλυ Αιγαίου» θα διεξαχθούν στις 11-12/7 και 18-19/7 και τόσο η εκκίνηση όσο και ο τερματισμός των σκαφών θα πραγματοποιηθούν σε θαλάσσιες περιοχές της Αττικής. Είναι η δεύτερη φορά που ο διοργανωτής όμιλος επιλέγει κάτι τέτοιο. Η πρώτη φορά ήταν το 2015, όταν είχαν επιβληθεί τα capital controls. «Η διοργάνωση θα διεξαχθεί με τα πρωτόκολλα υγείας που προβλέπονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Πολιτική Προστασία. Επιλέξαμε αυτή τη λύση ώστε και να διεξαχθεί ο αγώνας και να τιμήσουμε τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σίγουρα λυπόμαστε που δε θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε νησιά του Αιγαίου Πελάγους αλλά οι συνθήκες επιβάλλουν να προστατέψουμε την υγεία όλων όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Και εφέτος στη διοργάνωση αναμένεται να πάρουν μέρος κάποια από τα καλύτερα πληρώματα -και σκάφη- ανοικτής θαλάσσης που διαθέτει η χώρα. Ιστιοπλόοι που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και οι «ανοιχτοθαλασσίτες» που αποτελούν την ψυχή της διοργάνωσης αναμένεται να βρεθούν στη ρότα της διοργάνωσης, σε έναν αγώνα όπου και μόνο η συμμετοχή ισοδυναμεί για τους ανθρώπους της θάλασσας με διάκριση.   

Στην πρώτη ιστιοδρομία (11-12 Ιουλίου), τα σκάφη θα πλεύσουν ομαδικά από το Μικρολίμανο στην Κυνόσουρα (περιοχή Σαλαμίνας) όπου σύμφωνα με τους ιστορικούς της αρχαιότητας διεξήχθη η, τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα, Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Εκεί, ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης, εκπροσωπώντας την ιστιοπλοϊκή οικογένεια, θα ρίξει ένα στεφάνι στη θάλασσα, προς τιμήν των Σαλαμινομάχων. Στη συνέχεια, ο στόλος θα κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Τρόπαια» όπου θα βρίσκεται πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού από το οποίο θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα. Τα ιστιοφόρα θα πλεύσουν παράλληλα με τις ακτές της Σαλαμίνας μέχρι την περιοχή Άκρα Πέρανη όπου θα υπάρχει σημαδούρα – σημείο στροφής ώστε να πλεύσουν από εκεί προς το ακρωτήρι Κρασοπληλιά βόρεια της Αίγινας, και από εκεί θα ανοιχτούν στο Αιγαίο με επόμενο σημείο στροφής τη βραχονησίδα Σταυρός, νοτίως της Ύδρας. Στη συνέχεια τα σκάφη θα πλεύσουν προς τη βραχονησίδα Παραπόλα, που θα την αφήσουν αριστερά και θα συνεχίσουν την πορεία του βόρεια για να τερματίσουν στο Σούνιο κάτω από το Ναό του Ποσειδώνα. Η διαδρομή θα είναι 120 ναυτικά μίλια, δηλαδή ένας απαιτητικός αγώνας ανοικτής θαλάσσης. Η δεύτερη ιστιοδρομία μήκους 150ν.μ. θα διεξαχθεί το επόμενο σαββατοκύριακο (18-19 Ιουλίου), με εκκίνηση από το Φαληρικό όρμο, και τα σκάφη αφού παραπλεύσουν τα νησιά Σύρο, Σέριφο, Σίφνο θα τερματίσουν στο Σούνιο.

Το «57ο Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου» θα διοργανωθεί από τον ΠΟΙΑΘ σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, τον δήμο Πειραιά και τον δήμο Σαλαμίνας. Στον αγώνα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος ιστιοφόρα με πιστοποιητικό καταμέτρησης ORC International, ORC Club, όπως και σκάφη Double – Handed (mixed crew, δύο άτομα μικτού πληρώματος) µε πιστοποιητικό ORC Double handed και Superyachts (σκάφη µήκους µεγαλύτερου από 55 ft). Χορηγός Επικοινωνίας είναι «Η Καθημερινή».

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!