Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Οικολόγοι Πράσινοι – Π.Κ. Κυκλαδων: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στα αιολικά πάρκα

Με αφορμή το θέμα με τις ανεμογεννήτριες που έχει μπει πια στην καθημερινότητά μας στις Κυκλάδες, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να ενημερώσουν ότι ζήτησαν την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τα σοβαρά θέματα που έχουν αναδειχθεί στη χώρα μας, και στις νησιωτικές περιοχές ιδιαίτερα, με βάση της ενεργειακές επιλογές αλλά και πρόσφατα με το Νόμο για το Περιβάλλον .

Στην παρέμβασή τους οι Οικολόγοι Πράσινου αναφέρθηκαν στη νέα Πράσινη Συμφωνία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβρη 2019 και καθόρισε ως παράλληλο στόχο την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της απειλούμενης βιοποικιλότητας του πλανήτη, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην εξασφάλιση βασικών αγαθών για τη ζωή, όπως τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρας, αλλά και ως τόπων ζωής για την άγρια χλωρίδα και πανίδα. Και αναδεικνύει ως άμεση ανάγκη να προστατευθούν και να αυξηθούν τα δάση της Ευρώπης, μέσα από μια νέα Ευρωπαϊκή Δασική Στρατηγική που θα πρέπει να καταστρωθεί.

Η παράλληλη αυτή στόχευση (αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης αλλά και κρίσης βιοποικιλότητας) υποδεικνύει πλέον ξεκάθαρα ότι οι σχεδιασμοί, οι πολιτικές και τα σχέδια μέτρων για την αντιμετώπιση και το μετριασμό της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να ανασχεδιαστούν, λαμβάνοντας υπόψη το διττό στόχο. Η ανάγκη αυτή έχει καταγραφεί και αναδειχθεί ήδη σε πολλές περιπτώσεις και από πολλούς φορείς και κινήματα και στην χώρα μας.

Με βάση τα ανωτέρω, οι Οικολόγοι Πράσινοι  ζητούν να υπάρξει ένα πάγωμα αδειοδοτήσεων και εγκατάστασης μεγάλων επενδύσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές Natura, σε ορεινές περιοχές άνω των 1000 μέτρων αλλά και σε περιοχές πολιτιστικής προστασίας, μέχρις ότου ολοκληρωθούν:

  • οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, και συνταχθούν τα απαραίτητα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας για κάθε μία από τις περιοχές προστασίας.
  • οι διαδικασίες αναθεώρησης και προσαρμογής στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για πολλά Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, ανάμεσα στα οποία κρίσιμο Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι αναθεωρήσεις αυτές δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από 2 χρόνια με τις υφιστάμενες διαδικασίες και όσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Προτείνουν επίσης:.

  • Να αναθεωρηθεί το νέο ΕΣΕΚ, τόσο ως προς τους στόχους (πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εξοικονόμηση, τις μη στοχαστικές μορφές ΑΠΕ και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας), όσο και ως προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (προστατευόμενες περιοχές και είδη σε σχέση με επενδυτικά σχέδια για ανεμογεννήτριες), αλλά και ως προς τον επείγοντα στόχο αύξησης του δασικού αποθέματος.
  • Να συνταχθεί Ειδικό Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης και Προστασίας της Βιοποικιλότητας (με ειδικές πολιτικές και μέτρα), τόσο για τις λιγνιτικές όσο και για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές

Η Π.Κ Κυκλάδων επεξεργάζεται ήδη σχετική εισήγηση σε συνεργασία με τις υπόλοιπες  νησιωτικές Π.Κ των Οικολόγων Πράσινων

Επίσης έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί :

  • 9-5-2017 : Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα Μεγάλα Αιολικά Πάρκα των Κυκλάδων
  • Δεκεμβρ. 2017 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.
  • Φεβρ. 2018 : Ενεργειακός Σχεδιασμός & Προγραμματισμός Ελληνικού χώρου – Εμπεριστατωμένες Προτάσεις ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
  • Μάρτιος 2019 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!