Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Οκτακόσια χρόνια από τη Magna Carta

magna1-thumb-large

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ουέλμπι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος παρακολουθούν την τελετή για τα 800 χρόνια από τη Magna Carta, το ιστορικής σημασίας έγγραφο που για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι ο μονάρχης υπόκειται στον νόμο.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 800 χρόνια από την υπογραφή της Magna Carta, ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα που άνοιξε τον δρόμο για τη θέσπιση των σύγχρονων ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, ηγήθηκε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ.

Στις 15 Ιουνίου του 1215 στις πεδιάδες κατά μήκος του Τάμεση, από το Ράνιμεντ μέχρι τα δυτικά του Λονδίνου, ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στα αιτήματα των εξεγερμένων βαρώνων και αποδέχθηκε τη Magna Carta, τη Μεγάλη Χάρτα, η οποία για πρώτη φορά όρισε ότι ο μονάρχης υπόκειται στον νόμο.

Στους αιώνες που μεσολάβησαν, αυτό το έγγραφο απέκτησε τεράστια διεθνή σημασία, αφού έγινε η βάση για την αμερικανική διακήρυξη της ανεξαρτησίας και την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτά που συνέβησαν σε αυτές τις πεδιάδες πριν από οκτώ αιώνες παραμένουν σήμερα εξίσου επίκαιρα όσο και τότε. Και η σημασία τους επεκτείνεται και πέρα από τη Βρετανία», είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα, δήλωσε ότι το ντοκουμέντο άλλαξε τον κόσμο, εμπνέοντας ανθρώπους από τους ιδρυτικούς πατέρες των ΗΠΑ και τον ηγέτη της ινδικής ανεξαρτησίας, Μαχάτμα Γκάντι, μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική. «Τα εναπομείναντα αντίτυπα μπορεί να έχουν φθαρεί, αλλά οι αρχές της Χάρτας λάμπουν όσο ποτέ», πρόσθεσε ο Κάμερον στην τελετή, κατά την οποία παρέστησαν η βασίλισσα, άλλοι μονάρχες και διεθνείς προσωπικότητες, ανάμεσά τους η Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς.

Η Magna Carta θεσπίστηκε σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αναταραχής στην Αγγλία, με τη σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Ιωάννη, των αριστοκρατών και της Εκκλησίας να μαίνεται. Επρόκειτο για μια συμφωνία ειρήνης που είχε στόχο να καλύψει όλα τα προβλήματα της εποχής και η οποία ακυρώθηκε από τον Πάπα λίγο αφότου συνήφθη. Ωστόσο αναθεωρημένες εκδοχές της, που περιελάμβαναν δύο από τις αρχικές της αρχές, χαρακτηρίστηκαν καίριες για τη θέσπιση του γράμματος του νόμου. Πρόκειται για τις αρχές που απαγορεύουν τη χωρίς δίκη φυλάκιση, εξορία ή στέρηση των δικαιωμάτων ενός ανθρώπου και διασφαλίζουν την ίση μεταχείρισή του από τη Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάμερον, ο οποίος πρωτοστάτησε στις πανηγυρικές ομιλίες, θέλει να καταργήσει και να αντικαταστήσει τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια κίνηση που κατά τους αντιπάλους του θα μπορούσε να αποτελεί ένα βήμα υπονόμευσης θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!