Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Ομιλία του Νίκου Μανιού στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών με θέμα το Πρόγραμμα Υποστήριξης των Μικρών Νησιών

2410019

Ο Νίκος Μανιός απαντώντας στο θέμα της υψηλής τιμής του πετρελαίου στα νησιά υπενθύμισε ότι η παρέμβαση του κράτους έχει καταργηθεί, επί εποχής Ανδριανόπουλου και ήταν πάντα εξόφθαλμα ακριβότερο, όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε άλλα μέρη που δεν θεωρούνται απομονωμένα.

Για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είπε ότι υπήρξε η δυνατότητα από την Ε.Ε. για έντεκα χρόνια να δημιουργηθούν δημοτικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις μικτές, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είχε το πρώτο λόγο και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά έκλεισαν όλα τα ναυπηγεία.  

Ο βουλευτής Κυκλάδων είπε ότι πάνω σε ένα τέτοιο στρεβλό σύστημα του παρελθόντος καλούμαστε να νομοθετήσουμε.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των μικρών νησιών πρότεινε ότι οι θεσμοθετημένοι φορείς που είναι έξω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν την κηδεμονία και την προστασία των μικρών νησιών που είναι Δήμοι και εκείνων που δεν είναι Δήμοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα των τεσσάρων μικρών νησιών των Κυκλάδων που ανήκουν στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ενώ έχουν πληθυσμό κάτω από 500 κατοίκους συμπεριλαμβάνονται σε ένα μεγαλύτερο Δήμο και συνεπώς δεν μπορούν να ενισχυθούν.

Μεταξύ των θεμάτων που έβαλε ο Δήμαρχος Κέας ήταν γιατί η Κέα δεν συμπεριλαμβάνεται στα άγονα νησιά έτσι ώστε να επωφεληθεί από τα προνόμια σε θέματα υγείας. Ο Νίκος Μανιός απάντησε ότι με την καινούρια απόφαση που συντάσσεται η Κέα, μαζί με άλλα 40 παραδείγματα που υπάρχουν, θα περάσει στη κατηγορία των άγονων περιοχών.

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι είναι το αποτέλεσμα μιας κεντρικής εξουσίας, που ποτέ δεν πίστευε στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όταν δεν μπορούσε, στο παρελθόν, διόριζε Νομάρχη να την ελέγχει, αυτοί που έρχονται σήμερα και μας «κουνάνε το δάχτυλο» ότι δεν λύνουμε τα προβλήματα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι εξέλιξη ενός κεντρικού κρατικίστικου μορφώματος, η οποία πρέπει να καταργηθεί αν δεν υπάρχουν δεσμεύσεις απέξω και αν υπάρχουν θα πρέπει να τους παραθέσουμε χιλιάδες παραδείγματα που αιτιολογούν την κατάργησή της. 

Νίκος Μανιός

Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ

Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Πρόεδρος 

Υποεπιτροπής για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών

Μέλος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!