Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ομόφωνα δεκτή από την ΕΝΠΕ η πρόταση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ

unnamed

Την άμεση έκδοση απόφασης από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος σχετικά με τους κεντρικούς άξονες του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά την διαχείριση του επόμενου χρηματοδοτικού πλαισίου (ΕΣΠΑ 2014-2020), πρότεινε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, θέση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των μελών της ΕΝΠΕ.

Συγκεκριμένα, την αντίθεση τους στα σχέδια κυβερνητικών παραγόντων για αποδυνάμωση των Περιφερειών αναφορικά με την διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων εξέφρασαν τα μέλη της ΕΝΠΕ και παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε επίσημα στην ΕΝΠΕ το σχέδιο νόμου, αλλά οι πληροφορίες προέρχονται από «ασφαλείς» διαρροές.

Στην ίδια, πρώτη, συνεδρίαση της ΕΝΠΕ,  η ημερήσια διάταξη αφορούσε θέματα οργανωτικής ετοιμότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν το πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:

» Η χώρα οφείλει να κάνει βήματα που θα της προσθέτουν ωριμότητα, θεσμική θωράκιση και δημοκρατικό περιεχόμενο. Οι σκέψεις για αποδυνάμωση του περιφερειακού θεσμού με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των κρατικών μηχανισμών στην διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων μόνο ως οπισθοδρόμηση μπορούν  να  χαρακτηριστούν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τίποτα διαφορετικό ή αντίθετο από την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των περιφερειακών θεσμών τόσο του δεύτερου αλλά και του πρώτου βαθμού. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η συγκέντρωση έβλαψε την χώρα σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα, μόνο η εφαρμογή μοντέλου περιφερειακής μεταφοράς ευθυνών και πόρων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο αύριο.»

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!