Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

ΟΝΝΕΔ: Αναγκαία η ίδρυση ΚΑΑ Νησιωτικής Οικονομίας στις Κυκλάδες

onned_kykladon2
Την αναγκαιότητα της δημιουργίας Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Α.) Νησιωτικής Οικονομίας στις Κυκλάδες έτσι ώστε η ενσωμάτωση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών να επιτυγχάνεται χωρίς το υψηλό κόστος σε χρήμα και χρόνο για τους αγρότες, αλλά και οι δράσεις του κέντρου να δώσουν μία μεγάλη ώθηση στη νησιωτική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων…

Αναλυτικά, η ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, αναφέρει σχετικά:

«Η λειτουργία του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Α.) Νησιωτικής Οικονομίας με έδρα το Ηράκλειο, ως ένα από τα πέντε Κέντρα που θα λειτουργήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα, ανακοινώθηκε σε συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στόχος είναι το Κέντρο να συνεργάζεται με την Περιφέρεια  έτσι ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην αγροτική ανάπτυξη . Κυρίαρχη δράση θα είναι η μεταφορά και ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα. Η σημαντικότερη δράση θα είναι η δημιουργία και λειτουργία Πρότυπων Αγροκτημάτων.
Δυστυχώς παρατηρούμε πως κανείς  στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δεν προέβλεψε τη χωρική διαφοροποίηση,  ώστε να λάβει υπόψη  τα ειδικά χαρακτηριστικά των μικρών νησιών  και τις ανάγκες του αγροτικού τομέα των Κυκλάδων .

Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγάιου δείχνει πως υπάρχει ευαισθητοποίηση στα θέματα του αγροτικού τομέα οργανώνοντας ενημερωτικές συνελεύσεις για ζητήματα σχετικά με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Από τη θεωρία μέχρι την πράξη υπάρχει ακόμα μεγάλη διαδρομή που πρέπει να διανυθεί έτσι ώστε  να υπάρχει αποφασιστική συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας και στην μεταφορά και ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα των νησιών μας.

Αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία Κ.Α.Α. Νησιωτικής οικονομίας στις Κυκλάδες έτσι  έτσι ώστε η ενσωμάτωση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών να επιτυγχάνεται χωρίς το υψηλό κόστος σε χρήμα και χρόνο για τους αγρότες αλλά και οι δράσεις του κέντρου να δώσουν  μία μεγάλη ώθηση στην νησιωτική παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Η παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων βασισμένων σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών και εκπαιδευμένους αγρότες δεν αποτελούν πολυτέλεια ούτε μπορούν να περιμένουν  ειδικά από τη στιγμή που τους χειμερινούς μήνες ο αγροτικός τομέας απασχολεί ένα σεβαστό αριθμό κατοίκων των μικρών νησιών και αποτελεί μία σημαντική εναλλακτική στην περίοδο της κρίσης ακόμα και για πολλούς νέους που αποφασίζουν την επιστροφή τους  στην ύπαιθρο.»

Πηγή: http://www.naxos-news.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!