Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2022

Όσα έγιναν και ειπώθηκαν στον απολογισμό πεπραγμένων του Δημάρχου Άνδρου κ. Σουσούδη στην Αθήνα

17821516_1384168518314859_328332741_n

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δημάρχου κ. Θεοδόση Σουσούδη στην Αθήνα για τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής, στα δυόμιση χρόνια θητείας,  ήταν πράγματι εντυπωσιακή, αν κρίνουμε από το γενικότερο κλίμα που καλλιεργείται στην Άνδρο το τελευταίο διάστημα.

Μπορεί η Δημοτική Αρχή να μην ένιωσε… τις προεκλογικές δόξες, ωστόσο κατάφερε για μία ακόμη φορά να γεμίσει σχεδόν την αίθουσα, όχι μόνο με πρόσωπα που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική αλλά με πολίτες που ήθελαν πραγματικά να ενημερωθούν για την πορεία των τελευταίων χρόνων, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της Διοίκησης του Δήμου.

17792308_1384172791647765_33449472_n

Στο πλευρό του «οικοδεσπότη» Δημάρχου Άνδρου, όπως πάντα οι στενοί συνεργάτες του, πολιτικοί του φίλοι αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Άνδρου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως παρευρέθηκαν οι Πολιτευτές Κυκλάδων κ.κ. Κατερίνα Μονογυιού, Γιώργος Βακόνδιος, Φίλλιπος Φόρτωμας, ο εν αποστρατεία Ανδριώτης Ναύαρχος Κωνσταντίνος Γκιώνης, ο πρώην Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Άνδρου Δημήτρης Γιαννίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Αντιδήμαρχος Δήμου Ρόδου Γιώργος Πόκκιας, ο Πρόεδρος της “Ένωσις Ανδρίων» και εκπρόσωπος της Golden Star Ferries Μιχάλης Καψαμπέλης, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κορθίου Κατερίνα Παπαθεοφάνη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Στραπουργιών – Υψηλού Μαρουλιώ Δανιόλου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εφοπλιστών Επεμεινώνδας Λογοθέτης, ο Γραμματέας του Φιλοπρόδου Ομίλου «Το Γαύριο» Ματθαίος Μανσόλας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θεοσκέπαστη Κίρκη Πιτσιλού, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Στενιωτών Βαγγέλης Συμπουρας και Αργυρώ Φαλαγγά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου» Δημήτρης Φακής,  ο εκπρόσωπος της εταιρείας Blue Star Ferries Σταμάτης Κουλουμπης, ο Προεδρος συλλογου Καππαριας Νίκος Γουλιερμης και η Ανδριώτισσα Αρχαιολογος Νομικη Παλαιοκρασσα.

17813912_1384172501647794_1286644112_n

«Ήταν μια διαδρομή ανηφορική, γεμάτη πολλές και πρωτόγνωρες εκπλήξεις»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Άνδρου, εστίασε στα 2,5 χρόνια που πέρασαν, αναφέροντας πως η διαδρομή, δεν ήταν ούτε ήρεμη, ούτε εύκολη, οι δυσκολίες ήταν πολλές, οι αντιξοότητες περισσότερες, τα εμπόδια τεράστια και τα προβλήματα εκατοντάδες.  Ήταν μια διαδρομή ανηφορική, όπως τόνισε,  γεμάτη πολλές και πρωτόγνωρες εκπλήξεις.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι δυσκολίες αυτές αντιμετωπίστηκαν με αφοσίωση, πολύ δουλειά, πείσμα, επιμονή, εντιμότητα, συνέπεια, πάθος και  αγάπη για την Άνδρο, ξεκαθαρίζοντας πως η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να κρατά γερά. «Βασικό μας μέλημα δεν είναι η εξουσία. Είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στο νησί μας μια αναπτυξιακή πορεία, μια θετική εικόνα εξωστρέφειας…. και το στοίχημα είναι αυτή η αναπτυξιακή πορεία να επιτευχθεί παρά την συνεχιζόμενη, ανελέητη, οικονομική κρίση, που έχει σαρώσει κάθε νοικοκυριό και έχει τραυματίσει βαθιά τον κοινωνικό ιστό. Μαζί με την οικονομική κρίση όμως, ήρθε και η κρίση των αξιών, η κρίση του απόλυτου μηδενισμού, πολλές φορές, της παντελούς αμφισβήτησης για όλα.  Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο και την ανωνυμία του facebook, έβαλαν τις μάσκες και τα ψεύτικα προφίλ και η μόνη τους ενασχόληση ήταν πώς θα ρίξουν δηλητήριο σε κάθε μας ενέργεια.  Αναπτύχθηκε ένα καινούριο Χόμπυ, αυτό της εύκολης συκοφάντησης, της λασπολογίας, της εύκολης κριτικής του καναπέ. Ξαφνικά κάποιοι έγιναν παρατηρητικοί και είδαν μονομιάς όλα τα προβλήματα.  Eυτυχώς όμως ο κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι συμβαίνει και ξέρει να αξιολογήσει και να βάλει τον καθένα εκεί που του αξίζει. Aυτά τα 2,5 χρόνια δεχτήκαμε σκληρή κριτική. Αρκετές φορές δίκαιη, που μας βοήθησε να διορθώσουμε λάθη μας. Κάποιες φορές, όμως, υπέρμετρα συκοφαντική, απρόσμενα ανήθικη και συντονισμένη. Δεν θα πω ποιος και γιατί… από την Άνδρο είμαστε και ξέρουμε. Ανάμεσα σε αυτούς που μας άσκησαν σκληρή κριτική όμως  ήταν και αρκετοί φίλοι. Με μια διαφορά: Εκείνοι το έκαναν επειδή είχαν μεγάλες προσδοκίες. Προσδοκίες που ενδεχόμενα να καλλιεργήσαμε κι εμείς -μέσα από την διάθεση και το πάθος να δουλέψουμε για το νησί μας και δείχνοντας ίσως ότι μπορούμε να δώσουμε άμεσες λύσεις για τα θέματα που ταλάνιζαν και ταλανίζουν το νησί μας δεκαετίες. Το έχω πει και προεκλογικά, το λέω και απόψε. Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις αλλά δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι. Δεν είμαστε θαυματοποιοί, ώστε να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος αλλά και παράλληλα να ανταπεξέλθουμε στην μάστιγα της κρίσης, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Χτίζουμε μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, με όποιο μέσο διαθέτουμε και με βασικότερο όπλο την αφοσίωση στο έργο μας και την διάθεση για πολύ δουλειά», τόνισε ο κ. Σουσούδης.

Εκκίνηση… με πολλά προβλήματα

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα της θητείας της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού βρίσκονταν στο μέγιστο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σκουπίδια, τα λιμάνια, τα σφαγεία, το οδικό δίκτυο, τη Διαχείριση νερού, τα Αβεβαίωτα έσοδα πενταετίας και σε πολλές περιπτώσεις 10ετίας, την κάκιστη κατάσταση όλων των σχολείων και των κτιρίων, τις επικίνδυνες και μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους, την απουσία γαλάζιων σημαιών στις παραλίες, τα ασυντήρητα αυτοκίνητα, την κάκιστη οικονομική εικόνα του Δήμου προς τις υπηρεσίες του κράτους και πολλά άλλα.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα  έθεσε τα πολλά χρέη, που μαζί με τις περικοπές κατά 60% των κρατικών πόρων δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως ο Δήμος ήταν στο παρά ένα για να μπει σε  επιτήρηση, με ολέθρια αποτελέσματα για την λειτουργία του Δήμου αλλά και για την κακή εικόνα του νησιού  που θα έβγαινε προς τα έξω.

«Ούτε καν ισολογισμούς δεν είχαμε από το 2011, δηλαδή από δημιουργίας Καλλικράτη», επεσήμανε ο κ. Σουσούδης, σημειώνοντας όμως πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι από που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή και πως πορεύθηκε μέχρι σήμερα. 

«Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, είμαστε περήφανοι γιατί τα οικονομικά του Δήμου έχουν εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο δεν κινδυνεύουμε με επιτήρηση, αλλά πλέον, ως Δήμος  έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποια έργα με δικά μας έσοδα…. Έχοντας τη φερεγγυότητα ακόμα να δανειοδοτηθεί ο Δήμος, αν το επιδιώξει. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων, των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας, του αντιδημάρχου, χάρη στη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών και έμπειρων περί τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, χάρη στην επιμονή μας και με γνώμονα την υπευθυνότητα και την συνέπεια η δημοτική μας αρχή έφερε το καράβι στα ίσια. Καταφέραμε και μειώσαμε πολύ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ παράλληλα  αυξήσαμε τα ταμειακά μας αποθέματα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να βλέπουμε  -ιδιαίτερα από τώρα και στο εξής-  με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον,», σημείωσε ο κ. Δήμαρχος. 

Εξυγίανση οικονομικής – ταμειακής κατάστασης και ανοργάνωτες υπηρεσίες

thpicx

Ο Δήμαρχος μέσω του απολογισμού του, θέλησε να δώσει σαφή εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου, στηρίζοντας την άποψη πως η εξυγίανση της οικονομικής και ταμειακής κατάστασης  δεν είναι μια απλή υπόθεση, αφού υπήρξαν και υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες και προσφυγές ιδιωτών που απαιτούν χρήματα, τα οποία τους τα είχαν υποσχεθεί και ποτέ δεν τα πήραν. 

«Παραλάβαμε ανοργάνωτη από υπαλληλικό προσωπικό την ταμειακή και οικονομική υπηρεσία και μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια  καθορίσαμε τις θέσεις των υπαλλήλων ορίστηκαν προϊστάμενοι εσόδων εξόδων , καθώς και Δ/ντρια οικονομικής υπηρεσίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό,  φέρνουν κάθε μέρα που περνάει και καλύτερα αποτελέσματα. Θα σας πω μόνο ότι παραλάβαμε ένα Δήμο με αβεβαίωτα έσοδα μέχρι και δεκαετίας. Ακριβώς καλά ακούσατε πολλά ήταν από το 2006. Τα περισσότερα από το 2011, με μια δημοτική ενότητα, να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαίνει. Σημαίνει ότι ο Δήμαρχος είναι ο κακός γιατί μας βάζει και πληρώνουμε, γιατί βεβαιώνει τα έσοδα από το 2011 και μας τα στέλνει. Τι τον έπιασε…..- θα λέγανε-  δεν τα άφηνε όπως τα βρήκε και να ξεκινήσει από τώρα. Δυστυχώς αγαπητοί μου φίλοι θέλει δεν θέλει ο Δήμαρχος, δεν έχει δικαίωμα να αφήσει αβεβαίωτα έσοδα και ακόμα περισσότερο να τα αφήσει να παραγραφούν. Πόσοι γνωρίζετε ότι σε περίπτωση παραγραφής εσόδων , ο Δήμαρχος και ο δ/ντης οικονομικης, διώκονται  για παράβαση καθήκοντος;», σημείωσε. 

Τα έργα που προχώρησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα 

viologikos_andros

Ανάμεσα στη λίστα των έργων που προχώρησαν σύντομα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα εξής:

– Ολοκλήρωση Βιολογικού Χώρας. Όπως σημείωσε ο κ. Σουσούδης το έργο ολοκληρώθηκε παρά τα capital controls που λίγο έλειψε να  τινάξουν το έργο στον αέρα. «Χρειάστηκε συντονισμένη δουλειά για να γεφυροποιήσουμε την χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσαμε να συνεχίσουμε και τώρα ο βιολογικός βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τα τέλη Αυγούστου. Είναι ένα έργο που δίνει μια μεγάλη ανάσα στη Χώρα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής μονίμων κατοίκων και επισκεπτών,  συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην τουριστική ανάπτυξη», ανέφερε.

-Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Γαύριο, το οποίο παραδόθηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και σε συλλόγους και φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

– Εκσυγχρονίσθηκαν, αναβαθμίστηκαν και πιστοποιήθηκαν τα σφαγεία του νησιού, που πλέον πληρούν όλες τις προβλεπόμενες από τους νόμους προδιαγραφές και προσφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Άνδρο. Πλέον οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν κρέας σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τα σφάγια δεν καταλήγουν στη χωματερή, όπως παλιά, αλλά συγκεντρώνονται και στέλνονται στην Αθήνα.

-Κατασκευάστηκε η πεζογέφυρα του Νειμποριού, που έδωσε ανάσα και αναβάθμισε την περιοχή, καθώς την αποσυμφόρησε όσον αφορά την κίνηση αυτοκινήτων και πεζών.

-Έγιναν κρίσιμες παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης του Μπατσιού, με στόχο την εξασφάλιση επάρκειας νερού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και τώρα συνεχίζονται ακόμα περισσότερες. Κατασκευάστηκαν νέα δίκτυα σε χωριά και αναβαθμίστηκαν άλλα που αντιμετώπιζαν πλήθος προβλημάτων. Γίνονται γοργά βήματα στην κατασκευή δικτύου στον Άγιο Πέτρο. Καθαρίστηκαν δεξαμενές, αλλάζονται σταδιακά δίκτυα ύδρευσης, σε πολλά χωριά. Γίνεται έλεγχος στα νερά για καταλληλότητα.

-Αναβαθμίστηκαν ενεργειακά τα Γυμνάσια Χώρας και Γαυρίου. Αλλάχτηκαν μέσω ΕΣΠΑ όλα τα κουφώματα με ενεργειακά.

– Τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά στον Βιολογικό του Κορθίου, τοποθετούνται αυτόνομα φωτιστικά τύπου LED σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες κλπ.

-Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στη νεολαία του νησιού έξι γήπεδα μπάσκετ, δύο στο Γαύριο, ένα στο Κόρθι, ένα στη Μεσαριά και δύο στη Χώρα. Με εξαίρεση το ένα που είναι στο Παραπόρτι, τα άλλα πέντε χρησιμοποιούνται ως αύλειοι χώροι σχολείων.

-Εκσυγχρονίστηκε πλήρως και αντικαταστάθηκε όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στο κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων στο Μπατσί, από τον πρώτο χρόνο αυτό, με αποτέλεσμα να μην εκλύονται πλέον δυσοσμίες στην περιοχή.

-Αποκαταστάθηκε  άμεσα το τοιχείο στη παραλία του Μπατσιού που καταστράφηκε σε μήκος 80 μέτρων από τις σοροκάδες.

-Φωταγωγήθηκε η παραλία του Κορθίου και αναδείχτηκε έτσι όλη η περιοχή. Φωταγωγήθηκε η περιοχή Πλακούρας και Αγ. Θαλασσινής, η περιοχή των ανεμόμυλων. κλπ. Σε πολλά σημεία τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά σώματα και η προσπάθεια συνεχίζεται για ακόμα περισσότερα γιατί οι ανάγκες είναι πολλές.

-Τοποθετήθηκαν, σε καίρια σημεία, 24 πυροσβεστικοί κρουνοί και δεξαμενές πυρόσβεσης. Καταλυτική ήταν για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου η οικονομική βοήθεια ομάδας συμπατριωτών τους οποίους ο Δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια.

– Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση-τσιεντόστρωση των δρόμων στις Στενιές  στα Γυάλια στο Κόρθι στην Αλαμανιά στο άνω Γαύριο και στον δρόμο που οδηγεί από τα Φάλικα προς τη Μονή Παναχράντου. Η αποκατάσταση του δρόμου στα Γυάλια εκκρεμούσε για πάνω από δυο χρόνια, ενώ ο δρόμος προς τη Μονή Παναχράντου και της Αλαμανιάς, ήταν ένα αίτημα δεκαετιών.

Διαχείριση Απορριμάτων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας», επεσήμανε ο Δήμαρχος Άνδρου αναφερόμενος στο μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού -την διαχείριση των απορριμμάτων- το οποίο όπως τόνισε ταλαιπωρεί την Άνδρο πάνω από 30 χρόνια.

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά για το παρελθόν ο κ. Σουσούδης εστίασε σε συγκεκριμένες ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή. Αναλυτικότερα επεσήμανε πως για πρώτη φορά δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άνδρου ψήφισε τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ σύμφωνα με τους θεσμικούς κανόνες , ενώ παράλληλα ψηφίστηκε θετικά  από την Περιφέρεια και από τις υπηρεσίες του κράτους στην διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε.
«Δουλέψαμε από την πρώτη στιγμή για αυτό το έργο, όμως το έργο καθυστέρησε και συνεχίζει να καθυστερεί,  στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που μας ζητά συνεχώς πρόσθετες μελέτες τις οποίες και υποβάλλαμε. Οι ΜΠΕ που περιμένουμε έγκριση είναι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση και ολοκλήρωση του έργου. Θα θυμίσω πως πρόσφατα είχαμε και κυβερνητικές παρεμβάσεις εξωθεσμικού χαρακτήρα, που θέλησαν να μας ακυρώσουν την όλη διαδικασία μέχρι σήμερα αλλά και την υδρογεωλογική μελέτη για λόγους τυπικούς. Αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα ότι ο μελετητής είναι ημέτερος του Δημάρχου και διάφορα άλλα απίθανα πράγματα. Προσφύγαμε κατά της ακύρωσης της μελέτης και δικαιωθήκαμε ομόφωνα από το διοικητικό δικαστήριο. Το μόνο που κέρδισαν αυτοί που μας βάζουν συνεχώς εμπόδια είναι καθυστέρηση πολλών μηνών, εις βάρος της Άνδρου.
Αναρωτιέμαι όμως γιατί ο κ. Καπάκης αλλά και όσοι βάζουν εμπόδια για την μελέτη αυτή, γιατί δεν θέλουν να εξετάσουν την μελέτη στην ουσία της στην επιστημονικότητά της, αλλά αντίθετα δεν θέλουν καν να προχωρήσει για τους τυπολατρικούς λόγους που ισχυρίζονται, μήπως δεν τους βολεύει στα σχέδιά τους και εκτεθούν; Αποδείξαμε όμως ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με όποιο πολιτικό κόστος και πάντα θεσμικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λυθεί το πρόβλημα και όχι να το αναβάλουμε για να το πετάξουμε από πάνω μας όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως σύντομα πλέον οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και δουλεύουμε σκληρά γι΄ αυτό. Θυμίζω πως για το θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, η στάση μας ευθύς εξ΄ αρχής ήταν ξεκάθαρη: Ό,τι αποφασίσουν οι υπηρεσίες. Αν οι υπηρεσίες πουν ότι υπάρχουν προβλήματα με την 1η σε βαθμολογία θέση, θα προχωρούσαμε στην επόμενη, στη μεθεπόμενη κλπ. Σε αντίθεση με αυτή την ξεκάθαρη θέση μας, υπήρξαν καθαρές και απροκάλυπτες πολιτικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος.

Αναφορικά με τις διαδικασίες χωροθέτησης ο Δήμαρχος τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρονοβόρες, οι οποίες αποτελούν ένα μόνο μέρος του συνολικού προβλήματος,αφού το δεύτερο και ουσιαστικό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η καθημερινότητα και η καθημερινή δύσκολη προσπάθεια να διατηρείται το νησί  καθαρό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμος Άνδρου προμηθεύτηκε 270 κάδους κομποστοποίησης και πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών ημερίδων σχετικά με την ανακύκλωση, και στα 11 σχολεία της Άνδρου, καθώς και στους κατοίκους σε όλες τις περιοχές του νησιού. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι η αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων  που παρουσιάζουν σημαντικές φθορές στο πέρασμα του χρόνου και παρότι είναι δύσκολο καθώς δεν υπάρχουν πόροι, αισιοδοξούν ότι σταδιακά θα το πετύχουν. «Παρά την οικονομική κρίση και εξοικονομώντας χρήματα από σωστή διαχείριση και θα γίνω σαφέστερος αμέσως παρακάτω, στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν για πρώτη φορά κωδικοί και δεσμευμένα χρήματα  για αντικατάσταση  κάδων στις δημοτικές ενότητες του νησιού. Η εικόνα των κάδων είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτη καθώς αυτοί είναι ήδη παλιοί και μισοκατεστραμμένοι. Φέτος ξεκινάμε την αντικατάστασή τους σταδιακά και χρόνο με το χρόνο θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε όλους», ανέφερε.

Για το ζήτημα της Σταυροπέδας ο κ. Σουσούδης εστίασε στο γεγονός ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση της χωματερής και πως μένουν ακόμα ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί. » Σε λίγα χρόνια η παραλία του Σχοινιά θα είναι σίγουρα πολυσύχναστη. Αποδεικνύοντας ότι αν θέλεις να κάνεις ένα έργο σωστά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά έως απίστευτα», ανέφερε

Σχετικά με την ανακύκλωση επεσήμανε πως… «το νυστέρι έπιασε κόκκαλο» αλλά δυστυχώς τραυμάτισε το Δήμο προσωρινά. Αναλύοντας τα λεγόμενά του, τόνισε πως το καλοκαίρι του 2016 όλοι στο νησί έζησαν την δυσλειτουργία της ανακύκλωσης, ωστόσο όπως ο ίδιος ανέφερε η αλήθεια είναι διαφορετική αφού ο Δήμος δεν μπορούσε να είναι πλέον έρμαιο συμφερόντων.
«Όταν αναλάβαμε ήταν σε εξέλιξη ήδη μια σύμβαση ετήσια που αφορούσε την εργολαβία της ανακύκλωσης και το κόστος για τον Δήμο ήταν ανάλογα με τα ημερομίσθια των υπαλλήλων που δούλευαν για τον ανάδοχο. Θεωρήσαμε ύστερα από κάποια γεγονότα,  ότι το μοντέλο αυτό έπρεπε να το συνεχίσουμε για να μη χαθεί η ροή της ανακύκλωσης  και ακόμα να το ενισχύσουμε.
Έτσι λοιπόν τον Ιούνιο του 2015 αφού έληξε η σύμβαση που ήδη είχαμε βρει, την ανανεώσαμε και μάλιστα αυξάνοντας το ποσό από 150.000 σε 180.000 προκειμένου να αυξήσουμε τα ημερομίσθια και τις εργατοώρες και να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.  Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε. Και μάλιστα να κερδηθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Και στη μάχη που δίνεται πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες. Όσοι διαφωνούν ιδιαίτερα οι θεσμικοί φορείς καλό είναι να μας πουν και τι προτείνουν, γιατί η αντίδραση και η άρνηση είναι εύκολη, η δημιουργία και η εύρεση λύσης είναι σύνθετη και πολλές φορές δύσκολη στην πράξη. Γι αυτό εδώ ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων χρειάζονται όλοι να το δουν σαν πρόβλημα που απαιτεί λύση για όλη την Άνδρο, γιατί αποτελεί το μέγιστο πρόβλημά μας», σημείωσε ο Δήμαρχος. 

«Αν και αυξησαμε το ποσο για την εργολαβια της ανακυκλωσης δυστυχως βρεθηκαμε μπροστα σε μια μεγαλη εκπληξη. Οι 375 τονοι που ειχαν μαζευτει με τα 150000 εγιναν 217 με την αυξηση σε 180.000. Τοτε χωρις καμια καθυστερηση σταματησαμε τα παντα και επιβαλαμε τους δικους μας ορους προς οφελος του νησιου και της τσεπης των Ανδριωτων. Δεν ηταν δυνατον να πληρωνουμε τον τονο 880 ευρω αφου με 180000 μαζευτηκαν 217 τονοι. Ετσι μετα απο νεο διαγωνισμο καθορισαμε την.τιμη αναλογα με τον τονο και καταφεραμε να μειωθει ο τονος απο 880 σε 100 ευρω με τη νεα συμβαση δινοντας ετσι κινητρα για συλλογη περισσοτερων ανακυκλωσιμων αφου πλεον η πληρωμη θα γινεται αναλογα με το ποσοι τονοι μαζευονται και οχι με τα ημερομισθια. Το οφελος τεραστιο απο 880 σε 100 και μεγαλο κερδος για τον δημο», ανέφερε κλείνοντας.

Πολιτική Προστασία

Εκτενή αναφορά πραγματοποίησε όμως ο κ. Σουσούδης και για το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες και τα πολλά συμβάντα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της, είτε λόγω καιρικών φαινομένων, είτε λόγω ατυχήματος, είτε λόγω ηθελημένων ενεργειών.

«Αντιμετωπίσαμε τον πρώτο μήνα και μέσα σε 40 μέρες, 10 πυρκαγιές με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία πάντα με την πυροσβεστική τους εθελοντές αλλά και τους πλοιοκτήτες που μας διέθεσαν τα πλοία τους εκτός δρομολογίων για να μεταφέρουν στην Άνδρο Πυροσβεστικά οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό για τις κατασβέσεις.  Αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις από πρωτόγνωρες χιονοπτώσεις. Από τότε μέχρι σήμερα ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές ακόμα πυρκαγιές. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι  με δύο ναυάγια στο κάβο ντόρο και τα αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία.  Το ένα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Κάναμε και κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ρύπανσης για το νησί μας, τόνισε.

Επιπλέον για το ζήτημα των μεταναστών ανέφερε πως η Άνδρος δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, αλλά όταν χρειάστηκε την Άνοιξη του 2015, αντιμετωπίστηκε το θέμα  με τους 30 περίπου μετανάστες με μεγάλη επιτυχία, οι οποίοι οδηγήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα σε ασφαλείς χώρους στην Αθήνα. Ξεκαθάρισε δε, πως το νησί δεν διαθέτει την παραμικρή υποδομή για την υποδοχή μεταναστών και το έχουμε κάνει από την αρχή γνωστό στην κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο.

Σχετικά με την συνεργασία Δήμου και Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, ανέφερε πως αισθάνεται -όπως όλοι οι Ανδριώτες- υπερηφάνεια που στο νησί υπάρχει αυτός ο Σύλλογος, του οποίου τα μέλη δίνουν πάντα και όποτε χρειαστεί τον καλύτερο εαυτό τους και διακινδυνεύουν πολλές φορές και τη σωματική τους ακεραιότητα. Πραγματικά νιώθουμε επιπλέον ασφάλεια με αυτά τα παιδιά και ο Δήμος τους ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια προσφέροντάς τους ότι χρειάζονται. Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου φέτος αγοράστηκε από το Δήμο ειδικό μαχαίρι που προσαρμόζεται στο αυτοκίνητο των εθελοντών κι έτσι η ομάδα των εθελοντών έκανε τεράστιο έργο στους εκχιονισμούς μαζί με τα μηχανήματα που είχε αναθέσει ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Τουρισμός

berlin1

«Χωρίς υπερβολή, η Άνδρος πέτυχε να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης επισκεπτών κι αυτό ούτε τυχαίο ήταν, ούτε αποτέλεσμα κάποιας… επιφοίτησης του Αγίου  Πνεύματος», επεσήμανε ο Δήμαρχος Άνδρου, αναφερόμενος σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού, τον τουρισμό. όπως ο ίδιος τόνισε αυτά τα 2,5 χρόνια η Άνδρος κατάφερε να επανατοποθετηθεί  στον τουριστικό χάρτη, ως προορισμού υψηλής ποιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  μια πολιτική εξωστρέφειας, συμμετέχοντας σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κάνοντας γνωστές σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές του τόπου μας. Ο Δήμος Ανδρου και οι επαγγελματίες του νησιού είναι παρόντες στις μεγάλες ετήσιες εκθέσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, όπως είναι του Λονδίνου, του Παρισιού, του Μιλάνου, του Βερολίνου, της Στοκχόλμης.

«Κάναμε ανοίγματα σε αγορές όπως της Σκανδιναβίας, υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την ελληνοκινεζικό ινστιτούτο ανάπτυξης και με στοχευμένη προβολή σε αγορές που για εμάς παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον –όπως εκείνη της Κύπρου- καταφέραμε να έχουμε άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Άνδρο τα τελευταία δυο χρόνια είναι πολύ σημαντική», ξεκαθάρισε ο κ. Σουσούδης, επισημαίνοντας πως οτι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ήταν  αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς όχι μόνο από την πλευρά του Δήμου, αλλά και από την πλευρά των επαγγελματιών του νησιού και ανθρώπων που πραγματικά αγαπούν τον τόπο και μέσα από σαιτ ή περιοδικά φροντίζουν για την προβολή του νησιού.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ωστόσο στην ομάδα του Andros Routes η οποία όπως τόνισε συνέδραμε τα μέγιστα στην αύξηση των επισκεπτών με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση των μονοπατιών και την ιδιαίτερη προβολή παγκοσμίως. Χαρακτήρισε δε, τα μονοπάτια ως το «μεγάλο όπλο» ανάπτυξης της Άνδρου.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, μία προσπάθεια συνολική όπως τόνισε, η οποία  συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, μία προσπάθεια που συμβάλλουν αποφασιστικά οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στη γραμμή μας, οι οποίοι επενδύουν διαρκώς αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους και δρομολογώντας νέα, υπερσύγχρονα πλοία.

Για τις Γαλάζιες σημαίες, οι οποίες να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια είχαν «χαθεί» από το νησί, τόνισε πως με σωστή και μεθοδική δουλειά οι τρεις «επέστρεψαν», ενώ στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να φέρουν κι άλλες στο νησί, αφού συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη.

Σχετικά με το μεγάλο «αγκάθι», την μικρή τουριστική σεζόν, ο κ. Σουσούδης, επεσήμανε πως εξαρχής ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η επιμήκυνση της, κυρίως μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και events που στοχεύουν στην προσέλκυση ειδικών κατηγοριών ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε,  διοργανώθηκε το Andros Trail Race, ένας αγώνας ορεινού δρόμου που έφερε στο νησί σε μια εντελώς «νεκρή περίοδο», στις 2 Οκτωβρίου, περισσότερους από 400 ανθρώπους –αθλητές και συνοδούς. Ήδη ο συγκεκριμένος αγώνας καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, σε μια εντελώς «νεκρή» για το νησί  περίοδο. Για φέτος, «πρεμιέρα» στο ξεκίνημα της σεζόν, θα κάνει η διοργάνωση του 1ου Ημιμαραθωνίου Άνδρου, με την πεποίθηση ότι θα φέρει πολύ κόσμο στο νησί.

Κλείνοντας το κομμάτι του τουρισμού, επεσήμανε πως όταν ανέλαβαν καθήκοντα ο Δήμος Άνδρου δεν είχε καν ούτε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα για όποιον ήθελε να αναζητήσει πληροφορίες για το νησί. «Η Ανδρος ήταν πλήρως απομονωμένη. Το site το αναβαθμίσαμε και το εκσυχρονίσαμε και μπορεί πλέον ο καθένας μέσα από εκεί να βρει πολλά και ενδιαφέροντα  για το νησί. Φυσικά περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Πλέον αποτελεί βασικό προορισμό για τον Ελληνα επισκέπτη, ενώ αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που φθάνουν στο νησί μας κάθε χρόνο», ανέφερε.

Πολιτισμός

rx_theatro_andros_5

Στο κομμάτι του Πολιτισμού, ο Δήμαρχος ανέφερε πως έγιναν τεράστια βήματα επισημαίνοντας πως και σε αυτόν τον τομέα καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου ανοιχτού θεάτρου στη Χώρα, που κατασκευάστηκε από τον συμπατριώτη εφοπλιστή Αλκιβιάδη Τάττο και φυσικά η καθιέρωση του διεθνούς φεστιβάλ Άνδρου, που πλέον εξελίσσεται σε κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού για όλη την Ελλάδα.

«Σε συνδυασμό, βεβαίως, με τα εικαστικά δρώμενα από τα ιδρύματα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, που κάθε καλοκαίρι αποτελούν κορυφαία γεγονότα στον τομέα τους –τολμώ να πω και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Η δημοτική αρχή ενθάρρυνε κάθε πρωτοβουλία στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και  του Πολιτισμού αυτά τα δυο χρόνια, προσφέροντας απλόχερα την υποστήριξή της, αλλά και τις υποδομές της και προβάλλοντας με κάθε τρόπο αυτές τις πρωτοβουλίες. Ποιος δεν θυμάται την λαοθάλασσα μέσα στη καρδιά του χειμώνα με τις λεύκες νύχτες  και τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων  που καθιερώσαμε…», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας το ζήτημα του πολιτισμού αναφέρθηκε στη  συνέντευξη τύπου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος για την παρουσίαση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού στο νησί, ξεκαθαρίζοντας πως η Άνδρος προβάλλεται από δεκάδες δημοσιογράφους που εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοσελίδες και Blogs, αλλά και από ΟΛΑ τα τηλεοπτικά κανάλια.

Με το βλέμμα στο μέλλον…

αρχείο λήψης

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους της Δημοτικής Αρχής, μέχρι την λήξη της θητείας της το 2019… Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι πολλές, ωστόσο θα δοθεί μάχη με το χρόνο για να τις προλάβει, με στόχο να  δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να βάλει  το νησί  στον δρόμο της ανάπτυξης.

Οι επόμενοι στόχοι λοιπόν όπως τους περιέγραψε ο Δήμαρχος είναι οι εξής:

-Ολοκλήρωση ενός απολύτως βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, με την κατασκευή του ΧΥΤΥ και την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης ακόμη και στο μικρότερο χωριό.

-Ολοκλήρωση της προεργασίας και της μελέτης για τον βιολογικό Γαυρίου – Μπατσιού. Εργο απολύτως απαραίτητο και πρώτης προτεραιότητας για τη δημοτική μας αρχή.

-Σύνδεση των γύρω χωριών με τον βιολογικό της Χώρας, με πρώτη προτεραιότητα του αγωγού των Λειβαδίων και την ολοκλήρωση του αγωγού της Μεσαριάς, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

-Ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου ύδρευσης στον Αγιο Πέτρο. Ήδη το έργο έχει ενταχθεί, στο ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, βρίσκεται στη φάση λίγο πριν τη δημοπράτηση.

– Επανακατασκευή του υδραγωγείου της Χώρας. Περιλαμβάνει στεγανοποίηση της, αλλαγές σε όλες τις σωληνώσεις και βάνες, με υλικά αβλαβή και οικολογικά, επιχρίσματα και βάψιμο. Ένα έργο απόλυτα αναγκαίο για την δημόσια υγεία αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.

– Κατασκευή του παιδικού σταθμού Χώρας. Χρειάστηκαν δυο χρόνια για να ξεμπλοκάρουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά τα καταφέραμε. Η έκταση αποχαρακτηρίστηκε και τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία.

– Άνοιξε ο δρόμος με ΦΕΚ για το κτίσιμο του νέου Δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου. Είχαν απορριφθεί με απόφαση του ΣτΕ, οι όροι δόμησης και ουσιαστικά δεν μπορούσε να κατασκευαστεί το σχολείο. Κατά της απόφασης του ΣτΕ επανήλθε ο Δήμος με νέα εισήγηση εμπεριστατωμένη και δικαιώθηκε. Έτσι το όραμα του νέου δημοτικού σχολείου Χώρας μπορεί πλέον να υλοποιηθεί γιατί έγινε η αρχή.

– Ανακατασκευή και επαναλειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου. Οι μελέτες είναι έτοιμες και ο Δήμος βρίσκεται εν αναμονή χρηματοδότησης  από την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου.

– Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια προκειμένου να γίνουν επισκευές στα σχολεία όλης της Άνδρου. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 210.000 ευρώ περίπου από τα οποία 134.000 ευρώ είναι από την περιφέρεια. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, έχει λάβει  διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη, τον οποίο και ευχαρίστησε δημόσια, για επιπλέον βοήθεια μετά την ολοκλήρωση αυτής της σύμβασης γιατί οι ανάγκες των σχολείων είναι τεράστιες. Παράλληλα και ο Δήμος διαθέτει ποσά για τον ίδιο σκοπό και θα διεκδικήσει επίσης χρηματοδοτικά προγράμματα ιδιαίτερα για ενεργειακή αναβάθμιση, με αλλαγές κουφωμάτων , μονώσεις κλπ.

– Το κτίριο του Κορθίου που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας αλλά παρέμενε γιαπί. Ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν με το πρόγραμμα να εκπνέει στο τέλος του 2014 και έχοντας απορροφήσει και κάνει έργο περίπου 300.000 ευρώ μέσα σε 3 μήνες. Δυστυχώς το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το 2015 σταμάτησε και ύστερα από συνεχή πίεση και μέσω της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου, το πρόγραμμα επανήλθε  με αποτέλεσμα το κτίριο να βρίσκεται σε τελική μορφή και σε λίγο καιρό θα χρησιμοποιείται ως συνεδριακός χώρος αλλά και για πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής.

– Τόνωση του πρωτογενή τομέα, μέσα από στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο δυο νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων Life που εξασφαλίστηκαν. Μέσα από αυτά τα προγράμματα, επιδίωξη είναι να ξανακαλλιεργηθούν χωράφια, να γίνει πιστοποίηση των προϊόντων τα οποία θα διοχετευθούν στην αγορά.

– Συστηματική δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού επιτεύχθηκε να πάρει ο Δήμος  συγχρόνως δύο προγράμματα life, ίσως ο μοναδικός  πανελληνίως.

– Έχουν υποβληθεί προτάσεις για τρία προγράμματα που αφορούν τουρισμό και πολιτισμό με την Κύπρο.

– Προς αυτή την κατεύθυνση, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, βελτιώνονται οι τεχνικές υπηρεσίες  μέσα από συνεχή εκπαίδευση. (Ήδη  εκπονείται μελέτη περί διαχειριστικής επάρκειας της τεχνικής υπηρεσίας ώστε να είναι  τυπικά ικανή για να διαχειρίζεται έργα ΕΣΠΑ τόσο στην Άνδρο όσο και σε άλλους δήμους αν ζητηθεί.

-Ξεκίνησε μελέτη για έναν ολοκληρωμένο  Στρατηγικό Σχεδιασμό που θα οδηγεί τα αναπτυξιακά βήματα στον Δήμο, όχι μόνο στην τρέχουσα θητεία αλλά και στις επόμενες. Ένα από τα μεγάλα έργα σχεδιασμού στον Δήμο που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

– Πρόσφατα  ο Δήμος μετά από μία επιτυχημένη πρόταση έλαβε χρηματοδότηση για μια ευρεία μελέτη που στοχεύει στην ποιότητα ζωής στον Δήμο μας.  Συνολικά δόθηκαν 35.000 ευρώ για τον Σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με 100% χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

– Στήριξη της επισκεψιμότητας στο νησί, μέσω των λιμανιών  που είναι οι πόρτες για να μεγαλώσουμε την πίτα του ποιοτικού τουρισμού. Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη των έργων στο λιμάνι του Μπατσίου και έχει κατατεθεί  ολοκληρωμένη πρόταση για την χρηματοδότησή του από την Περιφέρεια.  Πρόκειται για έργα προστασίας με επιπλέον λιθοριπή, αποκατάστασης των προβλημάτων, επέκτασης των θέσεων υποδοχής σκαφών με πλωτή εξέδρα που θα δένουν 40 περίπου σκάφη και ενισχύοντας έτσι τον θαλάσσιο τουρισμό.

– Κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Άνδρου.  από τον Μάιο του 2016 έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του νησιού σε χώρο δημοτικό, στο Γαύριο. Σε αυτή τη φάση γίνονται οι διεργασίες  για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υφυπουργείου αθλητισμού για το 2017 με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δημάρχου Άνδρου Θ. Σουσούδη στην Αθήνα | iAndros

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!