Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα: Άμεσα τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV για τα κορίτσια

16E63878E27C0FC01588FA0E4EA6E631
Πρώιμα οφέλη αποκομίζουν τα κορίτσια που έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητές του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Οντάριο και του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 13 ετών είχαν «μεγάλη και σημαντική μείωση» στις περιπτώσεις τραχηλικής δυσπλασίας (που προκαλείται από τον ιό HPV) σε ηλικία 14-17 ετών.

Επιπλέον, τα κορίτσια υπέφεραν από λιγότερες περιπτώσεις έρπητα των γεννητικών οργάνων, που επίσης προκαλείται από τον ιό HPV.

«Η τραχηλική δυσπλασία και ο έρπητας τον γεννητικό οργάνων μπορούν να συμβούν αμέσως μετά σεξουαλική ενεργοποίηση του κοριτσιού. Ορισμένοι γονείς καθυστερούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, επειδή πιστεύουν ότι είναι μικρά για να έχουν σεξουαλική ζωή. Αλλά η μελέτη αποδεικνύει ότι, οι έφηβοι είναι πια σεξουαλικά δραστήριοι και διατρέχουν κινδύνους υγείας. Το εμβόλιο λοιπόν θα πρέπει να χορηγείται στα κορίτσια από πολύ μικρή ηλικία», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λια Σμιθ.

Το εμβόλιο κατά του HPV και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συστήνεται τόσο για τα αγόρια, όσο και για τα κορίτσια από την ηλικία των 11 ή 12 ετών. Αν και είναι διαθέσιμο από το 2006, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Σήμερα, μόνο περίπου οι μισές γυναίκες έχουν κάνει τη μια δόση του εμβολίου και μόνο το ένα τρίτο και τις τρεις δόσεις.

Για να αποτιμήσουν τα οφέλη του εμβολίου οι ερευνητές αξιολόγησαν τηνυγεία περισσοτέρων από 260.000 κοριτσιών. Τα μισά πληρούσαν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή σε πρόγραμμα ενδοσχολικού εμβολιασμού όταν ήταν 13-14 ετών, και τα άλλα μισά είχαν ήδη ξεπεράσει το ηλικιακό αυτό ορόσημο, όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός το 2007.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν περιπτώσεις τραχηλικής δυσπλασίας και έρπητα γεννητικών οργάνων στα κορίτσια, επειδή αυτές οι δύο καταστάσεις τείνουν να είναι τα πρωιμότερα σημάδια λοίμωξης από τον ιό HPV.

Τελικά, περισσότερες από 2.400 περιπτώσεις τραχηλικής δυσπλασίας εντοπίστηκαν όταν οι μαθήτριες ήταν μεταξύ 15 και 18 ετών. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 44% στα κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε 175 κορίτσια που κάνουν το εμβόλιο για τον HPV, συμβαίνει μια λιγότερη περίπτωση τραχηλικής δυσπλασίας», εξηγεί η Δρ Σμιθ.

Επίσης, οι μαθήτριες που ήταν κατάλληλες για το πρόγραμμα του δωρεάν εμβολιασμού, τελικά κατέληξαν να έχουν λιγότερες περιπτώσεις έρπητα των γεννητικών οργάνων, αν και το στοιχείο αυτό δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντικό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!