Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Πάγκρεας και κεφάλι: Νέα διαγνωστικά τεστ για πρώιμο εντοπισμό δύο μορφών καρκίνου

16CE78EE6048A41E2D0F0565991B4889
Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από δύο ξεχωριστές έρευνες για τον πρώιμο εντοπισμό δύο «δύσκολων» μορφών καρκίνου, του παγκρέατος και της κεφαλής-τραχήλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικόNature και στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, αντίστοιχα.

Στην πρώτη περίπτωση, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με επικεφαλής τον Δρ Ραγκού Καλουρί του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος έχουν αυξημένα επίπεδα της γλυπικάνης-1 (GPC-1) στο αίμα τους, σε σχέση με τους υγιείς. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την πρώιμη ανίχνευση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ένα πειραματικό τεστ δεν εμφανίζει ούτε ψευδώς θετικά, ούτε ψευδώς αρνητικά ασποτελέσματα. Εωσότου όμως οι επιστήμονες φθάσουν στο σημείο να αναπτύξουν ένα πραγματικά κλινικά εφαρμόσιμο τεστ, θα χρειασθεί ακόμη κάποιος χρόνος.

Αλλοι, πάντως, επιστήμονες εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί, αναφέροντας ότι το νέο τεστ φαίνεται πολύπλοκο και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, τον οποίο σήμερα πολλά εργαστήρια δεν διαθέτουν.

Ο καρκίνος του παγκρέατος θεωρείται μία από τις πιο ύπουλες μορφές της νόσου, καθώς σχεδόν το 80% των περιστατικών διαγιγνώσκεται, όταν πια είναι πολύ αργά. Γι” αυτό, λιγότεροι από το 4% των ασθενών ζουν πάνω από πέντε χρόνια, μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τη διάγνωση.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, στον καρκίνο του παγκρέατος αντιστοιχεί το 2,4% περίπου των συνολικών περιστατικών καρκίνου, παγκοσμίως, και το 3,7% των θανάτων από καρκίνο.

Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές, με επικεφαλής τον Νισάντ Αγκραγουάλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ανέλυσαν δείγματα από το αίμα και το σάλιο 47 ασθενών με καρκίνο κεφαλής-τραχήλου και μπόρεσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο στους 46.

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν αδιόρατα ίχνη DNA από τους καρκινικούς όγκους, που κυκλοφορούν στον οργανισμό των ασθενών.

Οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου αυξάνονται σταδιακά και είναι πλέον η έβδομη συχνότερη μορφή καρκίνου στον κόσμο. Ένα τέταρτο αυτών των καρκίνων προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!