Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Παράθυρο Αποστόλου για ειδικό φορολογικό καθεστώς αγροτών

12120225B1BE3B2605D603E4E796A5C9

Την ερχόμενη εβδομάδα και, πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη δέσμη των μέτρων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουλίου θα συμπεριληφθούν τελικά οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, όπως έγινε γνωστό στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου.

Στη δική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου -ο οποίος, σημειωτέον, υπερψήφισε το νομοσχέδιο- άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία με τους εταίρους αφήνει περιθώριο για τη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος φορολογικής μεταχείρισης των κατ” επάγγελμα αγροτών, έστω κι αν το γενικότερο πλαίσιο θα είναι, όπως παραδέχθηκε, προσαρμοσμένο σε εκείνο «αντίστοιχων άλλων επαγγελματικών ομάδων και τάξεων».

«Επειδή στις επόμενες ρυθμίσεις, διότι προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, αναφέρθηκε το ζήτημα της υποχρέωσής μας να προσαρμόσουμε τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με τις αντίστοιχες άλλες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις, αν προσέξατε, υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά που μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέσα από ένα ειδικό καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης», ανέφερε ο υπουργός.

Απέφυγε πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμποντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου: «Δεν είναι της ώρας, όμως, αυτό. Όταν θα έρθει η σχετική συζήτηση, βεβαίως, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες», σημείωσε.

Σχετικά με την «ιδιαίτερη αναφορά» που επικαλέστηκε, εικάζεται ότι ο κ. Αποστόλου αναφερόταν στην «αυστηροποίηση του ορισμού του επαγγελματία αγρότη», δέσμευση η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.  

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη διατήρηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, ενώ έκανε λόγο και για σχέδια συνολικού εξορθολογισμού του ΦΠΑ εισροών-εκροών του αγροτικού χώρου από το οποίο όπως είπε, μπορεί να προκύψει όφελος για τους παραγωγούς καθώς δε θα δίνεται η δυνατότητα σε μεσάζοντες «να λυμαίνονται και τον ΦΠΑ του χώρου».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τους κοινοτικούς πόρους «ο αγροτικός χώρος, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο χώρος που δεν επλήγη, τόσο όσο άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιος και θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία αποδοτικότερη αξιοποίηση όλων των πόρων».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου στη Βουλή έχει ως εξής:

«…Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι η ώρα για αναδρομικές συζητήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα. Όλοι μας, ο καθένας μας έχει την πορεία του, τις ιδεολογικές του αναφορές, που τον εμποδίζουν πράγματι να αποδεχθεί μια συμφωνία, η οποία όντως είναι προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού.

…Πλήττεται η ελληνική κοινωνία, αλλά πλέον, εκ των πραγμάτων, αποτελεί μονόδρομο. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά και να υπήρχε εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει ο χρόνος να εφαρμοστεί. Άρα, πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

…Από εκεί και πέρα, επειδή θέλω για λίγο να ασχοληθώ με τον αγροτικό χώρο, έναν χώρο που πραγματικά όλοι μας θεωρούμε ότι πρέπει να τον στηρίξουμε, διότι όχι μόνο συμβάλλει στην κάλυψη της διατροφικής επάρκειας, αλλά κυρίως στην συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, πολλά μπορούμε να πούμε, είναι ένας χώρος τον οποίο πονάμε.

…Όμως, αυτό απέχει πολύ από την παραπληροφόρηση που επιχειρείται και δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτά που έγιναν παραμονές του δημοψηφίσματος, όπου, όπως όλοι ξέρετε,η παραπληροφόρηση έφτασε μέχρι του σημείου να λένε ότι, όταν ο αγρότης ψηφίσει όχι, αυτό σημαίνει ότι χάνει τις κοινοτικές ενισχύσεις και τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είδατε ότι το αποτέλεσμα δεν έφερε τέτοιες επιπτώσεις.

…Θα ήθελα να σταθώ και σε αυτά που η συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία συζητάμε, και η συμφωνία γενικότερα αναφέρονται στον αγροτικό χώρο. Στο παράρτημα 3 του άρθρου 2 υπάρχει σαφής αναφορά στον εξορθολογισμό του Φ.Π.Α των αγροτικών εφοδίων και της αγροτικής παραγωγής των προϊόντων των τροφίμων. …Το 13% υπήρχε και εξακολουθεί να ισχύει για όλο το φάσμα που είπα προηγουμένως. Πιστεύουμε ότι αν εφαρμοστούν τα σχέδια που έχουμε για τον εξορθολογισμό του Φ.Π.Α εισροών-εκροών του αγροτικού χώρου, τότε θα προκύψει και ένα όφελος και κυρίως δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μεσάζοντες που λυμαίνονται και τον Φ.Π.Α του χώρου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ενδέχεται να προκύψει και ένα τέτοιο όφελος για τους αγρότες.

…Επειδή στις επόμενες ρυθμίσεις, διότι προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, αναφέρθηκε το ζήτημα της υποχρέωσής μας να προσαρμόσουμε την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με τις αντίστοιχες άλλες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις, αν προσέξατε, υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά που μας δίνει την δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέσα από ένα ειδικό καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης.

…Δεν είναι της ώρας, όμως, αυτό. Όταν θα έρθει η σχετική συζήτηση, βεβαίως, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

…Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι, ότι έχοντας μπροστά μας ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που στοχεύουμε να το αξιοποιήσουμε όσο γίνεται πιο αποδοτικά, έχοντας σχεδιάσει την ορθολογικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τότε πιστεύουμε ότι ο αγροτικός χώρος, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο χώρος που δεν επλήγη, τόσο όσο άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιος και θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία αποδοτικότερη αξιοποίηση όλων των πόρων.

…Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοθούν πάρα πολλές δυνατότητες στον αγροτικό χώρο. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς τη συμφωνία, που, όντως, έχει δυσκολίες, θα την κάνουμε βιώσιμη και, κυρίως, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχει η ύπαιθρος χώρα…».

Διαβάστε εδώ την Ομιλία του Αποστόλου κατά την ψήφιση για τα προαπαιτούμενα.doc

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!