Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Παρέμβαση Τασούλας Μαμάη για την 1η συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου

mamai tasoula

Την Πέμπτη 7/11/19 έγινε η πρώτη τακτική συνεδρίαση του  9μελούς  Διοικητικού Συμβουλίου  του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου  (ΔΛΤΤ-Α) στην Τήνο. Τα 5 μέλη της Άνδρου είναι 4 αιρετοί (Ν. Μουστάκας, Αν. Μπιθικώτση, Τασ. Μαμάη και Γ. Τρανάκος με αναπληρωτές αντίστοιχα τους Δ.Τηνιακό, Αθ. Μακρή, Βασ. Αδάμη και Ανδρ. Μαμάη) και 1 δημότης  (Γ. Μαντζώρος με αναπληρωτή τον αιρετό Αρ. Αστρά).

Επίσης ο Δήμαρχος με απόφασή του, (και με κριτήρια που γνωρίζει ο ίδιος) όρισε  τον δημότη κ. Μαντζώρο σαν άμισθο ειδικό σύμβουλο του σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης των λιμανιών της Άνδρου. Κατόπιν αυτού, ο κ. Μαντζώρος αυτοπροσδιορίστηκε ως «συντονιστής» των μελών του ΔΛΤΤ-Α Άνδρου, χωρίς θεσμική κατοχύρωση από το ΔΛΤΤ-Α.

Το συμβούλιο του ΔΛΤΤ-Α συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε γραμματέα τον κ. Τρανάκο.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν περί τα 35 θέματα, εκ των οποίων 3 αφορούσαν την Άνδρο επί της ουσίας (πλην ορισμών μελών σε επιτροπές). Συγκεκριμένα: 1) Παραλαβή της προμελέτης «Μελέτη Στατικής Επάρκειας, κτιρίου «Ρεμέτζο» στη Χώρα» όπως και της αποτύπωσης Φέροντος Οργανισμού. 2) Κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2020. 3) Λειτουργία περιφερειακού γραφείου του ΔΛΤΤ-Α στην Άνδρο.

Στη συνεδρίαση έθεσα το σοβαρό θέμα της μελέτης Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα Γαυρίου Άνδρου (MASTERPLAN). Η εν λόγω μελέτη ΠΕΑΛ αφορά: α) σε μελέτες Λιμενικών έργων (ανάλυση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης λιμένα, σχεδιασμός λιμενικής υποδομής ) β) σε μελέτες Συγκοινωνιακών έργων (οδική σύνδεση λιμένα, χώροι στάθμευσης, κυκλοφοριακή οργάνωση, οργάνωση οδικών συνδέσεων με τον αστικό ιστό, όπως και συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων) γ) σε μελέτες Η/Μ εγκαταστάσεων δ) σε Πολεοδομικές μελέτες (Πολεοδομική-Χωροταξική οργάνωση, πολεοδομική οργάνωση χερσαίου χώρου) στ)σε μελέτες Οικονομικές ζ) μελέτες Περιβαλλοντικές και η) μελέτες Τοπογραφικές. Η εκπόνηση γίνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εφόσον προϋπάρξει το αίτημα με σχετική απόφαση του ΔΣ από το  Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου και η οικονομική συνεισφορά του στο ΠΔΕ. Η μελέτη ΠΕΑΛ του λιμένα Τήνου έχει  ξεκινήσει ήδη από το 2017. Ο Πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α κ. Σανταμούρης, γνωρίζοντας την σπουδαιότητα μιας τέτοιας μελέτης για την σωστή ανάπτυξη του λιμένα Γαυρίου Άνδρου, συμφώνησε να προχωρήσουμε στις σχετικές ενέργειες  στην αμέσως  επόμενη συνεδρίαση.  Οφείλω  ευχαριστίες στον Πρόεδρο κ. Σανταμούρη για την θερμή υποδοχή της πρότασης για μελέτη ΠΕΑΛ στο λιμάνι του νησιού μας, το Γαύριο. Επίσης με προθυμία συμφώνησαν ο εξαιρετικός γνώστης των θεμάτων του λιμένα Γαυρίου κ. Τρανάκος και ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, ο αντιδήμαρχος κ. Τηνιακός.

Το αξιοπερίεργο είναι, ότι, αν και α) τέθηκε η πρόταση για μελέτη ΠΕΑΛ επίμονα και γραπτά από τον Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλη Αδάμη στη πρώτη συνάντηση του Γαυρίου 17/9/19, β) επανατέθηκε από εμένα στη δεύτερη συνάντηση του Κορθίου 4/11/19, παρουσία όλων των μελών, του Λιμενάρχη Άνδρου και Γαυρίου γ) επέμεινα την ύστατη στιγμή στο πλοίο προς την Τήνο για την λήψη απόφασης στο συμβούλιο, ο άμισθος σύμβουλος Δημάρχου κ.Μαντζώρος, δεν συμφώνησε να υποβληθεί στο ΔΣ πρόταση για MASTERPLAN του λιμένα Γαυρίου που οδηγεί σε ουσιαστική ανάπτυξη το λιμάνι του νησιού και την περιοχή!!!

Όσον αφορά στην πρόταση κατάρτισης για το τεχνικό πρόγραμμα 2020 που εστάλη από την Άνδρο εκ μέρους του άμισθου ειδικού συμβούλου κ. Μαντζώρου ήταν μη εφαρμόσιμη, ειδικά για το λιμάνι Γαυρίου, οπότε αναπροσαρμόσθηκε σχεδόν στο σύνολό της από τους έμπειρους υπαλλήλους του λιμενικού Ταμείου προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες απορρόφησης κονδυλίων για τα λιμάνια της  Άνδρου για το 2020. Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς υπαλλήλους κ. Βιδάλη και κ. Δεσύπρη του Λιμενικού Ταμείου Τήνου –Άνδρου για την συμβολή τους στα θέματα της Άνδρου.

Είναι δε αυτονόητο, ότι η απόφαση περί περιφερειακού γραφείου του ΔΛΤΤ-Α στην Άνδρο, αποτελεί ουτοπία εάν δεν εξασφαλιστεί στελέχωση με διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Επίσης,  θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην Πρόεδρο του ΔΛΤΤ-Α κ. Κορνάρο για την παρουσία του στην συνεδρίαση και τις εύστοχες παρεμβάσεις και παρατηρήσεις του.

Υ.Γ: Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω ότι «κίτρινη» ιστοσελίδα, αναφέρθηκε στα θέματα της συνεδρίασης του Λιμενικού Ταμείου Τήνου –Άνδρου. Το γεγονός ότι αυτή η αναφορά  δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, θα μπορούσα να το αποδώσω στην απειρία και στην έλλειψη σχετικών γνώσεων του «ανταποκριτή» της, εάν δεν ήταν στους πάντες γνωστό, ότι τα κείμενα της  δεν είναι προϊόν άσκησης δημοσιογραφικού λειτουργήματος αλλά είναι κείμενα ατόμου που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Σε ότι με αφορά και με το δεδομένο ότι έχω σημαντικότερα πράγματα να κάνω, δηλώνω ότι την επόμενη φορά που θα ασχοληθεί μαζί μου, θα του απαντήσουν άλλοι, ειδικότεροι από εμένα!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Τασούλα Μαμάη

Δημοτική Σύμβουλος Άνδρου

Μέλος του ΔΛΤΤ-Α

 

 

Διαδώστε!

3 Σχόλια

 1. Γ. Στρατή

  Συγχαρητήρια κυρία Τασούλα Μαμάη, είσαστε σαφέστατη.
  Όσο για την κίτρινη φυλλάδα που είναι χορηγούμενη με σκοπό την παραπληροφόρηση μη δίνετε σημασία.
  Είναι γνωστό πια σε όλους τους Ανδριώτες ότι εξυπηρετεί τον εκάστοτε εντολοδόχο και τον χορηγό του με τα λιβελογραφήματα του.

  Reply
 2. ΚΩΣΤΑΣ

  Μπράβο Τασούλα για το …ρεπορτάζ, διότι κανένα τοπικό ΜΜΕ δεν το έκανε και η κοινή γνώμη του νησιού δεν ενημερώνεται! Κοινή διαπίστωση ότι τα παιδία παίζει! Όσον αφορά τον «κίτρινο» νομίζω ότι αρκετά τον ανεχθήκατε…

  Reply
 3. Υποδειγματική

  Επιτέλους, να ακούγονται όσα συμβαίνουν στις συνεδριάσεις από τους πρωταγωνιστες και να κόβεται ο βήχας στους κίτρινους τύπους. Συνεχίστε έτσι…

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!