Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Παρέμβαση της ΝΟΔΕ Κυκλάδων για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

νοδε

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, από 1.10.2015 έχει τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατά 30%, ενώ από 1η του Ιούνη καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά πλην των πολύ μικρών, στα οποία αυτό θα γίνει από 1.1.2017.
Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών και, κατά συνέπεια, εγκατάλειψη των νησιών με επιπτώσεις στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών προϊόντων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά αποτελεί εθνικό δικαίωμα. Αποτελεί μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει πραγματικές ανισότητες.
H κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, θα πλήξει σοβαρά την παραγωγική δραστηριότητα σε κάθε τομέα και κυρίως στον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και την ενδυνάμωση της εθνικής μας οικονομίας. Με δεδομένη την νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%, «εφευρίσκεται» και η συμπληρωματική φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων τουρισμού, δηλαδή των «εργαλείων δουλειάς τους», μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, με συντελεστή 0,1%. Αυτά προστίθενται σε σειρά άλλων φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα το καλάθι του νησιώτη και του τουρίστα, εκτοξεύοντας το κόστος ζωής του νησιώτη στα ύψη και ισοπεδώνοντας την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Η κυβέρνηση βυθισμένη για μία ακόμα φορά στις επικίνδυνες αυταπάτες της συνεχίζει την «κοινωνικά ευαίσθητη» πολιτική της δίνοντας την χαριστική βολή στους κατοίκους των νησιών μας. Οι κυβερνητικοί βουλευτές παρά τις έντονες προεκλογικές δεσμεύσεις τους και τους όρκους διασφάλισης της νησιωτικότητας μετατράπηκαν με τις αποφάσεις τους σε δήμιους, καταδικάζοντας και υποβαθμίζοντας τους νησιώτες σε πολίτες γ΄ κατηγόριας.
Καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να τηρήσουν επιτέλους τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, άλλως να παραιτηθούν ώστε να διατηρήσουν την όποια αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει.

Ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Κυκλάδων

Κων/νος Γαβιώτης

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!