Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Παρέμβαση του Δημάρχου Άνδρου σε εκδήλωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

sousoudis_ape

«Μέχρι τις αρχές του 2017, θα έχουμε υλοποιήσει με μεθοδικό και επιστημονικό τρόπο την υλοποίηση επιδεικτικών / πρωτοποριακών δράσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο νησί μας, το «νησί των ανέμων», που άλλωστε είναι προικισμένο από πλευράς δυναμικού στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, στην εισήγησή του κατά την παρουσίαση των έργων ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα GR-03/Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009-2014. Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έργα καλύπτουν σχεδόν όλη τη χώρα, από τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο ΥΠΕΝ κ. Πάνος Σκουρλέτης. «Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αφορούν τόσο την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών, νοσοκομείων, κέντρων κοινωνικής προστασίας, όσο και παρεμβάσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και αθλητικές εγκαταστάσεις, με άμεσους αποδέκτες κυρίως νέους ανθρώπους, αλλά και ευαίσθητες ομάδες», ανέφερε ο Υπουργός.

Η Άνδρος διεκδίκησε και πήρε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταξύ πολλών υποψηφίων και είναι το μοναδικό νησί που εντάχθηκε σε αυτό, πετυχαίνοντας μάλιστα πολύ υψηλή βαθμολογία (3η μεταξύ των 10 φορέων και Δήμων που εντάχθηκαν). Με βάση τον σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις αφορούν τη χρήση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών διοξειδίου δημοτικών κτιρίων ή κοινόχρηστων χώρων.

Συγκεκριμένα:

  • Στον Βιολογικό καθαρισμό, στο Κόρθι, ενσωματώνονται αυτόνομα φωτοβολταϊκά, για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των εγκαταστάσεων. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της μονάδας.
  • Σε κοινόχρηστους χώρους, εγκαθίστανται αυτόνομα φωτιστικά τύπου LED, με τροφοδοσία των αναγκών τους από την ηλιακή ενέργεια.
  • Ο Δήμος Άνδρου, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προμηθεύεται ηλεκτροκίνητα δημοτικά οχήματα, τα οποία θα εξυπηρετούν κατοίκους και επισκέπτες, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος σε καύσιμα. Παράλληλα, δημιουργούνται εξειδικευμένοι χώροι σε Χώρα και Γαύριο, όπου εγκαθίστανται ειδικές μονάδες φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άνδρου αναφέρθηκε και σε δράσεις διμερούς συνεργασίας με τις χώρες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα, τονίζοντας:

«Δρομολογούμε την υλοποίηση δράσεων διμερούς συνεργασίας ώστε να ενισχύσουμε την συνεργασία του Δήμου μας με φορείς από τις Δότριες χώρες, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της καινοτομίας και την μελλοντική άντληση και άλλων πόρων για έργα πράσινης ενεργειακής ανάπτυξης του Δήμου μας».

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Επικαιρότητα |

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!