Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου ο Αντώνης Λάβδας

PicMonkey Collage

Την παραίτησή του από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και από κάθε άλλο όργανο του Δήμου Άνδρου στο οποίο μετείχε, υπέβαλλε το μεσημέρι της Παρασκευής, 1 Ιουλίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Λάβδας. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, η παραίτηση γίνεται για καθαρά επαγγελματικούς λόγους.
Για το θέμα ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατανοώ πλήρως τους λόγους που υποχρεώνουν έναν  καλό και αποτελεσματικό συνεργάτη να υποβάλλει την παραίτησή του. Σέβομαι απόλυτα την απόφασή του και του εύχομαι κάθε επιτυχία. Θέλω να τονίσω ότι στα 2 σχεδόν χρόνια που δουλέψαμε μαζί στον Δήμο, είχαμε άριστη συνεργασία και αφιέρωσε ατέλειωτες ώρες δουλειάς πάνω στα πολλά και δύσκολα προβλήματα του Δήμου, ιδιαίτερα της ύδρευσης αλλά και της πολιτικής προστασίας που
αντιμετωπίζει το νησί μας, αντιμετωπίζοντάς τα αποτελεσματικά και δίνοντας λύσεις. Τον ευχαριστώ θερμά».
Ο κ. Αντώνης Λάβδας ήταν υπεύθυνος για θέματα ύδρευσης – αποχέτευσης του Δήμου, καθώς και επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής προστασίας. Επίσης ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και μέλος του ΝΠΔΔ του Δήμου.

Η Επιστολή παραίτησης του κ. Λάβδα

Document-page-001

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

 1. LEONARDOS

  Ανακοίνωση του Επικεφαλής της παράταξης μας Γιάννη Καπάκη

  Η παντελής ασέβεια προς τους θεσμούς της Πολιτείας, οι απειλές και η χονδροειδής ανήθικη προσπάθεια επηρεασμού αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, τα διχαστικά ψεύδη και ψευτοδιλήμματα, η λογοκρισία, ο πανικός και η λάσπη της παραπαίουσας δημοτικής αρχής και των παρατρεχάμενών της…

  Παρακολουθώντας με εύλογη ανησυχία εδώ και ημέρες το λυσσαλέο παραλήρημα του κ. Δημάρχου Άνδρου και των γραφικών γκεμπελίσκων της τοπικής δημοσιογραφίας σχετικά με την – απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη, θεσμικά κατοχυρωμένη και επιβεβλημένη από τα υπομνήματα διαμαρτυρίας μεγάλης μερίδας κατοίκων του νησιού μας – εκδοθείσα επιστολή του καθ’ ύλη θεσμικά και πολιτειακά αρμόδιου Οργάνου για τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών, κ. Ε. Καπετάνιου, οφείλω πρωτίστως, ως απλός πολίτης Άνδρου, και ακολούθως ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας, να εκφράσω τις απόψεις μου. Νοείται ότι σε αυτές δεν λαμβάνω υπόψη την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχομαι κατά του προσώπου μου -λόγω κυρίως της ιδιότητάς μου ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της χώρας-, από τον κ. Δήμαρχο και το άσπονδο φιλικό του περιβάλλον με αήθεις κατηγορίες τους, τις οποίες και αντιπαρέρχομαι, μην επιθυμώντας, επί του παρόντος τουλάχιστον, να δώσω νομική προέκταση στο θέμα.

  Η δημιουργία του ΧΥΤΥ, μείζον θέμα για τον τόπο μας, είναι σε όλους γνωστό ότι με αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής κριτηρίων και ύστερα από παλινωδίες ετών, με υπαιτιότητα των προηγούμενων δημοτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, κατέληξε στην επιλογή της Πλούσκας στην Υδρούσσα, παρά τις εύλογα έντονες διαμαρτυρίες μεγάλης μερίδας κατοίκων του νησιού μας, οι οποίοι με επιστημονικά τεκμήρια και κατατεθείσες απόψεις γνωστών Πανεπιστημιακών, κατέδειξαν την αστοχία των αποτελεσμάτων της μελετητικής εταιρείας ως προς την επιλογή της Πλούσκας. Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ο αγαπητός κ. Δήμαρχος ότι 7 από τους 13 (δηλ. πάνω από τους μισούς) συμβούλους του καταψήφισαν τη σχετική θέση στην Απόφαση του Δ.Σ.!! Το ίδιο αρνητικές ήταν οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Μπατσίου και Γαυρίου, «ψιλά γράμματα» όμως αυτά για τον Δήμαρχό μας.

  Αλλά τσιμουδιά γι’ αυτό! Φαίνεται μάλλον ότι και οι δικοί του διαφωνούντες σύμβουλοι συμπλέουν με την «πρωτοφανή πολιτική και κυβερνητική παρέμβαση» για την ανατροπή της 1ης θέσης επιλογής..…

  Ως επικεφαλής του συνδυασμού «Άνδρος της Ζωής μας», στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου 2015, όπου συζητήθηκε το θέμα των θέσεων για το ΧΥΤΥ, με τεκμηριωμένη εισήγησή μου (βλέπε:http://androstiszoismas.blogspot.gr/2015/10/blog-post_12.html#more ) και ενώ, σημειωτέον, δεν κατείχα τότε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καταψήφισα την επιλογή της Πλούσκας για συγκεκριμένους λόγους. Τότε βέβαια ο κ. Δήμαρχος δεν οραματιζόταν φαντάσματα κυβερνητικών παρεμβάσεων στα επιχειρήματά μου… Τα επινόησε προσφάτως για να καταγγείλει τη σημερινή κυβέρνηση.

  Ο κ. Δήμαρχος, παντελώς έκθετος πλέον, χάνοντας τη ψυχραιμία του, καταφεύγει σε απίστευτη λασπολογία εις βάρος του θεσμικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ μετά από την εμπεριστατωμένη έκθεση του τελευταίου, με την οποία διατυπώνει σοβαρότατες αντιρρήσεις για την επιλογή της Πλούσκας, λόγω των μειονεκτημάτων που η θέση αυτή παρουσιάζει. Ως γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκε το νησί, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, διενεργώντας επιτόπια εξέταση όλων των θέσεων, από τις οποίες βρήκε ως πιο κατάλληλες μόνο δύο, ανάμεσα στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Πλούσκα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το παράδοξο αυτό, με τους εν γένει προβληματισμούς εξέφρασε στις συναντήσεις που είχε τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Άνδρου, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημά τους ότι ο κ. Καπετάνιος τούς αιφνιδίασε λίγο πριν την τελική έκβαση της υπόθεσης.

  Οι απόψεις αυτές του κ. Καπετάνιου, οι οποίες έχουν σημαίνουσα βαρύτητα και δεν μπορούν να αγνοηθούν από όσους ξέρουν και σέβονται τον ρόλο της Υπηρεσίας της οποίας προΐσταται και των αρμοδιοτήτων αυτής, πυροδότησαν, εκ μέρους του Δημάρχου και των συνοδοιπόρων του, ένα γαϊτανάκι απειλών περί δήθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων στο θέμα του ΧΥΤΥ, φτάνοντας στο απαράδεκτο σημείο να εμπλέξει στα σχέδιά του κορυφαία στελέχη κυβέρνησης. Ξεσκεπάστηκε επιτέλους η πραγματική επιθυμία του ιδίου, αλλά και άλλων συμφερόντων, να γίνει ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα με κάθε θυσία.

  Όλοι μας στην Άνδρο γνωρίζουμε τα ψεύδη που έλεγε προεκλογικά για τον ΧΥΤΥ και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε προτείνει και τη θέση της Αγίας Θέκλης, τώρα δεν θέλει ούτε να το ακούσει. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι την πρότεινε για να παραπλανήσει το κοινό από την πεισματική και πραγματική του βούληση για την Πλούσκα.

  Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του επιθυμία, οι κινήσεις για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης ήταν δραματικά αργές. Το ΠΕΣΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2016 είχε εντοπίσει ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ζήτησε από τον Δήμο συμπληρωματικά στοιχεία και υδρογεωλογική μελέτη, αφού στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη υδάτων, καθώς εκεί λειτουργούν και τρείς δημοτικές γεωτρήσεις που υδρεύουν την περιοχή της Υδρούσας .

  Εδώ λοιπόν φαίνεται το μέγεθος της επικινδυνότητας του ανδρός και των περί αυτών δημοτικών του συμβούλων και μη, διότι, εκτός της απαράδεκτης καθυστέρησης των ενεργειών του, «βάφτισε» την μελέτη –σκοπίμως- ως «έκθεση» , για να αποφύγει την αυστηρότερη νομοθεσία περί μελετών και την έδωσε αδιαφανώς με απ’ ευθείας ανάθεση σε εκλεκτό του άτομο, προφανώς για να οδηγηθεί στο δικό του επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά από προσφυγή των κατοίκων, ακύρωσε αυτή την έκνομη Απόφαση και ανάγκασε τον Δήμαρχο να συντάξει υδρογεωλογική μελέτη και όχι έκθεση. Επιπλέον, προσφάτως η Ο.Ε., με προεδρεύοντα τον Αντιδήμαρχο κ. Βουραζέρη, και μετά από εισήγησή του Δημάρχου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, επικαλούμενη προδήλως παραπλανητικούς κατεπείγοντες και απρόβλεπτους λόγους, βάσει του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, να αναθέσει -και πάλι αδιαφανώς, χωρίς δημοσίευση πρόσκλησης – σε έτερο μελετητή της επιλογής του, την εκπόνηση της υδρογεωλογικής μελέτης.

  Ακόμα και οι δικοί του σύμβουλοι τού γύρισαν προσφάτως την πλάτη, όταν μόλις, την προηγούμενη Παρασκευή συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. για να συζητηθεί η επιστολή Καπετάνιου. Το Συμβούλιο δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας αφού μόνο 4 από τους 13 συμβούλους του παρέστησαν, ενώ από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ένας. Προηγούμενα είχε ζητήσει συνάντηση στους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων και τον Έπαρχο για συζήτηση και τοποθέτηση επί του θέματος. Άραγε μετά από πρόταση ποιού και για ποιο λόγο ; Τελικά δεν καταφέρνει να πείσει για τις ενέργειές του σχεδόν κανέναν.

  Μάλιστα, πάνω στον πανικό του έφτασε το Σάββατο το βράδυ (22/10) να εκδώσει Ανακοίνωση ανυπόγραφη, χρησιμοποιώντας κακώς τον τίτλο «ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ» με την οποία συνεχίζει την επίθεσή του κατά του κ. Καπετάνιου και αντί να την αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, την απέστειλε σε συγκεκριμένο τοπικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό site ( γιατί άραγε ;;), παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια δεοντολογίας. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι συμφωνούν με την ενέργειά του αυτή; Τους εκφράζει; Κάποιοι ήδη πήραν θέση και διαφωνούν με τις ενέργειες τους. Καλό είναι να πάρουν δημόσια θέση και οι υπόλοιποι για να μάθει επιτέλους και ο κόσμος που τους εμπιστεύτηκε τι τελικώς πρεσβεύουν.

  Για να μην αναφερθούμε στις παλινωδίες του ενώπιον του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, από το οποίο δεν έχει λάβει ακόμα τη σχετική γνωμοδότηση.

  Τα διλήμματα που θέτει περί δήθεν απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας είναι προφανώς έωλα και προβάλλονται για να πιέσει καταστάσεις προς την κατεύθυνση που αυτός επιθυμεί, παρότι διακήρυττε δημοσίως μέχρι προσφάτως ότι θα κάνει «ότι πουν οι υπηρεσίες». Φαίνεται ότι στον δικό του φανταστικό κόσμο η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων δεν συνιστά δημόσια υπηρεσία, αφού τα πορίσματά της δεν συμφωνούν με τις πολιτικές του επιδιώξεις. Για το πραγματικό συμφέρον του τόπου δε, πουθενά δεν γίνεται λόγος.!!

  Τα ανωτέρω καταδεικνύουν εντέλει ότι αυτός που επιχειρεί ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση προς πάσα πολιτική κατεύθυνση και – κυρίως – προς την Κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο κ. Σουσούδης και η παρέα του και όχι ο κ. Καπετάνιος του οποίου οι απόψεις του, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χωροθέτησης ΧΥΤΥ και τις οποίες κάθε σώφρων και λογικός Δήμαρχος θα όφειλε να λάβει υπόψη του για την ταχύτερη επίλυση του θέματος.

  Στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης μαθαίνουμε ότι ο κ. Δήμαρχος με 2 Αντιδημάρχους του συμμετείχαν χθες σε συνάντηση για το θέμα του ΧΥΤΥ, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και τον κ. Καπετάνιο.

  Αν και το αποκλειστικό τοπικό site παραπληροφόρησης κατά τις επιθυμίες του – που έχει αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη της θέσης της Πλούσκας – έσπευσε χθες να βγάλει δελτίο τύπου για λογαριασμό του κ. Δημάρχου (!!) περί δήθεν συμφωνίας του Υπουργού με τις απόψεις Σουσούδη, εμείς – και πρωτίστως όλη η τοπική κοινωνία – αναμένουμε, αντί των επιλεκτικών διαρροών, την άμεση επίσημη ανακοίνωση του Δήμου στην ιστοσελίδα του για τα ακριβή αποτελέσματα αυτής της κρίσιμης συνάντησης. Θα έχει άραγε το θάρρος η τριανδρία του Δήμου μας να μας πει την αλήθεια ;

  Διαφορετικά, θα εικάσουμε ευλόγως ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά όσο οι προπαγανδιστές του κ. Δημάρχου θέλουν απεγνωσμένα διαστρεβλωτικά να παρουσιάζουν στον κόσμο. Πάντως οι πληροφορίες άλλα μας λένε. Αναμένουμε με ενδιαφέρον……

  Να μη ξεχνάμε ότι παραμένει βέβαια και έτερη μεγάλη εκκρεμότητα με τα απορρίμματα, εκείνη του δεματοποιητή, για την οποία ουδέν πράττει ο κ. Δήμαρχος.

  Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μας δεν χρειάζεται κορώνες και μικροπολιτική.

  Πολύ δε περισσότερο δεν ωφελεί η διχαστική τακτική του κ. Δημάρχου που πεισματικά εμμένει να αγνοεί όσα σοβαρά επιστημονικά δεδομένα εναντιώνονται στους πολιτικούς σχεδιασμούς του. Δυστυχώς, το δημόσιο συμφέρον ελάχιστα έως καθόλου μοιάζει να τον απασχολεί και επιδεικτικά συνεχίζει να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας της τοπικής κοινωνίας.

  Απαιτείται νηφαλιότητα, διαφάνεια ενεργειών, σεβασμός στους νόμους, τους θεσμούς και τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να αφήσουμε να ενεργήσουν χωρίς σκοπιμότητες, κατανόηση των εύλογων αντιδράσεων μεγάλης μερίδας κατοίκων και κυρίως αποδοχή των αντικειμενικά τεκμηριωμένων επιστημονικών απόψεων των ειδικών επί του θέματος των αποβλήτων.

  Γιάννης Καπάκης

  Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

  Δήμου Άνδρου

  Αναρτήθηκε από ANDROS ZOIS στις Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

  Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

  BlogThis!

  Μοιραστείτε το στο Twitter

  Μοιραστείτε το στο Facebook

  Κοινοποίηση στο Pinterest

  Ετικέτες ΔΗΜΟΤΙΚΑ

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!