Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Παροχή πληροφόρησης για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Δημοτικό Χώρο του Γαυρίου ζητά ο Γ. Καπάκης

ΓιάννηςΚαπάκης_Ανδριακή1

ΠΡΟΣ

Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη διαμέσου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κυριάκο Θωμά

Κοινοποίηση:

 1. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κ. Γ. Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη και κ. Γ. Λεονταρίτη, Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Επτανήσου 35, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

 1. Έπαρχο Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη
 2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Τμήμα Διοίκησης Ν. Κυκλάδων

κ. Νίκο Θεοδωρίδη, Ασκώντα Χρέη Γενικού Γραμματέα

Επτανήσου 35, 84 100 Ερμούπολη, Σύρος

ΘΕΜΑ: Παροχή πληροφόρησης για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Δημοτικό Χώρο του Γαυρίου

Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.,

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ.8 και κυρίως της παρ. 9 του άρθρου 10 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. Απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α & Η.Δ. 16852/6.04.2011 – Φ.Ε.Κ. 661/τ.Β΄/20.04.2011) και δυνάμει περαιτέρω των ειδικών διατάξεων των άρθρων 61 παρ. 3 και 69 παρ. 3 του Ν. 3852/2010 αλλά και των γενικότερων διατάξεων του Ν. 2690/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, παρακαλώ όπως με πληροφορήσετε για τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής σχετικά με την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου σε δημοτικό χώρο δίπλα στο καινούργιο δημοτικό σχολείο, στο Γαύριο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε για το θέμα αυτό έχουν οι προηγηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

 1. Με αφορμή την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, το Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου στις 27 Νοεμβρίου 2013 με την υπ’ αριθ. 43/2013 ομόφωνη απόφασή του ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ – Βόλεϊ και χώρου πολλαπλών χρήσεων στον εναπομείναντα ιδιόκτητο δημοτικό χώρο, στο οικόπεδου του νέου δημοτικού σχολείου. Στην απόφαση μάλιστα τονίζονταν ότι η ύπαρξη αυτού του δημοτικού οικοπέδου αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, με προστιθέμενη αξία ότι το γήπεδο βρισκόταν στην πύλη εισόδου του νησιού, γεγονός που θα μείωνε κατά πολύ τον χρόνο, καθώς και το κόστος μετακίνησης των αθλητών, καθιστώντας έτσι την όλη πρόταση πολύ ισχυρή.

 1. Στη συνέχεια, στις 15 Ιανουαρίου 2014, σε δημόσια συνεδρίαση το Δ.Σ. Άνδρου με την υπ’ αριθ. 3/15-1-2014 (ΑΔΑ: BIP5ΩΨΙ-ΜΣΔ) ομόφωνη απόφαση αποδέχεται την πρόταση του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου να κατασκευαστεί κλειστό γυμναστήριο (κλειστό γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων) και παραχωρεί για το σκοπό αυτόν, οικόπεδο, στο χώρο του νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου. Οι προμελέτες θα εκπονούνταν από το Τμήμα Τεχνικών Προδιαγραφών και Περιβάλλοντος Δήμου Άνδρου.

 1. Με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις των Δ.Σ. Δήμου Άνδρου και της Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου, ο πρόεδρος της τελευταίας κ. Νικόλαος Τριδήμας επισκέφθηκε στην Αθήνα τη Γ.Γ.Α. – Γενική Διεύθυνση Αθλητικής Υποστήριξης, Διεύθυνση Μελετών Αθλητικών Έργων, όπου παρέλαβε με επίσημη αλληλογραφία δύο τυποποιημένες σε ηλεκτρονική μορφή μελέτες. Πρόκειται για δύο τύπους γηπέδων που εφαρμόζονται κυρίως, στην επαρχία και τα νησιά, οι οποίες έχουν ως εξής: α) Τ 10β χωρητικότητας περίπου 500 θέσεων για αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ και χαντ-μπωλ και β) Τ 11β χωρητικότητας 450 θέσεων μόνο για Μπάσκετ και βόλεϊ. Το βασικό πλεονέκτημα του γηπέδου τύπου Τ 10β, εκτός από το ότι διαθέτει περισσότερους βοηθητικούς χώρους, συνίσταται στο ότι θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και μουσικές εκδηλώσεις τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν μέχρι 1.200 άτομα.

 1. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαυρίου, αφού παρέδωσε όλη τη σχετική αλληλογραφία στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου, με έγγραφο στις 11 Απριλίου 2014 ενημερώνει τον τέως δήμαρχο Άνδρου κ. Γιάννη Γλυνό και τους τρείς τότε υποψηφίους δημάρχους για τις μέχρι εκείνη τη στιγμή ενέργειές του και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν στη συνέχεια. Πρώτη προτεραιότητα για τη συνέχεια ήταν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου νε ετοιμάσει άμεσα τις μελέτες χωροθέτησης και περιβάλλοντος έργου, προκειμένου να υποβληθούν στην Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση και ένταξη του έργου.

 1. Με αφορμή τη συζήτηση για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου μας για το 2015, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» στο Δ.Σ. της 21ης Νοεμβρίου 2014, ρώτησα τον κ. Δήμαρχο για τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής επί του θέματος και πιο συγκεκριμένα : «εάν πρόκειται ο Δήμος να προχωρήσει το έργο κατασκευής Κλειστού Γηπέδου στο Γαύριο» και η απαράδεκτη απάντηση που έλαβα με άφησε άφωνο, κυρίως, για την ποιότητα της τοπικής μας δημοκρατίας «σ’ αφήνω να αναρωτιέσαι κ. Καπάκη» (βλ. Βίντεο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο χρόνο : 01:40:39 έως 01:40:58).

Επειδή  πρόκειται για μια υποδομή που πέραν της πραγματοποίησης αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, θα μπορούσε να μειώσει το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής και να προσφέρει μια εναλλακτική ποιοτική διέξοδο έκφρασης και δημιουργίας στους νέους. Ένα εφαλτήριο συνεργασίας, δημιουργικής αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ιδεών.

Επειδή  οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου με αφορμή τη λειτουργία του νέου ανοικτού θεάτρου, κατέδειξαν ότι η Άνδρος μπορεί να αξιοποιήσει τον πολιτισμικό τουρισμό, ο οποίος εμπεριέχει δραστηριότητες που σχετίζονται με την προβολή και προστασία του πολιτιστικού μας κεφαλαίου,

Επειδή η βόρεια Άνδρος αν και είναι η πλέον τουριστική περιοχή του νησιού και με ουσιαστική συμβολή στην τοπική οικονομία, δεν διαθέτει ούτε καν τη στοιχειώδη πολιτιστική και αθλητική υποδομή, καθώς για χρόνια παραμένει σταθερά στις χαμηλότερες προτεραιότητες των δημοτικών αρχών και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς κ. Πρόεδρε του Δ.Σ., αφού κανένα έργο δεν έγινε τα τελευταία χρόνια που να έδωσε μια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών καλείται να αναδείξει και να ενισχύσει περαιτέρω τα στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα για όλο το νησί μας με ουσιαστική αποκέντρωση των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων ειδικά, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όπου ο αθλητισμός, η μουσική, η τέχνη γενικότερα αποτελούν αχτίδα φωτός και δημιουργικής διεξόδου για τη νεολαία μας.

Επειδή οι πολίτες σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτούν από την εκάστοτε πολιτική εξουσία εντιμότητα και συνέπεια λόγων και έργων, μια νέα πολιτική ηθική που δεν θα βρίσκεται κοντά στο ψέμα, αλλά κοντά στην αλήθεια. Η κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου στο Γαύριο περιλαμβανόταν στο προεκλογικό σας πρόγραμμα το οποίο είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της παράταξης σας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να συμφωνείτε με την τακτική: «άλλα λέμε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και άλλα όταν είμαστε πλειοψηφία και στο δημαρχιακό θώκο».

Επειδή πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου την οποία ψήφισε σύσσωμη και η δική σας παράταξη ως αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η υπ’ αριθ. 3/15-1- 2014 (ΑΔΑ: BIP5ΩΨΙ-ΜΣΔ), η οποία λέει ότι ο δήμος: «διαθέτει τον χώρο του οικοπέδου που κατασκευάζεται το Δημοτικό σχολείο Γαυρίου, για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και ότι οι προμελέτες θα εκπονηθούν από το τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος του Δήμου».

Επειδή η δημοτική αρχή, αλλά και ο Δήμαρχος προσωπικά θα πρέπει, μέσω και της υπηρεσίας Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Δήμου, να δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού ρόλου αυτού διαμέσου της βελτίωσης της ικανότητάς του να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές και προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Ε ρ ω τ ά σ τ ε:

 1. Έχει σκοπό ο δήμος εν τέλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση της δημοτικής του περιουσίας στην περιοχή του πρώην δήμου Υδρούσας με τη δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου το οποίο θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής

 1. Προτίθεται άμεσα ο Δήμος να αναθέσει τη σύνταξη της μελέτης χωροθέτησης και περιβάλλοντος χώρου στην Τεχνική του Υπηρεσία για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να υποβληθεί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η δημοτική αρχή οφείλει εκ του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου να σέβεται πρωτίστως και να εκτελεί στη συνέχεια τις αποφάσεις του ανώτερου συλλογικού οργάνου που είναι το Δ.Σ.

 1. Εάν έχετε διαφορετική θέση ή άποψη από αυτή που ψηφίσατε πριν ενάμιση χρόνο, τότε ως αντιπολίτευση και στη συνέχεια σαν νέα διοίκηση του Δήμου, όπου την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου την εντάξατε και στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, πείτε το μας τουλάχιστον τώρα, να το ξέρουμε, να το μάθει ο κάθε κάτοικος του νησιού μας. Να ξέρουμε επιτέλους τί άλλαξε; Εμείς από την πλευρά μας κ. δήμαρχε, επειδή γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για τον μαζικό αθλητισμό, ευελπιστούμε ότι δεν θα υπαναχωρήσετε, αλλά θα προχωρήσετε στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. έτσι ώστε το νησί μας, να αποκτήσει, όπως και τα άλλα, μια τόσο σημαντική υποδομή, που είναι έργο πνοής για την Άνδρο και έργο ζωής για το παρόν και το μέλλον των παιδιών του νησιού μας;

 1. Ποιές πολιτικές και δράσεις του Δήμου Άνδρου με ακριβές χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση αυτών που αφορούν στον πολιτισμό και στην προβολή πολιτιστικών αγαθών και έργων, σχεδιάζει ο δήμος να εφαρμόσει στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας  Άνδρου;

Αναμένοντας την απάντησή σας εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπει η ισχύουσα δημοτική νομοθεσία.

Με τιμή,

Γιάννης Καπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!