Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού «Η επιστροφή του άνδρα – Λύνοντας τη σιωπή αιώνων»

elisavet-mparmpaliou

Μέσα σε ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 6 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας, η παρουσίαση του βιβλίου της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, «Η επιστροφή του άνδρα – Λύνοντας τη σιωπή αιώνων».

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο» και έχει λάβει, ήδη, εξαιρετικές κριτικές από το αναγνωστικό κοινό, από επιστήμονες και ανθρώπους της λογοτεχνίας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και πολυεπίπεδη προσέγγιση στη φύση, τον ρόλο και τον ψυχισμό του Έλληνα άνδρα. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο σκιαγραφείται και παρουσιάζεται ενδελεχώς το προφίλ του «υποταγμένου-εξεγερμένου» Έλληνα άνδρα, όπως χαρακτηρίζεται συνοπτικά, μέσα από μία ιστορική αναδρομή στην εξελικτική πορεία του άνδρα ανά τους αιώνες.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Θεοδόσης Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου, ιατρός, ο Δημήτρης Στογιόγλου, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και ασφαλώς η ίδια η συγγραφέας, Ελισάβετ Μπαρμπαλιού. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής Management & HumanResources, συγγραφέας.

Ο κ. Μπουραντάς, προλόγισε την εκδήλωση, ευχαριστώντας κατά σειρά τη συγγραφέα, τους εκλεκτούς ομιλητές και το ανδριώτικο κοινό για την παρουσία τους. Στη συνέχεια, εξήρε το έργο κας Μπαρμπαλιού, υπογραμμίζοντας ότι βασίστηκε στην πολυετή έρευνα και συλλογή στοιχείων από 300 άνδρες που ακολούθησαν μαζί της τη θεραπευτική διαδικασία και συνάμα στη συμβολή των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας.

Όσον αφορά τους ομιλητές, πρώτος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος της Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, ανέφερε: «Το βιβλίο αυτό προβληματίζει, αλλά συνάμα προσφέρει απλόχερα τροφή για σκέψη και αναστοχασμό. Απευθύνεται και στα δύο φύλα, καλώντας τον μεν άνδρα να γνωρίσει και να αναγνωρίσει τον εαυτό του και τη δε γυναίκα να κατανοήσει μέσα από την ανάδυση στον ψυχισμό του άνδρα, τον σύντροφο και πατέρα των παιδιών τους». Επίσης, συνεχάρη την κα Μπαρμπαλιού για την άρτια έρευνά της, επισημαίνοντας ότι το βιβλίο της «αποτελεί “φάρο αισιοδοξίας”, κρατώντας ζωντανή την υπόσχεση για την επίτευξη της συμφιλιωμένης και ολοκληρωμένης ανδρικής οντότητας».

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Στογιόγλου, ως επιστήμονας, συνάδελφος της κας Μπαρμπαλιού, έκανε μία άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του βιβλίου της, εξετάζοντας τον συναισθηματικό κόσμο, την πολύπλοκη πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι άνδρες, φωτίζοντας, συγχρόνως, όλες τις πτυχές του παλαιού και σύγχρονου άνδρα.

«Όπως ο Φοίνικας που καίγεται και ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του, έτσι και ο Έλληνας άνδρας έχοντας καεί από τις αδιάκοπες θυσίες και τις αμέτρητες απουσίες του, αναγεννάται και επανέρχεται στο προσκήνιο για να δοκιμαστεί με καινούργια στοιχεία στην ταυτότητά του», τόνισε η κα Μπαρμπαλιού στην ομιλία της, ολοκληρώνοντας την με ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Στη σημερινή συγκυρία, παρά τις δύσκολες συνθήκες, τα πρώτα ίχνη μιας καινούργιας εποχής διαφαίνονται στον ορίζοντα. Η αρχή έγινε. Αυτό έχει σημασία. Ο άνδρας δεν είναι πλέον ανάγκη να θυσιάζεται».

Όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης συμφώνησαν ότι το βιβλίο αυτό έχει ιδιαίτερη απήχηση στους Ανδριώτες, οι οποίοι ως παιδιά ναυτικών και μεταναστών, είναι δεμένοι με ένα βαρύ παρελθόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα. Στις σελίδες του θα βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα αιώνων, έχοντας βιώσει τη στέρηση του πατέρα και κουβαλώντας μια κληρονομιά ασήκωτη στις πλάτες τους.

Καλοτάξιδο!

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!